Второкласници 2017/2018 - тема 9

• 79 321
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  Тези състезания в нашето училище не се провеждат и по-добре. СМТ, КМС, МБГ, Салабашев и генгуруто са ни напълно достатъчни.Ходят си децата и жънат успехи засега без уроци и курсове, което само ме радва. Но другата страна на медала е, че забелязвам наченки на мързел в училище, претупване на домашни и изобщо отказ от писането им ако някой си остане вкъщи болен. И госпожата каза на родителската, че масово децата подценяват материала, защото им се струва лесен и има опасност от натрупване на недоусвоен материал, което може да се отрази вбъдеще.
  За четенето, четат си моите. Дръндьото го минахме още лятото и сега от време навреме се сещат и препрочитат някоя забавна случка. Даже на по-четящия дядо Коледа му донесе четец по негово желание и си го ползва с удоволствие. Бях скептична в началото, но се оказа много добро решение вместо разкарването по библиотеки, следене на срокове и т.н. Избира си сам от читанка и му ги прехвърлям. Прочел е почти всичко на Астрид Линдгрен, вкл. и някои по-непопулярни поне за мен като "Децата от улица шумотевица", поредиците за Лили чудото и за Мечето Падингтън, а в момента започна Пърси Джаксън. Аз му я свалих като видях, че се споменава в темата за четящите деца, но се опасявам, че е малко страшна по това което ми разказва.
 Другият пък е на първата книга за Хари Потър. Странното е че му я купихме в луксозното илюстровано издание, но предпочита да я чете на моя четец. По-удобно му било. Изобщо развалих си децата с тия четци май и няма отърване от технологиите.

# 106
  • София
Ще изчакам с книгата, и на мен ми се струва, че няма да я разбере добре сега.
miramar, и аз доста време се пазех от четците, но са голямо удобство. В крайна сметка е важно дали и какво човек чете, а не начина по който го прави. Моята малка няма четец още, но вероятно следващата година може да й вземем. "Децата от улица Шумотевица' е любимата детска книжка на моето голямо дете, казваше по едно време, че я знае цялата наизуст от препрочитане Simple Smile Пърси като че ли е за малко по-големи деца.
Преди малко взех тези карти,  струват ми се интересни. https://cleverbook.net/az-obicham-balgariya
Като ги разгледаме подробно с детето ще пиша отзиви.

# 107
В нашето училище няма състезания от типа "Аз и....". Веднъж тя пожела за отиде на Великденско маметатическо. Разпечатах и тестове от минали години, не ги покри на 100% и реши, че няма да ходи. Повече не е повдигала въпроса, аз - също. Занимавам я с материала в училище, давам и малко по-сложни задачи, но не остава време за по-задълбочена подготовка, която, смятам, подобни състезания изискват /изключая " Аз и числата" /.
Относно четенето, тя е от активните читатели. Напоследък залита по фантастиката и след Луис Карол, в момента чете романите на Роалд Дал. Има любими книги, препрочита ги. Малко е хаотична, но го приех. Чете три книги успоредно. Непонятно ми е, но на нея така и харесва и я оставям. Все още иска аз да и чета понякога, заради чистото удоволствие да се гушне до мен и да слуша.

# 108
  • София
Ползвам четец от години, голямата ми дъщеря получи такъв, когато беше в 6 клас, преди това ползваше моя. Наистина е голямо удобство.
Малката също иска за РД, но е разтроена между четец, скейтборд и уоки-токи Simple Smile.

Не виждам нищо лошо в състезанията от типа на "Аз и......".  Все пак това са масови състезания и целта им е да обхванат максимално много ученици от цялата страна, а не само такива с изразен интерес (детски или родителски) към даден предмет, и да оценят усвояването на задължителния материал.
От там нататък е въпрос на решение дали детето да се явява или не. За моето съм преценила, че няма да ходи. Заради това обаче проспах и записването за Любословие (съобщението за Аз и нещо си и Любословия бяха в едно писмо от класната), което според мен е едно много хубаво състезание.

Ели, ще чакам отзиви, наистина изглеждат интересни.
У нас напоследък се играе много на Лабиринт , Ticket To ride и Румикуб Думи. На тази последната каката ни е много добра, побеждава ни всички наред без грам милост и малкото отказва да играе с нея. Поседните седмици голямата има много за учене и я играем само с второкласничката и тя е много по-смела, когато я няма конкуренцията от сестра и.

# 109
Преди малко научих,че имаме задача да засадим лимонови семена  Laughing

# 110
Тикет то райд (карта Европа) се играе откакто бяха в подготвителен клас. След това минаха на новото издание с влакчета и кораби. Електронният четец ми се струва удобен за човек, който много пътува в градски транспорт, но за децата все още не съм се навила.Висенето пред компютрите в тази информационна епоха не им се губи(самата аз чета само електронни издания) и затова сега четат книжки издания.

# 111
  • Кърджали
Дъщеря ми чете на четец от време на време. Дадох и моят стария, качихме няколко книги. Но основно чете на хартия. Чете доста. И Дръндьото е чела, и класики. Аз не поставям граници, важното е в момента да изгради любовта си към четенето. В момента чете книжки и от поредицата "Страховитото в науката". Прочете за ураганите, чете сега "Химия и хаос" /едва ли всичко разбира, но пък и е много интересно, а и като ги гледах са доста леко написани и забавни. А за нея е важното да е забавно/, тази си я носи в училище. Много ги хареса тези книги, но кофтито е че са изчерпани и не мога да и ги намеря. Вкъщи иначе чете "Приключенията на Лукчо".
За състезанията нямам повече какво да напиша.  Иска да ходи на "Аз и...", ще ходи щом иска. Тук няма толкова много състезания, което за мен е и от една страна добре. Защото тя иска да се пробва на всичко , което чуе. Аз амбиции нямам. Докато и на каквото и е интересно да се пробва. Сега и е момента. Така ще открие интересите си, талантите си и с времето ще се съсредоточи върху тях.
Иначе на мен ми се иска даже да и опростя програмата. Предлагах  да намалим заниманията след училище, на всичко искала да си ходи. Ми щом иска...

Вчера правили някакво контролно по математика. Днес по български. Изненади няма - отлично. Дори  поискала от учителката по английски допълнителна домашна.

# 112
Да пусна котва и в тази тема.
Прочетох на две, на три за какво пишете.
В междусрочната ваканция +един отпуснат от директорката ден госпожата им ще ги води (желаещите) на бяло училище. Лятната ваканция засега е в проект да си направи амбициозна програма за нея и баба й. Както миналата година мисля да направи една седмица на Витоша на дневни експедиции. Може би това лято ще се записваме на тенис за по половин ден. Това е по отношение на темата за рязкото качване на килограми от децата.
Девойката чете, когато и колкото й се чете. В училище също си носи книга. Далече е от тези, които са изчели Хари Потър, Пърси Джаксън, но и си мисля, че не е достигнала емоционалната зрялост за тях- В библиотеката ѝ са и няма да ѝ избягат.
В състезанията Аз и нещо след миналата година не я включвам. Тази година с изключително неприятна  изненада установих, че дете, което рисува по-красиво от мен (всъщност не познавам друго, което да рисува така и винаги, когато госпожата ни пуска техни картинки, точно неговата мога да я разпозная безпогрешно, а за тази на дъщеря ми се колебая), е окастрено от проверяващите. И не че имам нещо против децата от Айтос, но там под 50 точки май не падат в тези "състезания".
Не мога да не се похваля с шестица в импровизираният бележник. По физическо.  Grinning Чакат ни светли бъднини. Това е доказателство как в природата се случват и грешки. На родители философи да им се падне такава спортна натура за дете. (това е по едни любими разкази, писани от деца и издадени от "Точица") Sunglasses    

# 113
  • около Варна
Моите деца не са големи любители на четенето, за мое съжаление. Редовно си носят книжки в раници, но повече ги носят, отколкото да четат
Синът ми участва в Аз и природата, изкара 49 точки, на въпроса изброй три професии на работещи в училище написа: охрана, библиотекарка, столоварка /лелката от училищния стол/ Simple Smile , то и аз не знам каква и е професията, не готви, само раздава храната.

# 114
 Рони,
ако знаеш моята девойка как бленува за шестица по физическо...Grin
Много я мъчи тази народна топка. Не успява да хваща топката и това е, и тъй като се справя по всичко друго, физическото я тормози. На всичко отгоре тренира плуване, балет и хип-хоп.  Там се справя чудесно, но пустата народна топка е препъни камък и повод за драми. Трудно преглъща провалите.  Relieved
Относно килограмите, за сега няма проблем, но това е поради активностите. Отделно често вървим пеша, за да не се налага да я ограничавам в храненето.
Проблемът е сериозен и започна още в първи клас. Децата се тъпчат във всяка свободна минута.  На последната РС решихме да въведем правилото за хранене само в голямото междучасие.  
Прави ми впечатление, че значителна част от момчетата са с наднормено тегло. По-статични са и ядат сериозно, някой дори в часовете за ужас на учителките. За качеството на храната пък да не става дума, че е страшно, но всеки решава за себе си.
За четенето - детето искаше четец, но все още се заглежда в илюстрациите в книгите, затова отложих четеца за по-нататък.

# 115
_Hope_, аз мисля, че с тази и ще си остане моята душица ненагледна. Преди няколко години в игрите с една анимиторка беше единственото дете, което играеше независимо от постижението. До край. А аниматорката й казваше, че е последен победител, което също доставяше радост в дребната й сърцице. Може би е въпрос на подход и на усещане за нещата. С пеенето положението е същото. Шегата на гените. Жива и здрава да е само.
Една година пропуснахме плуването и през лятото с режимът, който включваше всевъзможни игри, всеки ден похапваха и по един сладолед. Пролича си. Тогава и направи период без порастване на височина, а от началото на учебната година до сега е дръпнала 4 см. Благодарение на милата покана от страна на родителите на моята любима художничка от класа отново сме в басейна. През есенната ваканция си правихме състезания по плуване и се оказа, че и без да й държа дъската да плуване, аз плувам по-бавно от нея.
От миналата седмица пишат в тетрадки с широки редове. Когато не й хареса как е писала - иска да го направи повторно.

# 116
Рони,
много ми се нрави подходът на твоята девойка. Wink  В тази връзка, и у дома е някакъв парадокс на гените. Нито аз, нито баща и сме някакви крайно нахъсани и амбициозни, от къде се взе тая спортна злоба у детето, не знам, но трови и нея, и мен. Последно ме пита, дали пее добре. Отговорих и, че никак не и се получава това с пеенето, а уверенията, че прави други неща много добре май никак не я топлят.  Надявам се с годините малко да се смекчи тази част от характера и.
За тетрадките- госпожата поръчала само на 5-6 деца да преминат на широки редове. Моята е една от тях и много се радва, да видим. Иначе има редовни забележки за краснопис по математика...

# 117
  • Кърджали
Дъщеря ми от отдавна пише на широки редове. Но пък пише едно ситно ситно, направо лупа да вадиш. Карах я да преписва вкъщи, за да свикне уж да пише по-едро, но в момента в който тръгне да си пише в час или домашните вкъщи, пак е ситно. Трябва да и напомняш. И аз пиша като нея... Учителката казва че масово откак са преминали на широки редове децата пишат ситно, малко са тези дето пишат с по-големи букви.
Наскоро я забелязах че когато не пише слято пише доста по-красиво. Но пък някои букви ги изписва по такъв завъртян начин, че ... Опитвах се да и покажа че има къде къде по-бърз начин да изпише например буквата а, но тя си знае нейният.

# 118
  • София
И моята девойка е от амбициозните. Аз може да съм била малко на младини, баща й е по-скоро упорит, но при нея всичко е умножено по десет. Но амбициозността й не избива в у-ще въобще, за сметка на всичко извън. Много трудно се научи да губи, даже не мисля и че се е научила. Готова е да прекара часове наред дните преди шахматен турнир, само и само да спечели. По същия начин и с пианото, като поразучи нещо и след това свири и свири докато стане много хубаво. И така по всичко. Това търсене на похвали и награди не ми допада особено на мен.

Редактирам се да добавя това, което ми попадна в нета преди малко, може на някой да е полезно:
https://kids.softuni.bg/trainings/specialevents/details/72

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 10:33 от EliG

# 119
Здравейте Simple Smile
Аз пак се позагубих доста Sad
Опитах се да изчета всичко написано, но наистина си е доста.
По въпроса с четеното май Михаела има напредък (за мое съжаление май не и допада много) Сега се е впечатлила от Каралсон, който живее на покрива. За моя изненада поиска да го купя на хартиено издание. Иначе има приложение за книги на телефона. И тя повече носи книгите вместо да ги чете.
Не мога да кажа че е кой знае колко амбициозна. По скоро е упорита и инат. Но отново за съжаление в момента е в някакъв период и тази упоритост не е я влага в училище и уроците, а във всичко останало. Дано премине скоро. Не беше от децата които не искат да учат. Какво и стана просто не знам. За състезанията при нас няма много. Сега има някакво в края на месеца и тя изяви желание да ходи. Да видим как ще се справи.
За килограмите за сега нямаме проблем. За съжаление се наложи да спрем с Художествената гимнастика поради липса на време. Тя е от 8 до 17 в училището. Понеделник и сряда ходи на частни уроци по РЕ. И съответно тези дни се прибираме към 19.30-20 ч. Просто не виждам кога да я водя на тренировки. Но от трети клас ще се стегнем и ще посещаваме нещо.
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт