GoT 31 - Always keep your foes confused

• 69 635
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Не се сещам за друга книга, където толкова глави за герои се пишат от АЗ. Вкарва те в мислите, чувствата, действията им като на главни герои, после ги убива. Дори действията ги описва един път от гледна точна на единия герой, после същото действие но другия как го е преживял. Не се сещам за друг такъв автор. Всички имат по един главен герой около, който се върти интригата. Ако има описани трети лица, то са от гледната точка на главния или по от “растояние”. Пише се за НЕГО, не се развиват много  АЗ. Логично като не сме свикнали такива герои да бъдат убивани, да сме в шок. А дали при толкова показни смърти, А книгата е с много смърт, не е търсен ефект? Аз лично не мога да бъда убедена в обратното.

# 121
Те пък едни рамбовци, едно зомби не можаха да заловят като хората, трябваше една жена да викат да им свърши работата на тези некадърници, че и да ги спасява

# 122
  • Варна
Те пък едни рамбовци, едно зомби не можаха да заловят като хората, трябваше една жена да викат да им свърши работата на тези некадърници, че и да ги спасява

Изначално идеята на Тирион беше обречена.

# 123
  • България
Не се сещам за друга книга, където толкова глави за герои се пишат от АЗ.
Колелото на времето

# 124
Мартин никога не убива самоцелно, за да шокира.Това клиширано схващане е много дразнещо.
Убивайки Нед, даде "крила" на Аря,Санса,Роб,Бран и Рикон.
Убивайки Роб и Кат, принуди Аря,Санса,Бран и Рикон да се справят сами, защото няма при кого да отидат.
Убивайки Оберин, принуди Джайм да освободи Тирион, а джуджето - да тръгне към Денерис.
Убивайки Тивин, даде възможност за изява на Церсей.
Джон го уби, за да го освободи от клетвата към стража.

ами не е точно така. Първо като уби Нед, даде всичко друго не и "крила" на Санса.
Скрит текст:
Не мисля, че побоищата  и тормоза върху нея и помогнаха как да е, дотук Санса не е направила нищо изключително, напротив тя стана по-свита и затворена. Ама че започнала да проумява че светът не е черно-бял - окей, но нещо забележително не е направила, че да говорим за крила.
Щом така се дават крила, защо Мартин не уби Кралицата на Тръните и Мейс Тирел, докато бяха живи Джофри и Тивин, да видим как щеше да се "окрили" Марджари....

Убиването на Оберин съвсем не принуждаваше Джайм да освободи Тирион.
Скрит текст:
Джайм можеше спокойно да вземе това решение и без Оберин да обявява че е на страната на Т., а от друга страна след смъртта на Оберин, нищо не задължаваше Джайм да освобождава Тирион, освен съвестта му.
Церсей се изявяваше още от както организира убийството на Нед. Тивин дори не осъзнаваше че тя спи с Джайм. Тивин си беше жив, а Церсей спретна процес срещ Тирион. Въобще не й беше нужно Тивин да умира, тя беше "златната дъщеря"
Джон все още не е мъртъв,
Скрит текст:
пък и не е нужно да умираш за да бъдеш освободен от клетвата към стража.
В Разговора на Роб с Кейтлин, Роб отбеляза че Церсей е създала прецедент чрез Баристан Селми и Борос Блънт.
Тивин също се оплака че Церсей създава предент чрез Баристан. Бихме добавили че уволнявалнето Пицел от Тирион и повторното назначаване  от Тивин също създават прецедент - той е майстер, предполага се че служи доживот.
А Баристан бе Лорд Командир на Белите плащове и просто го "уволниха", т.е. не е нужно Джон да умира.
Това е само за ефект.
Да не говорим за смъртта на Куентин.
Скрит текст:
Нямаше никаква сериозна причина Куентин да умира. сега някой ще каже, това ще направи Денерис враг на Слънчево Копие, но това е смешно. Куентин сам взе решението да укротява дракони и Слънчево копие няма защо да се сърди на Денерис още повече че тя въобще не бе в града, когато това стана. Абсурдно ми е, че Куентин имаше таргариенска кръв, и драконите не го пощадиха. Този елемент за мен Мартин не го е обмислил добре.

Освен това не говорим само за убиването като убиване. Ако Мартин просто "убиваше" героите си щях да се съглася че не му самоцел убиването с цел да шокира. Но той търси максимални зверства в убинето - изнасилване при Елия, живо изгаряне при Куентин, изгорено лице за Сандор,, да убиеш дете пред очите на една майка преди да й прережеш гърлото (Кетлийн), Мелисандра изгаря жив човек, рязане на езици (Юрон), да не гворим за ПОV на Смрад или за  изпълненията на Джофри, за лейди Лиса, която падна от десетки хиляди метри височина...целта на Мартин е да ни шокира чрез садистични изпълнения.

В книгите има много малко хора убити от меч или от кинжал. В повечето случаи смъртта им е максимално извратена и цели именно да ни шокира и да провокира сетивата.
Насажда се фалшива идея че през средновековието е имало  масова проява на садизъм. Да, имало е повече насилие, защото често са се водили войни за територия, но чак до създаването на Икнквизицията и разтурването на тамплиерския орден, през 14 век не можем да кажем че е имало чак пък такива масови садистични изстъпления.

П.С. при Джордан 90 процента от героите бяха съживени накрая и останалаха съзнателни и с собствена воля.

реално от "добрите" умряха само
Скрит текст:
Егвийн и Гавин

П.П.С. не трябваше да викат една жена, а една  ездачка на  дракони. Има малка разлика. Ако бе дошла Церсей или Аша,  с нищо нямаше да помогне.

Последна редакция: нд, 03 юни 2018, 16:07 от Джон Сняг

# 125
Обезцениха драконите. Тези дракони, с които предцитена Денерис са завзели 7 кралства с един замах, сега се оказа, че и Хората им намериха пробойна и ББ направо си взеха един. Ама интрига да има, иначе Дани с три броя, трябваше само да гази.

Последна редакция: пн, 04 юни 2018, 18:52 от adelinda

# 126
  • Варна
Драконите на Дани не са обучени и са млади, така че може би не трябва да се сравняват с Балерион, Вхагар и Мераксес.
По време на Танца на драконите, драконите са били почти изтребени, така че убийството им не е прецедент. Peace

# 127
Един от трите дракона на Завоевателя и сестрите му също е убит. В Дорн, който така и не е бил завладян. Не са толкова неуязвими.

# 128
https://www.webcafe.bg/filmcafe/seriali/id_912751384_Game_of_Thr … _campaign=webcafe

Изненадващ  и разочароващ за мен избор. Очаквах Танцът на драконите, Блекфирите или Егон Завоевателя (най-добре би бил Бунтът на Робърт, но той въобще не е сред работните варианти), вместо това супер отдалечен период, за който имаме само някакви мъгляви легенди. Ако Мартин е сериозно зает с проекта може и да излезе нещо, но по-скоро е добре дошло за някакви нови Д&Д, които да си развихрят тъпоумията. Единственият ми интерес покрай сериала беше филмирането на предисторията след края му, а сега това. Тъпо. Не този период ми се гледаше екранизиран.

# 129
Горски чада, първите хора, бели бродници, на мен не ми звучи зле. Може пак да има вълчища и дракони. Тогава затова може да не излизат новите книги от поредицата, Мартин да пише тези с предисторията.

# 130
Супер, супер, супер. Ето за това съм си мечтал. Ще разберем има ли раса, създава Железните, която да е различна от Първите хора; ще разберем какво се е случило с другите дракони, които не са били на Таргите и не са оцелели; както ще видим войните на Свободната твърд с драконите;  ща разберем кога и как са се появили драконите; ще видим първата Дълга нощ, и каква е била ролята на Краля на Нощтта и на Кралицата Труп; Ще Научим повече за мистериозния град Юийн, както и за Заметар..... Ще открием истински хора ли са били Лан УМника, Бран СТроителя,  Саймън Звездоокия, Крилатия Рицар, Морския Старец, Бурния крал и други митични личности....  Ще видим  Първия крал на Нощтта и ще разберем мотивите му;  ще надникнем зад първата Дълга Нош, както и във  война на Чадата с  Първите хора; ще видим заселването на ройнарите и на андалите.
Ура, винаги съм мечтал за това...

ИДеята да ни покажат как е построен Вала е чудесна - почти сигурно ще има  стотици Великани.
А Максимално ще се изкефя, ако видя Бран СТроителя или Лан Умника.

АДелинда съвсем, съвсем възможно е. АКо през 2020-2021 излеязе една книга от типа на Светът... която да е пълна с древна история, аз ще съм безмерно доволен и донякъде ще оправдая Мартин. Донякъде.

Последна редакция: нд, 10 юни 2018, 20:05 от Джон Сняг

# 131
  • София
А ще доживеем ли, за да видим края? Laughing

# 132
Това дързост и красота на 21 век. До пенсия ако сме живи ще го гледаме, само дето се смеехме на бабите си.

# 133
ще доживеем, но дали ще го напише Мартин  или някой ще допише- ето това е въпросът

Такаааа очертават се през 2019   или малко след това да излезят Ветровете, а немного след това бихме могли да очакваме спин-оф за древността.

Да ви кажа  много искам да видя спин-оф за това как са създени драконите, за войните между Валирия и Свободната твърд, за проклятието на Гарин и десетте хиляди кораба на Нимерия....би ми било интересно.

# 134
  • Варна
Хафтор, вчера е снимал 14 часа в Белфаст. Прави впечатление, че си е обръснал брадата и косата, заради което фенове предполагат, че му е бил слаган тежък грим /вероятно е бил без шлем/.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт