Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Горски гъби-как ги консервирате и какви ястия приготвяте с тях?

  • 848
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 377
Здравейте!
През лятото отново ще събираме горски гъби-манатарки,пачи крак,булки и челядинки.
До миналата година ги замразявах,но сега искам да ги консервирам в буркани.

За ястията-моля споделете какви ястия приготвяте с тези видове гъби.
Знам,че има много рецепти в интернет,но аз предпочитам изпитани рецепти.

Аз приготвям крем супа от манатарките
Гъбен сос
Пачи крак -задушен с масло
Панирани манатарки

# 1
  • Мнения: 27 707
Горските гъби са най-ароматни, когато са сушени. Предлагам ти  най-мързеливият начин - сушиш. Не е задължително да имаш сушилня. Можеш да ги нанижеш на гирлянд и да ги окачиш на терасата.

# 2
  • Мнения: 4
Здравейте!
През лятото отново ще събираме горски гъби-манатарки,пачи крак,булки и челядинки.
До миналата година ги замразявах,но сега искам да ги консервирам в буркани.

За ястията-моля споделете какви ястия приготвяте с тези видове гъби.
Знам,че има много рецепти в интернет,но аз предпочитам изпитани рецепти.

Аз приготвям крем супа от манатарките
Гъбен сос
Пачи крак -задушен с масло
Панирани манатарки
Здравейте,как точно ги замразявате?Могат ли печурки да се замразяват?

# 3
  • Мнения: 170
аз манатарката и булката гъба ги забърсвам с влажна кърпа  от листа/трева и ако има песъчинки след което ги режа на едро и в пликчета и във фризера, поне така направих и в неделя като набрах 13кг. Simple Smile
Иначе за приготвяне манатарката я правя по два начина,големите на филийки и се панират втория начин на едро се режат и с масло се запържват след което като са почти готови слагам сол черен пипер копър и по желание за вкус добавям и чесън Simple Smile.
Булката гъба или както ние и викаме яйчанката основно пържена в масло или печене с месо във фурна

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 15:59 от mitko_dvd

# 4
  • Варна
  • Мнения: 1 343
...на едро се режат и с масло се запържват след което като са почти готови слагам сол черен пипер копър и по желание за вкус добавям и чесън Simple Smile.
+1  за това блюдо! Уникален вкус,  става и за предястие, и за основно, и за гарнитура, и за мезе....

# 5
  • Мнения: 170
...на едро се режат и с масло се запържват след което като са почти готови слагам сол черен пипер копър и по желание за вкус добавям и чесън Simple Smile.
+1  за това блюдо! Уникален вкус,  става и за предястие, и за основно, и за гарнитура, и за мезе....
най-вече става за рИкиЪ Simple Smile

# 6
  • София
  • Мнения: 382
За челядинките - сушени наистина е най-лесно. Аз ги обожавам в супа, става страшно ароматна и вкусна. Пачият крак бих мариновала и затворила в буркани. Манатарките са страхотни за ястия с ориз и месо (например заешко).
Ох, направо ми потекоха лигите Bowtie

# 7
  • на последния етаж
  • Мнения: 6 838
Донесоха ми малко пресни манатарки, които ми се искаше да панирам (много ги обичам панирани), но няма да мога, тъй като ще пътуваме и ще се върнем след седмица. Мога ли да ги нарежа за паниране и да ги замразя? Ще стават ли за паниране след това?

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 19:38 от Лита

# 8
  • Мнения: 9 377
Да,ще стават за паниране.

# 9
  • Мнения: 170
Просто не ги мийте да поемат вода!!!

# 10
  • Мнения: 4 856
Моя роднина прави така - запържва гъбите не до готовност, а само колкото да си редуцират обема, и в пликчета във фризера. Така като ги сложи в тигана, стават златисти и хрупкави, а моите манатарки, замразени сурови, ставаха на супа от отделената вода. Вече знам как да ги съхранявам, ама гъби няма.

# 11
  • Мнения: 170
Моя роднина прави така - запържва гъбите не до готовност, а само колкото да си редуцират обема, и в пликчета във фризера. Така като ги сложи в тигана, стават златисти и хрупкави, а моите манатарки, замразени сурови, ставаха на супа от отделената вода. Вече знам как да ги съхранявам, ама гъби няма.
по този начин има много голяма вероятност да замиришат на гранясало след новата термична обработка!!!!

# 12
  • на последния етаж
  • Мнения: 6 838
От време на време до близкия пазар се явява един човек, който предлага горски гъби. Така и не се престрашавам да си купя, а толкова ги обичам. Neutral Face

Общи условия

Активация на акаунт