Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 46

• 49 449
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Меко сирене може да хапнеш, но след термична обработка.

# 631
Аз лично се съобразявах първия триместър. Как ли пък зимата няма да ям луканка, веднъж и салата със синьо сирене ядох. Каквото ми се прияде, се глезя.

# 632
  • Варна
Ами тя листерията и токсоплазмозата и от едно листо/парче може да се хване... И не са опасни само през първия триместър. Аз казвам как е редно, ако някой не може да изтрае без луканка и салата дори в името на бебето си... Негов проблем. Да, по-вероятно е нищо лошо да не се случи. Ама я има и другата вероятност.

# 633
Така е, по-добре да пием парацетамоли и да отказваме храната Simple Smile

# 634
  • Варна
Не е нужно. Но или спазваш ограниченията за целия период или махаш луканка и се молиш да не е заразена. Няма никаква логика да не ядеш през първия триместър само. Просто казвам фактите.

# 635
  • Пловдив
Ама и луканката ли? И магазинската? Всичко вкусно ни го забраниха! Wink

Офтопик. Имам една книга за здравословното хранене с ударение на растителните продукти. ММ обяснил на дъщерята, че в тази книга пише, че всичко вкусно не трябва да се яде. И детето на свой ред обяснява: "в книгата пише: не пастет, не кайма, не шоколад, не сок, не банан...".

# 636
  • Варна
Ами и магазинската, защото доколкото знам никой не я изследва за листерия. А това е бактерия, опасна изключително много за бременни, въпреки че заразата остава скрита и безсимптомна. Имам приятелка, която направи 4 аборта, докато се разбере, че има листериоза. Симптоми и неразположения - никакви! Лекува се и петата бременност беше успешна. Та изводите всеки да си ги прави сам.

# 637
А какво за салатата (освен, че била със синьо сирене)? И салати ли не могат да се ядат? АГ ме посъветва единствено да не ям листни салати навън, че не било сигурно дали ги мият хубаво. Иначе каза, че у дома няма проблем да си я накиснеш и измиеш добре.

# 638
  • Варна
Салата и зеле можеш да ядеш, но трябва да ги миеш много добре. Специално зелето буквално лист по лист, защото листерията често се заселва именно във вътрешността на зелките. И изобщо се среща в пръстта и съответно зеленчуците, които имат контакт с пръст.

# 639
Ям си всичко с чиста съвест. То и въздуха не е дишане вече, дай да умираме най-добре.

# 640
Моя близка през цялата си бременност ядеше луканка, дори посред нощ ставаше да яде. Нищо й няма! Може би е индивидуално, както казвате и от салатите може да се заразим!

# 641
  • Варна
Любимото ми "нищо и няма" ooooh! Тук не става дума за пушене и пиене и прочее вредни неща, та да си кажеш "от една цигара или една чаша нищо няма да стане". Ако има 100 салати и една от тях е заразена, за тези, които са изяли 99-те рискът е 0%, но за изялия 100-ната е 100%! Никой не говори да не дишаме и да умираме "щото всичко е вредно". Предупреждавам за РИСК. Който иска да се съобрази, който иска - да яде и да се моли да не е от малцината, които ще изтеглят късата клечка. Спирам дотук, слабо ме интересуват чуждите решения и чуждите бременности.

# 642
Въпрос - в случая на месата, термична обработка, освен обичайното готвене, какво друго представлява? Примерно пица може ли да се яде? Повечето пици имат шунка и други меса, които все пак минават някаква термична обработка бидейки част от плънката, но тя достатъчна ли е за да убие листерията?

# 643
разбира се, че всичко трябва да е разумно, но е добре да се вземат някои мерки от хигиенна гл.т. прекарах доста време в групи, в които обменяхме опит все майки със загуба. учуди ме броя на момичетата, които споделяха, че отчитат за своя грешка подценяването на хигиената - имаше много момичета, изгубили дечицата си заради листерия и токсоплазмоза. едно момиче споделяше като най-голямата си грешка, че в началото на бременността си е била на море и се е предоверила, хранейки се в заведение.
ясно е, че всеки се надява на “това на мен няма да ми се случи“, но успокоение от типа на това, че има ромки, които ровят в кофите и не ходят на един преглед за 9 месеца, пък раждат здрави деца за по 1 час, не елиминира рисковете.

# 644
момичета, на вас мерили ли са ви кръвно на първите консултации?

аз съм сега в 10 г.с., вече минах няколко конслултации, нито веднъж не ми измериха кръвното налягане, въпреки че се оплаках от ужасно главоболие в тила и повръщане newsm78

доколкото помня от първата бременност, кръвното се мереше всеки път.

чудя се дали при всички е така, ако не е - да си настоявам.

Общи условия

Активация на акаунт