Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 ян. 2018, 12:21 ч.

ИТАЛИАНСКА кухня

  • 78 355
  • 823
  •   2
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 646
Честит празник и от мен! Тип 500 отговаря на 00, най-рафинираното. С качване на числата всъщност става все по-малко рафинирано и по-близко до пълнозърнесто. Ако видите пък обозначение с W отпред и число, това показва силата на брашното, колкото по-голямо е числото, е по-подходящо за дълго втасване. Но за сладкиши най-добре е 00. За хляб и хлебни обикновено се ползва 0, както и за някои по-селски да кажем сладкиши като например торта с ябълки. Но пак със сравнително бързо втасване, няколко часа а не ден и нагоре.

Благодаря много за бързия отговор!  bouquet
До момента живеех постоянно в България и всеки месец ходех до Италия, но от юни ще е обратния вариант и най-голям проблем имам точно с хляба. Опитвала съм много различни видове и варианти, но този който най-много ми харесва е скъп и ще трябва сама да си правя (франзелите в Lidl са вкусни, но писват). Бихте ли ми препоръчали марка брашно, която ви харесва?
П.П. Предполагам в скоро време ще се консултирам доста по темата "Италианска кухня" Wink
Още веднъж: Благодаря!

# 616
  • MI
  • Мнения: 10 886
Добре дошла тогава. Simple Smile Къде ще се местите? В смисъл, че и марките брашна са различни.... Да, свестен хляб тук под 4 евро не съм виждала на кг, че често и този не струва. При свекърите е 1.50 ако помня добре, винаги хубав... Недостатъците на големия град за съжаление.

# 617
  • Мнения: 895
Благодаря за хубавите 1,3GB книги !
Пицата с какво брашно я правите ?

ПП: В "стара готварска книга" се говори за дървено масло, дали е зехтин ?

Последна редакция: пт, 24 май 2019, 11:40 от vanqivanova

# 618
  • MI
  • Мнения: 10 886
Зехтин. Simple Smile И аз от форума го научих преди време.

За пица или по-силно брашно, или смеси от твърда пшеница и малко нормално бяло брашно, добре става.

# 619
  • София
  • Мнения: 646
Добре дошла тогава. Simple Smile Къде ще се местите? В смисъл, че и марките брашна са различни.... Да, свестен хляб тук под 4 евро не съм виждала на кг, че често и този не струва. При свекърите е 1.50 ако помня добре, винаги хубав... Недостатъците на големия град за съжаление.


Добре заварили!  Simple Smile Преди 2 години си купихме апартамент в Карпи (на 15 км. от Модена), район Емилия Романя (ако се погледне карата на Италия сме в центъра на Севера) и до сега свиквахме, но настъпи момента за промяна.  Simple Smile Градът е хубав и спокоен, всичко ми е близко (2 морета, планини, езера), а и работата ми е свързана с обикаляне, та няма да имам проблем с покупките  Laughing от други райони като: Тоскана, Венето, Ломбардия. Хлябът, който ми харесва на мен е 6.50 евро  newsm78 и ми е скъпичък  Laughing но обичам да готвя, по този начин се разтоварвам от ежедневните проблеми и с удоволствие ще си правя хляба сама. От тази гледна точка - нямам проблем с марката на брашното, все някъде по пътя ще я има.

# 620
  • Мнения: 895
Какво ще рече"силно" брашно ?
мислех да взема на Дивела за пица. Това за пастата ми харесва.

# 621
  • MI
  • Мнения: 10 886
Ауто, виж на Гарофало имат от тези с В отпред, пробвай предпоследното, че най-силното е за 48 часа втссване. Аз него го ползвам за подхранване на животинките в маята, харесва им. Grinning Или на Спадони 0 и 1, но се оливат с цените на тип 1 и малко ме дразнят. Simple Smile Съвет от мен - проучи къде има седмичен пазар близо до вас. Ще откриеш много съкровища. Wink Има много, които носят стока от Южна Италия, от тарали, брашно, през сирена и какво ли още не. И пробвай докато намериш твоя продавач, аз ходя от години при едни и същи. Само от арабите не купувай, че изглежда уж по-евтино, но по всвкакъв начи се мъчат да те прецакат - с качество, грамаж и т.н. Накрая като хвърлиш по-скъпо идва..

Ваня, горе писах за брашната. За България пробвай 2/3 от твърда пшеница и 1/3 тип 500.

# 622
  • София
  • Мнения: 2 259
По българските срандарти тип 500 не е най-рафинираното. Брашняна лига (специалисти по брашната), както и в сайтове, продаващи италиански брашна - навсякъде, където се сравняват българските и италиански стандарти,  показват еквивалент между българското тип 500 и италианското тип 0.
По-фините и рафинирани брашна по българските стандарти са с номер под 500 - тип 450 и тип 400 сега се продава масово, а тип 350 съм виждала отдавна, на някои марки сега пише само фино брашно за сладкиши, което е по-фино от тип 500. Те могат да се сравняват с италианското тип 00.

https://m.bacchus.bg/novini/2016/04/27/2750435_brashniana_liga/

https://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%BE- … %D0%BA%D0%B3.6098

https://m.supermag.bg/food_products/testeni/brashno-i-smesi-za-h … /view?iid=3597167

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 00:00 от nati_nat

# 623
  • MI
  • Мнения: 10 886
Нати, благодаря, не съм виждала май това най-рафинираното. Кажи някоя свястна марка българско брашно, че в чудо се виждам като се прибра и искам да направя нещо...

Иначе е и така, и не е, защото не зависи само от рафинирането. С някои 00 се получават разните тестени много по-добре от с масова марка 0... Ето, и на Капуто дето са от най-добрите за пица уж са 00, пък издържат дълго втасване. Та и от качеството зависи, да не кажа предимно.

# 624
  • София
  • Мнения: 2 259
Нели, права си, качеството, то е решаващо за крайния резултат, няма спор. Труден въпрос ми задаваш за марка свястно българско брашно, качеството на българското тип 500 не е това на италианското тип 0 😀. Аз рядко ползвам български брашна, купувам италиански, има в БГ брашна на няколко мелници, без да съм наясно кои са по-добрите.
За българската пшеница знам, че често минава допустимото нитратно съдържание, което не ми допада. Белите брашна са тъпкани с избелители и подобрители - все химия, иначе бухва тестото добре с тази химия 😀.
Понякога купувам на Екосем натурално бяло, от каменна мелница, то е без избелители и подобрители, и е по-жълто. На Топаз Мел също не са лоши брашната и печивата стават хубави, но белите са избелвани с избелители.
Иначе от италианските тук (поне в София) могат да се намерят на Caputo, от него взимам сега семолина за паста и Манитоба 0 и от нея слагам 1/3 понякога в хляба. Както взимам и от тази мелница от това за пица.  А в разни електронни магазини с доставка в цялата страна могат да се намерят и на други мелниции, взимам и на Alce Nero, тип 0 за в хляба (1/3 или 2/3 ако не слагам Манитоба) и тип 00 за сладкиши, дават тези брашна за от органична пшеница от Emilia  Romagna.
За пълнозърнести ако ползваш нищо не мога да ти препоръчам българско, преди доста време какво ли не опитвах и нищо не харесах - няма вкус, за аромат да не говорим, никакъв, а като се купи италианско интегрално брашно, аромата те лъха щом отвориш плика. Чела съм хубави отзиви за пълнозърнестите брашна на Слънце и луна, но са си сериозна цена, особено различните от пшенично. Вариант е ако имаш достъп до магазинче, където продават здравословни храни и зърно, повечето имат вече каменни мелници и мелят на място каквото си избереш - лимец, спелта, пшеница. Аз в хляба слагам 1/3 пълнозърнесто различно от пшеница, но да не се вея ежеседмично по тези магазинчета за прясно смляно брашно се оборудвах с домашна каменна мелничка, а зърното си го доставям или от такива магазинчета в по-голямо количество (предпочитам да стои на зърно, а брашното да е прясно смляно и ароматно), или от онлайн магазини.

Иначе за по-фините брашна като се позагледаш в по-големите вериги, ще видиш тип 450 и 400, както и такива без номер, обозначени за сладкиши, но нямам лични наблюдения, както писах по-горе, ползвам италианско тип 00 за сладкиши.

Хич не ти помогнах много по въпроса за хубави български брашна, а за хубав готов хляб въобще не ме питай 😀

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 01:13 от nati_nat

# 625
  • MI
  • Мнения: 10 886
Нати, много ти благодаря, на мен ми беше полезна тази информация. Ще се огледам следващия път за някое от тези, които писа, поне да пробвам. Аз там хляб и не пробвам вече да правя, ама родителите ми много харесват някои сладки неща като кростата или торта с ябълки, или някои солени торти, а те уж не са толкова претенциозни за брашното. И все не съм доволна от резултата накрая и се изнервям. Бях намерила едно от Пулия, хубаво за такива неща, но не помня марка. Но все  гледам ако може да е нещо местно, така ми се струва честно, както за зеленчуци, сирене и т.н. Ама те като не ми предлагат добър продукт се принуждавам накрая...

# 626
  • София
  • Мнения: 2 259
Нели, то и аз съм патриот и подкрепям българските производители, но и искам да осигуря качествена храна на семейството си.
Щом ти трябва за сладкиши, пробвай това тип 400 на Топаз мел
https://m.facebook.com/pages/category/Food---Beverage-Company/to … 8&__tn__=EH-R
Те имат и едно за козунаци, пак е тип 400, както и едно Екстра, дават го за хляб, но е по-фино от стандартното тип 500 и става за сладкиши.

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 10:51 от nati_nat

# 627
  • MI
  • Мнения: 10 886
Благодаря, Нати, това май съм го виждала, ще пробвам. Аз не от патриотизъм толкова, имам си философия да купувам основно местно производство и основно от по-малки производители, тук го спазвам без проблем но в България ми е малко по-трудно за доста неща. За съжаление. Мъча се колкото мога с моето потребление да насърчавам точно такива малки производители, а не големите корпорации. Това сигурно от поне 15 години го спазвам колкото мога, добре че и ММ е съгласен, защото ми е навик вече. Но както казваш, на първо място е качеството, после всичко останало...

# 628
  • Мнения: 2 373
За стари български рецепти - делят се на няколко типа. Селски, по региони, пренесени са и към градовете. Чисто градски, оформят се от края на 19-началото на 20 век под силно влияние на австрийска, чешка, френска кухня. После на основата на много от тях се създават класиките от рецептурниците като пиле фрикасе и пр.

Стари градски рецепти - има сравнително ново издание с някои леко видоизменени рецепти на Ивелина Иванова от сп. Меню. Но с едно наум, защото рецептите не са напълно автентични.

Огромен рецептурник с всякакви видове, основно европейска кухня от 30-те, 40-те години и малко българска народна кухня има Нацко Сотиров, първо царски готвач, после социалистически. По антикварните книжарници има доста книжки, но те са по-скоро сборник от различни. От първите десетилетия на социализма - рецептите на Пенка Чолчева.

https://chitanka.info/book/3103-601-izpitani-gotvarski-retsepti

Тук има една, като гледам горе-долу са автентични ястия от разни региони: https://chitanka.info/text/2282#textstart

Научно - от Етъра до Габрово имат три издания по българската регионална кулинария. Рецептите са много малко, но на места са описани технологии и продукти. Може да се видят свободно тук: https://www.etar.org/izdania/izdania.htm

Иначе при интерес мога да дам няколко регионални, съвсем автентични рецепти, ама това май е за друга тема Simple Smile

# 629
  • MI
  • Мнения: 10 886
Весела, защо не направите ти или Ауто една тема за стари български рецепти? Мисля че на много хора ще е интересно и полезно, аз със сигурност ще ви следя най-редовно. Мен ме интересуват основно точно селските рецепти, особено регионалните различия. Според мен те са по-оригинални и интересни, но всеки с вкуса си. Според мен ще е много следена и полезна тема...

Общи условия

Активация на акаунт