Какво мислите за името Костас?

• 13 599
  • 123
  •   1
Отговори
# 30
Винаги можеш да вземеш само първата буквичка и пак по някакъв начин да е кръстено на дядото. От сходните варианти Константин ми харесва най-много, но не бих използвала галеното съкращение "Коце". Лично аз не харесвам това с кръщаването на някого, знам, че носи много щастие на баби и дядовци, но ми звучи твърде ограничаващо да избираш между две имена.

# 31
Добре известно ми е, както и на всеки друг, това за "всичките ни имена", но мисля, че е съвсем ясно какво имах предвид, затова не го и написах.
Емилия и Емили, Стефания и Стефани, Никола и Никалъс, Михаил и Майкъл някак не звучат по един и същ начин в днешно време у нас, а не към момента на приемането на християнството от българите. Вторите варианти до един са реални имена на деца от детските градини на децата ми.
Разбира се, че всеки сам избира имената на децата си според собствения си вкус, има си хас да е друго. Темата е как ни звучи на нас, останалите, името Костас.

Да, разбрах те от първия път, но границата е твърде размита. Дори дадения от теб пример със Стефания, всъщност българския вариант е просто Стефка, а не Стефания, но както виждаш е възприето и звучи по-малко смешно от Стефани. Стефания е исапнско, италианско звучене , но в никакъв случай българско за каквото си го спрегнала. Това няма значение в случая и аз не искам да навлизам в кой знае какви екзотики и именно това ме притеснява в ''Костас'', но исках да стане ясно , че целта на въпроса ми не е да търся чуждоезично звучене , за да бъде както казваш''по-така''.

# 32
  • Пловдив
Българските варианти са няколко - Стефка, Стефана и Стефания. И трите са се срещали открай време. Имам съседка на доста години на име Стефана. Фани Попова-Мутафова май също се е казвала така. Wink

Стефания го дадох като съпоставка, защото май най-точно съответства на Стефани. Стефании също се срещат у нас немалко и не от вчера, Колева не е единствената. На мен ми звучи по испански или италиански, колкото Мария или София звучат така.

Последна редакция: вт, 02 яну 2018, 11:10 от Магдена

# 33
Българските варианти са няколко - Стефка, Стефана и Стефания. И трите са се срещали открай време. Имам съседка на доста години на име Стефана. Фани Попова-Мутафова май също се е казвала така. Wink

Стефания го дадох като съпоставка, защото май най-точно съответства на Стефани. Стефании също се срещат у нас немалко и не от вчера, Колева не е единствената. На мен ми звучи по испански или италиански, колкото Мария или София звучат така.

Не желая да споря по въпроса. Не сме на едно мнение и няма нужда да навлизаме в безкрайни обяснителни фермани вън от темата и без градивност. Искам само да стане ясно за последващи коментари, че целта ми не е да търся чуждо звучене.

# 34
Предлагам Косьо.
И за бащино и фамилно име е ОК - Косев.

# 35
И кое му е хубавото на Косьо??? Rolling Eyes От Кос ли идва? Rolling Eyes
Защо карате хората да ги е срам да си кажат името? ooooh!

# 36
Аз бих се спряла на Константин или Костадин. Коста ми е някак недовършено, като обръщение към голям човек от Костадин, а Косьо е галено за дете, не го приемам като цяло име.
И Константин, и Костадин, и Коста ги приемам като традиционни за България, докато Костас - не.

# 37
Константин, на галено Коко или Тино.
Костас ми простее много.

# 38
И кое му е хубавото на Косьо??? Rolling Eyes От Кос ли идва? Rolling Eyes
Защо карате хората да ги е срам да си кажат името? ooooh!
Просто предлагам име  , идващо от КОСтадин. Това , че на теб не ти харесва си е твой проблем. Изобщо не намирам името за срамно - никога не бих предложила такова име.
Хора разни........

# 39
  • Най-красивата страна
Костадин или Константин ми харесват повече от Костас.
Костас-да,ако например бащата е грък.

# 40
Хора, отпада Костас категорично. Остава Константин, ако изобщо го кръщавам на баща ми. Продължавам да искам много да е на него, но продължавам и изобщо да не харесвам това име Grinning Резервният ми вариант е да го кръстя на себе си, мъжът ми е навит, пък си мисля, че и нашите все пак биха се радвали, че името е от нашето семейство. За жалост на майка ми няма как, защото нейното име има само женски вариант.

# 41
Константин е много хубаво. Peace

# 42
Константин е добре, и имен ден ще си има, ако държите на това.

# 43
А мислили ли сте само за буквата? Да започва с буквата К и пак да да се води, че е на баща ти? Напр. Камен, Калин, Калоян или други с К.

# 44
Държите ли детето задължително да е кръстено на някого? Защо не изберете хубаво неутрално име, което да се харесва и на двама ви?

Общи условия

Активация на акаунт