Интервално хранене/периодично гладуване/ Fasting - тема 7

• 101 760
  • 754
  •   1
Отговори
# 195
Тук виждам, че се открояват различни системи - една високовъглехидратна, една високомазнинна и една нископротеинова.
За себе си съм открила, че високовъглехидратните диети с по-малко протеин ме карат да съм постоянно гладна. При една диета с екстремно ниски мазнини преди време успях да си спра цикъла за два месеца. Увеличих мазнините и всичко се върна както си беше.
Amour, ти се храниш доста интуитивно по ВМ-НВД - набързо ти сметнах калориите в менюто и са под 1500. Отделно имаш висок прием на протеин. Аз отбелязвам като грешка прекаляването с млечни, когато се опитвах да следвам този режим на хранене и оттам за месец и половина не само, че не отслабнах, ами и качих (и на мерки също, не само на килограми). Отделно ме беше налегнала летаргия и нямам наблюдения дали режимът щеше да даде някакви резултати със спорт при мен.
Би ми било интересно да видя източника, който до такава степен отрича калориите. Тялото ни не е камера, но има доста изследвания за зависимостта между намаляването на калориите и отслабването при НВД и други режими. Вярно е, че 2+2 не прави 4 в сферата на биохимията и калориите не дават отговор на всичко, заради индивидуалностите на всеки организъм, но ако познаваш собствения си би трябвало да ти дадат добър ориентир.
Скрит текст:
При изследванията хора, при които калориен дефицит липсва, независимо на каква диета са, не отслабват. Такива с малък калориен дефицит обаче се повлияват много добре особено от ВМ-НВД. При калориен дефицит ВМ-НВД има доста по-добри резултати при средностатистическия човек с ниска или никаква активност, висок процент мазнини и особено при хора с много килограми за сваляне и може да се спазва дългосрочно. Освен това при много от хората режимът позволява и без броене на калории чисто интуитивно да се нагласят нещата.
За себе си, аз съм доказателство, че дори такъв чудесен режим, ако се прилага без мисъл, при почти никаква физическа активност и малко килограми за сваляне (тогава исках само 3-4 да сваля още), дори при стриктно спазване, може да се оплеска. Поне вече нямам предишния страх от мазнините и те съставляват сериозна част от диетата ми, за да не си играя повече със здравето.
Роузи, прекаляването с нищо не е добре, но истерията около вредата на протеините върху бъбреците е излишна и подобна на тази с глутена. При хора, които нямат непоносимост към глутен, глутенът не е вреден. При хора, които нямат проблеми с бъбреците 2 грама протеин на килограм не би могъл да окаже никаква вреда. Говорила съм с мои приятели лекари, които подчертават, че високопротеинова диета би могла да окаже влияние единствено на бъбреци, които вече показват отклонения от нормалната си функция (тези отклонения могат да бъдат незабелязани до този момент, но проблеми с бъбреците ще възникнат на по-късен етап и без завишаване на протеина). Много по-голям стрес върху бъбреците оказват високото кръвно налягане и диабетът, но и двете състояния се повлияват много добре от високопротеинови диети.
Ето малко източници, за да не бъда голословна:
https://www.healthline.com/nutrition/is-too-much-protein-bad-for-you#section4 - тази статия е по-обща, но са посочени и източници, на които се опира.
https://www.precisionnutrition.com/high-protein-safe-for-kidneys - ето и едно сериозно изследване, което доказва, че дори хора с диабет и такива с наднормено тегло (което само по себе си е един от най-рисковите фактори за бъбречна недостатъчност) нямат никакъв проблем с високопротеинови диети (за висок протеин тук е счетен 2 гр на кг телесно тегло).
Amour, ето една статия, която може да ти е интересна - за оптималния прием на протеин (1.6 до 1.8 гр на килограм) - https://bayesianbodybuilding.com/the-myth-of-1glb-optimal-protei … for-bodybuilders/
Скрит текст:
Tук в общи линии обясняват и това, че бодибилдърите, неизползващи стероиди (защото при прием на стероиди трябва по-висок прием на протеин) и хората с повече стаж и достигнали по-близо до генетичния си максимум мускулатура имат нужда от по-малко протеини от една домакиня на диета, която е добре да се придържа към 1.6-1.8 гр/кг. Тоест зависимостта е обратна - начинаещи в залата и хора на диета - по-висок прием, напреднали бодибилдъри запазват мускулатура при по-нисък от този оптимален прием. Всичко е подкрепено с изследвания също.

# 196
Тук виждам, че се открояват различни системи - една високовъглехидратна, една високомазнинна и една нископротеинова.
Скрит текст:
За себе си съм открила, че високовъглехидратните диети с по-малко протеин ме карат да съм постоянно гладна. При една диета с екстремно ниски мазнини преди време успях да си спра цикъла за два месеца. Увеличих мазнините и всичко се върна както си беше.
Amour, ти се храниш доста интуитивно по ВМ-НВД - набързо ти сметнах калориите в менюто и са под 1500. Отделно имаш висок прием на протеин. Аз отбелязвам като грешка прекаляването с млечни, когато се опитвах да следвам този режим на хранене и оттам за месец и половина не само, че не отслабнах, ами и качих (и на мерки също, не само на килограми). Отделно ме беше налегнала летаргия и нямам наблюдения дали режимът щеше да даде някакви резултати със спорт при мен.
Би ми било интересно да видя източника, който до такава степен отрича калориите. Тялото ни не е камера, но има доста изследвания за зависимостта между намаляването на калориите и отслабването при НВД и други режими. Вярно е, че 2+2 не прави 4 в сферата на биохимията и калориите не дават отговор на всичко, заради индивидуалностите на всеки организъм, но ако познаваш собствения си би трябвало да ти дадат добър ориентир.
Скрит текст:
При изследванията хора, при които калориен дефицит липсва, независимо на каква диета са, не отслабват. Такива с малък калориен дефицит обаче се повлияват много добре особено от ВМ-НВД. При калориен дефицит ВМ-НВД има доста по-добри резултати при средностатистическия човек с ниска или никаква активност, висок процент мазнини и особено при хора с много килограми за сваляне и може да се спазва дългосрочно. Освен това при много от хората режимът позволява и без броене на калории чисто интуитивно да се нагласят нещата.
За себе си, аз съм доказателство, че дори такъв чудесен режим, ако се прилага без мисъл, при почти никаква физическа активност и малко килограми за сваляне (тогава исках само 3-4 да сваля още), дори при стриктно спазване, може да се оплеска. Поне вече нямам предишния страх от мазнините и те съставляват сериозна част от диетата ми, за да не си играя повече със здравето.
Роузи, прекаляването с нищо не е добре, но истерията около вредата на протеините върху бъбреците е излишна и подобна на тази с глутена. При хора, които нямат непоносимост към глутен, глутенът не е вреден. При хора, които нямат проблеми с бъбреците 2 грама протеин на килограм не би могъл да окаже никаква вреда. Говорила съм с мои приятели лекари, които подчертават, че високопротеинова диета би могла да окаже влияние единствено на бъбреци, които вече показват отклонения от нормалната си функция (тези отклонения могат да бъдат незабелязани до този момент, но проблеми с бъбреците ще възникнат на по-късен етап и без завишаване на протеина). Много по-голям стрес върху бъбреците оказват високото кръвно налягане и диабетът, но и двете състояния се повлияват много добре от високопротеинови диети.
Ето малко източници, за да не бъда голословна:
https://www.healthline.com/nutrition/is-too-much-protein-bad-for-you#section4 - тази статия е по-обща, но са посочени и източници, на които се опира.
https://www.precisionnutrition.com/high-protein-safe-for-kidneys - ето и едно сериозно изследване, което доказва, че дори хора с диабет и такива с наднормено тегло (което само по себе си е един от най-рисковите фактори за бъбречна недостатъчност) нямат никакъв проблем с високопротеинови диети (за висок протеин тук е счетен 2 гр на кг телесно тегло).
Amour, ето една статия, която може да ти е интересна - за оптималния прием на протеин (1.6 до 1.8 гр на килограм) - https://bayesianbodybuilding.com/the-myth-of-1glb-optimal-protei … for-bodybuilders/
Скрит текст:
Tук в общи линии обясняват и това, че бодибилдърите, неизползващи стероиди (защото при прием на стероиди трябва по-висок прием на протеин) и хората с повече стаж и достигнали по-близо до генетичния си максимум мускулатура имат нужда от по-малко протеини от една домакиня на диета, която е добре да се придържа към 1.6-1.8 гр/кг. Тоест зависимостта е обратна - начинаещи в залата и хора на диета - по-висок прием, напреднали бодибилдъри запазват мускулатура при по-нисък от този оптимален прием. Всичко е подкрепено с изследвания също.
Благодаря!    Grinning
Беше ми интересно да прочета....
Да, интуитивно се получава при мен...ям, докато се почувствам сита и мога спокойно да изкарам следващите 4-5 часа, без да огладнея.Понякога ям повече, понякога по-малко...водя се от глада и апетита.
Изключая ползите за здравето, това е една от основните причини да харесвам ВМ НВХранене...организма, оставен "сам на себе си" с подходяща и добра храна, сам се пренастройва и сам регулира и апетита, и обмяната, и прихода-разхода, които са му необходими за добро функциониране.

# 197
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Никаква истерия няма. Считам, че се прекалява и преувеличава с тия протеини... А човек реално има нужда от много по- малко, отколкото тук се пише... И с веганска диета, можеш да си набавиш необходимия протеин... О то без да преядеш с въглехидрати... Иначе и аз познавам семейство, което не сяда на маса без месо.. Всичките са диабетноболни, възрастните страдат и от артрит... Това са хора, които никога не са обичали захар, но са зверски месоядни... Нямам представа за връзката, но според мен е сигурна

# 198
Начина на хранене, се превръща в някаква много интимна тема, в която всеки има своята истина и не рядко се опитва да я наложи на останалите. Почва да ме натоварва, прилича на дебат за религия или философия - става за обсъждане с близки от време на време, но не върви да го размяташ като прани гащи на всякъде и винаги.

А и не виждам необходимост от това. Всеки може да изгради собствени възгледи, които да отговарят на възприятията му. Най-важното е да се ръководим от моралните си ценности и да се самоанализираме, а не да разчитаме на готови истини, зад които обикновено стоят корпоративни интереси, недостатъчно професионални "изледвания" и "наука".

За себе си мога да кажа, че храненето предимно с протеини и мазнини, от животински произход е не приемливо. Да, признавам, че кетогенната и аткинс дават резултат, но изначално те са създадени като лечебни хранителни режими, свързани с болести като епилепсия и диабет. Респективно не мога да приема, че са подходящи за всички.

Подкрепям веган храненето. Но не мога да приема, че то е "религия" и всеобща истина, за "излекуване" болестите на модерността, индустриалното производство и животновъдството. не мога да пренебрегна информацията за израждане и модифициране на семената, нитратите в зеленчуците, начина по който се тори и произвежда.

Избрала съм да се храня основно веган, защото така се чувствам добре, не ядях месо 5 години, докато тази зима изпитах нужда от месо и ядох. Не го считам за изнервяра или безпринципност, а за вслушване в себе си.

Но ако науката изобщо е доказала нещо, то е, че човек се нуждае от всички хранителни групи и макро нутриенти - органите и функциите на тялото ни го доказват. А от там на татък, човек ако иска да изгради принципи на живеене и хранене, трябва да си даде много време, да отдаде много внимание на четене и да се зареди с много търпение, за да се изправи срещу всички "общоприети" истини, които 90% от хората изобщо не са си направили труда да видят от къде идват и защо са създадени, просто се приема за "това е така, защото е така".
В този смисъл тая демонизация на въглехидратите и издигането в култ на протеина ми е ужасно дразнеща. Също толкова, колкото "на често и по малко".

И така, та да се отчета и аз - за един месец нямам намаление на килограми, но имам -5 см от подгръдна, и по -3 от талия, ханш и корем през пъпа. Спортувам редовно, основно сутрин на гладно, когато тренировката е с тежести, съм гладна преди да изтече фаст-тайма и ям. Респективно, смятам да имам два дни почивка от тренировка, в които да правя фаст 5:2. И така : )

# 199
Здравейте,
Аз също практикувам фаст. От 2 седмици, ежедневно. Гладувам 23-24ч. Имам едно вечерно хранене, което е с калориен дефицит. Четох, че не трябва дефицитът да е по-голям от 500калории, за да не изпадна в метаболитен дефицит:smiles: Като цяло трябва да се храня с около 1500-1700калории. Така за мен е по-лесно. Ако трябва да изям тези калории в продължение на целия ден, ще мисля само за храна. Фастингът е спасение за лакомата ми глава. Сега следват въпросите.
-  Защо съм бодра, като ряпа през цялото време? Заспивам в 23-24ч и се събуждам преко сили в 5:30. имаше случаи и в 5. Като искам да отбележа, че не съм гладна. Просто не ми се спи. Искам да спя, по дяволите.
- След каква продължителност на фастинг ще спра да свалям кг/см? По-скоро сантиметри, защото на кг съм свалила само 2, но пък дрехите ми определено са широчки.
- В този вариант на фастинг предпочитам да правя само йога, имам карта за канго-джъмс, но не ми стига сила за това. Проблем ли е че не спортувам?

# 200
  • София
Piaff, моето мнение е, че в период на отслабване е по-добре да не спортува тежко. Движението е важно, но усилените тренировки при калориен дефицит могат да обърнат процеса в посока не-сваляне.
И аз имам проблем със съня, когато съм гладна. Дори най-добре спя с пълно търбухче Grin Противно на правилото, че на пълен стомах не можело да се спи. Предполагам при недостиг на храна не се отделят правилните хормони в мозъка.

Не знам защо тази тема се превърна в дискусия за и против протеините. По принцип едната идея за фаста е орязването на всичко от животински произход. Друга идея е прочистване на организма и ядене на плодове и зеленцуци. Трета идея е храненето в прозорец, като храната е предимно лека. Защо тук трябва да дискутираме ползата от 2г протеини на кг тегло Dizzy Face  ?  Ами ако ви интересува точно каква е ползата, ще ви кажа от позицията на немалките ми познания по биохимия - ползата за черния ви дроб е колкото от бутилка водка. И понеже съм виждала хора на диета "водка", мога да кажа и че се отслабва. И от високо протеиновите диети се отслабва и за който реши може да е оправдано да се храни временно по този начин. Но да се твърди, че е нормално да се нагъват по 1 кило мръвки на ден го намирам за  доста опасно.

# 201
Оооооо, луна, тенк ю, тенк ю, че писа
Аз върнах спорта тази седмица и качих веднага, ми ме става и не става при мен да отслабвам със спорт
Загубила съм си гъвкавостта от йогата, голямо съм кюфте, но 3 по Т25 на Шон отметнах, обръч, планк и Сурия намаскар и те всеки ден
В понеделник ще реша от МЦ- то ли е оли да подскачам след като стана 55кг

# 202
Херц, според мен е нормално да се покачи тегло след започване на спорт, който е бил прекъснат или натоварването е било по-слабо от колкото в момента.
Мускулите винаги тежат повече от мазнините.
Миналата есен спазвах много стриктен тренировъчен и хранителен режим, основан на упражнения с тежести във фитнеса и протеинови хранене. На кг не смъкнах май нещо като един-два, но мерките бяха уаууу -10 см имах, -7/8 и т.н.
Така че не го мисли толкова, в дългосрочен план, спорта има много повече предимства от отслабване Само с храната.
От вчера съм скрила кантара и честно казано се чувства невероятно добре. Сякаш камък ми падна от сърцето. Все очаквах преосъдата на цифрите и се чувствах като провал, сякаш бях застинала във времето- полагам усилия, а няма резултати. Това, че не се мерих ми позволи да видя оформящия се мускул на краката и широчината на полата ми. Наистина се чувствам много по-добре така. Ти как си следиш прогреса?
И още нещо, когато съм стриктна с фастинга, забелязам красиво слабеене в областта на корема, а с тренировки става още по- добре

# 203
За тонус и здраве спортувам
Прогрес няма при мен от спорт - шкембето спада с глад, на прасец качвам 2 см, на гръб и рамене съм като Десито Радева
На мен ми е лесен спорта, само мързела ми е много, но никога- никога не съм отслабнала със спорт. Подсеща ме само колко много тежа на себе си Laughing

# 204
Момичета, чудя се дали да не изпробвам хранене три пъти дневно, като закуската да ми е въглехидратна /овесени ядки, с червени боровинки и прясно мляко/, а обяда и вечерята протеин /месо, яйца, риба със зеленчуци/. И да се яде през по-голям интервал от време Rolling Eyes

# 205
Lady Cassiopeia Duval, пробвай да видиш как ще ти се отрази и как ще се чувстваш с подобен тип хранене. На мен ми звучи добре.  Peace

И тъй като сме  в темата за интервално хранене, да кажа и своето мнение.  Laughing
Фастингът/ интервалното хранене не случва ей така, от днес за утре. Чуваш, че било полезно и решаваш да го правиш. За такова решение и начин на хранене е необходимо време, да узрее човек, получава се естествено, без усилия. Говоря за фастинг като процес, когато трайно се спазва прозорец /18-6, 20- 4,16- 8/, а не епизодично на принципа доколко ще успеем да издържим днес. Защото, погледнато по този начин, всички фастим- по време на сън.  Laughing

# 206
  • Велико Търново
Момичета, чудя се дали да не изпробвам хранене три пъти дневно, като закуската да ми е въглехидратна /овесени ядки, с червени боровинки и прясно мляко/, а обяда и вечерята протеин /месо, яйца, риба със зеленчуци/. И да се яде през по-голям интервал от време Rolling Eyes

Пробай, на мен лятото ми се отрази чудно Heart Eyes
Виж темата за режима на доктор Папе Peace

# 207

Задължително още довечера ще му метна едно око  Hug Hug Hug Hug

# 208

Сиска, имам питане

Скрит текст:
Прочетох ето тази статия за диетата, която ми препоръча и имам само едно питане. Разбрах, че за закуска мога да си правя мюсли, но е забранено да е с мляко, защото не трябва да се приемат никакви протеини. А може ли да е с прясно мляко, което е 0,1 % - то реално си е само вода и няма почти никакво мляко в него?

Ето статията

http://snow4eva.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/11/08/da-otslabnem- … a-d-r-pape.431764

# 209
" А може ли да е с прясно мляко, което е 0,1 % - то реално си е само вода и няма почти никакво мляко в него?"
Виж колко протеини има,  0.1 са мазнините.

Общи условия

Активация на акаунт