Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 ян. 2018, 12:21 ч.

ИТАЛИАНСКА кухня

  • 77 120
  • 815
  •   1
Отговори
# 690
  • In transit
  • Мнения: 5 516
Селватика, много интересен блог. Твой ли е?
За босилека, купи си семена, но ги засей края на февруари най-рано. Покрий саксията с домакинско фолио за да стане като парник вътре. Така покълват за няколко дни семената. После на слънчев прозорец в топла стая остави саксията и само редовно вода. Най-хубав става ако се изкара навън, но трябва да има поне 15С постоянна Т. Под 10С умира. Лятото единият ми беше станал огромен. Беше някакъв неаполски гигант като сорт.  С листата можеха да се завиват сарми Grinning
Готовият босилек в саксии го торят здраво и рядко оцелява в домашни условия. Но със семена никога не съм имала проблем.

Данилу, защо не му измислиш някакво напояване да не умира докато ви няма. Моят тази година издържа до ноември на балкона, ама си беше доста топло.  Във фризера не се ли пресича пестото като го извадиш?

# 691
  • MI
  • Мнения: 10 729
На мен до края на ноември ми изтрая тази година на терасата, но е южна и е страшна жега. Като цяло иска много слънце и доста вода, всеки ден поливане но не по много. Докато не е достатъчно топло и слънчево обаче нищо не може да се направи, преди юни никога не ми става наистина хубав...

 Данилу, продават система за напояване докато ви няма, елементарно е, една джаджа дето се забива в пръстта и горе слагаш бутилка от вода, изтича на капки. Поне две седмици ти решава проблема и не е скъпо въобще.

Мики, идеално се съхранява замразено пестото, пробвай.

# 692
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 4 153
Ние си имаме домашен бавачко на китки, котки и малки папагали,ама пак намирам доста поражения. Гледам босилека на двора в големи саксии, но е много слънЦево Cry
На мен миналата година ми подариха една касетка босилек, та не ми липсва.
Благодаря за съветите, но  нас ни  няма по три седмици. Имаме система за напояване на градината, но за саксиите е проблем.

# 693
  • MI
  • Мнения: 10 729
Честно казано за босилек хич не бих се занимавала и аз, на по-ценните (по-трудни за намиране) слагам. Grinning Издържа и три седмици,ако сложиш две на най-ниска степен.  
Иначе важното е че котките не залиняват, босилек бол.

# 694
  • Мнения: 1 531
От няколко години насаждам босилека, който купувам готов, по различни саксии, по коренче - две. Понякога загива, но в повечето случаи се хваща. На терасата, с поливна система. Обикновено преди да замина в края на юли обирам и замразявам, но често като се прибера, заварвам дърво. Зависи от жегите, случва се и да загинат, но не всички корени.
Копъра съм го оставила да се самосее, намирам го вече в почти всички саксии, имам и салвия, която всяка година изглежда умряла, и после пак се оправя. Магданоз сея, а ментатс/джоджен е като плевел. Имам и мащерка на едно място.

# 695
  • In transit
  • Мнения: 5 516
Аз скоро си купих едно малко дръвче с дафинов лист. Досега само такава билка не бях отглеждала. Има ли някакви тънкости за гледане? Знам, че лесно въшлясва, може ли да се предотврати това?
Иначе само с ригана не можем да се разберем...един дребничък ми е. Розмарин, салвия, мащерка, мента си виреят навън цяла зима.

# 696
  • Мнения: 49
Селватика, много интересен блог. Твой ли е?
За босилека, купи си семена, но ги засей края на февруари най-рано. Покрий саксията с домакинско фолио за да стане като парник вътре. Така покълват за няколко дни семената. После на слънчев прозорец в топла стая остави саксията и само редовно вода. Най-хубав става ако се изкара навън, но трябва да има поне 15С постоянна Т. Под 10С умира. Лятото единият ми беше станал огромен. Беше някакъв неаполски гигант като сорт.  С листата можеха да се завиват сарми Grinning
Готовият босилек в саксии го торят здраво и рядко оцелява в домашни условия. Но със семена никога не съм имала проблем.

Данилу, защо не му измислиш някакво напояване да не умира докато ви няма. Моят тази година издържа до ноември на балкона, ама си беше доста топло.  Във фризера не се ли пресича пестото като го извадиш?


Да, мерси Flowers Hibiscus

Може да пробвам и по този начин да си отгледам босилек, защото засега само от магазина съм пробвала да си пресаждам. Просто като съм в Италия и ги видя как си ги гледат по терасите или по кафенетата саксии... се нахъсвам да си взема Cupid а и много обичам пресен босилек на паста, капрезе... Освен това нашият босилек е и някакъв рехав, а босилекът в италианските супермаркети е с много по-едри листа, по-гъст. Явно просто е някакъв друг сорт.

# 697
  • MI
  • Мнения: 10 729
Мики, то си става голямо дърво ако му позволиш. Едно от най-непретенциозните растения, които съм гледала е, малко вода редовно и повечко слънце и никакъв проблем. Зимата тук си стои навън без да го покривам, но предполагам че -10 няма да му понесат добре, може да го увиеш с тези платна за растения, не знам как се казват. Но докато почне да дава големи хубави листа бая време ще мине. Grinning

# 698
  • In transit
  • Мнения: 5 516
Нели, благодаря.
Скрит текст:
То сега е около 40см високо. ММ ми направи парник и там държа всичко сега. Затварям го само като има циклон със силен и студен вятър, иначе е закътан балкона, но все пак варненският вятър зимата си е гаден.
Въпреки, че тази зима е толкова топла, че лавандулата ми вече изкара нови зелени листа, а мушкатото се скъсва да цъфти и в момента. Simple Smile

# 699
  • MI
  • Мнения: 10 729
О, ти си във Варна, значи няма проблем, ще оцелее. Simple Smile Може догодина да пресееш една клонка в друга саксия и да пробваш да го оставиш навън, но на завет, до стената. Според мен ще свикне. Моето вече има метър, но още нося листа от всеки и замръзвам...
Да, невенът пак порасна, януари... Flushed

# 700
  • София
  • Мнения: 7 634
Morena, много благодаря за рецептата, със сигурност ще я изпробваме!

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 12:35 от nad_tab

# 701
  • Sofia
  • Мнения: 13 625
nad_tab, да ви е вкусно! Simple Smile

# 702
  • На остров
  • Мнения: 13 043
Записвам се ! Много интересни неша прочетох и научих !
Не съм изчела цялата тема само до 4 страница стигнах, но смятам да опитам след малко гъбите с талиети и магданоз.

По темата с босилек при нас се прдава само в саксийки, понякога ми оцелява понякога не. Но босилека не е скъп и го има навсякъде та не мъ се тревожа много. Магданоз насадих веднъж то е като пелвел, няма отърване едвам го изкорених и пак виждам тук там самопосял се. Магданоз купувам голяма връзка режа и замразявам.

# 703
  • Мнения: 8 447
Я, каква интересна тема Simple Smile
Свързвам италианската кухня предимно с паста и пица. Надявам се тук да разчупя стереотипа.
Започвам да чета и при първа възможност ще изпробвам нещо.

# 704
  • София
  • Мнения: 9 015
Здравейте! Записах се, връщам се да чета, кой какви ги е сътворил и какво ще науча тук. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт