Частни училища - информативна тема 19

• 94 013
  • 755
  •   2
Отговори
# 480
  • София
rumba77 ме подсеща. В СС таксата за ПУК вече е € 5700.

# 481
  • София
Извинявам се за намесата в темата. Но искрено се надявам модератор да поореже бодлите на таралежа. . Милостиня за деца на бедни или скръндзави родители давал...

Ежко, имаш ли идея въобще колко финасово обезпечени и отгоре  родители не са скръндзи и съвем целенасочено  (имали са си доводите) са подкрепили избора на детето си за ДУ, с идеята, че после има за нещо далеч по-заслужаващо си да се инвестира "спестеното" --  не материално, разбира се, а пак в сферата на образованието. Ще ти дам пример с едно дете. Стефан Б, ако чете, ще потвърди думите ми (общи познати). Та детето има определено платежоспособни родители, стиснати в никакъв случай, още по-малко безхаберни на тема образование. Колкото до това  да  разчитат на твоята милостиня - оставям го без коментар... Но детето им, а и  второто им няколко години по-късно, минава по изцяло държавна пътечка пътя си не към къде да е , а към Харвард -  държавна детска градина, квартално основно  училище в  непосредствена близост до дома на баба и дядо, СМГ до 7 клас, езикова до 12-ти... Добре че си бил ти да спонсорираш клетото дете на скръндзави родители, което отвъд Океана води упражнения/преподава, докато още следва.. Ще да е благодарение на твоето милосърдие, иначе нямаше да стигне дотам, при положение, че е бил онеправдан със стиснати родители и  не е помирисал АК заради тях. То бива изцепки, ама всичко си има някакви граници все пак..

Последна редакция: чт, 22 фев 2018, 00:40 от пенсионирана русалка

# 482
  • София
И каква стана тя? Една трета от родителите - бедни, една трета - скръндзави и една трета - амбициозни харпии. И само Ежко целият в бяло, спонсорира едните, търпи другите...
😂😂😂

# 483
  • София
Хахаха, Онна Joy

# 484
 Joy hahaha Joy

Добре казано. Въпрос на избор е всяка от нас към коя от трите групи предпочита да бъде приобщена.

Тази тема, стана "Американски колеж 2".

Униформите в ЧУ за мен са допълнителен прикрит доход за собствениците на училищата. Върнатите комисионни за избора на конкретна фирма са порядъчни суми. Срещу високи цени и ниско качество родителите получават сериозно увеличение на таксата, прикрито чрез цената на униформата. Както и факта, че някои ЧУ удобно не покриват цената на учебниците по английски(а я искат допълнително извън таксата), макар разширеното изучаване на езика да им е в рекламната стратегия.  Wink

Като изпробала версията "с униформа" и "без униформа" - твърдо съм за "без униформа". Не ми е по-евтин варианта с униформа, защото освен скъпата униформа, трябва да купувам и ежедневни дрехи все пак. А когато сме в училище без униформа просто не ми се налага да купувам два "ката" дрехи в зависимост дали е на училище или е извън училище.

Последна редакция: чт, 22 фев 2018, 10:44 от Анонимен

# 485
Joy hahaha Joy

Униформите в ЧУ за мен са допълнителен прикрит доход за собствениците на училищата. Върнатите комисионни за избора на конкретна фирма са порядъчни суми. Срещу високи цени и ниско качество родителите получават сериозно увеличение на таксата, прикрито чрез цената на униформата.

За това не бях се сетил, а е вярно, напълно логично звучи, а и много родители примерно от ПЧМГ са се оплаквали в темите напред как дрехите от униформите не били качествени, а били много скъпи.

# 486
  • София
Като се замислиш, доста е тъпо да изнудваш родителите точчно от ЧУ със скапани униформи на високицени. Хората толкова пари  дават за такса, допълнителни занимания, транспорт и т.н., те взели да им извиват ръцете с едни униформи.

# 487
  • София
Има и хубава страна на униформите, тя не е свързана със средства и тнт

Ако детето има огромни претенции с каква по-голяма рокля, пола или с какво точно животно да й е блузата, панталона и тнт и всяка сутрин има спор за начина на обличане хаха Simple Smile
Примерно моето дете има собствена своя визия и обожава да си избира дрехите. Понякога е безумно, въпреки че обяснявам и си налагам мнението да облече по-удобни дрехи, все пак си е спор, обяснения и тнт. Някои майки не успяват да се наложат и децата в градините пристигат с безумни рокли, които им пречат или ги напишкват като ходят до тоалетна хаха Simple Smile

Като има позволени само някои дрехи няма да има тия разправии Simple Smile

В някои училища само официалните униформи по празници са задължителни, през останалото време човек може да купи каквито иска дрехи, стига да са в няколко основни цвята (от логото примерно), а отгоре елека или суитчъра с логото. Така родителите трябва да купят от задължителните - 1 официална, 1-2 елека и 1-2 суитчъра, останалите дрехи може да си ги купи от където иска.

# 488
  • София
Е, хайде, говорим за деца в училищна възраст все пак. Моята дъщеря също имаше такъв драматичен период с обличането в ДГ, но вече е сравнително голям и разумен човек и спокойно можем да се разберем.
За униформите съм по-скоро против, но ако училището ми харесва, наличието на униформа не би ме спряло. Тоест, не е от критериите, които натежават.

# 489
Ами за мен желанието за индивидуалност съвсем не е лошо нещо. Въпрос на желание на родителя е да канализира това желание за индивидуалност в нормалните и приемливи рамки. А голите гърбове, лаковете, червилата и т.н. изцепки се парират много лесно с правила за външния вид, наложени от училището.

Постфактум си направих сметката, че разхода ми за униформа и учебници в ПБ изобщо не е била сума, която лесно бих пренебрегнала. Не, че би ме съборило, но все пак е някак си дразнещо да те взимат по този елементарен начин за тъпа калинка.

# 490
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз мисля, че трябва да се наложат първо от семейството.

# 491
  • София
И какво сега, ще разчитаме училището да елиминира разправиите вкъщи на тема дрехи ли?

# 492
  • София
Ето моята сметка за униформите. 5(пет) години ги ползваме. За това време съм поръчвала 3 пъти. Пазя всичките дрехи, които общо са - 2 поли, 5 суичери и 5 жилетки, 4 пуловерчета без ръкав, 3 блузи лакоста с дълъг и 3 с къс ръкав, 1 тениска за физическо. Останалите долни дрехи - блузи лакоста са по две в комплект за 3 лири, по 3 комплекта на година и обикновени тениски за 3 лв., които са купувани всяка година, както и дънки и анцунг от каквито си иска човек магазини. Всеки може да сметне това колко струва. За пет години. Дрехите за свободното време да са много малко, все пак детето ходи извън у-ще само на спорт, на кино и в бан. Лично на мен откакто сме с униформа голямото ми дете ми излиза много, в пъти по-евтино от малкото(при все че то износва дрехи на кака си).

# 493
  • София
Аз проблеми с обличането нямам, имаме ясни правила за това, но при някои други семейства униформите биха били плюс.
Да, вярно е, че в ДГ и в училище е съвсем друго, но е вярно и това, че едно ако има да се облича така и другите ще искат Simple Smile

Иначе естествено, че бих предпочела да нямам ограничения в дрехите, при нас няма да има проблем. Може вместо униформи да има някакво общо правило, но без ограничение в цветове и шарки. Още повече, че аз дрехи пазарувам главно не от БГ и излизат доста изгодно.

# 494
Аз пък съм твърдо за униформите в начален етап.
Преди години мислех,че е страшна глупост и ги свързвах със сините престилки.
Качеството е прилично. Нищо различно от другите дрехи които купуваме за детето. Има 3 не униформени суичер и 3 не униформени блузи...дънките са едни и същи. Та дефект харчим много по-малко пари за дрехи. Твърдо против продължавам да бъда против сако в униформата. Щото и аз трудно го понасям.

Колкото до индивидуалността,  ако не може да се покаже от това което е в главата....то е...ти индивидуалността.

Общи условия

Активация на акаунт