Детето "се захласва", както казват старите хора. Като се наеме да реве и няколко секунди не си поема въздух. Прави го още от родилното и естествено с баща й бяхме много притеснени, та се консултирахме с педиатъра, с невролог, с психолог и с интернет рзбира се. Та всички бяха на едно мнение - нищо страшно, ще го израсте, дадоха инструкции как да действаме и всички вкупом подчертаха - пълно спокойствие и игнор. Духваш му в лицето, ощипваш го, ако трябва и шамар му удряш, но след като си поеме въздух, все едно нищо не се е случило. Правиш си, каквото там си правиш и не му даваш да разбере, че си шашнат.
И в действителност, от един момент нататък, малката хитруша взе да го прави нарочно. Ляга на земята, отваря уста, облещва едни големи очи и дава вид, че никога повече няма да си поеме дъх. Но игнора помогна. Постепенно разреди тези истерии и секундите без въздух станаха много кратки. Стигнахме до там, че го прави само пред баба си. Защото тя категорично отказва да приеме съветите на всички специалисти и твърди, че това е супер сериозно заболяване, наричало се " синдром на аспираторния гърч" и можело детето да си глътне езика и да умре или да му се увреди мозъка от липсата на кислород(??? за 10 секунди). Каквото и да правехме, както и да я убеждавахме, тя е непреклонна и категорично отказва да се държи адекватно в такива моменти. Всъщност истината е, че когато дъщеря ми се тръшне да реве по този начин, всички сме заети да спасяваме баба й...
Всичко ок, всеки има право да си истерясва когато и колкото си иска. Отказахме се да говорим и толкоз. Но тя стигна по-далеч. По-миналия месец, в стремежа си да вдигне детето от пода и дърпайки го за ръката, го изпусна и се получи звучен удар на глава в шкаф и още по-истеричен рев. Миналия месец ми се разкрещя пред детето и се опита да ме избута и да го вземе да го гушкала и успокоявала...
Та така. Накратко.