Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 май 2019, 17:46 ч.

Старите български рецепти

  • 3 819
  • 56
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 883
Добре дошли в новата тема! Обменяме опит и рецепти от стари спомени, баби, дядовци, готварски книги и всякакви източници. Имаме интерес към регионална кухня - Северна и Южна, Родопи, Странджа, Добруджа, Дунавско, Шопско, Пиринско, чак до Банат, Западни покрайнини, малоазийски българи и такива от днешна Украйна.

Моля, имайте предвид, че мерките и технологиите на старите рецепти са различни, разчита се повече на усета и опита! Хубаво е да споделяме и нещо за продуктите, ако в днешния си вид се различават от старите.

# 1
  • MI
  • Мнения: 9 956
Много благодаря, Весела, ще следя с интерес! Ако сте съгласни с Ауто, може да копираме постове ви от другата тема тук?

# 2
  • Мнения: 18 131
Имало ли е вече такава тема? newsm78

# 3
  • MI
  • Мнения: 9 956
Не, идеята за темата дойде от дискусия в друга тема и един мой въпрос. Simple Smile

# 4
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 2 957
Имало ли е вече такава тема? newsm78
има, но не под това заглавие
стари бабини рецепти - https://www.bg-mamma.com/?topic=879659

нямам представа удачно ли е да пусна тема - старите дядови рецепти, стари рецепти от комунизма, рецепти от миналия век ....

# 5
  • MI
  • Мнения: 9 956
Въпросът бе за традиционни български рецепти, от преди 50те години на миналия век. И в частност регионални такива. Момичетата дадоха много ценна информация в 2-3 поста и съм сигурна, че ще стане изключително интересна тема, различна от фрикасето на баба ми от 70те или рецептите на Балкантурист. Който не му е интересно, моля да не троли. Благодаря.

# 6
  • Мнения: 2 163
Имам една книга, останала от майка ми - за традиционни български рецепти от различни краища на България. В момента не е пред мен, за да кажа точно, но мисля, че е издадена някъде през 80-те години. По нея майка ми правеше пълнените чушки с боб за Бъдни вечер, сега аз ги правя, също по нея. Гледала съм и рецепта за реване - за мой срам не го научих от майка ми, която го правеше на око. Случайно намерих само пропорцията за сиропа.
Та, ако ви интересува конкретна рецепта, мога да потърся в тази книга. Не гарантирам, доколко е автентична.

# 7
  • София
  • Мнения: 646
Много благодаря, Весела, ще следя с интерес! Ако сте съгласни с Ауто, може да копираме постове ви от другата тема тук?

Няма проблем да споделиш линковете към кулинарните книги, които споделих относно твоето търсене, но трябва да се уточни - правописа не е съвременен т.е. в установените след 1945 година норми и при изписване на думите в рецептите се използва стария правопис.

# 8
  • MI
  • Мнения: 9 956
За стари български рецепти - делят се на няколко типа. Селски, по региони, пренесени са и към градовете. Чисто градски, оформят се от края на 19-началото на 20 век под силно влияние на австрийска, чешка, френска кухня. После на основата на много от тях се създават класиките от рецептурниците като пиле фрикасе и пр.

Стари градски рецепти - има сравнително ново издание с някои леко видоизменени рецепти на Ивелина Иванова от сп. Меню. Но с едно наум, защото рецептите не са напълно автентични.

Огромен рецептурник с всякакви видове, основно европейска кухня от 30-те, 40-те години и малко българска народна кухня има Нацко Сотиров, първо царски готвач, после социалистически. По антикварните книжарници има доста книжки, но те са по-скоро сборник от различни. От първите десетилетия на социализма - рецептите на Пенка Чолчева.

https://chitanka.info/book/3103-601-izpitani-gotvarski-retsepti

Тук има една, като гледам горе-долу са автентични ястия от разни региони: https://chitanka.info/text/2282#textstart

Научно - от Етъра до Габрово имат три издания по българската регионална кулинария. Рецептите са много малко, но на места са описани технологии и продукти. Може да се видят свободно тук: https://www.etar.org/izdania/izdania.htm

Иначе при интерес мога да дам няколко регионални, съвсем автентични рецепти, ама това май е за друга тема Simple Smile



Благодаря, Весела, явно в различните части на България се прави по различен начин. В този ред на мисли, някой знае ли хубава книга за българска регионална кухня? Не съм виждала никога, а много би ми била интересна. Очевидно от преди Балкантурист. Simple Smile

Имам стари книги с български рецепти, но дали са хубави всеки сам преценява...
https://mega.nz/#F!isVhDCKA!U_9ELR0ZveFwed4I537fTA


Пони, давай, на всички ще ни е интересно...

Последна редакция: сб, 01 юни 2019, 14:55 от bubanka

# 9
  • Russe, Ruse, Bulgaria
  • Мнения: 1 219
Здравейте!
Виждам, че тук ще се обсъждат български рецепти и то автентична българска кухня.
Приветствам тази идея и искам да се включа с въпрос.
В Северозападна България има  едно ястие, наречено "Пиле лютика". Аз приготвям това ястие, но искам ако някой има рецептата от стари книги и тефтери, моля да сподели.

# 10
  • софия
  • Мнения: 7 734
Пиле лютика се приготвя навсякъде. Аз съм от София, както и дядо, баба, и т.н., но помня, че майка винаги го е приготвяла. Само по веднъж през лятото, защото е връткаво Laughing И много вкусно, особено с топъл хляб да си топиш сосчето.
В книгите, към които е даден линк, има рецепти за пиле лютика. Аз ползвам рецептата от една книжка от 1982 г. и мога да снимам, но не мисля, че рецептата е стара. Най-вероятно е адаптирана и не пише от коя част на България е.

Последна редакция: сб, 01 юни 2019, 14:16 от zvаnchе

# 11
  • Мнения: 1 883
Лютика и пиле-лютика се прави много по Врачанско, Плевенско, но и по други части съм срещала. Имам една от сп. "Меню", ама не знам колко е автентична. При нас се прави само лютика, без пиле, когато станат доматите и чушките, ама е на око и ще трябва да гледам и записвам горе-долу пропорции от някой по-възрастен. Най-общо са запечени и обелени домати, печени и белени чушки, запържват се доста лук, ври известно време и се яде. Не помня дали се добавяше още нещо.

Една рецепта за жегите, от Белоградчишко. Наричат го косачко кисело, на други места има подобни, известни като жътварски таратор.

В купа студена вода от вечерта се накисват сухи люти чушки, ако имате и няколко сладки може. На сутринта се маха люспата, ако лесно се отделя, кълцат се или се счукват малко с хаванче. Във водата, в която са киснали, се добавят нарязни краставица, повечко оцет, малко сол, копър, малко чесън и по желание - щипка захар. Но захарта едно време е била скъпа, така че това е късна добавка. Трябва да е доста кисело и люто на вкус, яде се по време на коситба. Разхлажда чудесно в жегата.

# 12
  • софия
  • Мнения: 7 734
На пиле лютика, накрая, слагам счукан чесън и нарязан магданоз, и разбърквам.

# 13
  • MI
  • Мнения: 9 956
Баба ми приготвяше лютика, без пиле и слагаше с нарязани варени картофи, точно с повече чесън и копър. За нея това беше лютеница. Simple Smile  Точно от Северозападна България.

# 14
  • Бостън
  • Мнения: 4 264
Баба (Плевенско) правеше лютиката без лук! Винаги с пиле!

Общи условия

Активация на акаунт