Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 98 471
  • 823
  •   1
Отговори
# 675
  • sofia
Водата в инсталацията рядко вдига над 40 градуса (поне на нашата). Нищо няма да се напука. 10 години нищо не се е напукало. Не знам какви градуси трябва да вдигне, че да се напукат фугите.
Подовото си топли и под естествен паркет. В едната стая няма подово, но минават тръби по пода - усеща се къде минават тръбите, там е по-топъл паркета.
Стефан, нашето подово е баш плоча, изолация, тръби, замазка, плочки. Никакви "специални" неща няма.

# 676
Да, но сте имали вероятно майстор, който е знаел какво прави и е ползвал флексово лепило, а не обикновено и добра фуга. В момента има всякакви боклуци, малко по-евтини, но за нищо не стават, хората се лъжат по цената , а безсъвестните майстори купуват за да увеличат печалбата, като не носят отговорност за проблем после, то и да има,няма да е веднага....
И да, то това е начина - плоча, подложка, тръби и замазка, всичко оттам насетне е майсторлък - колко тръби, как, каква сгъвка, на колко кръга...
Разбира се, всичко ще работи и топли. Въпросът е дали ще е оптимално ефективно - нали всеки се стреми към него...

# 677
Една година е минала при нас.  Материалите, които сме влагали, са уж съобразени с наличието на подово отопление. Как ще е след години, не мога да кажа все още.

# 678
при температура на водата подавана към подовото не повече от 36 градуса, би трябвало да издържат почти всички материали, проблема е, че някой "майстори" го правят високо температурна и пускат вода над 40, че даже понякога и над 50 градуса, е тогава вече пукат и марковите лепила.

# 679
Ние сме на газ, чиста работа, много съм доволна.

Chuby, ще е удобно ли да споделиш тук или като лично съобщение какъв ви е раходът за отопление и за каква квадратура. Знам че това е супер относително, но се опитваме да съберем някаква статистика, информация за цената на отопление на газ или на пелети, защото все чувам на газ е много скъпо, но не чувам реални суми.

Ами за 200 кв РЗП плащаме по 180 лм/м, темп режим дневен - 21 -22 С, нощен - 20 С. Сложихме си и електронен датчик да не цъкам постоянно котела, а да си има зададени параметри.
Но това което най-ми харесва на газта е, че първо много бързо загрява, топлата вода също за нула време я загрява за 150 л бойлер зимата, когато няма слънце. Не мирише и не си огняр.
Имам приятели с камина + подово първи етаж и газ на втория - ама като напукат камината зимата, рядко се стига до газта, то става баня просто.
Иначе имам и доста приятели на пелети / щот живеем на село и тука ТЕЦ няма/ и те също са доволни. Така, че както ти писа Стефан си преценете какъв модел на живот имате и изберете това, което ще ви бъде най-изгодно.

# 680
180 lw/за 200 кв, значи 0.9 лв/м2

При мен сметката от миналия сезон беше доста по-висока, тон/месец, бях взел от скъпите пелети които са с добро кпд, австрийските (всъщност правени с карпатски бор, а не от боклуци, с корите, каквото сделват нашенци, произвеждат се в Румъния, за Австрия, на Швайцкопфер)
Може да се купят и по-евтини, но разходът е по-голям и различните партиди са с различни характеристики, понякога има проблем с настройките на горелката.
Та 500 лв / за 350 м2 - около 1.42 лв/м2
Но съм с радиатори, не с подово, а и има емпоре и топлото бяга на втория етаж, а термодатчика е долу и реално помпа мощност, а горе е баня... Нямам нерви и време да го местя, засега
А , и височината ми навсякъде е 3 метра.... Демек обемът е дота голям, не стандартния на 2.80.

Да ама това е да сравняваш круши с ябълки.
Зависи от 1000 неща - изложение, изолация, разпределение, височина на стаите (смята се отоплителен обем, а  не квадратура), изпълнение на стълбищен тракт, навици, брой живущи и ползващи санитарните възли, пол ако щете (девойките ми се къпят по 3 пъти дневно), брой влизания и отваряния, средна температура на мястото.... Отделно система, вид на котлите, настройки, изпълнение.

Така че, сметка се прави за конкретна къща с конкретна система и разводка, при конкретен режим на работа . Казват Ви - при тези условия ще имате такъв разход, ако средната температура мръдне с половин градус, ще имате такъв и т.н.
Затова човек се консултира със специалист и се прави точен разчет. Разликите могат да са не в проценти а в пъти нагоре и надолу.
Иначе, най-общо казано - пише навсякъде как се степенува себестойността на използваното гориво. Най-евтино е на слънце, геотермално, въглища и дърва, най-скъпо на течните горива.
Останалото е конкретика, може да излезе че за Вашата къща най-подходящото не се вписва в общия модел по ред причини... Примерно - имате горещ минерален извор в мазето, като във Велинград....

Така че, тука си говорим празни приказки...
Викате специалист и смята.
Остава и да уцели.

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 16:49 от StefanB

# 681
  • sofia
Последното изречение ми хареса! Joy
Лошото е, че повечето специалисти са баш от тая серия....и за да прецениш какво да правиш, щеш, не щеш, ставаш самоук специалист.

# 682
  • София
Аз съм съвсем наясно, колко е относителна тази информация и специфична за всяка къща. Нямам обаче нито един познат на газ, за да получа все пак някаква информация от човек ползващ тази услуга.

А нещо да попаднеш на специалист, който ще си свърши съвестно работата и изчисленията все по-рядко се случва. Не бих отказала, ако някой има контакт на истиснки ОВК специалист.

За мен беше изключително полезно споделеното от всички по темата, много ви благодаря!
А за флексовото лепило не бях и чувала - също полезно инфо за мен.

# 683
  • Пловдив
Здравейте, някой има ли представа колко е таксата на молбата за сондаж в Басейнова дирекция Пловдив и таксата за отказ за присъединяване към ВиК-Пловдив?

# 684
Зло същество да ти кажа и мен много ме сърбеше за басейн, но едно че двора ни е малък за наистина хубав басейн, второ като видях какви са изискванията ми призля. За това съм намислила да си вземем такъв
https://praktis.bg/gradina/baseyni-i-naduvaemi-zabavleniya/basey … m-x-1-07m-26764np
но се интересувам от темата та ще следя твоя казус

# 685
  • Пловдив
Chuby - не е за басейн, трябва ни за сонда за питейна вода, защото около имота ни няма прекаран водопровод, нито канализация.

# 686
  • Варна
имам опит доста
от 10 г. имам фирма за монтаж и експлоатация на отоплителни и газови инсталации , а ползвам газ вкъщи от 40 г.
питайте , ще ви помогна колкото мога съвсем добросъвестно и безкористно на ЛС

не търся клиенти

# 687
Chuby - не е за басейн, трябва ни за сонда за питейна вода, защото около имота ни няма прекаран водопровод, нито канализация.
А дали има вода в имота?! Съседът наскоро даде 5000 лв за сондиране и се оказа, че вода няма.

# 688
  • Пловдив

Дама от морето - Имотът ни е в покрайнините на Пловдив, кв. Беломорски, разпитахме съседи и геодезист - никой не е имал проблем със сондаж в района, но винаги има шанс ние да сме изтеглили късата клечка Laughing

# 689
  • густо майна Филибето
Не вярвам. Там има вода навсякъде.А защо искате сондажа да е от Басейнова дирекция, заради акт 16 ли?

Общи условия

Активация на акаунт