Отговори
# 255

Сега някой, ако каже че не е виждал развихрена българска майка юнашка в училище много ще се изненадам.
Като се започне от претенции за домашните, та се мине през това дали да се публикуват резултатите от олимпиади и даже коя да е учителката...

За последен път ще питам каква е връзката на това и на цитираното по-горе сходно изказване  с настоящата тема. Като няма отговор приемам, че е просто изтървано от немай къде, да има  писано и толкоз. Няма да е за сефте.
"А вие защо биете негрите" не е аргумент, нито обяснение. По същата логика можете да обърнете темата и в такава за косми и коледни тоалети.

Пак стигаме до правилата - тяхното наличие и отговорност за спазването им.

A tool or a distraction? How UK schools' approaches to mobil … hones vary widely
Статията е от петък. Явно забраната във Франция има отзвук.....
Цитат
...but prohibit their use even during breaks...

И каква е връзката с темата?

# 256
Judy, предлагам ти да прескочиш коментара ми. Соченето с пръст никога ти е отивало.

Линковете са във връзка с темата, че явно има и други места, където родителите недоволстват от ограничаването на използването на телефоните в училище, но то се случва ......

# 257
Judy, предлагам ти да прескочиш коментара ми. Соченето с пръст никога ти е отивало.

Линковете са във връзка с темата, че явно има и други места, където родителите недоволстват от ограничаването на използването на телефоните в училище, но то се случва ......

Обръщаш се към мен, а възпитанието ми казва, че това е диалог, който изисква и моето участие.
В противен случай не разбирам конкретното обръщение защо е насочено към мен.

Разбрах - не можеш да обясниш логично залитането с каква-беше-там-ССФ и питането докъде била стигнала. Изрично няколко пъти питах за това, не за линкове. Smirk Разясних си, че е залитане просто, вероятно от напираща емоция поради неединодушно съгласие с някаква лична твоя позиция. Няма логично обяснение и връзка с темата, т.к. тук никой не се е обявявал против правилата на училищата, та да се гледало кой докъде бил стигнал в тази насока. Ще е ясно и на други, които четат темата, поне. 
Не знам и какво разбираш под "сочене с пръст". Това е по-типично за даскалския манталитет. Аз не обиждам участниците тук, не ги назидавам, задавам въпрос, свързан с конкретно изказване, което намирам за неясно. И се придържам към темата, не пиша за домашни, задачи от олимпиади, нарушения на правилата на училището /темата не е за тези неща/.

# 258
Judy, става въпрос за тънката граница между това кое правило или ограничение е от общ интерес и трябва да се следва независимо дали ни харесва и кое ни засяга лично и трябва да подскачаме.
Та тук е връзката с юнашката майка, на която й се губи тази тънка линия. 

От линка на Нем:
On Sunday, France’s education minister announced that mobile phones will be banned from primary, junior, and middle schools, calling it a matter of “public health.”

Това е дискусията, която отвори aninica. Дали е от общ интерес тази забрана. И както й се каза, да си се оправя с детето си без да пречи на другите, така обратното може да е, който иска детето да ползва много телефон, да си го насилва вкъщи да го прави, а не да опонира на забраната.

# 259
  • нейде там, където ....
Повечето от пишещите не че искат детето да ползва много телефон, а нямат против да го прави, когато е с мярка.  Peace
Предполагам, най-вероятно, че са успели да го постигнат. Затова не намират смисъл в още една забрана, чиято полза е спорна. Струва ми се, че би била  в интерес като че ли само на родители, които не могат да убедят децата си кога и как да ползват телефоните си. Обсъждането на всякакви други (и вече съществуващи правила) в училищата и извън тях не е по темата. И това, че не искат още една забрана, не ги прави автоматично рушители на реда.  Peace

# 260
Ами за това ставаше въпрос, спорна ли е ползата от забраната или си е съвсем обоснована.
Но истинска дискусия по темата не става с аргументи от вида: "те ще ми кажат на мене",  "аа, то моето дете не го засяга, тъй че нищо няма да забранявате"  и "що не се оправяте с децата си", защото твоето дете и да не пипва телефон, понижената успеваемост, агресията и нервността сред децата около твоето (правилно или не приписвани на прекомерната употреба на електронни устройства), все пак косвено вредят и на твоето дете.

Спокойно тук такава забрана няма да има, защото никой не гледа глобалната картина, а просто да няма недоволни родители.
Примерите за домашни и други, може да ви се видяха не по темата, ама това са реални ситуации, в които тона се определя не от това, кое е целесъобразно, а от това коя позиция заемат по-силно кряскащите.

# 261
То и "с мярка"  е разтегливо понятие.

# 262
  • София
Judy, става въпрос за тънката граница между това кое правило или ограничение е от общ интерес и трябва да се следва независимо дали ни харесва и кое ни засяга лично и трябва да подскачаме.
Та тук е връзката с юнашката майка, на която й се губи тази тънка линия. 

От линка на Нем:
On Sunday, France’s education minister announced that mobile phones will be banned from primary, junior, and middle schools, calling it a matter of “public health.”

Това е дискусията, която отвори aninica. Дали е от общ интерес тази забрана. И както й се каза, да си се оправя с детето си без да пречи на другите, така обратното може да е, който иска детето да ползва много телефон, да си го насилва вкъщи да го прави, а не да опонира на забраната.

Няма такава забрана. А апелът някой да насилва детето си с нещо е... меко казано, странен. Излиза, че агитаторите за такава забрана го правят с цел някой да бъде принуден да насилва детето си да прави (или не прави) нещо? И основната и единствена причина е простичкият факт, че той/тя самият/самата не е в състояние да възпита своето дете в адекватно използване на дадено устройство?
Доста... странна, за да съм все пак мека и дипломатична, позиция защитаваш.

# 263
  • София
А дали да не опростим нещата и да попитам, защо детето ми е длъжно да стои в една стая, междучасието, с деца които гледат или играят игри 18+, в които има кръв, убийства и насилие? Какви мерки ще вземе учителката, директорката? Друго, както казахте, с интернет на телефона може да гледа секс! На 7-10 години не ви ли изглежда малко стряскащо! Нали знаете, че има сцени, които ще им се забодат в мозъка до края на живота им!
И какво по дяволите означава, да “се справяме с възпитанието на децата”, може ли да сте толкова наивни, да смятате че вашето възпитано дете ще стои настрани и няма да гледа. Да, нищо не пречи това да се случи и на друго място, но там всеки носи лична отговорност. Училището е обществено такова и трябва да има ограничения.

# 264
След три поста не може да сте извлекли това като моя позиция, но за протокола ще разясня, че изречението, за което се хващате иска да покаже колко нелепо звучи аргумента на невиждащите проблем в телефоните като го сравня с това, което аналогично биха казали виждащите проблем, ако дискусията се сведе до това ниво.

Последна редакция: пн, 18 дек 2017, 23:40 от solnichka

# 265
  • София
Солничка,
много правилна е аналогията ти. Също много лесно се вижда такава и по повод забраната на вредните храни по лавките. Пак някои майки могат да обяснят, че те са възпитали една прекрасна култура на хранене у едно 9 годишно дете и то няма всеки ден да си купува кола и шоколад! Даже могат и съвети да ни дадат за възпитанието на нашето дете!
Много ми се иска да се включат повече хора, за това малко “рестартирах” въпросите за обсъждане!
Едва ли ние ще сме сред първите, които ще въведат забраната, но поне да не сме последните /както обикновенно/.

# 266
  • София
А дали да не опростим нещата и да попитам, защо детето ми е длъжно да стои в една стая, междучасието, с деца които гледат или играят игри 18+, в които има кръв, убийства и насилие? Какви мерки ще вземе учителката, директорката? Друго, както казахте, с интернет на телефона може да гледа секс! На 7-10 години не ви ли изглежда малко стряскащо! Нали знаете, че има сцени, които ще им се забодат в мозъка до края на живота им!
И какво по дяволите означава, да “се справяме с възпитанието на децата”, може ли да сте толкова наивни, да смятате че вашето възпитано дете ще стои настрани и няма да гледа. Да, нищо не пречи това да се случи и на друго място, но там всеки носи лична отговорност. Училището е обществено такова и трябва да има ограничения.

Ами елементарно е. Забрани му - на собственото си дете! - да гледа в телефоните на другите.
Не се чуди как и какво да забраниш на другите. Наложи ти забраната за детето си. Щом те притеснява - направи нещо по въпроса.
Другото е толкова абсурдно, колкото би било, примерно, някой родител - веган да иска да се наложи забрана в/у внасянето на продукти и облекла с животински произход в училище, понеже детето им ще бъде изложено на тяхното влияние.

# 267
Глупости това за веганите.
Аз от тук прочетеното оставам с впечатлението, че в бг училище няма проблем с телефоните? Игри 18 + се играят контролирано и никой не прави компрометиращи снимки, които после качва в мрежата?

# 268
  • Майничка
Глупости това за веганите.
Аз от тук прочетеното оставам с впечатлението, че в бг училище няма проблем с телефоните? Игри 18 + се играят контролирано и никой не прави компрометиращи снимки, които после качва в мрежата?

Да бе, няма! Имахме случай на 14-годишен, който отказва да ходи до тоалетна извън къщи, защото в детската градина някакви девойки го снимали или го излъгали, че са го снимали, докато е бил в тоалетната. Сещате се какви са резултатите при престой от 6+ часа в училище!
Според мен, проблемите с технологиите могат да се решат само по два пътя - или пълна забрана (което е трудно, почти невъзможно) или с повече/по-добре овладяни технологии - контрол върху функциите на телефоните от страна на родителите, създаване на контролирана училищна мрежа, неща от този род. Тук обаче идва момент, в който родителите са по-назад в технологиите от децата и понякога дори се гордеят с това (особено майките - "О-о, аз нищо не разбирам, детето ми прави настройките, аз само ползвам!". Бащите не си го признават.)

# 269
  • София
И каква е глобалната картина? Телефоните са виновни, така ли? Сигурно телефоните са написали лошите учебници и са сложили безумен материал в програмата, както и телефоните са виновни, че някои учители не знаят защо са на работа. Децата са с ниска успеваемост и преди телефоните, и въпраки телефоните. А личната успеваемост на личното дете едва ли е от телефона в междучасието. За телефоните в часа вече разбрахме и се разбрахме - в раницата изключени.

Общи условия

Активация на акаунт