ИТАЛИАНСКА кухня

  • 121 336
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 435
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
наех си градина и смятам да го садя там  hahaha
и понеже стана доста разсад, исках да погледна как мога да го готвя, за да знам колко да засея  Joy
т.е. да преценя дали сама ще си го ям или ще мога и на мъжете да го пробутам  Whistling

сещай се за рибата и тигана  hahaha

# 436
  • MI
  • Мнения: 11 890
Ахахах. това ми хареса много. Сей смело, много е вкусно, а като го изчистиш остава 1/3 няма. В смисъл че се вземат само броколите и нежните листа, всичко друго се хвърля. Имаш много варианти, но като цяло или вариш първо в много вода, като пастата, или го слагаш в тигана без вода с малко зехтин и чесън, ако обичаш люто и люта чушка нарязана и евентуално аличи и на много слаб огън чакаш да се сготви, остава има-няма 1/4 от обема. По втория начин е много по-силен вкуса. Това второто често върви с наденички, но ти каза вегетарианско. Иначе може сварената да метнеш в тигана със зехтин със запържен малко чесън в него (и люта чушка) с малко сварени картофи (твърди още, да не се разкашкат), става разкошно. Можеш орекиетте (вид паста) да направиш, може солени торти (нещо подобно на киш) с рикотта или моцарелла, става също много добре. С баккала също става супер, помня че за нея ме бе пита;а рецепта, но не знам води ли се вегетарианска рибата. В общи линии ми е любимия зимен зеленчук...

# 437
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ааа супер, значи горе долу като спанак?
а нагарча ли?  има ли власинки? мъжете ми не обичат власинките, все се оплакват, че им дращи на гърлото  Whistling

баккала я изяде мъжа ми, няма вече  Whistling
иначе аз не ям риба...

# 438
  • MI
  • Мнения: 11 890
Всъщност прави броколи, които имат вкус сходен на броколите. Листата са с малко по-деликатен вкус, но като цяло ще ти хареса ако харесваш по-силните, характерни вкусове. Но не е точно горчиво, може би малко, власинки няма никакви. Представи си все едно на броколите да ядеш и листата, само че вкусът определено е много по-хубав според мен. На мен любимо ми е не сварено, а на тиган точно защото още повече му се усеща вкуса, но така се прави когато не е с големи броколи. Всъщност са два вида - тези от Пулия са с повече броколи, отколкото листа, а тези от Неапол - фриариелли, са с повече листа и по-малки броколчета. НА мен и двете ми харесват, според мен който и вид да е все ще ти харесва. Според мен е 100 пъти по-добре от спанак, но е въпрос на вкус. За да си дадеш сметка за количеството, за 2 човека за веднъж трябва минимум половин кило и то ако е свежо и не хвърляш много като чистиш...

# 439
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
моето ще да е май с повече листа, защото го продават за листен зеленчук. Peace
ясно за вкуса.

засадих и cavolo palmizio - и то ли е със силен вкус?
тукашното подобно зеле има доста ясно изразен вкус и се готви с много мазнина и един малки саламчета. аз го правя на чипс и детето го яде директно от тавата, неуспявам да го сложа в кутия  Whistling
също го готвя с green thai curry - върви си супер.

# 440
  • MI
  • Мнения: 11 890
Черно зеле му казват, но никога не съм го готвила. Моят продавач на пазара (купувам само от един, поне знам че няма да ме излъже с качеството) носи почти само от Рим на юг зеленчук, а това мисля че е някъде от Тоскана. Simple Smile Стана ми любопитно, трябва да видя някъде по магазините ако го има. Но, честно казано зеле с не силен вкус тук не съм виждала, предполагам че и това ще е така.И тук с наденички е класика зелето, особено едно подобно но с широки листа, но на мен и само на нещо като супа с дафинов лист, малко домат и люти чушлета много ми харесва. Май стана ясно че ядем доста люто.... Grinning

# 441
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
и ние ядем люто, само сега заради детето слагам след готвене лютото  Whistling
детето не яде нищо люто, кисело, много подправено.
иначе това смрадливо зеле го яде  Whistling

на супа няма кой да го яде, явно ще го готвя мазно с наденички  Mr. Green

# 442
  • София
  • Мнения: 2 298
Ние сме фенове на домашната прясна паста с яйца, във вариант
талиателле и лазаня, и много рядко, защото ми отнема повече време - равиоли.
За който е от София, семола за паста, както и други италиански брашна, продават в млекарницата Добрев.

Търся някакъв вариант на рецепта с тиквички за плънка за лазанята, без домати, че моето дете домати не яде 😂
По тази причина безмесна лазаня правя със спанак, сирена и бешамел, но ми се иска да разнообразя.


# 443
  • MI
  • Мнения: 11 890
По принцип тези със зеленчуци са 'бели', т.е. без домати. Прсвиш бешамела, отделно задушаваш тквичките с малко чесън, после на мястото на рагуто слагаш тиквичките. Т.е. тиквички, бешамел и пармиджано. Знам, че има и вариант с добавено прошуто/спек, но не е много добра идея според мен. Друго нещо, много рядко се смесват бешамел с други сирена освен пармиджано, много тежко става. Лазанята, в която има рикотта и т.н. няма бешамел.

# 444
  • София
  • Мнения: 2 298
nelig, благодаря. Ще действам сега през почивните дни и ще видя какво ще  се получи. И на мене идеята за добавяне в такава комбинация на какъвто и да е вид месо не ми харесва.

# 445
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Аз също живея в Италия и мога да споделя един вариант за спагети ала карбонара.
За 4 порции:
320гр спагети номер 5
150 гр свински бузи или панчета
5-6 жълтъка
50 гр пекорино (който не харесва пекорино, може да го замени с пармезан, но да се има предвид, че оригиналната рецепта е с пекорино)
Сол и пипер на вкус
Слагаме вода за спагетите на котлона.
През това време на тефлонов тиган слагаме да се запекат свинските бузи, нарязани на къси лентички. В купа разбивме жълтъците и по-голямата част от пекориното. Когато спагетите станат готови (за предпочитане алденте), ги мятаме при свинските бузи и ги обръщаме няколко пъти в тигана. Сваляме от огъня, изсипваме сместа от жълтъците и пекориното, разбъркваме добре и поднасяме, поръсени с останалата част от сиренето. Ако се получат сухи, може да се добави малко от водата, в кпято са сварени спагетите.
Бон апети! 🍴

# 446
  • MI
  • Мнения: 11 890
Нати, кажи после как се получи.

Добре дошла, Вики! Hug Защо не дойдеш и в италианската тема? Тъкмо ще живне, че поумря, има нужда от нови попълнения.

# 447
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
вчера тръгнах да сея рапата и по пътя се скъса дръжката на подложката, в която бяха растенията и падна, разбира се, с растенията надолу!!!!  #Cussing out

посъбрах ги, но някои бяха пречупени.
ще сея пак. Whistling

стана точно като рибата и тигана!

# 448
  • MI
  • Мнения: 11 890
Ася, може и да се хванат, те са малко като плевели. Свекър ми само пръска семената и не се занимава повече...

# 449
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
смятам и аз така да направя... няма как да се хванат, прекъсна се стъблото... Whistling

Общи условия

Активация на акаунт