ИТАЛИАНСКА кухня

  • 118 729
  • 1 010
  •   1
Отговори
# 990
  • In transit
  • Мнения: 14 162
Бихте ли кзали за какво може да се използва брашно за паста (освен за паста)?
 Semola Rimacinata di Grano Duro
Нели ти е казала, за хляб. Става разкошен хляб със семола.
Ето една рецепта от мен за хляб със 100% семола.

и хляб със семола и пълнозърнесто брашно

Колибри, брашното за паста е пшеничен грис, едър е да. Но само от него става по-груба паста в домашни условия, затова е хубаво да се смеси с брашно тип 00 или тип 500, от българските. Или може да ползваш двойносмляната семола, за която пита Иван.

# 991
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 144
Благодаря, Мики! Ще търся двойно смляна семола. Тук брашното не е 500, а 405 и ми се стори неподходящо, от български магазин бях купила това за баница (репетиция за козунаците). Следващия път ще пробваме със семола Simple Smile

# 992
  • MI
  • Мнения: 11 890
Само семола римачината ползвам по принцип ако реша да справя паста вкъщи. Добре става, изглежда по- груба, но в крайна сметка като се сготви няма разлика с купената прясна паста.

# 993
  • Мнения: 2 819
Имам следният въпрос за джелато.
Всички рецепти които намерих включват машина за сладолед.
Миксер може ли да я замени, и кога се бърка повторно сместа, след като се е втърдила напълно или по-рано?

# 994
  • Мнения: 5 169
Бъркате с миксер в купа, която преди това сте охладили, най-добре обикновена алуминиева/метална, сложена предварително във фризера. Като се разбърка всичко, слагате да се замразява. След няколко минути вадите и пак разбивате. И така няколко пъти, докато замръзне съвсем. Накрая сигурно няма да става да се бърка с миксер, затова - с ръчна бъркалка или лъжица. Много зависи от фризера. Ако е някой силен и замразява бързо, трудно става. Ако е по-обикновен - помня, че едно време бъркахме веднъж на час горе-долу и ставаше много хубав домашен сладолед.

Ако планирате да си купувате миксер - има такива със специални допълнителни купи. Замразяват се, веднага се слагат съставките, миксерът бърка и прави на момента сладолед.

# 995
  • In transit
  • Мнения: 14 162
Имам следният въпрос за джелато.
Всички рецепти които намерих включват машина за сладолед.
Миксер може ли да я замени, и кога се бърка повторно сместа, след като се е втърдила напълно или по-рано?
Може да разгледаш тази рецепта за шоколадово джелато, без машина за сладолед е. Имам доста рецепти за сладолед и повечето са без машина.

# 996
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Имам следният въпрос за джелато.
Всички рецепти които намерих включват машина за сладолед.
Миксер може ли да я замени, и кога се бърка повторно сместа, след като се е втърдила напълно или по-рано?

Трудно става с миксер. Пробвала съм. Пусни gelato Bimby в търсачката и виж какво излиза! Само там правя джелато и става много приличен. Ако и готвиш част от сместа в каната, за някои рецепти трябва да изсипеш в друга купа да се охлади и после да върнеш да го разбие заедно с другите добавки. Ако в рецептата не се изисква ползване на приставката пеперуда (farfalla), рецептата може да се приготви и в повечето блендети с по-висока скорост.

Каната, сглобена с ножа, капакът и, пеперудата се слагат във фризер за 2 часа преди обработка на сладоледа/джелато/сорбет. Трябва да сте сигурни, че имате място за тях във фризера. Съставките трябва да са добре замразени преди последното разбъркване.   

Има много рецепти за джелато без машина за сладолед. Потърси "gelato no ice cream maker"

# 997
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 060
Здравейте! Пътувахме миналата година до Рим и една от дамите, която искаше да ни се отблагодари за проявен жест към нея и детето й, ни почерпи с вкусотия, на която не запомних наименованието, но ще обясня как изглеждат- като пържена питка с пълнеж от, може би, шунка и вид кашкавал или сирене. Въпросната дама е живяла в Южна Италия и разказа, че само на едно място в Рим се приготвят, имало с различни пълнежи и най- важното, че е традиционна рецепта за Неапол. Може би ще се сети някой как се нарича това изкушение.

# 998
  • Мнения: 13 300
Може би са панцероти и са от Пулия.

https://en.wikipedia.org/wiki/Panzerotti

# 999
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Сещам се и за Casatiello, което е пълнен хляб и е неаполско. Другото е sofficini, но не съм сигурна, че са неаполски и са по-скоро като мекици, а и има бешамел вътре. Пуснете имената в търсачка за да се ориентирате.

# 1 000
  • In transit
  • Мнения: 14 162
Казатиело не се пържи, пече се и се оформя, като хляб.
По описанието и си мисля за панцероти, но може да е пържена пица, тя е неаполитанска.

# 1 001
  • Мнения: 9 443
точно в Неапол ядох пържена пица и не останах очарована Simple Smile Не е толкова бухнала като панцероти

# 1 002
  • Мнения: 5 169
Споделям, че вчера с много мазане и клепане правих панетоне Simple Smile Ползвах основна рецепта от тук: https://ricette.giallozafferano.it/Panettone.html

С леки модификации - не съм слагала само жълтъци, наполовина сложих и цели яйца. Брашното малко на око, приблизително по мерките в рецептата, но аз правих повече от двойна доза. Излизат три броя голямо панетоне и една тава 12 броя мъфин-форми. Ако се прави описаната доза, става едно нормално голямо панетоне и остава за няколко малки формички. Не съм пекла в хартиена форма, а в дълбока тава. Даже сега имам една форма във фризера готово за печене.

# 1 003
  • Sofia
  • Мнения: 29 010
Става ли шуплесто и леко като купените?
Обръщате ли го надолу след изпичане?

# 1 004
  • Мнения: 2 819
Как се прави сос за традиционна паста/спагети карбонара?
Гледах няколко рецепти и ползват разбити сурови яйца и пармезан, който се изсипва в топлите спагети. За сурови жълтъци съм съгласен, ама суровите белтъци не мисля че са ОК. Аз ли нещо пропускам или така се готвят?

Общи условия

Активация на акаунт