Какво мислите за името Костас?

• 13 602
  • 123
  •   1
Отговори
# 15
Костас е гръцко име.   Има и вариант   Костанди.
Аз съм за Коста.

# 16
Не. Освен ако един от родителите не е грък. Не ми харесва нито едно име с Коста започващо, всичко ми е селско и неблагозвучно, а галеното Коце е ужасно. Костадин, Константин и Коста хич не ми харесват.
Никога не съм харесвала тези имена.

# 17
  • При елфите ...
+ 1 за Константин... Костас и Костадин не ми харесват...

# 18
Само Константин.
Ни Костас, ни Коста, ни Костадин.

# 19
Здравейте,

Иска ми се да кръстя детето на дядо му Костадин,но ми се струва малко селско. Константин от друга страна ми е дълго и претенциозно и мисля за други варианти с този корен. Как ви звучи Костас?
Как ми звучи Костас? Селско. Гръцко селско.

# 20
Точно. Както и Коста на български. Селско.

# 21
Лично на мен Константин ми харесва много повече от Костас или Коста. И не е задължително галеното име да е Коце, има и други варианти - Косьо, Косе, Коко, а на мен най-ми допада Тино.
Съседът ми е Константин, всички го наричат Коце, само жена му - Косьо. А на една приятелка дъщерята - на 17 е, се казва Константина, наричаме я Коки. Иначе на галено аз бих я наричала Тина, харесва ми, но от малка така са свикнали да я наричат родителите, и покрай тях и всички други.

# 22
  • Телиш/Плевен
Костадин и Константин ми харесват много, за разлика от Коста и Костас.

# 23
И аз съм за Константин.

# 24
Костас е често срещано име в Гърция. Живяхме там няколко години и съм свикнала с гръцките имена. Но друг е въпросът как ще се приема в България. Константин е по-добре.

# 25
  • Пловдив
Никак не ми харесва подобно име за България и изобщо склонността да се търсят за българчета явно чужбински имена, че да звучат по-така, никога не съм я разбирала.

# 26
Никак не ми харесва подобно име за България и изобщо склонността да се търсят за българчета явно чужбински имена, че да звучат по-така, никога не съм я разбирала.
Peace Особено в комбинация с българската фамилия звучат съвсем "така"- Ричард Груев и Майкъл Петков.  ooooh!

# 27
От всички предложени Костадин е най-хубавото. Никак не е селско, само дето си е чисто българско, ако това отчиташ като минус. КОНстантин не ми е ок, защото започва с кон, бях го чула в някакво предаване и  тогава ми направи впечатление, преди си ми изглеждаше съвсем наред.

# 28
Всичките ни имена са чужбински с изключения като Авитохол или Сигрица и тем подобни. И аз съм пртоив Едуард Мончев или Чарлз Петков. Николай е гръцко име, Кирил също , просто по-широко разпространени. Идеята ми е не да търся чужбинско име, а съвесем друга, както вече написах. Явно ще остане Константин. Благодря за отговорите.

# 29
  • Пловдив
Добре известно ми е, както и на всеки друг, това за "всичките ни имена", но мисля, че е съвсем ясно какво имах предвид, затова не го и написах.
Емилия и Емили, Стефания и Стефани, Никола и Никалъс, Михаил и Майкъл, Катерина и Катрин някак не звучат по един и същ начин в днешно време у нас, а не към момента на приемането на християнството от българите. Вторите варианти до един са реални имена на деца от детските градини на децата ми.
Разбира се, че всеки сам избира имената на децата си според собствения си вкус, има си хас да е друго. Темата е как ни звучи на нас, останалите, името Костас. На мен ми звучи съвсем като горните, само че не англоезично, а гръцко.

От обсъжданите варианти Константин е най-универсално харесваното за България според мен. Коста, а дори и Костадин, също не са зле, но допускам на много хора днес да им се виждат остарели или простовати - "селски", както се е изразила Отчаяната съпруга. Впрочем единият от моите дядовци се е казвал Костадин и на галено, мисля, са го наричали Коста (никой от тримата му внуци от мъжки пол не е кръстен на него обаче); а както писа някой по-горе, Косьо е също добър и често срещан вариант за галено име, стига да ви харесва.

Последна редакция: вт, 02 яну 2018, 11:04 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт