Пристрастяване към захарта

• 31 827
  • 373
  •   1
Отговори
# 60
Към Авторката- харесваш ли се? Мъжа ти харесва ли те?
Нямам против пълните жени, просто ми е интересно дали това не ти е някакъв стимул да отслабнеш? Да спреш еклерите...
Дори да те харесва- мислиш ли че не си мечтае да си ляга с някое слабо девойче?

# 61
Тъкмо си мислех да пусна такава тема...и влизам във форума и хоп на първа страница.Благодаря ти!
Та днес ходихме на шопинг ... искам да се оплача как се уплаших от тялото си... не просто се уплаших но и отвратих.Родих преди 3 месеца.През 9 месец от бременността ми луднах по сладкото...въпреки,че винаги съм си хапвала сладко.Просто не можех без сладко ама много сладко...даже мъжа ми ме базика още и още,че съм искала шоколадов кроасан потопен в течен шоколад.3 месеца след раждането аз продължавам да се тъпча със сладко.След всяко кърмене вечер ( на 2 часа). Тършувам в шкафа със сладко.Като зависима съм.Искам да спра а не мога.Преди половин час пак си хапнах 1 шоколад.. а уж за последно.Дали защото спрях цигарите в началото на бременността и сега сладкото го превърнах в моя порок.Не знам но май имам спешна нужда от помощ.Мъжа ми казва,че така както яю сладко никога няма да си върна старите 50 кг че дори и коремните преси няма да ми помогнат ако продължавам... 😢Никога не съм била толкова едра и вече се депресирвам не мога да се търпя сама😢

# 62
  • Майна Сити
Към Авторката- харесваш ли се? Мъжа ти харесва ли те?
Нямам против пълните жени, просто ми е интересно дали това не ти е някакъв стимул да отслабнеш? Да спреш еклерите...
Дори да те харесва- мислиш ли че не си мечтае да си ляга с някое слабо девойче?

Мъжът ми никога, ама наистина НИКОГА дори тънък намек не ми е правил за килограмите. Не се чувствам добре като влезна в магазин например и видя безформените дрехи, които ми стават, за сметка на свежарските, които са за направо анорексичните момичета. Но взимам нещо, колкото да не ходя гола и срамът и неудобството, което съм брала, изчезва след затварянето на вратата на магазина от външната страна  Sad

Томасита, аз също полудях по шоколада още в 9 месец и не спрях след като родих. Но някак си имаше един период на затишие от година някъде, докато не се записах да уча и стресът не ме удари наново тип "как ще смогна и ще успея ли изобщо". И как един провал може да ми коства много. И тогава посягам към шоколада, защото сякаш за момент се успокоявам и започвам да мисля уж по-трезво. За сметка на тялото, разбира се.

Ще опитам още един път да огранича сладкото, запасявам се със солени неща, които поне в началото да заменят това тъпчене (които в последствие може да седят в чекмеджето и година, защото не съм изобщо фен на солетите, крекерите и прочие). Или пък плодове, които страшно много обичам (без грейпфрута, той горчи). Ще видим до къде ще я докарам, за сега съм надъхана, но...да се надяваме че няма да е до утре следобед. Иска се силна воля и мотивация, които на мен някак си напоследък ми липсват.

# 63
Пиши тук, когато ти се яде и все някой ще те разубеди!

# 64
  • 1st floor
Заглеждала ли си се в съдържанието на крекерите и солетите?  Laughing Не си мисли, че с тях спираш захарта. Stop
При мен работят два начина за отказване от захарта. Първият е да си сложа лимит от едно нещо, едно-единствено за деня и да се побира в скромните 200-250ккал. Обикновено се стига до него в следобедните часове в работата. Това ми е пикът на скука, напрежение, глад и пр. Един вид награда.
Вторият начин работи много по-добре и вероятността да се подхлъзнеш е почти нулева. Спирам от раз всякаква захар. Това изключва почти всички пакетирани храни, дори и солени на вкус. И в тях има захар. Замествам с плодове и ядки. Поставям си срок, в който си обещавам да не вкусвам захар - примерно месец. Първите 5-7 дни ми е трудно, после свиквам и изобщо не ми се яде.  Лятото само с мъка подминавам витрините със сладолед, но успявам. Така съм удължавала месеца на два, на три...Сега около края на декември ядох сладко и пак се олях накрая с количествата. Веднага ми се отрази на ханша.  Laughing Захарта пак съм я спряла, като в момента заради много упорита кашлица ми се налага да смуча лукчета, които са ми противни, но ми помагат да дишам. Чакам с нетърпение да ги разкарам и тях...

# 65
  • Емаесесаесесапипиа
Освен изброените в първия пост проблеми, захарта води още и до ужасяващи последици за зъбите... Сега само като помисля за сладко и ме заболява зъб. Освен захарта, петте бременности и четирите кърмения по поне година и половина също помогнаха, но наблюдавам голяма зависимост между зъбните ми проблеми и периодите с много ядене на сладко и имам силна мотивация да изхвърля тази гадина от живота си и ето какво действа успешно при мен:
1. Изключване на захарта от раз.
2. Заменяне на захарта със стевия. Тук (в САЩ) тя е много популярна и се продава в какви ли не вариации. Тази, която ползвам е смесена с еритритол и има вид на нормална, кристална захар, но е в пъти по-сладка и обичайно я използвам в съвсем малки количества (около 2 ч.л. дневно). Стевията няма калории и не е толкова пристрастителна. Не знам дали можеш да намериш в България такава, последният път, когато търсих беше или течна или на таблетки (направо като лекарство се продаваше). Може да има горчив послевкус, ако не е добре направена смеската ( тя не се продава чиста). Стевията позволява да имам много сладки вариации и да не се чувствам ощетена на тема сладко. Обичайно правя шоколадови мъфини в микровълновата (стават за две минути) от яйце, кокосово олио (или масло), какао, ядково брашно и стевия.  Гарнирани със сметана ни малко замразени (или сурови) плодове са много хубави. Гледам да имам направен шоколад във фризера (кокосово масло, стевия на вкус и какао - разбъркани добре, слагам и орехови ядки или бадеми и разстилам върху фолио тънък слой  (да е като шоколад) - после във фризера за около час да се стегне. Други любими десерти са сладки с масло, яйце, ядково, ленено брашно и стевия - обичайно не остават много за мен, защото децата ги намират първи.., също кисело мляко със сметана, настъргани орехи, стевия и замразени плодове - много добър сладолед, друг крем от: фъстъчено масло, крема сирене, парченца черен шоколад и стевия.... изобщо изобилието от десерти, които можеш да направиш без да използваш захар и бяло брашно е много голямо и повечето се забъркват за пет минути и по-малко...
3.Ограничаване на въглехидратите като цяло: бяло брашно, картофи и до някъде ориз. Заменям бялото пшеничено брашно с ядково брашно (бадемово, орехово (настъргани ядки, ако не можеш да намериш брашно), ленено брашно, в малки количества соево и бобено (от нахут) брашно. С тези брашна правя хляб за мен (с яйца и мазнина), който ми стига за поне седмица. Също ги използвам и за мъфини, сладки или соленки с кашкавал. Оризът гледам да заместя с кинуа. Месо хапвам (не в големи количества), но наблягам много на варива (леща, боб, нахут и прочие). Ако ям бяло брашно, рано или късно стигам до ядене и на сладкиши.... за това вървят в комплект
4. Много обичам нарязан на тънки резенчета сладък ананас, който е замразен във фризера. Ако ми се прехапва нещо сладко докато стоя пред компютъра, обичайно използвам това.
5. Много ефективно е да не се яде след 19 часа например. При мен "захарните демони" най-често атакуват късно вечер и тогава съпротивителните сили са ми най-слаби. Простото решение, че нищо повече не се хапва след определен час е добро средство за борба  с тях.
6. Увеличавам мазнините: слагам екстра масло в пържените яйца, ползвам високомаслено мляко, сметана, крема сирене и прочие. Мазнините са важни, за да ме поддържат сита и доволна от живота. Ако не са съчетани с въглехидрати (пържени картофи например или банички и прочие), от мазнините няма да се напълнее.
7. Ако ми се прехапва нещо, а знам, че не съм наистина гладна си правя някаква напитка: кафе с малко стевия и мляко (нормално или кокосово), чай, разни странни съчетания от оцет, стевия и зелен чай с лед и прочие. Понякога си подслаждам кафе (със стевия) и когато изстине го прибавям към чаша натрошен лед, после ледът е овкусен и леко сладък и поне половин час ми отнема да си го хапвам така....

# 66
В Бг се намира брашно от рожков, което много удачно заменя какао със захар. Страхотен сладолед се палучава от банан-авокадо-кокосово масло-брашно от рожков.
Фурмите са много удачен заместител също.
Все пак заместителите не са като да изхвърлиш захарта съвсем.

# 67
  • Майна Сити
Пиши тук, когато ти се яде и все някой ще те разубеди!
Хаха, знам, тук може и да те наредят даже  Mr. Green

Заглеждала ли си се в съдържанието на крекерите и солетите?  Laughing Не си мисли, че с тях спираш захарта. Stop

Всъщност...не съм. И понеже имах солети под ръка (мда, пак в чантата), погледнах да видя. Въпреки че едните са пълнозърнести, в съдържанието им имаше "Био пшеничено брашно, био брашно грахам, био малцов екстрат, нехидрогенирано био палмово масло, мая, хималайска сол, био захар, вода". А уж са био/органик и тем подобни натруфени думички  ooooh!

Освен изброените в първия пост проблеми, захарта води още и до ужасяващи последици за зъбите...

fapua, зъбите не се развалят само от сладкото. Спомена и много бременности и кърмения, бебето  изсмуква калция от теб и ако не си взимала витамини по това време (както преди майка ми, като е била бременна с мен), нищо чудно лесно да ти се развалят зъбите дори и от един бонбон. Не вини захарта за всичко  Wink Иначе ти благодаря за многобройните идеи Simple Smile

# 68
Днес в предаването "На кафе" ще коментират заместителите на захарта, до колко по-полезни или вредни са.

# 69
Съвременният човек като цяло поема много храна , в частност въглехидрати,които влияят на инсулина,който пък е складиращият хормон.Та,според мен,като цяло,трябва да си дадем сметка колко калории изяждаме,включително въглехидрати.Ако искаме да променим нещо в своя полза има много подходи ,които работят.Първият елемент е мотивът,трябва да го имаш,независимо какъв е .
След това не е толкова трудно да се елиминират най-вредните,въглехидратни и безсмислени храни-сладки напитки,захар за директна консумация,твърде много плодове/защото били полезни/,много мед,много ядки.Свиква се и с кафе без захар,и без кока кола и т.н.На този етап,за да не изпадаш в истерия ,може да включиш полезните въглехидрати.Естествено,че е по-добре да изядеш един плод,вместо един шоколад.Може да се заместват сладки храни със солени.Например ,яде ти се бисквита ,вземаш една солена,вместо сладка.Или яде ти се шоколад,ядеш шепа ядки.Бонбони със захар и други измислени съставки ,може да замениш със фурми.Или пак нещо сладко ,с морков.Да не е същото ,но ще преживяш 15 минути и ще се успокоиш,а междувременно ,може и да си отвлечеш вниманието.И така ,малко по малко,според твоя ритъм на справяне,като цяло намаляваш въглехидратите.Идва ред на хляб,теста,сладкиши,ориз ,картофи.Отначало ще ви се струва,че няма какво да се готви и да се яде ,но постепенно човек се настройва на новия живот.Всички тези "забранени храни" няма нужда изцяло на 100% да ги изхвърляте от менюто си.Но ще ги ядете ,да кажем в количество 1/10 от преди.Човек свиква и етикети да чете ,и да си търси по-чиста храна.От това само полза може да има,няма да има вреда.Да не забравяме ,че сме и майки и качеството на живот на децата ни зависи и от това какво ще им сложим на масата.

# 70
Медът си е сладко като сладко, прекаляването с него не е ок.
Диабетът, болните зъби и наднормените килограми далеч не са всички последици от безразборното ядене на сладко...захарта причинява и много по - страшни неща...

# 71
Незнам дали съм била пристрастена към захарта,но в един момент просто умирах за Баунти и на Линд шоколада с морска сол.Всеки ден със следобедното кафе хапвах едно от двете или направо двете. Blush
На мен много ми помогна "20 дневният захарен детокс" от Ерик Ортън (бегач,а в момента и треньор на бегачи на дълги разстояния).
20 дни без захар.Чете се описанието на етикетите и ако има захар се оставя на рафта.Съветите бяха да се пие повече вода и сладкото да се замени с полезна храна като целина,моркови,ядки.Да се увеличи приема на салати (ако  е възможно на всяко хранене) и една чаша плодов сок вечер.
Първата седмица е най-трудно.После просто не ми се ядеше захар.
След 20 дневния детокс се следва правилото 5% захар месечно или в случаите когато много му се яде на човек (все пак сме хора,не роботи).
Най-важното при мен беше,че исках да преста да го консумирам захар и имах нужда от малко помощ как да го направя.

# 72
Прекрати ли се купуването/подаряването на сладко, едно 60 % т консумацията спада от самосебе си.
За психологическото ядене- и аз го имам като проблем.Залъгвам с морков, кисело мляко и прочие некалорични и несладки храни. Хем хрупаш, хем не е сладко. Ама ако пред мен има Линд и морков, нали е ясно...затова- не се купува, не се подарява. Като няма у дома/в шкафа на работа, по-лесно се устоява на изкушението.

# 73
Да,това е друга стратегия-да нямаш достъп,когато ти е паднало пердето.А ,като знаеш,че го имаш в шкафа,не само че искаш да го изядеш,а и се чувстваш длъжен.Може да се купуват малки разфасовки,например шоколад ,но 20-30 гр,а не 100
Според мен е важно да се включи волята,но да не се разчита на волята.

# 74
skandity, четейки мненията ти, оставам с впечатлението, че не приемаш твърде насериозно нещата. Шегуваш се, постоянно си търсиш оправдания.

Вземи се в ръце!
Мъжът ти може нищо да не ти е казва до сегал, но това не означава, че завинаги ще е така.

Пристрастеността към сладко е колкото навик, тясно свързан с нездравословно хранене въобще, толкова и се дължи на различни дисбаланси. Нещата са комплексни и изискват комплексно решение. Опитай се да предоставяш на организма си енергия от полезни хранителни вещества, вместо да черпиш енергията от въглехидрати. Потърси темата за Високо мазнинно- ниско въглехидратно хранене. При този режим енергията идва от мазнините за сметка на въглехидратите. По естествен начин спада глада за сладко. Разбира се, ефектът не е мигновенен. Нужно е да минат няколко дни.

Друго нещо, което аз на твое място бих предприела - потърси си добавка, съдържаща 5хидрокси триптофан. Това е вещество, което по естествен начин стимулира производството на серотонин. Серотонинът е хормонът на щастието. Неговото намаляване при стрес провокира апетита за шоколад и сладко. Ти самата заяви, че си под стрес. Нормализиране нивото на серотонина също ще ти помогне да преодолееш този апетит към сладко.

Общи условия

Активация на акаунт