НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 120

• 80 393
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • somewhere over the rainbow
Таня Берийска е описала режима си в книга.  Може би там ще имаш по -точна представа за нейното хранене,  защото в някои моменти /от видяното по тв / нейната философия се разминава с положенията на НвВМХ,  които се споделят в тази тема.  Напр.  тя смята,  че   храненето трябва да има аркално -киселинен баланс,  докато тук момичетата казват,  че  е важен показателят PH на кръвта,  а храната не влияе по никакъв начин на него.  И двете страни имат своите доводи. 
Абсолютно си права. Имам книгата и е точно така. Тук питам за неща, които са общи между  двата режима и се радвам, когато получавам конкретни отговори, а не общи съвети, които са по-скоро за НВХ, но не толкова за кето-диетата на Таня.

# 616
Извиняван, но ти си е темата с ВМ НВХ, и......такива съвети ще получаваш. Taka, kaktо ги разбираме нещата Според този начин на хранене.

# 617
То и в тази тема има противоречиви мнения, като например за ядките...  Но някои са подплатени с числа.

# 618
От мен не чакай числа. Аз 100 пъти съм писала, че не смятам, не броя и никога не съм го правила. Отделно ядки хапват мацките, които все пак вече са видели някакви положителни резултати и си позволяват глезотия. Защото този начин на хранене им е станал ежедневие, а не докато подобрят показатели, отслабнат и т.н.

# 619
  • В полите на Пирин планина
Ядките по принцип не се препоръчват в режима, освен като добавка и то в количество 20-30 грама и то не ежедневно. По-добре да се направят кокосови бонбони / с кокосово масло, какао, малко ядки и кокосови стърготини /, отколкото да се ядат често ядки.
Лично аз бих предпочела парче бекон или кашкавал.

# 620
  • Бургас
Нан, според Аткинс се гледат чисти въглехидрати. Според него,  в първата фаза на режима (разбирай за кетоза), се приемат до 20 г. чисти въглехидрати, които трябва да са от основни зеленчуци.
Ето част от храните, които той препоръчва за тази фаза:
Месото е ясно.
Сирена - до 28 г./ден. Ето чистите В. в тази една порция:
Бри - 0,1
Чедър - 0,4
Фета - 1,2
Козе сирене, меко - 0,3
Гауда - 0,6
Моцарела - 0,6
Пармезан - 0,9

Салатни зеленчуци (в суров вид), порция - чисти В.
Рукола  1 ч.ч. - 0,4
Авокадо 1/2 плод - 1,8
Зелен фасул 1/2 ч.ч. 2,1
Маруля 1 ч.ч. - 0,8
Цветчета броколи  1/2 ч.ч. - 0,8
Зеле, нарязано 1/2 ч.ч. - 1,1
Розички карфиол 1/2 ч.ч. - 1,4
Целина, стъбло 1 - 0,8
Краставица, нарязана 1/2 ч.ч. - 1
Айсберг 1 ч.ч - 0,2
Гъби 1/2 ч.ч. - 1,2
Маслини, черни 5 - 0,7
Маслини зелени 5 - 0
Кромид лук 2 с.л. - 1,5
Магданоз и всички зелени подправки 1 с.л. - 0,1
Зелени чушки 1/2 ч.ч.- 2,1
Червени чушки 1/2 ч.ч. - 2,9
Репипки 6 - 0,5
Зелен лук 1/4 ч.ч. - 1,2
Спанак 1ч.ч. - 0,2
Домат 84-113 г. - 2,5
Домат, среден 3,3
Чери домати 5 бр. - 2,2

Мазнини и масла - кокосово масло, рапично олио, масло от ленено семе, олио от гроздови семки, майонеза, зехтин, сусамово олио
Подправки и билки всякакви - ако са смес, да се чете да нямат добавена захар.
Напитки - чист бульон, сода, сметана до 28 г./ден, кафе, чай, сок от лимон или лайм до 3 с.л., бадемово мляко, вода
Какво е забранено:
Плодове и сокове
Всичко с брашна и захар
Алкохол
Ядки и семена, с изключение на ленено семе
Зърна, бобови
Скорбялни зеленчуци
Дъвки, освежители за уста, сиропи и таблетки за смучене
Всичко с трансмазнини

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 19:33 от tanya_79

# 621
Таня, благодаря! Всъщност според Аткинс може да се яде доста Simple Smile
Аз днес ударих дъното с моя апетит - изяла съм две бъркани яйца със сирене за цял ден и сега се чудя дали да изям малко месо и кашкавал насила. Естествено, чувствам се отпаднала Sad
ПП. Забравих маслото в кафето.

# 622
  • Бургас
На мен глад ми се вижда, ти викаш доста Joy
И преди режима ли ядеше толкова малко? Направо да те ожали човек.

# 623
  • София
Нан, предполагам ,че си запозната,но още веднаж тук има информация и рецепти https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto/foods#keto-diet-food-list.Ако си достатъчно мотивирана да подобриш здравословното си състояние пробвай да се храниш с по-опростени рецепти.Все пак едва ли ще подържаш кетоза месеци наред.Забрави временно за семки,панировки и т.н.Нали го правиш за здравето си,ще се справиш!Най-лесния начин за вдигане на калориите е като си хапнеш резен  масло,поръсен със сол или сандвич с кашкавал и масло. Успех!

# 624
И преди режима ядях малко, но не чак толкова. Обикновеното ми меню беше сутрин прясно или кисело мляко с мюсли и кафе с мляко, по някое време нещо бързо - сандвич, ядки, спагетини и вечер каквото има за вечеря. Хляб и газирано не употребявам, но пък кога има торти, сладкиши, палачинки, мекици, баници, не съм се лишавала.
Но сега просто имам чувство, че и цял ден мога да не ям режимна храна, която по принцип си хапвам с кеф.

А има ли някой, който ползва диетата по здравословни причини и вижда подобрение? За отслабването е ясно, че работи.

# 625
Момичета, ето какво ядох днес. Очаквам да ми кажете какво мислете, аз имам навика да прекалявам с хапването, така че няма да ви се разсърдя Stuck Out Tongue

Закуска:
- едно сметаново кафе с 47% сметана, аз като я сравних с маслото, съставът й е горе-долу същият;
- брюкселско зеле и спанак общо към 200 грама, задушени в масло и отгоре чукнах 2 яйца, т.е. бъркани яйца със зеленчуци;

Обяд: една огромна залата от зеленолистни зеленчуци, каквото намерих хладилника, сигурно повече от 200 грама + 1 бр. краставица + 2 стръка зелен лук + едно авокадо. Цялата салата беше една огромна купа, подправих я с една лъжица зехтин, защото четох, че въобще не трябва да прекаляваме с разстителните мазнини, че най-трудно се усвоявали. Салатата я хапнах с едно парче сьомга, някъде към 150-160 гр.

Вечеря: такос. За мъжа и детето правя телешка кайма 15%, която задушавам в собствена мазнина, слагам подправки и те това го ядахоа в тортия със зеленчуци, а аз просто си го сложих на лодки от маруля, ето като тази рецепета подобно  https://www.iheartnaptime.net/taco-lettuce-wraps/
Целта ми е така да адаптирам всички манджи у нас, че да не готвя отделно за себе си, защото е голяма хамалогия, а  това го готвя често. Много ми беше вкусно, сложих и една лъжица пълномаслено сирене крема.

Ми май това ми е яденето, никак не е малко, защото като тегля чертата излиза доста калорийно, не знам вие какво ще кажете.

# 626
  • В полите на Пирин планина
На прима виста се сещам за JACKLIN, която в миналата тема се похвали, че е преборила ИР с режима и показателите за КЗ и са вече перфектни.
Амур, също многократно обясняваше за това, че е нормализирала повишено кръвно налягане.
В стари теми може да почетеш постове на Джема.
Със сигурност има и много други.

В още по-стари теми има много информация от Chocolata - преди тя пускаше нови теми, с също и Kameloth - тя пък преди даваше много добри и подробни съвети, много полезни линкове за изследвания, видеа и самата тя е лекар.

# 627
Нан,в книгата на Таня Бейрийска има ли дадени примерни менюта,че още не съм я намерила по книжарниците?
Аз боря здравословни проблеми,но съм на АИП.

# 628
  • София
какво е това бяло злато бе хора:-)

# 629
Е, то и аз писах, че съм подобрила здравословното си състояние, но....кой ли чете.

Общи условия

Активация на акаунт