Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

За или против детска спестовна застраховка

Опции:

# 30
 • Мнения: 39 037
Ти кажи на кого си изллатил такава, изтекла застраховка, и човекът е получил повече отколкото е внесъл?
Не ми пишИ разни числа.

# 31
 • София
 • Мнения: 183
Не са 5.5%, а 6,4%. Извиянвам се за лапсуса. Сега видях в сайта им, колегата ме коригира днес. Ето за това говоря:

https://www.uniqa.bg/za-teb/zdrave-i-zhivot/uniqa-four-shares-za … strukturiran-inv/

Не е достъпен този продукт вече, както писах по-горе.

Чувам, че до пролетта ще пускат нов поради големия интерес.

Може да видите миналогодишния продукт е реализирал над 7%.
И на мене го предлагаха, но когато реших да се включа, вече бяха ги изчерпили. Доходността наистина е 6.4%, но при изпълняване на определени условия, а именно когато страйк-цената на всичките 4 акции, участващи във финансовия инструмент са по-ниски от цената на акциите след година. Т.е. след една година ако и четирите акции са по-високи от началната цена се получава 6.4% доходност. Ако ли не, не се получава нищо. И така 6 години поред. Ако сме уцелили най-големия каръшки период и нито веднъж през 6-те години не се повишат цените на 4-те акции, просто ни връщат главницата без никаква доходност. Гадно. На другия полюс. Ако и 6-те години имаме по-високи цени от началните, тогава получаваме 6*6,4%=38.40% доходност. И всеки решил да инвестира в такъв инструмент (всъщност емитентът е БНП Париба-Франция) се надява поне 1, а защо не и 2, пък и 3 години да има късмет и доходността да е между 0.00% и 38.40%. Това е истината около този инструмент.

Докато мисля и подготвям коледните и новогодишните празници този продукт се изчерпа. Това е.

# 32
 • Мнения: 603
Майка ми е имала такъв влог от баба си и след като е станала на 18 е отишла да си ги изтегли. Баба й е събирала тези парички 18 години и майка ми не си купила много неща с тях - няколко блузи, ако не се лъжа. Аз нямам влог, а бижута, които ще мога да продам, ако искам.

# 33
 • Мнения: 2 479
С оглед развитието на пазарите, бъдещето е в индексните фондове или поне едно от добрите решения за натрупване на средства посредством доходност, или поне по-голяма възможност за такава за хора, на които не им се занимава или нямат време да инвестират сами и искат по-голяма сигурност, доколкото може да съществуа такава.

Класическото спестовно застраховане вече не дава доходност или е минимална, да кажем 1-2%, което трудно компенсира инфлацията. Към него спада и детската застраховка. Да, има покрития, но по-добрият вариант е много хубава здравна в комбинация с рискова застраховка живот срочна с много високи застрахователни суми. Не е лоша детската, но трябва да се прави докато детето е малко и поне за 20г.
Всеки случай е по-добра от влог в банка, пари които са блокирани до пълнолетие, а застраховката поне може да се откупува, и има покрития.

Последна редакция: ср, 15 авг 2018, 02:43 от FragranceFanatic

# 34
 • Варна/Благоевград
 • Мнения: 358
Когато сме се родили с моя братовчед баба ни е направила по един влог в които всеки месец на заплата е вкарвала пари по сметките. По някое време казва, че е имало около 40000, които за времето си са стигали за малък апартамент. Когато станахме на 18 и ми даде книжките обаче имах около 50-60 лв. Всичко останало е изядено.

# 35
 • Мнения: 2 479
Когато сме се родили с моя братовчед баба ни е направила по един влог в които всеки месец на заплата е вкарвала пари по сметките. По някое време казва, че е имало около 40000, които за времето си са стигали за малък апартамент. Когато станахме на 18 и ми даде книжките обаче имах около 50-60 лв. Всичко останало е изядено.

Да, заради девалвацията 1999г и кризата. Иначе, ако се индексира, спрямо инфлацията, и се актуализират премиите, респективно се увеличава и застрахователната сума, положението би било друго. Но са малко хората, които знаят какво правят. За "консултанти" да не говорим - пълна леш.
По-добрият вариант е, не да се сключва клауза "индексация" към полицата, а ние да си увеличаваме премиите през 3-4г, ако приемем, че се сключва полица за 20-30г. По този начин получаваме всички плюсове на застраховката с покрития и запазване покупателната способност на парите, ерго утре да си купим същото, както сега. Но с депозита е подобно - внасяме и увеличаваме парите, не седят в едно положение, или поне не е препоръчиелно. Обезценява се пасивна сума, не растяща и променяща се такава.
Такава дисциплина и култура в България няма.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 09:15 от FragranceFanatic

# 36
 • Wonderland
 • Мнения: 562
Когато сме се родили с моя братовчед баба ни е направила по един влог в които всеки месец на заплата е вкарвала пари по сметките. По някое време казва, че е имало около 40000, които за времето си са стигали за малък апартамент. Когато станахме на 18 и ми даде книжките обаче имах около 50-60 лв. Всичко останало е изядено.
Имах такава застраховка, която баба е направила когато съм се родила. Трябвало е да има пари за гарсониера, докато стана на 18 години. Е, станах на 18 и с парите си купих едни дънки и две блузи.

# 37
 • Плевен
 • Мнения: 4 776
Чета ви и честно казано, нищо не разбирам от половината термини, които използвате. Влязох и аз да търся съвет как да скатаем някой лев за децата до пълнолетие, което е след 5-6 г., да си помогнем с вноските за университет, ако решат да учат. Не можем да отделяме големи суми на месец, става въпрос да имат до тогава по 5-6000 лв. Засега им ги събираме в една сметка, но парите страшно се обезценяват и не съм сигурна, че сегашните 5000 лв. ще се равняват на същите след 5 г. Доколкото разбирам с такива малки суми няма кой знае какво да се направи, освен да си седят така и да се моля поне да могат да си покрият първата година Sad Моят мъж настоява да ги теглим и да ги влагаме в злато, но там пък идва проблема със съхраняването му.
Някой би ли ми обяснил какво е това взаимен фонд и има ли по-голям смисъл в него? Някакви други идеи да имате ?
Иначе и ние със сестра ми имахме застраховка живот до пълнолетие и накрая не помня дали и по 50 лв. получихме Sad

# 38
 • Мнения: 39 037
Ами ето, ти сама си си отговорила. Застраховките не са инструмент за печалба, взаимните фондове не ти гарантират вложените средства. Може да спечелиш, но може и да загубиш. Имат и такси, които не трябва да се пренебрегват, защото не са малки.
Спестявайте в евро. За такива суми друго не мога да ти предложа. Златото е вариант, но не съм се занимавала и не знам как биха се движили стойностите във времето.

# 39
 • Плевен
 • Мнения: 4 776
DeVa, да, то горе-долу въпросът е как да не загубя тези пари, в смисъл да ги изяде инфлацията, за печалба ясно, че няма как да стане да даваш нищо и да вземаш нещо. Rolling Eyes Виж, за еврото да питам - имаш предвид влог в евро ли? Между другото, нашите така са си запазили парите едно време в голямата инфлация - обърнали са ги в долари и после си купиха апартамент с тях, а познавам хора, които си продадоха апартаментите и после си купиха кола. Стара Sad

# 40
 • Мнения: 39 037
Да, да, депозит в евро. Но нека да си бъде на ваше име, не на децата. Че ако се наложи теглене или недай си Боже банката фалира, както стана с КТБ, има доста формалности по документацията, за да ги изтеглите.
Ще ти пиша ЛС.

# 41
 • Мнения: 2 479
Съгласен съм с Deva, добре е обяснила Simple Smile.

Джина, ще добавя относно застраховката, че ако детето е голямо, както е при вас, няма смисъл. Има смисъл в Евро, ама ако е малко, за да може срокът да е поне 15г. То вече в лева не знам някой да прави, но все пак.

Може да се помисли хубава здравна да си направите, семейна, и по една рискова застраховка живот с мъжа ти, с ниска премия и високи застрахователни суми за спокойствие на домакинството. Пиши на лично, ако се интересуваш Simple Smile.

# 42
 • Мнения: 7 718
На анкетата гласувах с не. Не вярвам на никакви институции. Нагледах се на какво ли не. На 55 години съм и бях свидетел на  целия пладнешки грабеж над хората ,който се извършва без спиране вече 30 години.
Няма нищо сигурно. Това е истината за България. Инвестицията в себе си е най-доброто. Образование. Чужди езици. Подходящи технически средства за упражняване на съответната професия.
Иначе краткосрочно бих инвестирала в техника или чужда валута. Това е за по-млад човек.

За себе си инвестирам в имоти. Гледах през годините какво се случи със солидните спестявания ,които имаха родителите ми. Купиха облигации, внасяха, местиха пари от една банка в друга и накрая от пари за голям апартамент останаха колкото за погребенията им. Единственото нещо, което ми остана като печалба от наследството ми е апартамента, който наследихме със сестра ми. За 30 години шашми, измами, кражби апартамента се запази и си струва пак парите, които и на времето.Да, променя се ситуацията, но в големите градове още 30-40 години апартаментите ще запазят стойността си. После не се знае накъде ще поеме развитието на живота тук. Мен следващите 20-30 години запазване на положението ме устройват.
Ако бях на 25 щях да ида в университет някъде по света.

# 43
 • Мнения: 1
Интересна статия, която обяснява всички варианти за спестяване за деца, докато пораснат
https://www.capital.bg/moiat_capital/deposits_credits/2019/10/25 … mi_triabvat_pari/

# 44
 • Мнения: 2 479
Тази година имах падежирали детски полици на хора около мен. Последната е от юни месец.
Няма да говоря за суми, но завършилата вече студентка следва стоматология в Барселона, и сумата напълно й покрива всички разходи през цялото следване, плюс тя и стипендия си уреди поради висок успех. Та, нека им е "зле" на родителите й и на нея.
Хората вече се отварят и постепенно виждат, и разбират, че застраховането не е "измама", да ми "вземат" парите и да не платят, а дори е по-добре обезпечено от банките. Но това малко хора го знаят, още по-малко умеят да обяснят адекватно на потенциалните клиенти, на хората, като цяло, и оттук повишавайки финансовата култура на българина, като цяло, който трябва да разбере, че застраховането и/или разпределението на риска, е част от портфейла, бюджета на едно домакинство, фирма, семейство.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 19:49 от FragranceFanatic

Общи условия

Активация на акаунт