За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 57

• 50 138
  • 800
  •   1
Отговори
# 480
Благодаря МНОГО за бързия отговор. За 2ри път се задавя и затова се стряскам толкова много. Изкашля се 2пъти след това, но после всичко беше нормално, повече не е кашлял и не е показвал дискомфорт. Утре първата ми работа е да звънна на личната ни лекарка!

# 481
Преди два дни се задави с ябълка - пускам я в пасатора на ниска скорост и става на парченца за гризкане. Обаче останали две по-големи парчета и не се виждат от киселото мляко и овесената каша. Та детето не успя да ги глътне, задави се, зачерви се, аз си изкарах акъла и го ударих между плешките в ужаса си. Такъв наказателен рев ми дръпна след това - ти ме удари мамо - че се успокоих. Няма начин да се дере, все едно го дерат жив, и да му има нещо. Не съм звъняла на педиатърката.

# 482
Проблем има, ако децата не кашлят, а примерно посинеят. Щом кашлят, значи ще се справят с парчето, това е рефлекс при тях. Аз го оставям да се справя сам моя син, че иначе може да го задавя, докато го „спасявам”. Абе голям стрес си е храненето, спор няма.

# 483
  • София
Момичета, как се справяте с праха? Бърша с кърпа и пронто, отделно с пухче/четка за прах, но много се събира.
 В началото ще сме в една стая с малката. На приземен етаж сме и предполагам заради това доста се прашим. Около леглото ни като че ли е повече заради размятането на чаршафите... Та сега мислим къде да сложим нейното креватче. Предполагам, че прахта ще и влияе зле на крехкия организъм..може би трябва да е все пак малко по-отдалечена от нашето легло, там, където концентрацията на прах е по-малка..

# 484
Момичета, как се справяте с праха? Бърша с кърпа и пронто, отделно с пухче/четка за прах, но много се събира.
 В началото ще сме в една стая с малката. На приземен етаж сме и предполагам заради това доста се прашим. Около леглото ни като че ли е повече заради размятането на чаршафите... Та сега мислим къде да сложим нейното креватче. Предполагам, че прахта ще и влияе зле на крехкия организъм..може би трябва да е все пак малко по-отдалечена от нашето легло, там, където концентрацията на прах е по-малка..

Ох, болна тема ми е хигиената. Такива аерозолни форми като Пронто не ползвам, имам зверска алергия. Вкъщи всичко е естествено дърво и бърша с едни кърпи за дърво, като след това има дъъъъълго проветряване. Не знам дали е подходящо при бебе да се пръска каквото и да било. Тези пухчета за прах за мен са най-отвратителното нещо и с тях само се вдига още повече прахта във въздуха.
Ежедневно в стаята на децата бърша с влажна памучна кърпа мебелите, нямам типичните килими. В детската имам един от Икеа, който е като черга и се тупа много лесно, даже го пера често в пералнята. Според мен леглото трябва да е там, където има най-много дневна светлина, но то си зависи от стаята все пак.

# 485
Бърша прах с влажна кърпа микрофибър. Не ползвам миризливи препарати, особено пронто, за мен е по-кофти да се надиша с химия, отколкото малко прах.
Леглото на детето е до нашето, защото така ми е най-удобно. Пускам прахосмукачка и бърша с моп през ден-два в спалнята, а в дневната почти всеки ден, принудена съм, защото постоянно има трохи от бисквити, понеже ги "сеем" и очакваме да поникнат от ламината, хаха...
Гледам да не се вживявам прекалено в хигиената, както казваше една ромка на пазара "то не се знае откъде ще дойдат витамините". Wink

# 486
Сега може и да ме анатемосате, ама ми св струва, че много се вживявате в чистенето и хигиената около бебетата. Все пак колкото по стерилно ги отглеждате, толкова по кекави ще са.
Бърша прах веднъж седмично с микрофибърна кърпа и пронто. Също толкова мия и прахосмуча, при наличието на котка. По-често може да ми се случи да измия кухнята, т.к там заради готвенето има по-видимо замърсяване.

# 487
И аз щях да кажа същото като Фокси, ама ме хвана срам. Blush
Вкъщи си чисти един път седмично основно, прахосмукачка, парцал, бърсане на прах и тн. Ако успея още веднъж през седмицата да мина с парцал, го считам за постижение, но пък моите критерии след появата на дребната много паднаха, та може и жива мърлящина да е нашето...
Иначе не считам, че стерилността е нужна за бебета над 6 месеца. Така или иначе опознават света като слагат всичко в устата, няма смисъл ние да се вживяваме във всяка прашинка.

# 488
  • София
Присъединявам се към групата на тези, които чистят 1-2 пъти с прахосмукачка на седмица, забърсват пода и мебелите и толкова. Не се старая да държа стерилно вкъщи, защото не смятам, че е нужно. Чисто, проветрено и що-годе подредено е напълно достатъчно.

# 489
  • София
И аз така момичета, събирам само големия и видим боклук, също и прах. 😃😁
За кухнята и аз чистя по-често, заради мазнините, които като се натрупат няма изчистване.
Стерилната среда след една известна възраст ще навреди повече, откокото ще помогне. Спрях стерилизацията на водата и шишета още към края на 6-ти месец.

# 490
  • София
Е, за кухнята съм съгласна. Аз чистя след всяко готвене. Ясно е, че няма как да оставиш мазно, напръскано, накапано и т.н., но да бърша всеки ден с аерозолни препарати, да бягам с пухче и т.н. из къщи, няма как да стане просто.

# 491
  • София
По принцип и моето чистене е точно такова, имах период, в който пусках по 3-4 пъти в седмицата прахосмукачка, но това отдавна замина хахаха. За деца над 6месеца може би наистина няма какво да се вталясва човек, аз имах предвид съвсем новородено. Просто прахта наистина ни идва много. И от една страна точно не искам да пръскам с аерозоли, дори аз не мога да ги дишам, камо ли бебе. Явно практиката е показала, че най-ефективно е бърсане на пода с моп и мебелите с влажна кърпа

# 492
Сега може и да ме анатемосате, ама ми св струва, че много се вживявате в чистенето и хигиената около бебетата. Все пак колкото по стерилно ги отглеждате, толкова по кекави ще са.
Бърша прах веднъж седмично с микрофибърна кърпа и пронто. Също толкова мия и прахосмуча, при наличието на котка. По-често може да ми се случи да измия кухнята, т.к там заради готвенето има по-видимо замърсяване.

прахът е и алерген, заради това и ние чистим всеки ден или през ден. основно махаме праха. аз правя следното: минавам всички повърхности с влажен парцал напоен с оцет, но стаята сме я изпазнили от почти всичко. при нас книгите бяха основният събирач на прах. бебето е с нас в една голяма стая, която всъщност е като две стаи, но слети заедно, така, че има доста за чистене като повърхност. аз съм и минималист, и мъжът ми също и почти нямаме неща. това облекчава чистенето.

Момичета, прекрасно е това мое "откритие" за кожа върху кожа, няма по-успокояващо за бебето. просто живнахме. също така бебето си измести ревовете и нощом почна повечко да спи, а денем си проявява темперамента, та почнах да се наспивам (аз се наспивам с 6-7 часа на ден), тъкмо бях свикнала. много ми е мъчно обаче, че повръща почти след всяко ядене. пак ще звъня на педиатърката, дано ми обърне повече внимание.

# 493
Аз чистя предимно с гореща вода, чат пат слагам препарат за под, който съм набедила, че е по-безвреден. С баткото излизвах пода на къщата всекидневно, луда жена 😵😟😲!

Не виждам защо да не си бършеш праха всеки ден, щом те дразни.

# 494
И аз се включвам в клуба на чистещите веднъж седмично и то още откакто беше новороден Crazy
Принципно ми се искаше да избягам от тази стерилност колкото може по-бързо.

Общи условия

Активация на акаунт