Нашите орхидеи - тема 22

• 82 109
  • 808
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Здравейте и от мен в новата тема!!!имам нови придобивки от любимия и незнам какви са,помагайте моля:)

На мен ми прилича на камбрия.

# 211
Странното е,че нямат миризма.

# 212
  • София
Нека някой по-запознат да се включи.  Да не би да е катлея ?

# 213
  • на острова на мечтите
На мен ми прилича на brasia toscana. Ето тази:

# 214
Ах, първият счупен цветонос... (от предната тема) Моят пръв счупен го чупих не веднъж, а три пъти. И три пъти изби нов. Обаче ми се ревеше цял ден после. Dizzy Face

И аз да похваля . Първо, част от счупеният цветонос цъфна , поне я разбрах какъв цвят е . Срам ме е да снимам едно цъфнало цветче в шотче(бяла е с жълто,като тугрово в средата). Второ ,същият този цветонос изкара от спяща пъпка и съм щастлива, сега пак ще му бая. Другата отхидея , освен че цветоноса расте, като див , а и той събуди 2 спящи пъпки и се разклонява. Очаквам някакво чудо на чудесата.
Само минито нищо не прави, изкарва листенце и туй то.

На всички да ви много хубави красотите и много им се радвам.

# 215
А за счупените цветоноси,може да ми се смеете,обаче аз като счупих то само веднъж беше,обаче плаках наистина и го залепих с тиксо:))))))беше с шест цъфнали пъпки,след тях две-три изсъхнаха у от края на цветоноса продължи да расте нов:)явно сълзите ми са му подействали:)))

# 216
хахха И аз си плаках със сълзи, първият ми цветонос на орхидея, при това преоценена и незнайна. И шина се опитах да му направя ,че беше само на половина прекършен и от мъка гаврътнах 1 чаша вино почти на екс ,че се и напих даже.

# 217
Нареждам се и аз сред ревящите заради цветя. Счупени цветоноси, изхвърляне на тотално загинали и неспасяеми любимки. С времето се претръпва малко.
Хубавото е, че радостите винаги са повече: красив цъфтеж, успешна реанимация. Тези дни например цъфна най-старото ми и особено любимо фалче:
Скрит текст:
Еми много му се радвам, а се гледаме 7 години вече. Опитах даже да го утрепя, ама то излезе упорито Smile .

# 218
Impala, приказно ти е! Heart Eyes

# 219
Здравейте,
Аз също се поболях, когато сама счупих цветонос на любимата ми орхидея, поне има още един, с който счупеният щеше да расте паралелно.

Едно ново попълнение:

В момента реанимирам 4 бели, на работа ги зарязали, защото прецъфтели ... 😡побеснях, дано оцелеят

# 220
  • на острова на мечтите
Брях, какви чудесии и какви красоти!!!!
Моите все се канят да цъфнат,но само две са цъфнали. Другите са напъпили,ама се маят да ме зарадват.
На мен преди нова година цветарят,от който купувам по-голяма част от китките у дома,ми подари един фаленопсис малко зле подреден. У дома започна да линее. Орязах му две от трите листа,скъсих цветоноса почти наполовина,защото беше изсъхнал и сега гледам,че пуска листенце. Урра!

# 221
Аз имам два счупени цветоноса, но  двата веднага направиха разклонения от най-близката спяща пъпка. Така че пу пу но не съм капо. Затова като ми е цветоносн период гледам да не поливам да не разнасям защото винаги имам поражение и ми се рИве....

# 222
И аз имам една такава орхидея, но в много по-лошо състояние. Държах я две седмици над буркан с вода, а после я пресадих в коро, но няма голям ефект. Почти всички корени бяха изгнили, като я купих. Има само едно коренче, което расте супер бавно. Това късото на снимката. Останалите, които се виждат, не знам дали са живи.

Ето и моя опит в този случай - махам от корите, почиствам от полепнали парчета, измивам хубаво на мивката корените и стъбълцето, после - изрязвам всичко до здраво -  хич не я жаля - дори обелвам листата от розетката като пазя здравите корени. Изгнилите и всичко, което не ми харесва го режа близо до розетката. Понякога съм оставяла с 2 корена само и всичко се възстановява успешно и бързо. После - отавям я за 2-3 часа да позасъхне, след което поставям орхидеята в чаша с вода , така че  само корените да са потопени във водата, а розетката  - цялата, включително и долната й част -  да си стои отгоре - тя да не е намокрена. Така гледах една близо 2 години- стана огромна. Друга - възстанови се за седмица, сега е засадена и расте. Та реанимирането по този начин ми е на 100% успешно при всички, които подлагам на този тормоз.   Като ми писне да стоят  в чаша, че я местя непрекъснато насам - натам, я засаждам в кори.  Установих, че  по този начин и листата се хидратират, и цветото се чувства добре. Само внимавам да не я пече слънцето. На това подлагам и току що купена с цвят - не съм имала загуба на цветонос, цвят, напротив - живват отраз.
Това с поставянето върху буркан, в който има вода, но без да е натопена - не действа.  Загубих една шилериана преди години, когато за пръв път пробвах да спасявам. От тогава  режа стабилно, дори листа, които почерняват на места - като режа до здраво с ножицата. После цветето си пуска нови, а това постепенно си отмира по реда си.
Другото, което правя е - имам орхидеи, наблъскани в кашпи без дупки. Сипвам им вода веднъж в месеца и  си растат като марули -с по 12-15 листа всяка и корени като въжета. Поливам с вода от чешмата.
Разбира се, и при мен 3 от тези марули не са цъфтели от 10 години, но и не ги торя, така че не ги виня горките. Дано да съм ви била полезна.

# 223
  • Варна
дори обелвам листата от розетката като пазя здравите корени
Брех, това как го правиш? Няма ли опасност да се нарани стъблото?

# 224
Не, обелвам до зелено и здраво. Нищо им няма. Като троскот са. Дори вдървена част понякога, когато е много голяма, я чупя. Оставям здрава, свежа, с корени. И после - хоп в чашата с вода за известно време.
Но установих, че е важно първо малко наранените места да засъхнат.
Мазането с канела, топсини и други фунгициди при фалчетата ми води до загниване. С нищо не мажа и не дезинфекцирам. Само засъхване и са готови.

Единствената ми драма е , че не мога да накарам тези 3 мои фалчета да цъфнат от 10 години - то засушавах, рязах, преполивах, торях, неторях, застудявах, затоплях , сменях места - нищо и нищо.

Общи условия

Активация на акаунт