Нашите орхидеи - тема 22

• 82 126
  • 808
  •   1
Отговори
# 240
Някъде из форумите съм срещала варианти да обвиеш корените с мокър памук за известно време.

Това е добра идея, не съм се сетила.  bouquet Благодаря Месечинке!

# 241
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Някъде из форумите съм срещала варианти да обвиеш корените с мокър памук за известно време.

Това е добра идея, не съм се сетила.  bouquet Благодаря Месечинке!

с такива капсули няма ли да стане?

другият вариант е цветето да "полегне", така че корена да е във водата.

# 242
  • Пловдив
Аз съм спасявала такива фалчета като слагам дъното директно на мокър сфагнум. И в момента имам една с корени в малко вода, а дъното ѝ е в сфагнум (корените ѝ са попрекършени и не съм сигурна доколко пие от тях). И друго да кажа за тези, които тепърва ще спасяват - заредете се с търпение, не се отказвайте, щом не се влошава, рано или късно ще пусне нови коренчета Simple Smile

# 243
Не съм ползвала такива капсули, защо пък да не стане? Ще се пробва. Със сфагнум нямам опит и не знам дали няма да ги повредя, чела съм че задържал водата...

# 244
  • Варна
Аууу, една такава трябва да имам някъде. Ако я намеря ще я пробвам. Минито ми остана само с един въздушен корен, всички други ги набутах в корите, защото неговите изгниха. Та този въздушния го топя в една чаша с вода, но така с капсула ще е много по-удобно. Само да се сетя къде съм я завряла.

# 245
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile

# 246
Аз пък имам забрана от мъжа ми да доближавам орхидеите , след като счупих цветоноса. Вчера под мой контрол Мъжа ги кисна и инспектира. Май сме се преборили с памуклийките. От счупената 2 спящи пъпки изкарват нещо, от другата цветоноса си расте + 2 спящи пъпки и от него изкарват нещо. Минито нищо.

# 247
  • София
Здравейте момичета!
Лятото спасих една орхидея от изхвърляне,и от тогава се грижа за нея.Киснех я за по 30мин и от месец насам някъде израсна едно клонче и отгоре има пъпка,явно ще цъфти Heart EyesHug
До вчера нито я бях пресаждала нито листа съм махала нито нищо,защото не даваше и признаци,че и има нещо(а и от страх да не и направя нещо и да ми умре знам,че са капризни),но забелязах,че най-долното листо увяхна и пожълтя Confused с риск я извадих от саксията и като и видях корените лошо ми стана всичките бяха изсъхнали,само 2 са тръгнали да се съживяват(за моя радост)
Споделете,моля ви как да процедирам с поливане,аз листата и ги бърша с влажна кърпа.
Няколко пъти пулверизирах листата,обаче като почна да съхне спрях ConfusedConfused

# 248
  • на острова на мечтите
Хей,Ивето,браво!
Аз се замислих дали не е по добре вместо в памук,който неизбежно ще се оплете из коренчетата не е ли по разумнода се използва марля или вата за целта.

# 249
  • Варна
Ако се намокри памукът не се оплита, той се степва. Но не става ако има много корени, ако са 2-3 ще е лесно всеки от тях да се увие. Марлята няма да задържи толкова вода си мисля.

iveto_be,
на мен ми изглежда добре.

Моите цъфнаха почти всички, чакам още една, която обаче има само една пъпка, останалите три по традиция ги хвърли:
Скрит текст:

На тази реших да и извия цветоноса надолу като арка, защото беше много дълъг, а и самото подреждане на цветовете, като наниз, е подходящо. Получи се супер според мен:
Скрит текст:

# 250
ЕХ , Месечинке , голяма красота при теб.

# 251
  • Северозапада
Месечинке 😍
Моите ще цъфнат март (дано). Те и късно пуснаха цветоноси. И двете по един, но съм доволна, предвид че ги бях оставила на произвола лятото.

# 252
  • София
Не смея втори път да я вадя от саксийката Confused бях чела,че през 2 години се пресажда орхидея,тогава ще имам в предвит,че се слага памук Simple Smile
 Много се надявам да не и се случи нещо,обожавам орхидеи и съм адски щастлива че си имам Heart EyesHug
Месечинка прекрасни са ти орхидеите!! Heart EyesHeart Eyes

# 253
  • Варна
Аааа, чакай, чакай, памукът не се слага в саксията! Не говорим за корените в саксията, тях корите ги държат влажни. Говорим за въздушните, тях и да ги омокриш изсъхват много бързо, а ако има само въздушни трябва да се търси начин да се овлажняват по-често и трайно. Ако има достатъчно корени в корите въздушните не са чак толкоз важни. Твоята не я бутай. И не е казано, че на 2 години се пресажда, аз имам небутнати от 4-5-6 и нагоре.

# 254
Месечинке, много ти се отблагодаряват орхидеите с прекрасни цветове  Hug Гледаш ги перфектно значи  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт