ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 13

• 60 810
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Аз в последно време имам болки.Боли ме повече като се преуморя.
Искам да питам тези от вас,които са родили,приемате ли някакви лекарства,колко често ходите на прегледи?Родих преди няколко месеца и не планирам в близкото бъдеще второ дете.Преди постоянно пиех противозачатъчни,но сега толкова скоро след раждане незнам доколко е желателно.И затова притеснявам че ендометриозата ми пак се е активизирала.

# 136
  • Варна
дали болката е наистина ендо, все пак няколко месеца след раждане пък и ако е било естествено ми се вижда мн. кратък срок за да се събуди болестта
аз лично преди да разбера че съм с ендо имах болки най вече по време на цикъл и овулация, също и при полов акт и вц, но така от преумора или кофти поза никога

# 137
Преди 5 месеца родих със секцио,но не мисля че болката е от операцията,а по-скоро откъм яйчника я усещам.Ходих на 50 ден след раждането на преглед и всичко беше ок и сега май пак пак трябва да ходя.Не ми иска пак да се тъпча с лекарства,но незнам иначе как мога да стопирам ендометриозата.Много негативни последствия ми нанесе и сега се притеснявам.

# 138
  • Варна
Преди 5 месеца родих със секцио,но не мисля че болката е от операцията,а по-скоро откъм яйчника я усещам.Ходих на 50 ден след раждането на преглед и всичко беше ок и сега май пак пак трябва да ходя.Не ми иска пак да се тъпча с лекарства,но незнам иначе как мога да стопирам ендометриозата.Много негативни последствия ми нанесе и сега се притеснявам.
Разбирам напълно страха ти, но най вероятно нямаш повод за притеснение точно откъм ендометриозата. За твое успокоение върви на преглед. Ендото не е характерно с постоянни болки извън цикъл и ову, а честно казано и аз съм против хормоните когато не се налага. Много е важно да си спокойна, и аз живях години в страх че ще се върне, но сега съм спокойна, поне знам какво да следя и какво да очаквам.
А относно болката, която изпитваш дори да си сигурна че е от към яйчника, най вероятно не е. По скоро се предава от някъде към него, при секцио се получават сраствания, които ако имаш и лапаро което също прави такива става двойно. Общо взето е мн. възможно да няма нищо общо с яйчника.

Последна редакция: сб, 03 мар 2018, 22:56 от didito

# 139
  • София - Варна
„Ендото не е характерно с постоянни болки извън цикъл и ову”

Че аз винаги съм била само с такива болки.
При мен болките се връщат бързо след ражданията. Ако имаш вече цикъл, 5 месеца са си напълно достатъчни за завръщането на болките. То дори 1-2 месеца с цикъл са достатъчни. Поне при мен е така. Говоря от своя гледна точка де, съдейки по себе си.

# 140
  • Варна
„Ендото не е характерно с постоянни болки извън цикъл и ову”

Че аз винаги съм била само с такива болки.
При мен болките се връщат бързо след ражданията. Ако имаш вече цикъл, 5 месеца са си напълно достатъчни за завръщането на болките. То дори 1-2 месеца с цикъл са достатъчни. Поне при мен е така. Говоря от своя гледна точка де, съдейки по себе си.

Принципно нищо не е невъзможно и за всичко си има изключения, аз говоря на база източниците които съм изчела като мед. статии, както и на база какво е било при мен лично.
Дълбоко съжалявам, че при вас болестта се завръща така лесно и бързо, явно организмът ви не може да "рестартира системата" образно казано след раждане.  Мога единствено да ви посъветвам да си решите проблема кардинално ако не планирате повече деца. Моята ендо. е наследствена по майчина линия чак до 3-4 поколение. Прабаба ми е починала на 30 год. така че знам само че е имала симптомите, майка ми от 30 годишна се бори с нея (тогава нямаше золадекс и др.), та в крайна сметка си сложи хормонална спирала, която и реши проблема до климакса. Тогава беше експериментална и като цяло преди това се пробва и с противозачатъчни, но в крайна сметка това й помогна.

# 141
  • София
Здравей, Дес. При мен не се влияе от позата. Обикновено почва да ме боли след като пия кафе. Понякога болката не е провокирана от нищо.

След като 3 години кистата ми си седеше горе-долу еднаква по размер, сега след силен стрес се оказа, че се е появила нова киста точно до старата... Много се надявам да е фоликулярна, но едва ли...Cry Cry Cry

# 142
Цикълът ми се възстанови два месеца след раждането и ми идва редовно през 24-25 дни както беше и преди това.Вече са минали 4-5 цикъла и точно това ме притеснява,че са напълно достатъчни за ендометриозата. Confused Незнам дали след 2-3 години няма да поискам да се пробвам за второ дете и се замислям за алтернативи за спиране на цикъла поне за известно време ако има такъв вариант.Мен сега ме боли при полов контакт независимо от позата,но покрай проблемната бременност не бяхме правили секс почти година,може и от това да е.

# 143
  • Варна
Стефи, мен от ендото ме болеше, когато трябваше да ходя до WC и стисках, когато бях с подут корем,както и при седеж пак в следствие на подуване, газове.. явно притискаше доста. При цикъл никога не ме е боляло нищо. Евентуално 1 ден от цикъла и с едно ношпа оправях леките болки за 1 час. Аз имах съсиреци.., но те пък повечето жени и без ендо си имат.
Аз сега съм бременна и съм с един яйчник , от левия има съвсем малко нефункциониращ ...и си мисля какво ще стане като родя и ми дойде цикъла.. ако се образува нова киста тя сигурно ще се захване точно на оцелелия яйчник.
Мисля да проуча въпроса с замразяването на яйцеклетки здрави, докато нямам ендо..и след време като решим за второ да се ползват тях за инсемиция, ако ендото се е завърнала и е нанесла поражения и на здравия яйчник. Ама въобще не знам дали съществува такъв вариант де.. Като родя живот и здраве ще го мисля.

# 144
Разбира се, че същетвува и те съветвам точно това да направиш. Замрази си Я

# 145
При мен колкото и смешно да звучи, сега по болките в работещия яйчник вече знам расте ли фоликул или не, имам ли овулация или не, образувала ли се е киста след овулация или не, имам ли задържан фоликул или не. По болките в неработещия яйчник познавам кога ще ми дойде цикъла. Лошото е, че вече се появи и болка в яйчниците по време на самия цикъл, от което съдя, че ендото отново е активно.

# 146
Здравейте, имам проблем с болки в областта на левия яйчник и искам да попитам дали и някой друг има/е имал такъв проблем. Честно казано дори не знам към какъв специалист трябва да се обърна, защото не мисля, че болката е от яйчниците, но пък се появи след лапарото за отстраняване на еднометриозната киста и затова пиша тук.

Лятото се оперирах - ендометриоза на десен яйчник. От ляво нямаше ендометриоза, но доколкото разбрах е правена някаква клиновидна резекция - нямам си идея защо. Просто се събудих и така ми казаха. До преди операцията нямах болки. Имах си само спазми по време на цикъл, но си ги имам от как се помня и не им обръщах внимание. Ендото се откри случайно. Оперирах се. И след операцията почти постоянно ме боли в областта на левия яйчник (ендото беше на другия), но само в седнало положение. Болката върви към левия крак. Не е на умиране, обаче е много неприятна, понякога доста силна и мнооого разсейваща. Не мога да спра да я мисля, просто си ме боли. Изправена или легнала нямам проблем. Обаче не мисля, че болката е от яйчника, защото сутрин доста често като се събудя на мястото на болката напипвам нещо - вероятно черво, защото мога да го проследя до някъде с пръсти. Твърдо е, не мога да преценя дали ме боли от него или то бута нещо друго отдолу, което всъщност е болезнено. От другата страна на корема не напипвам такова нещо и нямам никаква болка, а ендото всъщност беше там. И пак казвам, че болката се появи след лапарото. Не мога да разбера какво се случи и дали да се притеснявам. Мисля си, че е срастване сигурно, но не знам дали да реагирам или не. Нормално ли е или не. Едва ли си е и ендометриозно огнище, защото до преди операцията изобщо нямах болки. Отделно ходя постоянно на гинеколог и нищо странно няма около яйчника.

Та някой да е имал подобрен проблем и да каже как го е решил? Мерси

Здравейте, понеже се разбра какъв е моят проблем, ще споделя тук, за да може да насоча някой друг, ако има подобни болежки. Отидох на двама хирурзи тази седмица. Единият само каза, че няма херния и не смята, че е гастроентерологично също- била съм много слаба и било нормално да си опипвам дебелото черво - особено, ако е пълно с газове (извинявайте за подробностите). Мирясах за 2 дни, но на третия ден много ме боля и реших да си направя втора консултация в Токуда - двама лекари ме гледаха и останах с много добро впечатление. Бяха единодушни, че при лапарото са ми минали през нерв, който се е възпалил. Касае се за невралгия на илиоингвинален нерв. Често се случвало да се засегне при операции, защото се работи на сляпо. После проверих в интернет и симптомите ми са 1 към 1. Даже не мисля да се консултирам допълнително с невролог. Казаха ми, че физиотерапия със слаб ток би следвало да ме оправи - но ще изчакам да си направя консултация с гинеколог, за да съм сигурна, че няма да създаде проблеми с ендото. Поздрави

# 147
  • София
Казаха ми, че физиотерапия със слаб ток би следвало да ме оправи - но ще изчакам да си направя консултация с гинеколог, за да съм сигурна, че няма да създаде проблеми с ендото. Поздрави
Радвам се, че са установили проблема и са предложили решение! Пожелавам ти бързичко да се оправиш и да не те боли повече, защото е доста неприятно Hug.

# 148
Здравейте мили момичета,
Включвам се и аз с малко инфо какво се случи с мен през последно време. След лапаро и ендометриоза доктора подходи различно като ми изписа противозачатъчни, пих ги 6 месеца и дори ми спряха цикъла, което е добре за ЕМ, подействаха ми като золадекс. Днес се връщам от преглед и той каза, че всичко е наред и да ги спирам, най-доброто било да забременея. Само че имам други проблеми, притеснения, така да кажем психически не съм много добре, минах през тревожно разтройство, паник атаки и т.н и не съм готова за бебе, знам, че това е най-доброто, но просто още малко време ми трябва. Та въпросът ми е имало ли е дами, при които след прием на золадекс не са решили да забременяват веднага? Simple Smile
Благодаря ви!

# 149
  • София
Мен ме оперираха декември 2010, веднага почнах инжекциите, цикълът ми се възстанови юли 2011. Реших да забременявам чак есента на 2012.
Децата действат добре на ПР, нямаш време да мислиш глупости. Личен опит. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт