Пациенти на д-р Калчев и д-р Семерджиева Тема 3

• 86 151
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Лечебните заведения трябва да отговарят на следните изисквания:
1. Да имат издадено разрешение от министъра на здравеопазването по чл. 131, ал.1 от Закона за здравето;
2. Да са акредитирани по реда на наредбата по чл.87, ал.1 от Закона за лечебните заведения;
3. Да са постигнали следните резултати:
а) При не по-малко от 20 на сто от одобрените от центъра цикли има клинична бременност със сърдечна дейност;
б) При не по-малко от 15 на сто от одобрените от центъра цикли има родени деца.
(3) Изискването по ал. 1, т.3 не се прилага, когато лечебното заведение за първи път сключва договор с центъра.

При всички положения звъниш по телефона и питаш акушерките какво да правиш. Всичко останало са наши догадки.

# 661
Не казах ли именно това преди няколко дни?!?

# 662
  • София
Да, и аз копирах същия параграф преди няколко дни.

# 663
  • София
Момичета, струва ми се, че копирате стария правилник. По-долу ви пускам разпоредбата от новия. Молбата ми беше да коментирате дали и вие я разбирате така, както аз. Това ми се струва, че е важно както за тези, които имат да получават заповеди сега, така и за тези, които скоро смятат да кандидатстват пред фонда, защото е много възможно да бъдат одобрени и да получат заповед много по-скоро, отколкото Адела получи лиценз.

Както аз чета Правилника, Адела ще трябва да покаже, че поне от 100 последователни процедури, 25% са завършили с бременност със сърдечна дейност и 15% с родени деца. Това означава, че ще трябва да се чака повече от 9 месеца, за да се стигне до статистика с родени деца.

Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 13 от
2014 г., в сила от 01.01.2014 г.) Финансирането на дейностите по асистирана
репродукция се извършва въз основа на договори между директора на центъра и
лечебните заведения.
(2) Лечебните заведения по ал. 1 трябва да отговарят на следните изисквания:
1. да имат издадено разрешение от министъра на здравеопазването по чл. 131, ал. 1 от
Закона за здравето;
2. да са акредитирани по реда на наредбата по чл. 87, ал. 1 от Закона за лечебните
заведения;
3. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) да са постигнали следните средни
резултати общо за последните три календарни години:
а) при не по-малко от 25 на сто от одобрените от центъра цикли има клинична
бременност със сърдечна дейност, и
б) при не по-малко от 15 на сто от одобрените от центъра цикли има родени деца.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2018 г., в сила
от 01.01.2018 г.) В последните три календарни години по ал. 2, т. 3 не се включва
годината, предхождаща тази, за която се иска сключване на договор.
(4) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) Лечебните заведения, които за
първи път сключват договор с центъра, трябва да отговарят поне на едно от следните
изисквания
:
1. да са постигнали резултатите по ал. 2, т. 3 за периода по ал. 3, или
2. да са постигнали резултатите по ал. 2, т. 3 при последните поредни 100 цикъла преди
подаване на заявлението за сключване на договор с центъра, които са приключили с
непостигане на бременност, аборт, извънматочна бременност, клинична бременност със
сърдечна дейност, раждане
.
(5) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) При подаване на заявление за
сключване на договор с центъра лечебните заведения по ал. 4 сами избират дали да
отчетат успеваемостта по ал. 4, т. 1 или 2.

Извинявайте за дългия пост, но ми е важно.

# 664
  • София
Джаки, аз копирах от сайта. Ако има нов - явно той е актуален.
В случая няма значение коя от нас как тълкува правилника, а как ще се случват процедурите по фонда. Единствената достоверна информация ще е да се обадиш в клиниката и да питаш.

# 665
Значи да бързам за статистиката. Дано да съм в тези 15%. Но така като ви чета, оставам с впечатление, че договор с фонда в близката 1 година не се очаква. Ние сега се самофинансираме, но май ще е за последно. Мисля заедно с подготовката да събирам и документите за фонд, ако случайно не се получат нещата. По този повод задължително ще говоря с док като се видим и надявам се той да изясни ситуацията.

# 666
  • София
Дели, принципно си права в съвета си, но проблемът е, че бях понеделник при Калчев на преглед и питах. Получих следния отговор: "Ако можеш да изчакаш няколко месеца, ще може тук. Ако не - Репробиомед.". Сега след като чета измененията на правилника виждам, че няма как да става въпрос за "няколко месеца", а поне година. Всеки момент очаквам обаждане от фонда, понеже номерчето ми излезе, и се чудех има ли смисъл да отлагам получаването на заповедта с 3 месеца, ако и след тези 3 месеца няма да може при Адела. Явно ще трябва пак да звъня в клиниката.

# 667
  • София
А ти на какво държиш - на Калчев или на Адела? Щото аз държа на Калчев и нямам проблем с Репробиомед. И поради тази причина не съм чакала в последната половин година, а направих трансфер и хистероскопия при Калчев в Репробиомед - това беше вариантът да не отлагам.

# 668
Калчев няма как да има договор с фонда тази година- новата клиника ще е за платени процедури.
Само януари се подписват договори с фонда - а 100 платени процедури и изготвена статистика даже и за 1 година не го виждам да стане. Особено ако ще започне работа май.
Той затова ще ползва и Репро.

# 669
  • София
Мая, откъде го взе тоя май? Ти не беше ли в друга клиника?

# 670
Аз звънях вчера на регистратура. Казаха ми - февруари. Когато попитах към средата на февруари ли да звънна, момичето ми каза да се обадя в началото на февруари.
Момичета, а дали опитът ми, при който забременях, но загубих бебето се брои за неуспешен по критериите на фонда? Питам специално за опцията за одобрение при 4 неуспешни опита.

# 671
  • София
Мисля че не Боби,имаш ли епикриза от Малинов.Ако на нея не е опоменато че имаш + тест може и да мине.

# 672
Боби, на мен ми искаха 4-ри пункции или инсета и ако са пункции, прилежащи ет. Тоест аз съм с две инсета, пункция + зет, пункция+ фреш. Тва че имах бх не е споменато, нито има +, нито - по епикризите. Трябваха само да се добавят уин номера. Актуална спермограма, Фсх под 12.5. Сега искат АМХ над 1. Според мен никъде на епикризите ти няма да пише бременна, а щом имаш опит след това очевидно нещо се е объркало. Аз съм одобрена без да питат дали е имало бременност.

# 673
Не е нужно да имаш бременност при опит. То и заради това много момичета правят по 4 инсеминации. Шансът е нищожен, но са най-евтини и така кандидатстват за фонда.

# 674
Според док даже се броят само пункции с извадени яйца и развити ембриони. Не знам дали е така,
Аз си извадих и за ЕТ епикризи.

Общи условия

Активация на акаунт