Чумата

• 44 845
  • 531
  •   1
Отговори
# 345
  • MI
Има хора, които сами си знаят че са с широки пръсти и затова предпочитат да нямат достъп до повече пари. Познавам такива. Предполагам че това е случая и тук. Друг въпрос е, че е хубаво поне МП да стане ММ преди да правиш подобни неща, но всеки сам си решава, няма смисъл да дърпаме ушите на Гугъл тук.

# 346
Че кой ѝ дърпа ушите?
Просто на мен ми светна червена лампичка, дано да е погрешно. И дано наистина идеята да не е негова.

Между другото, аз също съм с широки пръсти и съм намерила моя си начин да си ограничавам харчовете. И въпреки това във всеки един момент мога да разполагам с парите си. То е същото като възпитаването на финансова отговорност при децата – няма как да се научат, ако изобщо не разполагат с пари.

# 347
Абе хубаво е, ама при нас пък е обратното.  МЛМ още в началото на връзката ни именно защото смята, че бил с широки пръсти, реши, че аз трябва да държа и неговите пари. Дал ми е и двете си карти и пин-кодовете им, което ми се стори налудничаво. Не че не си взима пари, колкото му трябват за разни харчове, но държи основно аз да разполагам с тях. В началото се дърпах, защото никак не обичам да се разпореждам с чужди средства. Обаче - Не, всичко негово било и мое, и така се получава сега, че нерядко може да ме види човек аз да плащам сметките в ресторанта и да си каже: Леле, тоя го хрантути жена му! или Леле, тая му е прибарала парите и харчи ли харчи.

# 348
  • MI
Скрит текст:
Че кой ѝ дърпа ушите?
Просто на мен ми светна червена лампичка, дано да е погрешно. И дано наистина идеята да не е негова.

Между другото, аз също съм с широки пръсти и съм намерила моя си начин да си ограничавам харчовете. И въпреки това във всеки един момент мога да разполагам с парите си.
То е същото като възпитаването на финансова отговорност при децата – няма как да се научат, ако изобщо не разполагат с пари.

Това е много, много вярно! И аз така, малко по малко се превъзпитах сама. Ако някой ми държеше парите никога нямаше да стане. Но има много хора, за които просто е по-лесно така, виж и мъжът на Мяуджести. КАто някой си знае че са му много слаби ангелите, предпочита да не рискува. Но на етап приятел/годеник, колкото и да е сериозна връзката и на мен не ми се струва разумн, честно казано. И дано не е това, за което се съмняваш, че Гугъл ми е симпатична...

# 349
Стига бе, с тези съкращения ме побъркахте. МЛМ пък какво е?  Гугъл го играе  Ах  колко съм малка и неразумна, ти си моят герой. Може и да й излезе през носа.

# 350
bgtatko81, какво означава " да се комуникират нещата" (прочетох го няколко пъти)?

По темата: това са семейства, чийто членове не разговарят по между си и не считат партньора си за равен. Ако бяха седнали и си изработили общи норми как да се харчи общия/семейния бюджет, нямаше да се стига до тук. А дали въпросния просто не е свършил парите и да се оправдава с "чумата", защото е по-лесно и "по-мъжкарско"....само той си знае.

# 351
...
Добре??? Това е наивност, граничеща с ... да не казвам какво. Може да доведе до много лоши последствия. Едно за вашия мъж, съпруг или не дай си боже само приятел - хванат ли го че ползва карта с чуждо име - може и до съд да се стигне. Друго за вас - банката има право да ви блокира сметката, а ако разбере, че доброволно сте му я дала - да я затвори на момента. И както това на секундата се регистрира в кредитното ви досие, никоя друга банка няма да ви даде повече кредит.
Ако толкова държите на обща сметка, омъжете се и си отворете семейна, с 2-те имена.
това пък защо. нейна си е картата , нейни са си парите .

# 352
...

Целта е ясна, въпросът е чия е била идеята.  Confused
като я мързи и не и се занимава защо да не му даде на него да се занимава ?

# 353
Защото, както и по-напред споменах, имам живи примери на семейства, в които мъжете прибираха парите на жените си и ги харчеха по свое усмотрение, а жената трябваше да се моли за всяка стотинка за лични разходи. И да обосновава нуждата, естествено. В едното семейство това включваше и разходите за децата.
Всички свършиха с развод.
Затова и споменах, че ми светна червена лампичка. И се надявам случаят да не е такъв.
Защото има огромна разлика между "На ти, мило, да ми пазиш парите, че да не ги изхарча набързо" и "Дай аз да ти държа парите, че ти не можеш да си правиш сметката и си все без пари. Пък аз ще преценявам дали, кога и колко да ти дам." Нали?
И накрая – има много варианти човек да се самоограничава, особено пък млад човек, който е в час с технологиите, включително и с електронното банкиране.

# 354
Как` Сийка в едно семейство става въпрос за много административна работа. Следене състояние по сметки, редовни плащания, калкулация на разходи, покупки на какво ли не ... ами една жена ако ходи на работа, занимава се с децата и напазарува в супермаркета и е достатъчен ангажимент.
Администрация и финанси е отделна задача и се поема от единия.
Ако толкова държиш на сигурност можеш да имаш няколко сметки > спестовна в която месечно отива пресметнат излишъка, разплащателна пазар, разплащателна семейни разноски... или за да си спестиш разделението на последните две имаш доверие и си задържаш картата , но даваш пари за операции на мм или мп или млп или както му се вика ...

# 355
Имам позната, в годините на кеш плащания си даваше до стотинка заплатата на мъжа си и той пазаруваше всичко! Дори превръзки ѝ купуваше той?! Rolling Eyes
Луда работа...
Та, и обратния вариант го има. Не е само Гугъл.

# 356
  • Насред хаоса
Имам наблюдение върху контрол от този тип - споменах по-напред. И затова не смятам, че на Гугъл случаят е такъв. Ако този до теб иска да те остави без стотинка и да те контролира, няма да се ограничи дотам, да ти поиска или вземе картата. Той ще търси сметка за всяка стотинка, похарчена в редките случаи, в които не е присъствал на харченето. Ще следи непрекъснато дали отнякъде другаде не получаваш пари, които да криеш от него. На пазар ще ти диша във врата постоянно и ако посегнеш към нещо, което според него е скъпо, ще вдигне скандал. Ще забележи веднага какво е купил другият за себе си или за детето и пак ще вдигне скандал. Имаме познато семейство, в което дръвникът е решил, че ще държи парите и ще определя за какво да се харчат, а най-добре да има как да не се харчат, и заради него на детето се купуват дрехи, които биха му станали след няколко години, и то е принудено да ходи с облекло, което му е страшно голямо. Той на това му вика пестеливост, аз му викам идиотизъм по Скруджовски. Определено си личи кога човек е под контрол с принудителна финансова зависимост и кога по свое усмотрение предоставя парите си на другия, при което не е ограничаван по никакъв начин да си разполага с тях.

# 357
... не е ограничаван по никакъв начин да си разполага с тях.
Аko изобщо ги има и изкарва. Жена ми ми ги прибира е удобно ...

# 358
  • София
Имам позната, в годините на кеш плащания си даваше до стотинка заплатата на мъжа си и той пазаруваше всичко! Дори превръзки ѝ купуваше той?! Rolling Eyes

Луда, ама за някои- изгодна.
Взимаш си джобните, харчиш си ги както намериш за добре и само нареждаш другия какво да купи.
Дали ще стигнат парите- не е твоя работа, дали ще виси по опашките- пак.

Имах една колежка, която така си живееше- главната ѝ грижа беше да отиде на фризьор и маникюр, а ние- еманципираните, висяхме след работа по опашките, пазарувахме и измисляхме какво да се сготви.........

# 359
  • София
Абсурт, мерси ще кажа на такава неангажираност. Пък нека не съм с прическа всеки ден.
Между другото, нерядко грижата се припомня в подходящ момент, така че още едно мерси, ако грижата ще ми излезе през носа в момента, в който реша да възразя или да се скарам.
Най-високо съм скачала в случаи, когато са ме наричали материалистка.

Общи условия

Активация на акаунт