Яли ли сте бой като деца

• 57 486
  • 792
  •   1
Отговори
# 120
Аз затова го оставих да играе срещу компютъра- на него да му се ядосва, а и игрите са направени вече така, че по малко да мъчат, по малко да ти пускат лесна победа и постепенно да свикваш с фрустрацията.

И аз така. Обаче в училище също имаше проблеми заради тази негова мания винаги да е пръв, да е най-най...
По физическо, ако някой е по-бърз от него, по математика, ако някой реши задачата преди него, по разказвателните предмети, ако е вдигнал ръка, но изберат друго дете вместо него. От 1-ви до 4-ти клас класната му се видя в приключение. Едва тази година /5-ти клас/ малко се кротна и го отдавам на това, че за пръв път това лято отиде на летен лагер сам за 10 дни. Помня, че когато отидох да го взема се затича към мен и буквално скочи да ме прегръща. След това видяхме една сериозна промяна в него - стана малко по-умерен, търпелив и по-малко избухлив. Сякаш беше пораснал за тези 10 дни.

# 121
Това е, трябва да се сблъскат с нещо и да израснат.

# 122
Малиииии добре, че такива активистки като авторката не живеят до нас. Иначе все трябва да съм готова със свареното кафе, да ги поканя полицаите, да не бият път напразно момчетата, пък и нали ще се виждаме често хахахаха. Че ако им дрънчи всеки пък като креснат моите, на час по 2-3 пъти трябва да се разкарват. Плащайте си данъците хора, че много бензин ще иде така.
По темата, не съм бита, но съм ЗА боя с възпитателна цел, шамар по дупе. Сега се сещам, че понякога голямата така вика, че не можеш да я разбереш плаче ли, смее ли се..... Пази боже, има толкова наплашени дечица,  че дума не обелват, когато ги наранявят родителите, ни вопъл ни стон....само тихо търпи и понася.....това е страшното. Тогава авторката как ще разбере, че нещо не е у ред....

# 123
  • Пловдив
В какъв смисъл си се карала с тях и защо?

Ял съм бой, да, не са ме пребивали, някой и друг шамар. Не възпитавам с бой, но да не забравяме, че "шамарът е благословен и в рая".
Заради постоянни скандали и за това че според мен редовно бият децата.
И аз имам няколко спомена от майка ми и баща ми но чак така не съм била бита.

Сигурно вече са ти писали, но....в случая не се меси пряко. Може да се разиграва съвсем друга сцена и има много ревливи деца. Даже всеки ден ревящи и истерични. И ако все пак се осъмниш, начина е полиция, социални, такива хора,които бият децата си, не ги интересуваш точно ти и твоето мнение.
Мен като малка ме шляпаха, аз нямам травма, защото бях инатлива и прекалена перка,за да ми се отрази, но майка ми ме шляпаше за всяка беля. Правех доста такива, защото имам голямо въображение и все се забърквах в ..."неща".Но по главата примерно не са ме били, най-често дупето и така.
Моето дете е отнасяло шамари по крака/дупе, въпреки, че не го бием и възпитаваме така. Но е имало момент два и после съжалявам, но все пак и нервите имат край. Не е ревало, защото знае.

# 124
  • София/Севлиево
Аз съм яла бой от майка ми веднъж във втори клас,след като бях отишла да си играя у една приятелка в една буря и не и се обадих къде съм, и веднъж в осми,пак защото бях с приятелка без се обадя, и от баща ми един шамар,защото бях оставила сестра ми сама да си играе и я беше блъснала кола(за щастие пред поликлиниката и без сериозни щети),сестра ми я тупаха доста по-често, ама тя и беше много по-палава и щура от мен, но нямаме някакви сериозни травми от това.Синът ни се случва да изяде някой и друг шамар от баща си,макар и рядко ,ама той  малкия е в състояние да изкара извън ресли и най-дебелокожия човек.Обаче пък за сметка на това постоянно вика и ако комшиите не ни познаваха биха решили , че постоянно го бием, а не е така, просто детето ни е доста грамогласно и своенравно и когато не е на неговата почва да вика колкото му глас държи.

# 125
А за вербалната агресия какво ще кажете?
Била съм свидетел на потресаващи думи от майка към дете, от които сърцето ми се е свивало.

# 126
Никога.

# 127
Като малка бях много бурно дете, имах номер за всеки ден от месеца. Smirk Никога не са ме удряли, но когато не ми се позволяваше нещо започвах да се тръшкам по пода, да крещя и да рева все едно съм на заколение. Стигало се е дотам да заплашвам, че ще си прережа вените (явно съм го чула в някой филм). Та прекрасната ми съседка няколко пъти беше извикала социалните. След няколко години и нейното дете порастна и започнаха да се чуват крясъци, плач и редовни псувни. Никога не сме се обаждали нито на полицията, нито на социалните. След време се оказа, че мъжът й се е опитвал да изнасилва малки момчета (с такива беше свързана професията му). Осъдиха го и се самоуби... Та мисълта ми е, че намесата в такива ситуации обикновено е безсмислена, но има и случаи, в които стига да е на време може да бъде полезна. Wink

# 128
  • София
А за вербалната агресия какво ще кажете?
Била съм свидетел на потресаващи думи от майка към дете, от които сърцето ми се е свивало.

Нямам думи.
Имахме една съседка, такива им ги говореше, така ги псуваше, че добре че ги напусна тия деца в един момент.
Въпреки че и аз крещя. Но гледам да не обиждам.

# 129
  • София
Охоо , викам и още как. И по улиците. Тя като беше по- малка тичаше в разни посоки и винаги беше на ръба на пребиването, толкова дива. И аз викам , нямам как. Пък и нямам бюджет да си купя мегафон. Microphone
Отделно у дома викам. ама не ми се получава добре. Хем със заплашителен тон, в стил: "сега ако не слушаш ще ти взема играта" Grinning Grinning Хем някак неусетно в крясъка си включвам думата "моля"... за какво се моля незнам като са ми се качили на главата....
И си представям от страни как звучи това ..... идиотско  Confused

# 130
  • n/a
Считам, че вербалната агресия е осъдителна, във всичките ѝ форми.
Ако за шляпване по дупето има основания в определени ситуации,
то за нея няма в никакви. Никакви ситуации и никакъв контекст не
могат да я оправдаят. И това е така независимо от възрастта на де-
тето, даже и да си мислим, че не разбира.

# 131
  • Куциндрел
Освен вербална агресия има и изнудване, което също не е много приятно да се прилага на детето.

# 132
  • София/Севлиево
И аз викам понякога,но се страрая да не обиждам.Някак много грозно ми се струва.Но съм ставала свидетел на такива сценки между майки и деца и никак не съм очарована от тях...

# 133
  • n/a
Е, ама повишеният тон дали е вербална агресия? Bowtie
Изкрещяното "внимавай как пресичаш" не е по-страшно от тихото "ела тук, гад такава".
Агресията е в унижението и обезценяването на личността на детето, а не в причинени-
те децибели. Не е ли така?

# 134
Моите родители не са ме удряли никога. Те са били бити от техните родители и не смятат, че това е начина. Аз също не го намирам за окей. Не е редно да се възползва човек от слабостта на по-малко същество, още повече собственото му дете, само защото то просто не е пораснало достатъчно, че да съзнава какво е можело да стане, какво е ви коства на вас действието му и т.н.
Не знам как нашите са го постигнали, но нашият дом винаги е бил спокоен, винаги сме си говорили като големи хора и така е и сега. Моята 5-годишна братовчедка я бият за всяко нещо (не преувеличавам, майка и ни разказа как я е набила, защото не са могли да я намерят, а тя си била в кухнята) и аз не мисля, че главният насилник - нейната майка, ще бъде близка с нея в бъдещето. Има хора тук, които казват, че не им се е отразило, да, вярвам им, но това си зависи от детето и от родителите. Моите родители са в добри отношения с техните, но като ги питам дали е било оправдано да ги бият, винаги се усеща, че според тях е можело и иначе, колкото и да се смеят как са били палави и тем подобни.

Общи условия

Активация на акаунт