Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 64 647
  • 600
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 1 254
Според мен, за да избегнат консервантите, след като бозата ферментира най-вероятно я преваряват още веднъж и така спират ферментационните процеси. Но и убиват всички полезни бактерии, де.. Просто разсъждавам, може и да греша

# 376
  • Мнения: 9 992
Ми то и едно време киселото мляко на 3 ден всисваше, сега е с 2-3 месеца срок на годност. На мен доколкото ми е известно, стандарта е 1:3 подкиселяваща бактерия към стабилизираща, а те го правели 1:200. Може и с бозата да е така, като говорим за био. Другата си е явно Менделеев таблица, но също става на желе като престои. Моя опит за домашна боза беше неуспешен. Макар и еднократен и отдавна.

# 377
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 972
ЗаСлон, благодаря за рецептата. Доколкото разбирам, бозата се заквасва сама, т.е. не се слага закваска.
Хармоника правеха едно време и от лимец, но нещо се провалиха с тази рецепта, започна да става не като желе, а направо беше невъзможно да я налееш, като крем, пълен провал, и прекратиха производството.
Сега гледам бутилките им, от ръж правят в момента, с бели капачки, и от ръж и пшеница, с лилави капачки.
Adelinda, нямам представа от какво я правеха при соца, но беше по-вкусна от това, което сега предлагат на пазара. И от бяло брашно да е, пак бих я купувала, защото е вкусна и е естествено ферментирал продукт, и е по-полезна от други сладки напитки. Но никой не може да я направи по онази рецепта явно. Не я ли знаят, загубена ли е, не знам.
Не се вкисва бозата на Рокет фуудс, изглежда добре, но явно няма естествени ферменти вътре. Не се вкисват и тези с аспартам. Щом не се вкисват, значи това не е боза, а някаква сладка напитка. Само калории и никаква полза.

# 378
  • Мнения: 9 992
Според мен не че не могат, а търсят ниска цена и голям срок на годност, затова не е това което беше. Едно време нямаше конкуренция на пазара, кушувахме каквото имаше и то ако има. Нямаше проблем със залежаване на стоките, имаше проблем, че ги нямаше и се чакаше за всичко на опашка. Сега има голямо предлагане, много марки, няма производител който ще си позволи лукса да пусне нещо да се продава с 3 дена срок на годност. Не знам за лимеца, винаги ръж съм купувала, може и просо но не помня. Винаги ако е била прясна е била хубава, ако е била престояла и ръжената става на желе.

# 379
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 972
Според мен не че не могат, а търсят ниска цена и голям срок на годност, затова не е това което беше. Едно време нямаше конкуренция на пазара, кушувахме каквото имаше и то ако има. Нямаше проблем със залежаване на стоките, имаше проблем, че ги нямаше и се чакаше за всичко на опашка. Сега има голямо предлагане, много марки, няма производител който ще си позволи лукса да пусне нещо да се продава с 3 дена срок на годност. Не знам за лимеца, винаги ръж съм купувала, може и просо но не помня. Винаги ако е била прясна е била хубава, ако е била престояла и ръжената става на желе.
  Вярно е, нямаше кока-кола, фанта и от сорта, но боза имаше навсякъде. И е било по-добре че е нямало. Децата обичаха боза и я пиеха. Затлъстелите тийнейджъри сега са от фаст фудовете и сладките газирани напитки. Малко деца сега биха предпочели боза - просто нямат навика, даже и да я има.
Казваш, че проблема да не се прави едновремешната боза може да е в срока на годност, но не виждам защо да има разлика между видовете боза и срока им на годност. Всичко е един процес на ферментация на напитки със зърно. Само можем да гадаем защо я няма вече.

# 380
  • Мнения: 9 992
Ами чети етикета и ще я видиш разликата. Е - незам си какво си, Е- друго си, аспартам-подсладители, избелители, подобрители. То и козунак като тръгвам да купувам се хващам за главата, а макар да гледам основно да не са с мас. Консервантите в съдържанието са повече от базисните  продукти, които са брашно, Мая, захар, мазнина,мляко, сол тук там някоя стафида. 5 реда съдържание ситен шрифт. 2-3 месеца срок на годност. Италианските Панетоне вървят към 2-3 години годност.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 18:24 от adelinda

# 381
  • Мнения: 1 079
ЗаСлон, да разбирам ли, че бозата се заквасва сама? Просто я оставям на естествена ферментация?

В нас последните дни:
Песто от див чесън с орехи
Супа от коприва
Супа нахут и гъби
Чили син карне
Баница с тофу и картофи
Бухти от овесено брашно

# 382
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 350
Аз моята така я правя. Иска повечко време. Около три дни, завита на топличко. Първият път правих с брашно от твърда пшеница. После намерих брашно от просо. Но честно тази с брашно от  пшенца стана по-сполучлива.

# 383
  • София
  • Мнения: 5 346
Wednesday28, би трябвало да се закваси сама.
Обаче аз използвам закваска.

Rocket боза е "опакована в защитена атмсфера"! Пише си го.

На етикета и на Хармоника пише 12% захар.

Имаш ли снимки на :
Баница с тофу и картофи
Бухти от овесено брашно

А рецепти удобно ли е да напишеш?

# 384
  • Мнения: 1 079
Нямам снимки, за съжаление. Баница беше с готови кори. Плънката беше натурално тофу, варени картофи, малко соево кисело мляко и щипка сол. Картофите ги слагам с кората 😅
За бухтите имам снимка на рецептата. Това са всъщност американски палачинки, но аз ги правя малки, че детето повече се радва.
Аз ги правя с ябълков мус или смачкан банан, не с тиква.

# 385
  • София
  • Мнения: 5 346
Благодаря! Чудесно представена рецепта!

# 386
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 972
Wednesday28, би трябвало да се закваси сама.
Обаче аз използвам закваска.

Rocket боза е "опакована в защитена атмсфера"! Пише си го.

На етикета и на Хармоника пише 12% захар.

Опакована в защитна атмосфера удължава трайността на продукта, ако е упакован и не се отваря, но не го прави да не се разваля. Като го отвориш, и го подържиш по-дълго би трябвало да се вкисва. Мисля че държах веднъж към месец една боза на Рокет, нищо й нямаше.
Не разбрах какво искаш да кажеш с това, че в Хармониката захарта е 12%? Захарта е ясна, в твоята рецепта е около 10%. То е ясно ,че бозата има доста захар.

# 387
  • София
  • Мнения: 5 346
Уточнявам, че ако може да се догоди 12% захар е най-добре за работата на микроорганизмите. Аз я правя на око 10% и добавям на вкус.
Споделям и разсъжденията ти за опаковането. И не спирам да се чудя кога някой ще отвори бозаджийница, щото скоро съвсем ще се прекъсне семейната приемственост и търсенето на този вкус...

# 388
  • София
  • Мнения: 1 416
Не знам защо бозата трябва да е кисела - резливото е различно от кисело. На Хармоника бозата се разваля много бързо, дори преди датата на крайния срок ако е в хладилник на 5 градуса. А пък ако е оставена на стайна температура - бутилката гърми на втори ден. Знам от опит, защото правя хляб с квас и понякога ползвам боза с малко количество квас именно за по-бърз и ароматен ефект. Ако знаете какво мазало стана в кухнята, хем уж контролирах отварянето в мивката Simple Smile))) Това псссст като го чуете - просто бягайте! Simple Smile Така че, малко по-полека с плюенето и абсолютизирането. Много ясно, че индустриалното производство няма как да е като домашното. Родната ми къща е до бивша хлебарска кооперация, в която имаше и поточна линия за боза, и сме яли горещ хляб и пили прясна боза до откат. Резлива никога не съм обичала. Отдавна това производство го няма, но мога да се закълна, че на Хармоника се доближава максимално до "едно време". Няма как да кажа със 100%. Както на себе си, така и на никой друг нямам доверие като ми каже, че си спомня от "вкусът от едно време", защото от тогава са минали 30 години - вкусове, рецептори, възприятия се сменят по 100 пъти. Така че пак приканвам - нека има информирана умереност при изказванията.

# 389
  • София
  • Мнения: 5 346
... Три денонощия последно им отне на тези бактерии, за да почне маааалко да киселее боза на Хармоника.
...
Това не ми се случва за пръв път. Три денонощия на 20 градуса мисля , че трябваше да гръмне, ама не. Тоест 3 денонощия сладка си стои. Пиша истинския си опит, не спомени и предположения. И съм крайна, защото трябва някой да балансира лъжата с истина, нали?

Общи условия

Активация на акаунт