GoT 31 - Always keep your foes confused

• 68 925
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Те прекалено много натъртиха,че тя не може да има деца.

Не може да има деца, а не, че не може да забременява.

# 541
"When the sun rises in the west and sets in the east," said Mirri Maz Duur. "When the seas go dry and mountains blow in the wind like leaves. When your womb quickens again, and you bear a living child. Then he will return, and not before."
Как го тълкувате, аз така:
Когато дойде Дългата нощ, морето замръзне и Валът се пръсне на парчета, тогава Дани ще роди живо дете и ще умре.

# 542
Да, нищо чудно и Денерис да забременее, че да гледаме войната на бременните кралици  Simple Smile.
Честно да ви кажа, това би ме отегчило ужасно.
На Церси всичките и отрочета са плод на кръвосмешение. Но последното няма да се роди - нали и предсказаха само три.

Мисля, че на Лорд Тайвин или Тивин - все тая - не му писва да е ръка на краля, а е обиден. Понеже Лудият крал взема сина му като лична охрана и така Джейми няма право да има свои деца и семейство. За баща му това е голям удар.

# 543
"When the sun rises in the west and sets in the east," said Mirri Maz Duur. "When the seas go dry and mountains blow in the wind like leaves. When your womb quickens again, and you bear a living child. Then he will return, and not before."
Как го тълкувате, аз така:
Когато дойде Дългата нощ, морето замръзне и Валът се пръсне на парчета, тогава Дани ще роди живо дете и ще умре.

Имай предвид, че магията в излюпването на драконите е кръвна магия (там има човешко жертвоприношение), а тя е най-зловеща и с най-тежки последствия.

# 544
има за какво да е обиден Тивин- кралят преспива с жена му,  нарича го слуга, не му дава да сгоди/ожени дъщеря си за Регар, и му отнема наследника, а за капак му се подиграва за Тирион.

Санса е ключът към Севера, но аз се питам доколко анулирането на клетвата й с Тирион валидно. Тя е венчана от Върховния септон, а той или наследникът му не са дали съгласие за разтрогване на брака.  Санса се закле пред Старите богове като се ожени за Рамзи, но при положение че нито Церсей нито Дани вярват в Старите богове, клетвата е невалидна. ОСвен това Тирион не е давал съгласие за разтрогване на брака. Така че може да се постави въпроса дали брака не е действащ. Да,  брака на Санса не бе консумиран, но предвид че тя вече не е девица, никой не може да докаже че не го е консумирала преди- с Тирион, а не с Рамзи. единственият жив свидетел е мъртъв.

# 545
Джони,те в сериала не задълбават толкова.Принципен ми е въпросът - какво ще стане ако Дани поиска Тирион и Санса да се оженят.Защото и има смисъл да го поиска.
Даже сега се сещам,че Санса беше спомената в разговора между Джон и Тирион,Тирион взе да се обяснява,че бракът им не е консумиран,а на Джон му изчезна усмивката и отряза Тирион с "приятелската" реплика "не съм те питал". Grinning

Пак за историята,която се повтаря и е в съзвучие с думите на Кутрето в 7 сезон,че всичко което се случва,сме го виждали преди.
"Архимайстер Ригни пише, че историята е колело, защото човешката природа е фундаментално непроменчива. Случвалото се преди задължително ще се случи отново, според него." - Дъщерята на кракена

Последна редакция: сб, 14 юли 2018, 23:44 от irena681

# 546
Прав сте, Джон, но надали би предявил претенции.
Той дори се почувства доста неловко в присъствието на Джон Сноу и му каза, че не е спал със сестра му. Джон Сноу набързо прекрати разговора.
Ако Санса стане Владетелка на Севера, понеже брат и е Старк по майчина линия - както стана ясно - тогава би било интересно.
Но не мисля, че ще тръгне след титлата. Освен ако не е завършен кариерист и мерзавец.

# 547
Well-known, не, определено не е мерзавец Тирион, но е манипулатор.
За кариерист - кариерист е, в добрия смисъл на думата. ИСкаше да докаже на баща си че го бива за нещо и за това се хващаше с всички задачи които му даде Тивин - от това да почисти каналите на Скаталата, пред това да бъде поддръжка на армията на Тивин срещу Роб, до това да бъде заместващ на Ръката. Амбициите на Тирион са големи - надява се бъде един нов Тивин,  баща му е бил Ръка 20 години при ЕРис, защо и той да не стане Ръка две десетилетия при Денерис?
На Джон може да не му е приятно, но не сме сигурни че Джон ще оцелее, А Дани  ако остане на трона ще иска някаква гаранция че Севера ще е с нея и че Санса няма да тръгне срещу нея. подновяване на брака с Тирион би било нещо разумно. Санса вече живя с Тирион и  определено не го мрази, Тирион се държеше мило с нея. Във филма Тирион даже е докаран хубав, в сравнение с книгите няма да се изненадам, ако ДиД решат да ни представят точон такъв сюжет - Джон умира и Санса потвърждава брака си с Тирион.
Освен това нека не забравяме следното - Ако Джон обяви претенции че е Тарг, Денерис може да се усъмни в лоялността му и да поиска от Санса да потвърди клетвите си с Тирион
ОСвен това нека не забравяме за това Деймън Блекфир е бил женен за сестрата на Горчивата стомана, а ние често сме сравнявали Джон именно с Горчивата стомана, заради това че  въпреки Тарг-ското в него е с черен перчем.

# 548
Санса не харесва Тирион, Денерис да иска брак с политическа насоченост, абсурдно за мен..
 Санса не я виждам омъжена за никой повече. Игра на тронове е вече война за оцеляване, още ли мислите, че ще я бистрят политиката. Дани не можеше да има деца, но единият дракон умря, което може да и даде право да забременее. Кръвната магия е цената, която плати за да няма деца. Интересно, че в сериала младите и неопитните вземат по-трезви и справедливи решения, като Денерис и Джон, Аря, от възрасните и опитните. Само на Санса разрешиха да е дете и да е наивна, като само на Тивин зрял с мъдри решения.

# 549
Съгласна съм, че амбициите на Тирион се простираха до желанието му да се докаже пред семейството си. И нищо повече.
В момента иска да е полезен. Ако е това, което виждаме на екрана.
И аз не вярвам, че Денерис ще изисква политически бракове. Това е в разрез с цялата и концепция на управление. Ожениха Тири и Санса, за да ги унижат. Тя не би настояла да се поднови този брак за нищо на света.
Ако Санса е сред оцеляващите, все пак ще се наложи да я омъжат - сценаристите. Не мога да гадая за кого. По възраст и политическа линия си подхожда с младия Баратеон.  Grinning
В моите представи ще възникнат много по-сериозни проблеми за решаване. Как Денерис ще изхрани армията си? Как ще оцелеят дотраки и неопетнени в условията на зимата?
В това отношение Церсей е добре подготвена, защото разполага с пари и запаси.
А Денерис - с нищо. Освен с мъже, които не са живели в зимни условия.
Как ще я приемат северните лордове?
Такива главоболия и предстоят.
Не бих отписала Церсей толкова бързо. Все още може да се окаже огромен проблем.

# 550
well-known, Денерис няма да се спре пред нищо, за да седне на ЖТ - и това ще е падението й. Санса ще се омъжи по любов или най-малкото - решението ще е нейно. И мисля,че тук ще се зароди конфликтът между Джон и Денерис, който ще се разгори и заради склонността й да изгаря живи хора.

adelinda,политиката ще я има със сигурност.Последната битка ще е пак битка за власт - сигурна съм.
Освен това има едно като че ли подценяване на любовта в сагата - тя не била за любов, а точно любовните отношения движат героите.И накрая нищо чудно любовта да предизвика конфликт.

- Тивин, Ерис, Джоана
- Брандън/Нед, Кейтлин, Кутрето
- Робърт, Церсей, Лиана
- Лиана, Регар, Робърт
- Тирион,Тиша/Шае, Тивин
- Церсей, Джайм, Робърт
- Лиза, Кутрето, Кейтлин
- Лиза, Кутрето, Джон Арин

- Санса, Джон, Денерис?

Скрит текст:
—Защото любовта е отрова за доблестта и смърт за дълга. — Това не прозвуча добре на Джон, но той не каза нищо.
— Кажи ми, Джон, ако изобщо дойде такъв ден, в който на твоя лорд баща се наложи да избере между честта от една страна и онези, които обича, от друга, какво би направил той?
— Би постъпил така, както трябва — отвърна Джон — звучно, за да заглуши собственото си колебание. — На всяка цена.
— Значи лорд Едард е един на десет хиляди. Повечето от нас не сме толкова силни. Какво е честта пред любовта на една жена? Какво е дългът пред докосването на новородения син в ръцете ти… или пред спомена за братовата ти усмивка? Вятър и празни думи. Вятър и думи. Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия.

# 551
Ако Санса е сред оцеляващите, все пак ще се наложи да я омъжат - сценаристите. Не мога да гадая за кого. По възраст и политическа линия си подхожда с младия Баратеон.
Hands Plus1
Много ще ми е симпатично да пуснат някоя и друга интрижка с тях и после да ги оженят. Не мисля, обаче че Гендри, горкия, има някакъв шанс да изкара докрая...

# 552
Толкова много смърт имаше до сега. Финалния сезон ще е осеян със сигурно 10 пъти по толкова. Основната битка е с другите, като интригите ще пречат на това да е епична- всички срещу другите, защото човек трудно може да измени на природата си. Лично съм гласувала, че нито Джон, нито Денерис ще за живи накрая. Тирион и да надживее Церсей, то на финала и той няма да е жив. Това го видяхме и в залата с маски на безликите. Всички ще са мъртви. Там от там няма как да разсъждавам в насока кой с кого ще си легне, кой в кой ще се влюби, особено за бракове, че и по сметка. Големи оптимисти сте значи. Магията трябва да умре, за да умре КН. Ще има малко оцелели. Също гласувам за дете на Денерис и Джон, което пък няма да пълнолетно. Епично го виждам идването на КН, който идва да унищожи хората, защото затова е създаден. Не го интересуват пари, власт, титли. Величието и паденито на човека.

# 553
[quote author=irena681

—Защото любовта е отрова за доблестта и смърт за дълга.— Това не прозвуча добре на Джон, но той не каза нищо.
— Кажи ми, Джон, ако изобщо дойде такъв ден, в който на твоя лорд баща се наложи да избере между честта от една страна и онези, които обича, от друга, какво би направил той?
— Би постъпил така, както трябва — отвърна Джон — звучно, за да заглуши собственото си колебание. — На всяка цена.
— Значи лорд Едард е един на десет хиляди. Повечето от нас не сме толкова силни. Какво е честта пред любовта на една жена? Какво е дългът пред докосването на новородения син в ръцете ти… или пред спомена за братовата ти усмивка? Вятър и празни думи. Вятър и думи. Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия.

[/quote]
 Ирена, благодаря за този откъс, много ми бе въздействащ разговора му с Емон.
Относно Санса и Тирион - Тайвин ги ожени не за да ги унижи, а защото той бе подготвил вече гибелта на Роб, по-малките Бран и Рикон бяха докладвани като убити и изгорени от Теон, Аря също бе безследно изчезнала. Така Санса се оказа ключът към Севера, като единствен оцелял Старк. Затова Тайвин ожени Тирион за Санса, и планираше още една сватба - между Церсей и наследника на Планински рай, в сериала - Лорас. Защо и Дани ще иска да даде Севера на един Ланистър, пък било то и Тирион?

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 12:46 от a Wanda

# 554
Да, Ирена съгласен съм. Политиката ще е до края. Имат да се коват съюзи - един който да удържи срещу Церсей и втори - който да у държи срещу немъртвите. Самата Церсей също има да кове съюзи - как да удържи срещу всички. (сериите ще са необичайно дълги) В някакъв смисъл положението напомня Втората световна война. Дани от самото начало си вярва че е уникална, че е последен дракон. Ако Джон си хвърли претенцията тя ще иска доказателство за неговата вярност - и бракът на Санса с Тирион би бил доказателство. Тирион не би бил заплаха за Дани, а Джон - да.

well - known, Джендри определено не е политически фактор, нито армия, нито земи с ресурси, нито е пълководец, нито нищо, а и в филма е събирателен образ между двама герои, в книгите чак пък толкоз внимание не му е отделено. Дани не можеше да се ожени за Джора Мормон, който е рицар и син на васал на Нед,  защото разликата в класите между кралица в изгнание и прокуден рицар е прекалено голяма, а тук става дума за Санса - кралица на Севера и един обикновен парий, незаконно копеле на крал, без никакви титли и земи. Това не е случаят като Егор Реките когато майка му е известна лейди и дългогодишна любовница на краля, и той може да бъде фактор.

Wanda - самият Тирион другите Ланистър не го осъзнават като Ланистър (изключвам Джайм), едно че за тях той е копеле, второ че е социален аутсайдер, държи да подчертава своята различност. Самият Тирион бе приет от Дани именно чрез своята омраза към Ланистърите -  за него се говори убил е майка си, баща си, племенника си и има желание да убие сестра си.
Тирион няма армия с която да заплашва Дани, нито е пълководец, а и тя е последният му останал вариант - другите са му врагове или в най-добрият случай не са му приятели; затова ще й е лоялен, а тя ще използва ума му. Двамата имат взаимна изгода. Тивин планираше чрез де те на Тирион и Санса да си осигури контрол над Севера, Денерис може да иска същото? просто да използва готова схема. Тирион не е враг на Джон, а и е по-нормален кандидат за Санса от сума ти такива благородници, а Джон добре осъзнава че му трябват съюзници. През средновековието браковете са били за това - да се сключват съюзи, жените никой не ги е питал за нищо, освен ако не са били супервлиятелни, но и тогава изборът им е бил почти нулев - манастир или сватба.

аделинда, при положение че последната книга в оригинал се е казвала "време за вълци" няма как да победят бродниците

и последно - не бъдете сигурни че сериала ще повтори всичко от книгите. Мартин е казал че сериала  само в предпоследният сезон е отстрелял над 12 герои които са още живи във "Ветровете" и поне двама от тях са важни, а сценаристите не са се съобразили с неговото мнение за тези герои.

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 14:06 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт