Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 ян. 2018, 09:46 ч.

Витректомия - къде?

 • 4 172
 • 7
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 16 071
Здравейте,
моля да ми дадете препоръки за клиники и хирурзи, които правят витректомия и от които сте доволни. Става дума за свекърва ми, има отлепяне на ретината и са и препоръчали този метод за операция. За момента сме се насочили към клиника Св. Петка във Варна, но търся отзиви и за други варианти.

# 1
 • София
 • Мнения: 8 003
http://bolnica-zora.com/
Но е в София.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 17 151
Месечинке, хвърли едно око на Клиника д-р Георгиев. Намира се в уличките около джамията. Доцентът много ми го похвалиха две мои приятелки, които са минали оттам за различни проблеми. Синът му също работи там, за него също чух добри отзиви.

# 3
 • Мнения: 4 521
Месечинке, аз имах отлепване на участък от "сляпата" ретина. Закърпиха ме в "Зора", Змия е дала линк.

# 4
 • Мнения: 15
Месечинке, хвърли едно око на Клиника д-р Георгиев. Намира се в уличките около джамията. Доцентът много ми го похвалиха две мои приятелки, които са минали оттам за различни проблеми. Синът му също работи там, за него също чух добри отзиви.

Там не правят витректомия......но благодаря за мнението.

Месечинке, аз имах отлепване на участък от "сляпата" ретина. Закърпиха ме в "Зора", Змия е дала линк.

Не знам на кой точно участък от ретината казваш "сляпа", но бих те посъветвал да ходиш през 6 месеца на контролни прегледи. Силно желателно при различни специалисти. Пиша специалисти без кавички, като искрено се надявам да попаднеш на такива! Предполагам, че са те обработвали с лазер. Майка ми стигна до отлепване на ретината точно след такава обработка при "специалист"....Първия път не се получи, прави втора манипулация и й казал да отиде на контролен преглед след 3 месеца, а в амбулаторния лист писал след 6 месеца. Така майка ми не получи направление и не можа да отиде на контролен преглед.....вече знаете, какво се случи. Поне да й бяха обяснили сериозността на положението и, че може да ослепее изключително лесно след дупка в ретината....щях да я водя всеки ден на преглед!!! 90% от лекарите в Бг са за затвора, останалите 10% са в София.

Конкретно на питането - свързах се по телефона с проф. Ива Петкова от клиника "Зора"и тя каза, че може да я оперира в петък. Питах я директно има ли кой в България да направи такава операция, защото отлепването е изключително сериозно, отлепен е и участъка в средата, където ретината контактува с макулата. Каза, че много хора в България могат да я направят.....По принцип е права, защото не я питах могат ли да я направят успешно....Е, трябва да се усвои една пътека все пак.....

Благодаря за мнението, според мен има не повече от 3-4 българи, които могат да направят такава операция успешно и то най-вероятно не от първия път. Проф. Петкова е един от тях. Най-добрия в Европа е белгиеца д-р Карл Клаес, намира се в Антверп, прави буквално чудеса, доколкото четох операцията е около 5 000 евро, ако някой има такъв проблем и толкова пари да отива направо при него. За сравнение една такава операция в България, която не минава по здравна каса струва 1 000 лв., изводите за всеки според възможностите(умствените).

Последна редакция: вт, 23 яну 2018, 09:38 от bubanka

# 5
 • Мнения: 15
Искам да споделя малко преки и пресни впечатления от очна клиника Зора в гр.София. Според мен това е една от най-добрите клиники в България. Направи ми силно впечатление чудесната организация на работа. Това е първата предпоставка за добри резултати.
Аз предварително бях разговарял с тях по телефона и беше ясно, че ни предстои операция, беше ни определен и ден. Отидохме за преглед предния ден и приеха майка ми в болницата им за подробни изследвания на проблемното око. Беше прегледана от д-р Кулов и д-р Мавродиева. Накрая и от проф. Петкова, която е обяснила на майка, че случая й е доста тежък(ние това го знаехме, но се оказа още едно усложнение за което във Варна и дума не обелиха) и може да не стане с една операция. Малко по-късно въпреки очевидно натоварената си програма(в което лично се убедих) проф. Петкова намери време да приеме и мен и да обясни, какво може да очакваме и как ще се процедира в случая. Останах впечатлен от това, колко земен човек е професора! Всъщност такива бяха впечатленията ми и от разговора по телефона.
На следващия ден имаше 8 човека чакащи за операция, подготвени от предния ден. Майка беше единствената жена. Самата операция е с местна упойка(капки през 2 часа от сутринта и инжекция непосредствено преди операцията). Времетраенето беше половин час, което ме изненада, очаквах да продължи по-дълго. Веднага след операцията се лежи 1 час по корем, през нощта позата за спане е същата. В деня след операцията прегледаха оперираните и им назначиха ден за контролен преглед. На някои след седмица, на нас след месец. Изписаха 3 вида капки, които се слагат по 5 пъти на ден. Първоначалния резултат беше, че от абсолютно черно петното пред окото е станало сиво на вертикални и хоризонтални линии, а виждането като през найлон. Седмица след операцията линиите почти изчезнаха, а сивото започна да избледнява към бяло. Всичко това ще има смисъл, ако не последва ново отлепване след махането на силикона, защото част от ретината беше отлепена от преди и съответно атрофирала.

Тук е момента да спомена, че аз от Варна предпочетох да отида до София въпреки, че и в клиника Св.Петка във Варна правят операция витректомия. Защо ли? Защото във Варна ни прегледаха едва ли не в коридора и въпреки, че ни беше обещано да ни прегледа доц.Митов той си тръгна. Питайки на рецепцията, защо тогава ние чакаме ни обясниха, че ще ни прегледа дъщеря му д-р Митова. Така и стана, но....навързвайки малките детайли ми стана ясна цялата картинка - всички пациенти са на конвейра не като пациенти, а като торбички с пари. Клиниката е специализирана в операции на перде на окото, но не и в операции витректомия. Това ми заключение беше потвърдено от мъж от Ямбол, който оперираха в "Зора" и вече се беше оперирал във Варна и каза, че е нямало полза.

Пиша всичко това, защото според мен хората с отлепена ретина никак не са малко, а качествената информация по въпроса е малко. В смисъл, че на хората е трудно да преценят къде да се оперират, защото са поставени под стрес и напрежение от преживяната загуба на зрение и заради неинформираността си по въпроса. Иначе информация за самата информация има много. Ако мога да съм полезен с още нещо на някой ето тел. ми номер - 0897/299-460. Аз лично звънях на един друг човек, който си беше написал номера в друг форум за да сподели своя опит, защото в случая по-ценно от това е самата операция.

# 6
 • Мнения: 5
Месечинке, аз имах отлепване на участък от "сляпата" ретина. Закърпиха ме в "Зора", Змия е дала линк.


Каква беше цената ?

# 7
 • Мнения: 2
Д-р Шандурков във Вижън в София, или клиника Зора, както бяха писали и други. Това са местата за витректомия в България. И на други места се прави, главно в София, но не рискувайте. В Пловдив в никакъв случай не ходете. За Варна съм чувал, че уж правят, но май не са чак толкова специализиране в това.

Общи условия

Активация на акаунт