Операция на миома - 5

• 85 991
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
di. va, да ти махнат матката в България е практика. И щом ти не си против (защото аз примерно съм), мога да разбера. Но яйчниците защо?

# 691
Преди да намеря читав доктор, две лекарки ми казаха, че трябва да ми се махне матката. За какво ми е, вече имам дете, няма да раждам повече. Все едно ме удариха с шамар по лицето. Отидох при трети доктор и като чу какво са ми казали остана изумен. Изобщо не стана и дума за махане. Така че търсете две, три, ако трябва и пет мнения.

# 692
Защо да се маха орган, ако може да бъде спасен, няма значение дали ще ражда, или не жената.
Ако може да се направи щадяща операция, защо не?  Щадящи операции не всеки лекар може , и се наема да прави.  Но човек трябва да си гледа собствения интерес.

# 693
Преди да намеря читав доктор, две лекарки ми казаха, че трябва да ми се махне матката. За какво ми е, вече имам дете, няма да раждам повече. Все едно ме удариха с шамар по лицето. Отидох при трети доктор и като чу какво са ми казали остана изумен. Изобщо не стана и дума за махане. Така че търсете две, три, ако трябва и пет мнения.
Може ли координати и на твоя лекар.

di. va, да ти махнат матката в България е практика. И щом ти не си против (защото аз примерно съм), мога да разбера. Но яйчниците защо?
Въпросът е не в това дали искам или на, а налаги ли се или не.

За мен нещата в случая са 50/50. Ако не се намери първопричината (емицонална/психическа/физическа) без матка или с проблемна такава, все ще има последици.
Миомите също разбъркват хормоните и натоварват съседните органи (най-вече пикочен мехур, а от там и нагоре по веригата бъбреци и тнт).
През последните 6 месеца бях подложена на изключително голям стрес. Отслабнах с 3-4 кг. И е напълно възможно това да е акнивирало появата или растежа на този възел.

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 13:10 от Не се сърди, човече

# 694
Да, така е. Но ако проблема е само миомата, не мисля, че това налага махането и на яйчниците. Мое мнение

# 695
Няма причина да се махат яйчниците, когато става дума за миома и няма някакви допълнителни усложнения.

# 696
Здравейте, момичета! Ходих на втори преглед и се оказа, че има бърз растеж, основната миома е нарастнала, има и други малки. Тъй като последно докторите /моят, при когото ходя по принцип, и Томов, при когото отидох в последствие/ говореха и двамата за вторично развитие и промени в структурата, некротични петна и т.н., попитах, дали става въпрос за некроза. Отговорът беше, че докато не се отстрани и изследва, не може да се каже нищо със сигурност. Другата седмица ми предстои лапароскопска операция и отстраняване на матката и шийката, ще запазят яйчниците. Томов каза, че може да се опита и да се запази матката, но тя отново ще образува миоми - щом е почнала веднъж, сега и хормоналните промени са важни /на 43 вече настъпват промени в организма/, та до климакса ще има и други. На въпроса кое е най-доброто за мен - отговорът беше "отстраняване на матката". Истината е, че имам пълно доверие на лекаря. Започнаха и болки ниско долу в корема, непрекъснати, за вътрешните хемороиди, които ме мъчат да не говорим - миомата притиска дебелото черво. 
Искрено се надявам да сме взели правилния избор и няма отрицателни последствия след това. Доста съм притеснена какви ще са резултатите от хистологията, но ще видим. В главата ми е пълна каша и си задавам куп въпроси, но това май е нормално преди операция Simple Smile
Та май ще се наложи да ми стискате палци....Flowers Four Leaf Clover

# 697
Цветина, стискам палци! Всичко ще е наред, мисли че ще се отървеш от нещо неприятно! След това ще видиш колко по-добре ще се чувстваш! За хистологията не се притеснявай, миомите са доброкачествени образувания! Стискам палци!  Hug

# 698
  • София
Цветина, желая ти успех и стискам палци всичко да мине много леко!
За некрозата - мисля, че при старите миоми винаги има. На хистологията след моята операция пишеше, че има некротични и калцирани участъци.
Страхът и притеснението преди операцията и преди резултатите от хистологията са огромни, знам, но минава страшно бързи и всъщност ще видиш, че не е толкова страшно, ще се възстановиш много по-бързо отколкото предполагаш и ще се чувства в пъти по-добре, че най-накрая се е приклчило! Стискам палци!

# 699
Цветина, колко см е миомата ти? И защо и шийката да махнат?

# 700
...сега и хормоналните промени са важни /на 43 вече настъпват промени в организма/, та до климакса ще има и други...
Така е. Но те влияят в обратна посока на миомата. Но за тях е по-лесно да режат основно.
Аз бих си запазила матката, щом може...
А за шийката - това пък защо?

# 701
Според мнението и на двамата лекари миомата е за махане,  не заради размера си, а заради вторичното си развитие, явно се изражда в нещо друго, не знам. Аз също искам да я махна, защото не искам да стане по-зле - щом има вече промяна, то тя ще продължи. Майка ми влезе в климакс на 54 години - ако взема това в предвид, то до тогава може да се изроди в нещо лошо. Това са 10 години болки и треперене да не стане злокачествено....не искам така. Шийката на матката ми обясни лекарят е по-добре да се изреже, защото тепърва започват промени в моя организъм и няма смисъл да се остави и да се следи.Сестра ми имаше проблеми на шийката и направиха конизация..... Махането й не променя нищо, нито влагалището, нито някакви усещания след това. Просто я няма и това изключва по-нататъшни изследвания. Чета тук-там и стигам до извода, че много рядко не се маха и тя, когато се отстранява матка.
Не се сърди, човече, промените не винаги са на наша страна, за съжаление...

# 702
За съжаление и рязането на един орган, + здрави около него не винаги е в наша полза...

# 703
Под "започнали промени в организма", имаш предвид, че понеже си на 43, бавно но сигурно вървиш към менопаузата? И заради тези промени, ще ти махнат шийката. Правилно ли разбрах?

# 704
Не мога да разбера, как може да се махне един оргън, защото може да създаде проблеми и няма смисъл да се следи?  Ами ако не създаде.... Колко жени си умират от старост с всичките си вътрешните.... Може би е по - добре,  когато една жена роди да и се махат всички полови органи + гърдите - може да се разболее от рак на гърдата?... Да махнем и на мъжете тестисите, простатата... Ами ако и те се разболят???!?!?!
Момичета, моля Ви търсете трето и четвърто мнение, ако трябва, не си давайте така лесно органите!!!!  Помислете какво се случва след това, на 43 г  е менопауза???  Там където е махната матката остава празно -останалите органи започват да пропадат и да се наместват, може да се притисне пикочния мехур, пропадат черва...  Сухо влагалище.... Ако миомата се е появила поради хормоните -то те неизбежно ще избият другаде, на една позната няколко години след такава операция и се появиха множество мастни образования на хормонална основа, около щитовидната жлеза и дихателните пътища, след поредната операция лекарите се чудела как е можела въобще да диша....
Извинявам се за силните думи, но този ако благодарение на този форум, бъде съхранена поне още една матка _ ще е просто супер...

Общи условия

Активация на акаунт