За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 59

• 48 066
  • 775
  •   1
Отговори
# 615
Помпата се ползва при нужда, каквато аз например не съм имала. Затова е най-добре се настрой, че няма да ти трябва и че няма да имаш проблеми.
А тогава защо ни.казаха кърмене и после малко помпа? То не знам правилно ли е, от друга страна събраното от тая помпа явно може да се дава, ама ако имаш кърма - кога?! Аз сега осъзнавам, че май трябва да се задълбоча малко не е баш хоп-хоп, както го обясняваха...

# 616
Не знам кой ти го е казал това, но ако всичко при теб е наред това е безсмислено упражнение, което би довело до хиперлактация и проблеми. Много е важно бебето да засуче правилно, за да не те боли и в началото да суче и от двете гърди. Масово се препоръчва само от едната, а това не само, че не е достатъчно като количество, ами и не стимулира производството. Като поотрасне бебето може вече и само от едната, първите месеци е важно да суче и от двете. Най-добрия стимулатор за кърмата е бебето, помпата се ползва, ако то не иска да суче или пък не суче ефективно. Ако детето суче добре, кърмата се произвежда спрямо нуждите му. Ако помпаш допълнително, ще преливаш.

# 617
Помпата се ползва при нужда, каквато аз например не съм имала. Затова е най-добре се настрой, че няма да ти трябва и че няма да имаш проблеми.
А тогава защо ни.казаха кърмене и после малко помпа? То не знам правилно ли е, от друга страна събраното от тая помпа явно може да се дава, ама ако имаш кърма - кога?! Аз сега осъзнавам, че май трябва да се задълбоча малко не е баш хоп-хоп, както го обясняваха...

Ами не знам защо така са ви казали. Наистина най-много да си докараш хиперлактация. И само излишни раправии с помпи. Ако има проблем в друго, но така профилактично...Бебето е най-добрата помпа и то си суче колкото му трябва. Обаче според мен и моя скромен опит е най-добре кърменето да е на поискване. Не мога да си представя как няма да дадеш на гладно новородено да суче, ако е гладно. Моето бебе даже само си искаше на три часа, но а кпнсултацията ми казаха да го храня на два, че да надава повече и досега си е така. Но пък си махна нощното хранене на 3 месеца.

# 618
Има наистина съвети да се цеди, малко и не до край. Например в книгата си Gina Ford (книгата е бестселър в UK) препоръчва цедене след 2-3 хранения в началото на деня от по 50-60 ml от двете гърди. Защо - първо да се поддържа една идея по-висока лактация, за да не се усещат скоковете в растежа и да се дава като добавка на бебето вечер, когато кърмата при много жени е намаляла. Или пък да го нахрани бащата за последното хранене за деня, а на майката да се съберат малко поввче часове нощен сън. А и на практика няма как да имаш изцедена кърма ако ти се наложи да излезеш без да цедиш. Въпросът е да е умерено. За мен лично - малко, много цедене, все ми е голяма досада и натоварване, макар и с ел.помпа на Медела.

Мър, съветвам те да не се доверяваш сляпо на съвети, било то тук, на лекции или в болницата. Ако искаш да кърмиш влез в кърмаческия, прочети статиите от библиотеката и си изясни как функционира лактацията, какви са най-често срещаните проблеми и т.н. После ще решаваш в крачка в зависимост от ситуацията.

# 619
Това с храненето от бащата вечер при нас въобще не се получи, детето не се хранеше така ефективно от шишето както от гърда, предимно се омазваха и двамата в мляко, после не заспиваше спокойно и неизбежно след по-малко от 3 часа трябваше да се включа аз, та нито наспиване, нито нищо. При който става - направо отлично, но при нас не се получаваше.

Също, ужасно резервирана съм към помощта, която акушерките могат да дадат при кърмене. Лош опит имам и смятам, че повечето не са кой знае колко наясно с техники и трикчета, въпрос и на късмет може би, на кого ще попаднеш. Аз нямах късмет, една така ми стисна зърното (да проверяла имам ли мляко), че 2 седмици ми се ревеше от болка, не ми стигаше другото... Направо се проклех, че попитах нещо за кърмене. С клипове от ютюб се обучавах... и с четене.

# 620
За сефте го чувам това с профилактичното помпане и определено не ми звучи адекватно, ако детето суче добре и майката няма проблеми с лактацията. Сестра ми живее в Англия, вика си консултант за кърменето и подобен съвет не е получавала. Ако аз бях го правила, определено щях да имам проблеми, защото детето сучеше много и буквално преливах от кърма. Чак след 8-9 месец престанах да ползвам подплънки и да не се събуждам с мокра нощница. Помпането профилактично би следвало да се прави, ако детето е лениво и не суче добре, ако майката поради някакви причини няма много мляко и т.н., ама ей така юрюш всички, абсурд. С първото дете също никога не се е налагало да се стимулирам, той се хранеше на 3 часа и гърдите ми бързо се регулираха и не сме имали проблеми.

Бих препоръчала блога на Хедра като четиво, там има всичко.

# 621
Гледала съм клипчета в You Tube и съм чела в англоезични сайтове точно това, което wild poppy казва, че се препоръчва в книгата. Явно такава е практиката в тези страни.
wild poppy, коя е книгата на Gina Ford?

# 622
Coelum, ето тази - https://www.amazon.co.uk/New-Contented-Little-Baby-Book/dp/0091912695/ref=nodl_

Цялата идея на книгата е да се създаде режим, в който бебето възможно най-рано да започне да спи цяла нощ. Има някои много добри идеи, но като цяло за моето кърмено бебе, родено с по-ниско тегло и което отказа шише, не е съвсем приложимо.

# 623
Има добри идеи Джина Форд (определено не всичките ѝ идеи са такива), но не действат при всички деца. Опитах аз с моя син, като спазвах в началото часовете за сън, но не започна да спи по цяла нощ. Дали ще го оставя сутрин да спи половин час или час и половина, пак се буди през нощта. Според нея трябва да се дава вода със захар на детето, вместо мляко нощем след определена възраст. Освен това е много лесно да даваш акъл за чужди деца как е добре да се успокояват сами, с други думи да си го оставя човек да плаче бебето. Аз нямам сърце за това.

# 624
Моите и двете деца имаха режим за сън, но това с нищо не помогна за буденето нощем. Да не ви казвам, че първото ядеш по часовник (негов си) на три часа. Но, докато не го отбих не ме остави на мира. Понеже замених кърменето с вода (след година и половина) си се будеше за водата. Накрая я разкарах и нея и се родих, но беше голям зор.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 16:09 от Анонимен

# 625
Имам чувството, че моят син никога няма да спре да яде нощем 😄. Помен прави огромната пауза: в седем вечерта последното мляко и после към три сутринта. През това време си се буди веднъж поне де Simple Smile Иначе сме с режим ние, но без строг.
Виждала съм деца, които по режима на Джина Форд спят по цяла нощ от няма шест седмични, виждала съм и такива, които и без режим го правят. Май си е до дете.

# 626
Да, и мен на водата със захар ме изгуби. А и режим от 6 до 6 сън за нас не е подходящ. Или в 7 сутринта, спали-неспали през нощта, да ни започва денят. някои от идеите й обаче ми помогнаха - повиването, да не оставям бебето да спи прекалено дълго през деня, да кърмя повече през деня, за да не наваксва през нощта и т.н.

# 627
  • София
Ако бебета и деца се гледаха по книга този форум нямаше да съществува. При мен отбиването мина доста лесно. Само първите три дни не можеше да заспи, защото беше свикнала да заспива на гърда. Сега е по-добре. Поревава си, но вече не ми прави впечатление

# 628
Под строг режим имам предвид за лягането вечер. И двамата си лягаха към 8, а малкото се е случвало да го приспивам и към 7, защото денем почти не спеше.

# 629
Моят бебок сега ляга в 7, защото спи малко на обед и му се събират много часове будуване. Иначе за мен беше добре да имам книги за основа по отношение на това как да се грижа за малкия, първо бебе ми е. Основно по него се водя, но е хубаво да има и откъде да прочетеш нещо.

Общи условия

Активация на акаунт