Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 295
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
човекът изобщо може да не работи по трудов договор и пак да има доходи.
Той така без договор утре може да каже - сори, останах без работа, не мога да си плащам наема, изгони ме ако можеш Grinning
Разбира се, мож да има доходи по граждански договор ики стипендия, то там е ясно, че е аналогично на ТД.

# 271
Simple Smile Защо все така напред с бутонките агресивното поведение и фръцкане не спомага въобще добрите отношения.
Нормално е наемател да се фръцне, ако тръгнете да го разпитватвате грубо.
Инвестицията си е инвестиция, но и тези хора дават една сума месечно в размер на средна работна заплата и не им звучи добре този маниер на поведение
Статистически, наемодателя е в по неизгодна позиция у нас. От там и бутонките и другите екстри. Grinning

# 272
Simple Smile
Инвестицията си е инвестиция, но и тези хора дават една сума месечно в размер на средна работна заплата и не им звучи добре този маниер на поведение
Точно! Наистина права сте  .Не си струва човек да търпи подобно разследване и решава да тегли кредит за жилище.
Отива в банката и изненада. Хем питат ,хем такси вземат за дето питат, хем за всяко нещо искат и документ ,който се и проверява. Имай в предвид ,че тези хора имат достъп до информация до която наемодател няма. До колкото съм информирана задължително искат и известен процент самоучастие  (пари на куп в размер много по-висок от депозит за наем).Накрая така са изготвени документите ,че ако спреш да плащаш банката ти продава имота и оставаш на улицата.
Освен това докато не стане твое си длъжен да го застраховаш ежегодно за твоя сметка но в полза на банката.
Започваш да му плащаш и данъци и такси,  прехвърляне при нотариус, хонорари на адвокати ,вещи лица и консултанти по качеството на строителството .
И всичко това за гола плоча , дето ще глътне още много средни заплати преди да стигнете до момента в който ще купувате мебели.
 Та аз да питам кой ще е този идиот дето ще е минал през всичко това и ще ви го връчи  само заради честните ви очи? Може и да се намери ,но няма да съм аз. Предполагам разбирате причините.

# 273
Само да вметна, че банката е регистрирана да управлява лични данни, наемодателят не е. Нямам проблем да си покажа ТД, но доводът, че не знаеш кой на кого е, е достатъчно резонен за мен да приема и другото мнение.

# 274
  • София
Банките питат, ама ако си коректен и сериозен имаш някакъв шанс да останеш в това жилище до старини и децата ти да го наследят.  Crossing Arms  А наемодателя може да те изгони на улицата посред зима ей така, дори да си плащаш коректно.  Брат ми, преди години, го изгониха с бебе на 9 месеца посред зима. Наемодателя внезапно се сетил, че ще му трябва жилището. А то, понеже бебето стана на 9 месеца, щяло да проходи и да драска по тапетите. Та изгониха ги посред зима, заради тапети за 5 лева ролката в стара соц панелка.  Laughing Laughing  За какво да инвестира човек в това? освен за кратко и да бяга после.  
Дори да реша да се местя някой ден, ще го дам под наем или ще го продам, та мога да имам изплатено жилище, или да взема кеш пари ако го продам и върна частта на банката.  newsm78
С квартирата шанса при всички случаи е 0%
Става за студент, неориентиран младок, или млади без деца дето мислят за емиграция. Ама тук, обясняваме как търсим шефа на Майкрософт България за наемател , че ако може да се нанесе.  #Crazy Ми не е сериозно, напълно е безумно това.

# 275
Жилищтният заем няма нищо общо с наема.
Човек нама временно апартамент докато се сдобие със свое жилище, аз минах и през двете.
Банката изискваше ТД с изтрити клаузи и ТЗ, които са конфиденциални.
Такси не взимат вече.
Щом си плащаш ипотеката никой не те закача за нищо.
Хазяина винаги може да те изгони с месец предизвестие, без оглед колко изряден наемател си, защото е решил да продава или нещо друго. Ипотекираното жилище е твое, банката не го придобива дори ако не плащаш.
Ако се стигне до продажба, след направена такава банката си прибира остатъка, а ти другите пари.
Ако не плащаш наем също оставаш на улицата.
Разликата тук е, че ако си изиграеш картите правилно, ЖЗ се предоговаря пред Х срок на време.
Обикновенно 10 години, в момента от изтеглената ипотека след сваляне на лихва и предсрочно погасяване, заема към банката ни е свален с 60К.
Така след определено време ставаш собственик на имота и го оставяш на децата си.
При наема / за мен абсолютни пари на вятъра/ можеш да бъдеш изхвърлен на улицата след месец без значение, че си плащаш, защото хазяина нещо си е решил - я ремонт, я продажба, я да си прибере децата от чужбина ...
Да не говорим в какво състояние са повечето жилища под наем - плачевно ...
Заради гордоста на ММ съм хвърлила 30К за наеми докато строихме защото не му се живееше с майка ми ...
Не се лъжете - наема има вариант само за студенти или хора, които търсят/ремонтират/ строят жилище.

# 276
Бих предоставил трудовия договор на наемодателя след като съм капарирал жилището и двете страни сме категорични че сделката ще се осъществи. Също така е редно да се прикрие конфиденциалната информация в договора и възнаграждението

# 277
Никога не съм искала ТД и няма да искам.
Също НА не го представям на наемателя, а на брокера, има разлика.
Не ми харесват безцеремонните отношения.
Също не намирам за редно да се вдига всяка година наема, ако няма подобрения в имота.

Yangdze, прав е мъжът ти. Peace

# 278
С родители не бих живяла, нищо лично. Може да се нарече гордост, глупост или друго, но две домакинства от различни поколения нямат място под един покрив, освен при много извънредни ситуации.
Наемът за мен не са пари на вятъра, плащам си за свободата.
За другото съм съгласна. И аз смятам да се ориентирам към покупка, но по разни причини в момента не мога да си го позволя, затова наливам в наем.

# 279
А бихте ли обяснили защо някои хора се дърпат да си покажат нотариалния акт при подписване на договор? Какви рискове носи? Аз не се сещам за никакви. Какво като видя нечий НА? При подписването на нашия договор, бях забравила НА и се разбрахме да им го покажа възможно най-скоро. Даже в един момент се замислих дали да не пратя снимка по вайвър, но нали съм чела БГ-Мама и... се отказах Joy Но какво толкова може да се случи?

# 280
....... Ипотекираното жилище е твое, банката не го придобива дори ако не плащаш.
Ако се стигне до продажба, след направена такава банката си прибира остатъка, а ти другите пари.
.....Така след определено време ставаш собственик на имота и го оставяш на децата си.
........
Освен в случаите на пострадали от така наречения имотен балон ,при който кредитите за съответните жилища многократно надхвърлят реалната им пазарна стойност. Много от потърпевшите останаха длъжници на банките дълго след като те им бяха продали жилищата ,от които не получиха нищо, а след смъртта им децата им наследиха кредитите им.
Много страшен сценарий ,от който на практика никой не е застрахован.
Иначе и аз подкрепям .По-добре заем ,от колкото наем.

# 281
А, де. В договора ми фигурира ЕГНто. По него се прави справка в АВ дали съм собственик, или не. С показването на НА, спестявам на наемателя разкарването по институциите. Евентуално като мярка, пазеща личните данни на продавача? Но те могат да се заличат толкова лесно на ксерокопие.

# 282
Simple Smile Мама Мари, аз съм наемодател, а не наемател.
Наемателя въобще не го интересува през какво си минала и дали искаш да си избиеш бързо инвестицията, ако въобще има шанс, ако е купен по време на балона и като сложиш и лихвите това от наема няма избиване.
Имаш имот Х, чийто наем има някаква пазарна оценка, наемателя го интересува стойност, режийни, локация, състояние на имота.
Както ти си страна в тази сделка, така и той е страна, както ти може да се фръцнеш по всяка време, с предизвестие, така може и той.
Искате да измислите сделка без риск и без амортизация- няма такова животно.
Simple Smile А дали наемателите като си тръгват не отмъщават именно на киселите наемодатели

# 283
Никого не съм задължила да ми наема жилището, това си е негова работа. Представя същото, което показва на банката, защото ДОКАЗВА ДОХОДИ с него. А какво иска да прави с тези доходи, си е негова работа - ако  купува, показва пред банката, ако наема, показва на наемодателя. И както банката няма да даде заем без този документ, така наемодателят няма да даде жилище без него. Защото и в двата случая става въпрос за спазване на договор чрез редовно плащане на сума пари, което се гарантира с доходи. Дори банката е в по-изгодна позиция, защото освен доход тя има и ипотека, а наемодателят просто пие студена вода, ако наемателят излъже за дохода си и не плаща.

Нямам проблем да покажа нот. акт, а личните ми данни са в договора за наем. Не виждам защо някой ще откаже да си покаже източника на доходите, от които ще си плаща наема, ако няма проблеми с тези доходи. За мен това означава, че крие нещо или лъже. И тогава идва следващият. По-добре да стои празно, отколкото да се даде на някой, който няма да си плаща, а ще го ползва.

# 284
Скрит текст:
Simple Smile Мама Мари, аз съм наемодател, а не наемател.
Наемателя въобще не го интересува през какво си минала и дали искаш да си избиеш бързо инвестицията, ако въобще има шанс, ако е купен по време на балона и като сложиш и лихвите това от наема няма избиване.
Имаш имот Х, чийто наем има някаква пазарна оценка, наемателя го интересува стойност, режийни, локация, състояние на имота.
Както ти си страна в тази сделка, така и той е страна, както ти може да се фръцнеш по всяка време, с предизвестие, така може и той.
Искате да измислите сделка без риск и без амортизация- няма такова животно.
Simple Smile А дали наемателите като си тръгват не отмъщават именно на киселите наемодатели
Поредния пример на твърдението ,че когато се изчерпат  аргументите става .....уаууу колко лично. Close
Какво да кажа. Благодаря горещо за съветите и за загрижеността!
Poppea +1
Hands V

Общи условия

Активация на акаунт