НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 120

• 80 541
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
А, то че е чудесно упражнение- спор няма. Дано да имаш нерви да го правиш!

# 361
  • София
Защо казвате, че дефицита на В12 е често срещан? (Ако човек си яде месо, вероятността да има такъв дефицит, не е ли много малка?)

Тъмнозелена, в следствие на режима на мен кожата ми не е суха, а косата започна да ми се омазнява с 1 ден по-бързо, отколкото преди. Смятам, че се получава цялостно омасляване. Wink

# 362
  • София
Не, не е малка.
Изследвам се редовно за всичко и през 2013 (бях бременна) Б12 ми беше паднал до 220 единици. В момента е 332 pmol/l, което ми се струва нормално. Нямам обяснения за повишението, не съм приемала допълнително витамина.

Впрочем, успях да кача витамин Д3 от 23 на 62 ng/ml, но това със суплементиране.
Липсата на витамин Д ми е по-логична, защото работя на закрито и движа навън в часовете, в които няма как да приемам много светлина. Бе вампир един вид.

При останалите показатели нямам кой знае какво движение за последните 5 години НВ-ВМХ.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 15:59 от Assos

# 363
Дават го около 500 за оптимално ниво...за Б12. За деца около и над 700.

# 364
  • Бургас
Да, за Б12 над 500 е нормалното ниво. Моето е 253.
А дефицит имат много хора, независимо, че се яде месо. Според информацията, която четох, Б12 е в по-големи количества в месото и яйцата от пасищни животно. А масово консумираното за съжаление не е такова, затова дефицитът става често срещан.

# 365
  • София
Мхм, знам, че не са ми оптимални, но поне са в границите. Както казах нямам обяснение.

# 366
# 367
Защо казвате, че дефицита на В12 е често срещан? (Ако човек си яде месо, вероятността да има такъв дефицит, не е ли много малка?)
За съжаление, не е.
За да има вит.В12 в месото за усвояване от човек, то трябва животното да е отгледано максимално естествено, т.е., да е пасло много трева.А промишлено отглежданите животни са хранени основно със зърно.Т.е., самите те не синтезират кой знае колко В12, за да има какво да усвои човек, ядейки ги.

# 368
  • София
Дават го около 500 за оптимално ниво...за Б12. За деца около и над 700.
Тета, това в какви единици е? Струва ми се много завишено, според референтните посочени в изследването ми.

B12 332 pmol/l      Референтни: 141 - 489 pmol/l

Обърнах го и до pg/mL (предполагам, че твоето "около 500"  се отнася за pg/mL) и пак излезе в норма.

B12 448 pg/mL     Референтни: 191 - 662 pg/mL

Прочетох и част от темата за б12 тук.
Пълна каша!  Всеки дава някакви стойности без единици и останалите обясняват какъв ужасен дефицит имал. Пък вегетата подскачат от радост ако достигнат 300 (??) нещо си Grinning

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 10:04 от Assos

# 369
Само да вметна, че понякога дефицитът на В12 се получава не от недостига му в храната, а от проблеми с усвояването му в червата при някои хора. Не случайно се предлага в таблетки за смучене под езика, спрейове и т.н.

# 370
Със сигурност референтните стойностите, които дават лабораториите у нас, са силно занижени и неактуални. Както е междувпрочем и при стойностите на витамин Д също...него /вит.Д/, сме го коментирали и в темата, че неговите референтни стойности също са занижени... Peace

http://vitaminb-12.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B … %82-%D0%B212.html

ДЕФИЦИТ:

За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:
•B12 < 200 pg/ml – тежък дефицит
•B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит
•B12 350 – 450pg/ml – начален дефицит

Понястоящем смятаме, че нормалните нива на серумен В12 следва да бъдат над 550 pg/ml. С оглед на здравето на мозъка и нервната система и превенцията на заболявания при хора в по-напреднала възраст, серумните нива трябва да се поддържат около и над 1000 pg/ml. За превенция на заболявания и здрава нервна система е хубаво да бъдат около 1000 pg/ml.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 11:04 от teta75

# 371
  • София
Ок, дори и според този линк съм в оптималния диапазон, макар и на долна граница. Поръчах си един б12 от iherb за всеки случай, макар и да се поуспокоих.

Отчет - за две седмици на стриктно кето свалих 1.6 зимни килограма и реално съм готова за плажа вече Simple Smile
От утре започвам да въвеждам постепенно млечни, домати и други заленчуци, но не мисля да свалям повече.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 16:01 от Assos

# 372
Момичета от гледна точка на хляб, безглутенов приема ли се в този вид хранене, или това няма отношение към въглехидратите?

# 373
Момичета от гледна точка на хляб, безглутенов приема ли се в този вид хранене, или това няма отношение към въглехидратите?
Има отношение към въглехидратите.
По принцип не се приема.Дори и безглутенов, пак е от някакво зърно, а то си е въглехидрат.

# 374
Какъв е проблемът, ако влиза в дневните въглехидрати и не ги надвишава излишно? Simple Smile особено, ако човек не се стреми да е в кетоза?

Общи условия

Активация на акаунт