Нашите орхидеи - тема 22

• 82 144
  • 808
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Реге,
ти беше писала за дехидратиране въпреки поливането в резултат на гъби по корените. Дали накисване с фунгицид ще помогне, подозирам, че едното ми мини страда от нещо такова... Корените съхнат, не се хидратират добре, листата също.  В чудо съм какво да го правя. Последните 2 корена, които пусна след максимум сантиметър просто спират да растат. Е, с такова нещо не бях се сблъсквала досега. Капнах фалкон във водата за поливане и съм в недоумение какво още да приложа.

# 466
И аз съм в чудо - орхидеята, която получих в понеделник пожълтя и пъпките изглеждат клюмнали. отива си и то за 4 дни.  Такова нещо не ми се е случвало - това е ми е седмата орхидея. И сега се чудя - да я вадя ли и да я кисна във фунгицид или само да я опръскам? Според мен е за спешни действия. Изглеждаше много преполята, като  ми я донесе сина ми.

# 467
  • Русе
Morphea, аз бих я извадила от корите и да огледам корените как са. Разбира се после я пресади в нови кори и не поливай веднага. Дано да има здрави коренчета и да се оправи.
Мини орхидеята ми цъфна, много и се радвам. Ето я:

А тук са заедно крачун и малчо:smile:

# 468
  • София
Това е последната, която чаках да цъфне

Това е тази, на която моят мъж счупи единия цветонос.

# 469
Реге,
ти беше писала за дехидратиране въпреки поливането в резултат на гъби по корените. Дали накисване с фунгицид ще помогне, подозирам, че едното ми мини страда от нещо такова... Корените съхнат, не се хидратират добре, листата също.  В чудо съм какво да го правя. Последните 2 корена, които пусна след максимум сантиметър просто спират да растат. Е, с такова нещо не бях се сблъсквала досега. Капнах фалкон във водата за поливане и съм в недоумение какво още да приложа.

Месечинке Фалкон е много добро решение. Той е съвременен и високоспектърен. Аз не го намерих , когато търсих Фунгицид, но то беше отдавна. намерих топсин и шавит. И двата са доста ограничени и водят до резистентност. Би ли ми казала къде го намери с града? Иначе пише че се опръсква богато, аз бих и проляла субстрата. Казват в инструкцията че се повтаря след 10-14 дни. С това ще си предприела всички мерки. Дали ще се справи вече ще зависи от самото растение.

И аз съм в чудо - орхидеята, която получих в понеделник пожълтя и пъпките изглеждат клюмнали. отива си и то за 4 дни.  Такова нещо не ми се е случвало - това е ми е седмата орхидея. И сега се чудя - да я вадя ли и да я кисна във фунгицид или само да я опръскам? Според мен е за спешни действия. Изглеждаше много преполята, като  ми я донесе сина ми.

Как са листата? Пъпките въобще не ме притесняват.

# 470
# 471
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря, че се сети за мен.
в момента съм с остра джобна недостатъчност и пред финансов колапс.
само ще ги гледам Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 472
Аз просто да видиш как се казва, че не е екзотика, не е рядкост, има го и е на такава цена когато е скъп. Иначе може да пада на 10.лв.

# 473
Подариха ми орхидея. Отглеждала съм много видове цветя, но точно такова-не. Притеснява ме,че корени "извират" и стърчат  от всякъде- и отгоре и отдолу-от отворите. Четох разни сайтове-не съветват да се пресажда, докато има цветове. Но как да я полея или наторя, като в саксията има почти само корени и водата веднага изтече в чинийката. Съветват да се натопява за минути във вода.Моля за съвет от опитни собственички на орхидеи  как да процедирам.

# 474

И аз съм в чудо - орхидеята, която получих в понеделник пожълтя и пъпките изглеждат клюмнали. отива си и то за 4 дни.  Такова нещо не ми се е случвало - това е ми е седмата орхидея. И сега се чудя - да я вадя ли и да я кисна във фунгицид или само да я опръскам? Според мен е за спешни действия. Изглеждаше много преполята, като  ми я донесе сина ми.

_re_ge, листата пожълтяха. Иначе корените изглеждаха ярко зелени, но ми направи впечатление, че едно поникващо коренче е покафеняло на върха още при донасянето. И си имах едно наум, че нещо не е ОК. Мисля да я извадя, както писа парашутани. Обаче заразените корени изрязват ли се, ако има изгнили? Ще я накисна в топсин и ще я пресадя в сух субстрат и няма да поливам.

# 475
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Подариха ми орхидея. Отглеждала съм много видове цветя, но точно такова-не. Притеснява ме,че корени "извират" и стърчат  от всякъде- и отгоре и отдолу-от отворите. Четох разни сайтове-не съветват да се пресажда, докато има цветове. Но как да я полея или наторя, като в саксията има почти само корени и водата веднага изтече в чинийката. Съветват да се натопява за минути във вода.Моля за съвет от опитни собственички на орхидеи  как да процедирам.

обикновено отговори на най-често задаваните въпроси има на първа страница на темата. Simple Smile
тази не прави изключение. Simple Smile
за да не преписвам копирам част от първия пост на ре-ге.

и обощавам - точно така трябва да изглежда една здрава орхидея - с корени навсякъде, с вода, изтичаща направо в чинийката...
вземи си кашпа за орхидеи, остави цветето в нея и налей вода, остави я за 20 мин, до половин час и излей водата. така хем ще си я поливаш лесно, хем няма да ти тече вода по перваза или шкафа, зависи къде я държиш.
от торене и пресаждане няма нужда - торили са я достатъчно в оранжерията, пресаждане след 2-3 години, когато корите се разпаднат.

Здравейте ОРХИДЕЙОМАНИАЦИ!!!
Здравейте и вие, открили по случайност тази тема!

Пожелавам на всички орхидеите ви да ви радват с дълъг и обилен цъфтеж!
На всички  нас - писали, пишещи и бъдещи членове - приятни моменти на четене и споделяне на грижите около нашето прекрасно хоби !

...
За тези които са новаци в заболяването „ОРХИДЕЙОМАНИЯ”:
Трябва да знаете , че ОРХИДЕИ е обобщено понятие – има много видове и всеки вид изисква различни грижи.
Ако има нещо конкретно което ви интересува или търсите конкретен съвет , е хубаво да знаете вида на вашата красавица.Не сте ли сигурни или просто не знаете, трябва да пуснете снимка за разпознаване –
така съветите ще бъдат много по точни.[/i]

Всичко което интересува начинаещите относно новопридобитите им орхидеи , които най-често са Фалаенопсис е скупчено тук. Прегледайте линковете и ще намерите отговор на всичко което ви вълнува.

Фаленопсис – общи въпроси и отговори

Подпиране на цветоноси
Окапване на пъпки  
Поливане  
Саксии и кашпи
След прецъфтяване за цветоноса
Общи съвети и мнения на членове на форума

...

# 476

И аз съм в чудо - орхидеята, която получих в понеделник пожълтя и пъпките изглеждат клюмнали. отива си и то за 4 дни.  Такова нещо не ми се е случвало - това е ми е седмата орхидея. И сега се чудя - да я вадя ли и да я кисна във фунгицид или само да я опръскам? Според мен е за спешни действия. Изглеждаше много преполята, като  ми я донесе сина ми.

_re_ge, листата пожълтяха. Иначе корените изглеждаха ярко зелени, но ми направи впечатление, че едно поникващо коренче е покафеняло на върха още при донасянето. И си имах едно наум, че нещо не е ОК. Мисля да я извадя, както писа парашутани. Обаче заразените корени изрязват ли се, ако има изгнили? Ще я накисна в топсин и ще я пресадя в сух субстрат и няма да поливам.

Това е зле. Вероятно има гниене в следствие на преполиване и замръзване. Лично те съветвам да я извадиш измиеш и да ни пратиш снимка за да видим какво става с корените и до къде да режеше горницата.

# 477
Здравейте, имам орхидея която гледам вече една годуна. Мислех си че няма да се справя с отглеждането й, но на нея явно и хареса и направо полудя. Прецъфтяха първите цветове и наесен се окичи с още повече, прецъфтяха и те. Сега пак се отрупа страшно много и започна да цъфти. Притеснява ме обаче това, че цветовете започнаха да капят преди да са увехнали... От снощи до сега са паднали 5. Това което забелязах днес е че на две от местата от които са капнали се е образувала капка, по самите стебълца на няколко места също се забелязват миниатюрни капчици. Какъв може да е проблема според вас? Почетох, но като че ли не намирам отговор. Корените изглеждат добре, не съм променяла нито мястото, нито начина на поливане или каквото и да било друго. Ще се радвам ако някой може да помогне, Благодаря

# 478
  • волно калдъръмче
Ако има температурна промяна или мястото е сменено, се случва така. Ако капчиците са лепкави, това е медена роса - признак за здраво и силно растение. За всеки случай огледайте за инсекти.

Много красива орхидея!

# 479
Ако има температурна промяна или мястото е сменено, се случва така. Ако капчиците са лепкави, това е медена роса - признак за здраво и силно растение. За всеки случай огледайте за инсекти.

Много красива орхидея!
Благодаря Simple Smile
Капчиците са като вода, мястото не е сменяно. И аз четох за температурната промяна, в стаята поддържаме горе долу еднакви градуси. Дали може да е от голямата разлика във времето..все пак миналата седмица беше -10 а вчера и днес 20-25 градуса Thinking

Общи условия

Активация на акаунт