Пристрастяване към захарта

• 31 940
  • 373
  •   1
Отговори
# 165
skandity , поздравления, продължавай така!
Сушени плодове и мед и аз избягвам (мед и не харесвам де) наистина са си чиста глюкоза, но ако все на човек много му се дояде понякога не мисля, че е огромен проблем да хапне малко стига да не е всеки ден.
И мен като Дидичка състава на сладките в магазина веднага ме отказва да ги купя...като ми хареса нещо на вид и като прочета с какви боклуци е пълно и чак ми се отяжда.
Черния шоколад и него вече най - често си го взимам БИО и съдържа само какао, захар и евентуално ванилия.

# 166
Tъй като,целта на заниятието е да откажем сладкото,заместването му с полезни сладости,трябва да е само един етап ,след това да се намалят и те до минимум.Подсладители,сушени плодове и т.н е по-добре да се ползват от разни купешки изделия,пълни само със захар и фалшификати,но постепенното намаляване на сладкото ,води именно до укротяване на зависимостта от сладко.Вкусът за сладко се променя и започваш да усещаш как всички сладки храни са ненужно подсладени и могат съвсем спокойно да съдържат много по-малко захар.И можеш да поминеш с много по-малко сладко.Също,сам проумяваш колко много въглехидрати  под различна форма приемаш и това вече става неприемливо за теб.

# 167
Vrabcho даде страхотни идеи със стевия. Още една идея от мен, специално за шокохолиците. Купувате си бурканче какаово масло. Поставяте го в съд с топла вода. Да не ври! Само топла. Когато маслото се разтопи, прибавяте по ваш вкус хубаво какао на прах и стевия. Аз добавям и натрошени какаови зърна. Изсипвате тази маса върху хартия за печене и я оставяте да стегне на стайна температура. Ако искате, добавете ядки, кокос, а любителите на шантави вкусове като мен, може да добавят щипка морска сол или малко люспи лют пипер. Имате перфектният шоколад. Съхранявайте го на стайна температура- какаовото масло остава твърдо до 30 градуса.

# 168
Ааа, Уишмастър, това ще го направя още тези дни и ще докладвам. Супер звучи, благодаря.

Tъй като,целта на заниятието е да откажем сладкото,заместването му с полезни сладости,трябва да е само един етап ,след това да се намалят и те до минимум.

Много е вярно това, но за съжаление съм далеч от последния етап - тотален отказ от сладкия вкус.

# 169
  • SF
Може ли да кажеш и някакви пропорции? Колко голямо е това бурканче с какаово масло? В какви магазини в България се намира? Също и за какаото и стевията - знам, че е много сладка и от сладост може чак да загорчи. Нямам идея колко да се добави.
Оформяш ли го по някакъв начин шоколада или както се "разлее" върху хартията за печене, така.

# 170
Ааа, Уишмастър, това ще го направя още тези дни и ще докладвам. Супер звучи, благодаря.

Tъй като,целта на заниятието е да откажем сладкото,заместването му с полезни сладости,трябва да е само един етап ,след това да се намалят и те до минимум.

Много е вярно това, но за съжаление съм далеч от последния етап - тотален отказ от сладкия вкус.
Не става въпрос изобщо за тотален отказ ,а силно намаляване.Храната ,освен калории,има и социално значение.Храним се в семейството,с приятели и т.н и е тъпо на всяка хапка да казваш " ооо,аз това не ям".Съвсем спокойно може да си доставяш удовоствие ,опитвайки по малко от почти всяко нещо.Напълно безсмислено за мен е да се консумират подсладени напитки,на всяко хранене хляб,ориз,картофи,сладките да са половината от дневната дажба от храната в семейството.Отказването трябва да е постепенно,макар че някои отрязват сладкото от раз.Но понеже говорим за дълготрайно поведение,а не за ограничения за определен период, режимът на хранене трябва да е приемлив за нас и семйството ни,а не да ни създава свръхнапрежение и конфликти.

# 171
Може ли да кажеш и някакви пропорции? Колко голямо е това бурканче с какаово масло? В какви магазини в България се намира? Също и за какаото и стевията - знам, че е много сладка и от сладост може чак да загорчи. Нямам идея колко да се добави.
Оформяш ли го по някакъв начин шоколада или както се "разлее" върху хартията за печене, така.
Първо, да предупредя, че понеже готвя все "на око", пропорциите ми може и да не са много точни. Бурканчето е 300 мл. Може да има и по-големи или по-малки, но аз все такива намирам. Има ги на био-щандовете в Билла, Кауфланд и други подобни магазини, а също и в магазинчетата за ядки (в Мистър Алмънд, например). На пръв поглед е скъпо, 15 лв., но за цялото фемили ни стига за цял месец, така че бива, не е зле. Понеже аз обичам по-горчив шоколад, слагам 1 чаена лъжичка от стевията и 5-6 супени лъжици пълномаслено какао, плюс 100 грама смлени в блендера сурови какаови зърна. Най-добре да добавяш стевията и какаото по малко и да опитваш, докато ти хареса на вкус. Така ще уцелиш "твоята" пропорция. Най-често оставям шоколада както се разлее върху хартията за печене и малко преди да стегне напълно начупвам на произволни парчета. Може в този момент преди пълното стягане човек да си поиграе да оформи хубави блокчета или бонбони, които да оваля в кокос, какао, цветни стърготини, смлени ядки и т.н. Стават много ефектни.

ЛИола, подписвам се под всяка твоя дума.

# 172
Благодаря,да допълня и нещо друго към моя пост-под сладко разбирам всякакви въглехидрати ,а не само храни със захар.Защото може да не ядем захар/едва ли ,ама надали/ ,но да не се отграничаваме с хляб ,баници и подобни въглехидратни солени храни.Те се отразяват на инсулин/кр.захар по подобен начин.А причините по ,които искаме да ограничим сладкото,са същите за които трябва да ограничим и др. източници на глюкоза.

# 173
Да, прекаляването с въглехидратите, особено с простите въглехидрати, е много вредно. Този уикенд вече ще започна да кудкудякам от всички яйца, които изядох, за да не ям от менюто на майка ми, на която гостувам- питка, сарми с много ориз и компот. Въглехидрат с въглехидрат и за десерт- захар.  Laughing

# 174
  • SF
Не става въпрос изобщо за тотален отказ ,а силно намаляване.Храната ,освен калории,има и социално значение.Храним се в семейството,с приятели и т.н и е тъпо на всяка хапка да казваш " ооо,аз това не ям".Съвсем спокойно може да си доставяш удовоствие ,опитвайки по малко от почти всяко нещо.Напълно безсмислено за мен е да се консумират подсладени напитки,на всяко хранене хляб,ориз,картофи,сладките да са половината от дневната дажба от храната в семейството.Отказването трябва да е постепенно,макар че някои отрязват сладкото от раз.Но понеже говорим за дълготрайно поведение,а не за ограничения за определен период, режимът на хранене трябва да е приемлив за нас и семйството ни,а не да ни създава свръхнапрежение и конфликти.

Много приятен пост! Чак ме е яд, че не съм го написала аз! Grinning
Храната е много повече от "пълнене на стомаха". В Италия, Испания и Франция е начин на живот. Италианци и испанци могат да говорят с часове за храна, да се запознават, сближават, сприятеляват, харесват, женят!! За французите пък е въпрос на престиж, гордост и самочувствие. Имат 1000 поговорки, свързани с храната.

Аз съм от тея "мис каприз", които не ядат това и онова по различи причини. Много неприятно ми става с домакини, които настояват и не приемат "Не". А и да не ви казвам, че не мога да ям всичко, приготвено от всеки, но това в едни големи скоби, не е повод за дискусия. Наистина усещам досадата от това как за всяко предложение, трябва да разполагам с адекватно оправдание и обяснение защо не го ям. Защото "защото не ми харесва" или "не е диетично/здравословно" не се приема с лекота. "Ама опитвала ли си го някога! Ама то това е различно! Чесънът не се усеща..."
Ами като не се усеща, защо сте го слагали! Wink

the wishmaster, 15 лева за бурканче не са нищо на фона на парите, които давам за шоколади.
Братовчедка ми се храни с чия и киноа и ще я питам от къде да купя какаови зърна, стевия. Пълномаслено какаово масло ще си взема от Билла. Simple Smile Дояде ми се! Ако ги имах тези продукти още сега щях да си направя домашен шоколад. Мерси!!!

# 175
Да се похваля, че цяла седмица не съм яла сладко, беше много трудно Grinning вчера вечерта издивях за малко Бейлис пред телевизора, но успях да се удържа. За съжаление не мога да кажа, че на мен вкусовите рецептори ми се променят след време. В миналото е имало доста дълги периоди, в които не съм яла нищо сладко (ех, на младини имах толкова воля), но в момента, в който опитам отново шоколад или торта съм YumAnimal Pig

# 176
Цитат на: the wishmaster link=topic=1013606.msg36155079#msg3615507хора 9 date=1516520944
Да, прекаляването с въглехидратите, особено с простите въглехидрати, е много вредно. Този уикенд вече ще започна да кудкудякам от всички яйца, които изядох, за да не ям от менюто на майка ми, на която гостувам- питка, сарми с много ориз и компот. Въглехидрат с въглехидрат и за десерт- захар.  Laughing

И аз много пъти съм се чудила на такива менюта - пълни със въглехидрати и мазнини, а нищо или почти нищо белтъчно или свежо. Все пак храната е първо градивен материал за тялото и тогава начин да си напълним стомаха вкусно. Но мисля, че хората грешат просто от незнание и често приемат добронамерен съвет без да се обиждат или нещо подобно. Например баща ми е наясно от какво има нужда организма му, от състава на храната и се води до голяма степен по това, затова не му давам съвети, но на някой друг, който не е особено запознат и има нужда, бих обърнала внимание, че менюто му се нуждае от промени или допълнения. Естествено, ако сме близки поне донякъде и преценя, че няма да се засегне.

# 177
Esmee, след като си в София, най-лесно ще намериш какаови зърна в Мистър Алмънд и други подобни магазинчета за ядки. На пазара Димитър Петков има, на Женския пазар и т.н. Там са на половин цена в сравнение с цената им на био щанда в Кауфланд.

# 178
Много е относително това с яденето на сладко.Ако не се чувстваш добре(физически,не психически),ще се наложи някак да го спреш.Но според мен различните организми приемат по различен начин захарта.
Аз, например, също ям доста сладко.И не смятам да го спирам,защото когато мине седмица(например) без да сложа нещо сладичко в устата,почва да ми става зле,пада ми кръвното(което по начало е нормално,но ако ще търпи някакви промени е винаги надолу),почва да ми отмалява, да се чувствам като в безтегловност.Един шоколад или парче торта оправят положението. Simple Smile   А и самият факт,че съм слаба ми говори,че организмът ми разгражда захарта напълно.
И,не,нямам хормонални или други проблеми,правила съм си изследвания Simple Smile
Така че, внимавай с ограничаването на захарта.Ако стане твърде рязко, може да стресираш организма, който е свикнал да приема определено количество.
Според мен 1 парче торта или половин,до един , шоколад на ден не е много.

# 179
Самият глад и прималяване за сладко показва хормонален проблем.Сладкото не вдига кръвното.Тези изследвания трябва да се правят коректно-т.е да се изследва каквото трябва и тогава да се правят изводи. А това обикновено не се прави.Най-добра представа дава обременяване с глюкоза и 3-кратно мерене на инсулин едновеременно.Но при висок инсулин изследването е опасно и не трябва да се прави на своя глава.
Има мършави диабетици,така че и килата не са съвсем критерии.Имам познат,който е 140 кг на 170 височина и го водят здрав,той твърди,че нищичко не яде -а,сега ,де?

Общи условия

Активация на акаунт