Отговори
# 420
Помощ за  задача от Питагор:  Ева не внимавала като събирала няколко естествени числа и в едно от числата разчела 7 вместо 1 в единиците, а в друго от числата - 0 вместо 9 в десетиците. Получила 2991. Кой е верният сбор?
 а/ 2975   б/3074    в/3075    г/3087

# 421
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вместо да извади 91, тя извадила 07
значи към резултата трябва да добави 84
Wink

# 422
вместо да извади 91, тя извадила 07
значи към резултата трябва да добави 84
Wink
благодаря много

# 423
Моля за помощ за задача от МБГ, пролет 2017:
Двама приятели играят на следната игра: от кутия със 17 бонбона те един след друг за един ход изяждат 1, 2, 3 или 4 бонбона. Печели този, който изяде последния бонбон. Колко бонбона трябва да изяде първият играч при първия си ход, за да си осигури възможност за победа в играта при каквито и да е ходове на втория играч?
Отговорът е два.

# 424
  • Русе
 Първият ако вземе 3 бонбона.
Ако запишем броят на вземанията от двамата играчи
x1*1 + x2*2 + x3*3 + x4*4 = 17
като x1 + x2 + x3 + x4  трябва да е нечетно, за да остане последно вземане от първия играч
Значи един от x трябва да е нечетен .
Замествам с един x с 1,  а другите с 2
само при x3 = 1 получавам 17
Значи трябва да вземе още първия път 3 бонбона

# 425
Първият ако вземе 3 бонбона.
Ако запишем броят на вземанията от двамата играчи
x1*1 + x2*2 + x3*3 + x4*4 = 17
като x1 + x2 + x3 + x4  трябва да е нечетно, за да остане последно вземане от първия играч
Значи един от x трябва да е нечетен .
Замествам с един x с 1,  а другите с 2
само при x3 = 1 получавам 17
Значи трябва да вземе още първия път 3 бонбона
Не разбирам какво значи това означение: x1*1 и т.н

# 426
  • Русе
x1 e броят вземания на по 1 бонбон , x2 e броят вземания на по два бонбона, x3 e броят вземания на по 3 бонбона,  х4 е броят вземания на по 4 бонбона в играта

# 427
x1 e броят вземания на по 1 бонбон , x2 e броят вземания на по два бонбона, x3 e броят вземания на по 3 бонбона,  х4 е броят вземания на по 4 бонбона в играта
Много благодаря. Сега вече разбрах. Не бях решавала задачи от този тип.

# 428
Моето решение е  не толкова математическо.
Започвам отзад напред.
За да спечели първият играч в последният ход, означава, че  вторият играч играе 16 или15 или 14 или 13 в предпоследният ход .Това означава, че на предишния ход първият играч трябва задължително да играе 12. Той може да попадне на 12 само ако вторият играч играе 8 или 9 или  10 или 11. За да се случи това първият играч трябва да е играе 7. Тогава вторият играч трябва да играе 6 или 5 или 4 или 3.А първият играч  задължително  играе 2 в първия ход.

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 14:10 от malinkap

# 429
Моето решение е  не толкова математическо.
Започвам отзад напред.
За да спечели първият играч в последният ход, означава, че  вторият играч играе 16 или15 или 14 или 13 в предпоследният ход .Това означава, че на предишния ход първият играч трябва задължително да играе 12. Той може да попадне на 12 само ако вторият играч играе 8 или 9 или  10 или 11. За да се случи това първият играч трябва да е играе 7. Тогава вторият играч трябва да играе 6 или 5 или 4 или 3.А първият играч  задължително  играе 2 в първия ход.
Благодаря за това решение. Наистина, може би е по-лесно за обяснение.

# 430
  • Русе
 Давам това решение, като първото влязло в главата ми.Не знам дали нещо не пропускам, защото получавам 3 бонбона за първо вземане. И аз не съм решавала такива задачи, и разсъждавам по този начин.

# 431
2 е, ако първия е с 3 бонбона, тогава има възможност втория да се измъкне (взима 4 бонбона) и да победи.
Задачата е много красива и за детето ще бъде интерсно да играе играта с различни крайни числа

# 432
Давам това решение, като първото влязло в главата ми.Не знам дали нещо не пропускам, защото получавам 3 бонбона за първо вземане. И аз не съм решавала такива задачи, и разсъждавам по този начин.
Благодаря ти Amber. Не знаех въобще как да разсъждавам по тази задача. Сега имам две решения, което супер ме улеснява.

# 433
Не, мисля, че на Амбър не е коректна.Тук се търси със сигурност първия да победи при всякакво развитие на играта от страна на втория

# 434
Не, мисля, че на Амбър не е коректна.Тук се търси със сигурност първия да победи при всякакво развитие на играта от страна на втория
Отговорът наистина е две. Благодаря още веднъж malinkap.

Общи условия

Активация на акаунт