Мами в Италия 7

• 17 391
  • 284
  •   1
Отговори
# 30
да ти кажа, ( понеже само аз май не спя) не знам , но съм координирала 2-3 сватби в Бг ( без кокошки и печени животни) и мога да опиша за България.
кефа е в подготовката, после... минава като секунда.

# 31
Ми, давай, разказвай Grinning

# 32
ми значи съм била на софийски сватби, т.е разни обичаи странни не съм присъствала.
ето ти разказ на общата картина:

в деня на сватбата булката си е вкъщи ( в бащиния дом).
сутринта се подготвя. приятелки чуруликат около нея, колко е красива и неповторима. баба бърше сълзи, кога беше времето, като я водеше в Алианса, а сега ква е станала...

в тва време младоженеца също се е подготвил у тях. там са се събрали и роднини от неговата рода. хапват малко нещо и биват почерпени от майката на мъжа.

после  тръгват ( всички или поне представителна извадка) към кумувете.
момъка носи бъклица и здравец ( или дрян), та като стигнат до кумовете там нещо уж трябва да си говорят ( ама на никой не му е ясно кво), чука на вратата и отваря кумата.
номера тука е, че кумата се е подготвила с букета на булката. там, кума и кумата бива закичен с ония дето са беличките дето са по-спешъл само за тях и младоженеца.
там - пак маса. накумили се ( виж ква хубава дума) и тръгват към блок номер еди кой си в квартал еди кой си да вземат момата.

стигат ( понякога колона от бибипкащи коли) до блока. младоженеца и кумувете отиват да вземат булката. Сега, тука вече има един номер, който не всички  го уважават, но не виждам с какво е по-различен от свалянето на жартиерата, например.

та, сестрата на булката ( или не знам кой) от КУмова срама не пуска мъжа да влезе, ако не й даде нещо, подкуп, купуване и тн. та, той си е приготвил дребни пари, за да мине.
от Кумова срама се разправят нещо пред вратата, но всичко е ясно! ша са земат!)))

Влизат вътре, той припада от вида на младоженката, но го свестяват кудкудякащите лелки, баби и др.

от там в общината. Там - 2 чаши, връзка за чашите, менче, жито, бомбонки, оризчета, стотинки и тн.
слагат се в едно менче
ритуала е мнгоо хубав ( всравнение с италианската община).
като свърши навън приятеки са се наредили с бомбони и тн да почерпят ( защото не всички са поканени в ресторанта) . там младоженците приемат поздравления и цветя.
много смешно.

От там - в църквата .
Там се носи една чаша, а също така халките ( в кума са) и вече не помня какво.
Ритуалът е великолепен. Има си сценарий и дълбоко значение, важно е, ако се жените в църва да се прочете нещо преди това, а не да се цопнеш нищо не знаещ на сватбата си. Да се знае защо се обикаля, короните и тн и тн и тн. Има си символични значения, а и така няма да е скучно, когато попа 'пее'.

като излиза от църквата младоженката хвърля Оригиналния букет ( има вариант да го направи и в ресторанта) и след това отиват в ресторанта.

Там ги посрещат сватовете. майките. има много готин ритуал с една пита, от която се чупи хляб , свекървата 'лъже' младоженците със сол и мед. Нещо има вр-ка с живота.

почва джамбурето.

по някое време идва Погачата. Това също е много як ритуал - застават в гръб и хващат през гръб погачата, идеята е, че при подаден знак трябва да я отчупят и който отчупи по-голямо парче той ще командва вкъщи.
след това от таз погача се дава на гостите.

накрая - тортата.

и тва е - сватба....

# 33
Лени, бива те да разказваш с хумор, на някои пасажи се посмях Laughing
Припадането на младоженеца при великолепния ми вид го искам и за мойта сватба. Да ми го уредиш! Wink
А това с "не всички са поканени в ресторанта" не го разбрах. Не знаех, че гостите се канят на групи Thinking Ама често ли е така, за нещо нормално ли минава? И как става разделянето без да има обидени? ... Някой знае ли дали и в Италия има такова нещо?
Обичаят с погачата звучи забавно Simple Smile

# 34
А това с "не всички са поканени в ресторанта" не го разбрах. Не знаех, че гостите се канят на групи Thinking Ама често ли е така, за нещо нормално ли минава? И как става разделянето без да има обидени? ... Някой знае ли дали и в Италия има такова нещо?
Обичаят с погачата звучи забавно Simple Smile

ани, ами лесно мило, който има покана хартиетна ходи и в ресторанта, който няма и е поканен устно (много по  ирок кръг хора) идват само в обстината и църквата.
тия неста се подразбират, затото хората наистина нямат средства , за да канят хиляди хора на сватбата си, а и никой не се сърди.

# 35
Салве банда,

Честито на Пикола за гаттона-нето  newsm30   Марко хич няма такова намерение поне засега,анси иска само на крака да стои ...и естествено ръчички да го придържат  #Crazy
Гин4е, липсването е най-добрия начин да не се затрие любофта (поне според мен де)!Така че приеми факта и му се наслади;)
Лени и Ани,двете нощни птици...сега спите налиии...дано сте сънували розови сънища и  married Аз имам един технически въпрос...тъй като в Бг като се прави сватба двете страни се разбират кой какво ще плаща и купува....а тук как е?По тв-то гледах обичая бил бащата на булка да поема ил ричевименто и покани и т.н,което естествено пренесено и съотнесено като цифри към Бг-стандарта е НЕПОСИЛНО за моят баща например...дали да споменавам,че е бивш пилот и сега е пенсионер...та затова си мисля как се случиха при вас нещата???
Един определен брой мамита ми се губят тия дни....да не споменавам имена,4е да не пропусна някой!
Весел уикенд:)

# 36
А Ленито будно бе  rotfImao нали е буона казалинга и поддържа имидж  rotfImbo фаи бене синьора  smile3525

Аджунго малко фън: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=vic&Number=194564 … mp;sb=5&part=

Последна редакция: сб, 20 май 2006, 11:26 от Kaлa(Bella13)

# 37
Цитат
35. Децата ти не искат да ядат храна, която не е танцувала по телевизията.
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

P.S. И аз съм будно. Ама е уикенд, форумът е почти пуст и няма социален живот за мен Joy
Дами, навън са 30°. Ще превъзмогна форумската меланхолия и ще изляза да се попеча в парка Wink

Последна редакция: сб, 20 май 2006, 12:37 от piccolina

# 38
Забравих  Flushed :Джинджер, и аз бях така и особено пък жабар  smile3506 и то пък с огромна разлика...но ей ме на...не се шашкай предварително,а се опитай да не мислиш колко ще е трудно...остави нещата да се случват  newsm10
Ани,внимавай с    Nature Sunny да не  sun

# 39
Кала, аз съм станала , изпрала, сготвила и напазарувала. И успях да пия капучино също така в бара, гледах и серия на Отчаяни съпруги. 
И през цялото това време не съм спряла участие в БГ мамма днес -поствам нон стоп!
Аз по организираност се меря само с Почетния легион  Laughing Laughing
Снощи съм стояла до 100 часа да гледам заедно с Д. за Ювентус скандала, прочела съм 2 глави от Брокерът на Гришъм, не съм спирала да чатя  и въобщееее

Нали знаете , че от неспане се отслабва?  newsm78

Следобяд ще чета, ще правя програма за г-жа Мама, като дойде вдругиден, ще излизам с Дамиано и , отново - няма да спра участие в БГ маммма)))

Поздрави на всички!

# 40
Piccolina  освен за нашата, мога да ти говоря и за много други сватби. Сега на 3 юни и после в началото на юли сме на още 2 италиански сватби, а после и на една в Бг. Тъй че ще имам пресни наблюдения и това лято  Simple Smile а миналото като сключвахме брак ние и за мен беше първи опит с италианските сватби. Ние се женихме само в общината. Никакви свирки и скачащи баници и торти като в бг, които на мен никак не ми допадат като обичай и без това  Wink Много стилно и изискано тържество. Иначе, бомбониери, сакетини .. всичко както си му е реда/ние поръчвахме всичко в Милано. Родата иска сега сватба в Бг, та обмисляме църковния брак да го направим там. Това лято обаче май няма да успеем, та сигурно ще стане следващото, ако разбира се нещо не промени плановете. Знае ли човек ...  newsm78
А тук се е намръщило времето, имам чувството, че ще завали всеки момент ...
Поздрави на всички италиански мами-настоящи и бъдещи такива  Grinning

# 41
Малеее, Лени, ти си направо жестока! Ние още чакаме свекъра да дойде, че да помага тука в един монтаж на мебел и на нови осветителни тела, които взехме, а мъжо гледам задрямал на дивана  Laughing Дойде време и за обяд, а после и да правим спеза.
Като видях Гришам се сетих. Бях подарила на Роберто същата -Ил Брокер, ама още не е дошло май ред за нея ...  ooooh!

# 42
Малеее, Лени, ти си направо жестока! Ние още чакаме свекъра да дойде, че да помага тука в един монтаж на мебел и на нови осветителни тела, които взехме, а мъжо гледам задрямал на дивана  Laughing Дойде време и за обяд, а после и да правим спеза.
Като видях Гришам се сетих. Бях подарила на Роберто същата -Ил Брокер, ама още не е дошло май ред за нея ...  ooooh!

сонита, книгата е много хубава, главно защото фона й е Италия ( Болония) , а мен ся таз тема ме вълнува. Главния герой учи италиански и чета за преживяванията му.
Аз бях спряла да чета Гришам след първите му 4-5 романа, но сега се връщам към него, заради тази книга.

# 43

Главния герой учи италиански и чета за преживяванията му.

Joy  Joy  Joy    Joy  Joy  Joy  Joy   Joy

# 44
Ами аз не се включвам щото на италианска сватба още не сам ходила!
Нашата беше в тесен кръг от 30 човека и мога да кажа че беше чудесно организирана !
На бъдещата споза успех !
Кала(Bella 13),браво на бебока ти и дано скоро и да проходи.
Самира ми проходи на 11 месеца ,а сестра и вече иска да стои седнала и се обраща сама по корем та току виж проходи и по рано от Самето.

Общи условия

Активация на акаунт