Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц

• 87 609
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
Логично е това, което става. Държавата насочва насила деца към професионалните гимназии, от една страна кадри за бизнеса (щото едно производство се е завихрило в държавата, ама хайде), от друга страна страна да не подготвя добри студенти, а после и кадри за западните унита.
Супер тъпо е сега да намаляват, щото нямало деца. След пика на ниска раждаемост от края на 90те, точно сегашните набори стават по-големи. От 2005 до 2009, след което сме пак надолу.
Ако им беше за кадрите, да бяха оправили висшето образование. Всеки пожелал, независимо от училището си, ще може без цедка на вход и изход да вземе диплома за висше образование. Диплома ненужна с това качество, нито на носителя, нито на бизнеса.

# 241
  • Русе
Ей сега някой ще скочи срещу мен, но не е ли по-логично, ако ще намалят приема то да е в т.н. от мен квартални гимназии (СУ), които дори не са профилирани.
А професионалните гимназии отдавна не отговарят на търсенето на бизнеса. Не само, че там влизат в голямата си част тези които те могат да влязат другаде, от друга страна липса на каквато и да е база и накрая, но не на последно място учителските кадри особено по специалните предмети изобщо не са на ниво (разбира се вероятно има и качествени преподаватели, но не са големия процент).

Дидева,
Скрит текст:
просто чакам догодина по това време първите изпити и другото лято с мръсна газ към Терминал 2

# 242
  • Майничка
Ей сега някой ще скочи срещу мен, но не е ли по-логично, ако ще намалят приема то да е в т.н. от мен квартални гимназии (СУ), които дори не са профилирани...

А не е ли по-рационално да се намалят пропорционално във всички училища в района? Иначе става куцо и сакато в "елитна" гимназия, колко ли дълго ще остане такава. Макар че може да се окаже освежаващо за учителите в по-търсени гимназии да вардим определени моми да ги не краднат я от двора, я от класната стая. Пък току-виж и след първите месеци на учебната година ще се окажем с клас наполовина, направо супер! Laughing

# 243
Ще броим паралелките наесен, дет' се вика. Simple Smile
Това е тиражирано в медиите през май 2017.
Броят на професионалните паралелки за прием след 7-и клас тази година почти се изравнява с този на профилираните паралелки. Това показват данните за утвърдения от просветното министерство план-прием в гимназиите след завършено основно образование за учебната 2017/18 г.

През миналата учебна 2016/17 г. МОН утвърди 34 хил. свободни места за прием след седми клас в общо 797 профилирани паралелки (математически и езикови) и доста по-малко професионални паралелки в цялата страна - 518. За новата 2017/18 г. картината изглежда така - утвърдени са 1185 профилирани паралелки и 1160 професионални, в които са планирани 60 464 места. Учениците, които т.г. завършват седми клас, са 57 359.

Скрит текст:
От министерството обясняват, че броят на отпуснатите места е по-голям от реалния брой на седмокласниците с цел децата да имат по-голям избор. Паралелките са изчислявани с максимална пълняемост от 26 ученици, но някъде броят на децата в паралелка може да е и 18. Т.е. възможно е 78 деца, които иначе биха се разпределили в 3 паралелки по 26 деца, да бъдат приети и в 4 паралелки, всяка от които с по-малко ученици (т.е. така те ще имат по-богат избор на паралелки). Оттук идва и малко по-високият брой на утвърдените места, посочват от министерството.
В големите градове разкриването на повече професионални паралелки за сметка на съкращаването на профилирани такива може да доведе до преливане на ученици, но не мисля, че това ще се случи в по-малките.
При нас всяка година традиционно се утвърждават едни и същи паралелки и традиционно се закриват едни и същи.  И дори да рязнат по една паралелка в двете ни профилирани гимназии, това няма да напълни професионалните. Вероятно на много места е така.

# 244
Защото повдигате темата за ИТ сектора...учениците от техническите гимназии Системно програмиране са доста по-добре обучени от тези в МГ. Първите имат всяка седмица един ден за практика, а другите не са виждали отворена компютърна конфигурация. София не е БГ. Я питайте в малките областни градове къде търсят ИТ, същевременно индустриите по места остават без кадри. След още 5-10 год и да искаш да направиш завод в тези градове няма да има хора да работят

Водени по модата на големите градове навсякъде направиха ЕГ, на места липсата на кадри води до изучаване на втория чужд език с лектор от друг град през уикенда..чудно нали

# 245
Не на последно място, едни такива съобщения за орязване на желаните паралелки, ще създадат леко напражение, така да го наречем в кандидатстващите, основателно или не и секторът на уроците ще прижее лек разцвет. Едни ще решат да вземат някой урок отгоре над предвидените, други ще решат да не рискуват само с домашна подготовка.

# 246
  • София
(Сф) Нашето училище е обявило на сайта си 7 февруари начало на втори срок и обръщане на смените. Моят заек е едва втори клас и няма оценки, но за големите не знам как точно ще се реши въпросът. Последната седмица на срока винаги е била важна за оформянето на оценките...

# 247
Може ли някой да ми обясни разликата между паралелките системно програмиране и приложнобпрограмиране.Последтата е новост от миналата година, конкретно за Варна и май е само в една ПГ

# 248
Виж дои на всяка от специалностите
Приложното програмиране е чисто нова специалност, и е по- актуализирана съдържателно от системното
Но и двете ще са от полза за детето, пък и на 99% мисля, че часовете ще са при еднакви учители

Последна редакция: пн, 29 яну 2018, 13:25 от rumka833

# 249
Светкавица, дай линк към обявлението и хорариумите. Приложното би трябвало да е насочено към търсене на решения/ създаване на приложения за покриване нуждите на организации/фирми в различни браншове. Може да ги запознават с изискванията към една счетоводна система, ерп и тн...Системното задълбават в алгоритми, структури, ООП, C++

# 250
Контролно по график, правено в последния учебен ден, в който е обявена грипна ваканция.Ваканцията се слива с междусрочната. Към кой срок ще се отнесе това контролно, следва ли да се имат предвид резултатите за първия срок при оформяне на оценка или ще се вземе предвид за втория? Има ли някакви правила в този случай или както си реши преподавателят?

Frosch , само от миналогодишния план -прием съм ги гледала

Допълвам се:
http://www.pgevarna.com/%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0% … %D0%BD%D0%B5.html

http://www.pgevarna.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0% … %D0%BD%D0%B5.html

Аз съм далече от тези науки и не схващам разликата в специалностите.

Последна редакция: вт, 30 яну 2018, 11:45 от Светкавица

# 251
Дъщеря ми има проблем с математиката. Учителката им е обявила ден за консултации, но досега поне 6 или 7 пъти децата стоят и чакат, преподавателката не идва. Не съм сигурна въобще първия срок дали е проведена и една консултация. В понеделник извиква 8 или 9 деца от класа, за да ги изпита преди часовете и пак не се появява. Много е вероятно да има двойка за срока. Не е малка, девети клас е, но как трябва да постъпя в случая, освен че ще търся учител за индивидуални занимания? Реално срокът свърши. Днес беше последния ден, в който можеха да изпитват и дооформят бележки. (Няма грипна при нас)

# 252
  • софия
Дъщеря ми има проблем с математиката. Учителката им е обявила ден за консултации, но досега поне 6 или 7 пъти децата стоят и чакат, преподавателката не идва. Не съм сигурна въобще първия срок дали е проведена и една консултация. В понеделник извиква 8 или 9 деца от класа, за да ги изпита преди часовете и пак не се появява. Много е вероятно да има двойка за срока. Не е малка, девети клас е, но как трябва да постъпя в случая, освен че ще търся учител за индивидуални занимания? Реално срокът свърши. Днес беше последния ден, в който можеха да изпитват и дооформят бележки. (Няма грипна при нас)
Като първа стъпка бих говорила с учителя защо се получава така. В зависимост от разговора ще преценя дали и как да постъпя след това.

# 253
Отмяна на грипната ваканция
Изх. № РУО1-2843/ 02.02.2018 г.
ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

С писмо с изх. № 67-00-72/ 02.02.2018 г., вх. № РУО1-2834/02.02.2018 г. Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) уведомява, че от 31.01.2018 г. в София се наблюдава ясно изразена тенденция на снижаване на заболяемостта от ОРЗ и грип.
Във връзка с това, считано от 03.02.2018 г. се отменя грипната епидемия в град София и свързаните с нея ограничителни мерки в лечебните заведения.
В изпълнение на заповед № РД 09 – 4138/ 29.08.2017 г. на министъра на образованието и науката, учениците от столичните училища от І – ХІІ клас са в междусрочна ваканция, считано от 03.02.2018 г. до 06.02.2018 г. включително.

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

ПЕТЯ ИВАНОВА
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД
(съгласно заповед №РД02-319/ 30.01.208 г. на началника на РУО – София-град)

# 254
  • Sofia
Моето дети е на учиблище от понеделник

Общи условия

Активация на акаунт