Частни училища - информативна тема 19

• 93 445
  • 755
  •   1
Отговори
# 45
моята е в чуждестранно училище, първи клас, на 6 г
sylviana, живеете в чужбина или говорите за училище в бг? Аз не съм чувал за чуждестранно училище с разширено изучаване на математика в София, а много търсих. Относно материала, който споменахте по математика, според мен е много рисковано да се почва с толкова нови концепции от първи клас, освен ако не са се занимавали с математика в предучилщната. Рискът е да научат едни алгоритми за решаване на задачи без да ги разбират. Това е моето мнение.

# 46
Не бях чувала за ЧСУ Светлина, звучи много интересно, направо мисля да се обадя за среща ако не е късно. Ново ли е училището?

# 47
Светлина са едни от първите частни градини, имаха три мисля, а от известно време и училище. Преди години детските градини бяха с противпречиви отзиви и си спомям за много недоволни родители. Но с течението на времето. като че ли се пооправиха нещата и учениците имат много високи резултати на външното оценяване. Интересно е някой родител с дете там да сподели.

# 48
doraemon,
Скрит текст:
пътуваме в бг и в чужбина, ползваме училища от една и съща система. определено не е с разширено изучаване на математика, не сме търсили такова. явно просто е такава редовната им програма. все пак не си представяй някакво супер ниво, просто решават простички задачки със събиране, изваждане, умножение и деление. преговарят много, непрекъснато повтарят, затвърждават, връщат се към по-лесни неща (например днес може да са решавали задачки с умножение, но утре да им дадат отново най-проста аритметика 2+2, 6-3 и т.н.), та ако някой не е разбрал, да се запълнят пропуските. и нещо, което според мен е доста важно - нямат оценки, никакви. така че при несправяне детето не се чувства зле от лоша оценка.
може би ключът е в системата на преподаване. имат страхотни учебни тетрадки, учителят допълнително им дава работни листа. не върви по някаква строго определена програма, с впечатление съм, че той сам си я прави и решава какво и кога да преподаде.
ЧУ Светлина не е ново. Преди 4-5 години посетих детската им градина, тогава ми се стори добра идея детето да започне в градината и да премине в училището. Но срещата с директорката много ме разочарова. Изслушах едночасови високопарни думи за иновативните им методи и индивидуалния подход, както и за финансовото и сексуалното обучение на 3-годишните, за ранното чуждоезиково обучение (от което се оказа, че има само английски, а на сайта бяха изброени повече езици) и т.н. празнословно рекламиране. На нито един от конкретните ми въпроси не беше отговорено по същество, а директорката дори не ме попита нещо конкретно за детето - момче или момиче е, на колко е години, какво може, от кога искаме да започне. Отказа да ми даде и точна информация за таксата, а ми каза че хубавите неща си имали цена. Така и не разбрах кога ще се запозная с финансовите условия. Позволяваше си да коментира начините на отглеждане на децата в България - “вие как ги пасете децата по парковете“, “ужасно е да ми дойде дете в първи клас, което да ме вика в тоалетната, за да го избърша“ и т.н.
Накрая ми каза, че имало само още две места в градината и да решаваме бързо. Т.к. не ми хареса, на следващия ден изпратих имейл, че сме решили друго и благодарих за срещата. Не получих отговор, но след 1 седмица получих имейл с приканване да вземем решение, защото имало само още едно място. Не отговорих повече.

# 49
Светлина имат училище в кв.Витоша в района на посолствата. Като сграда и местоположение изглежда добре. Имам позната с дете със СОП което е в училището . Тя е доволна.

# 50
деление с делител от 0 до
off topic и в кръга на шегата, ама дано не ги учат да делят на нула  Grinning Peace

А по темата - моите терзания за ПУК и начално училище приключиха, днес записахме детето Simple Smile Олекна ми. Училището не е елитно, но и детето ми е 5 годишно, без особено изявени способности, та смятам избора си за подходящ за него Simple Smile

# 51
  • София
sylviana, благодаря че споделяш, явно е факт, че успяват да научат децата на сложни според мен неща. Дали наистина нашите представи, формирани от опита ни за образованието, са вече остарели и нещата наистина са много различни... Доста се пообърквам вече, в различните училища получавам доста различна информация. Програмата на МОН е само минималната основа, необходима за лиценз. От там нататък всичко е различно. А в същото време всички гледат резултата от НВО по МОН и класирането на училищата. А и кандидатстването в последствие е пак с български и математика.

Птиците.... ако е удобно къде записахте детето? Съвсем в реда на нещата е според мен дете на 5г. да не е показало някакви способности, та те още учат буквите и цифрите, не са работили с текстове, задачи... и нашето е така.

# 52
Птиците ..., ами такива са им задачите, бе (0:0=..., 21:0= ...., на което те пишат “не е възможно“ или нещо такова).
представям си как ти е олекнало, че си си записала детето. на мен ми беше много готино като се записахме и всички терзания кое училище да изберем останаха зад гърба ни.

# 53
sylviana идеално ги учат значи  Peace
Иначе да, буквално ще спя по-добре довечера  Laughing

# 54
деление с делител от 0 до
off topic и в кръга на шегата, ама дано не ги учат да делят на нула  Grinning Peace

А по темата - моите терзания за ПУК и начално училище приключиха, днес записахме детето Simple Smile Олекна ми. Училището не е елитно, но и детето ми е 5 годишно, без особено изявени способности, та смятам избора си за подходящ за него Simple Smile

Много се радвам за вас, и колко нормално изказване прозвуча.... Напоследък откакто влязохме във филма в кое училище, имам чувството, че масово родители възприемат децата си за особено надарени в една или друга област, понякога толкова натрапчиво, веднъж станах свидетел на следния разговор: учител казва на майка „днес Х разглеждаше с голям интерес книжки на английски“, отговор на майката: ааа да, много е умна и много й се отдават езиците, има талант, вкъщи пее на английски и изобщо много напредва и не само с езиците.... (около 5 г. май беше детето) 😊 И между другото не само училища като Света София са резултат на амбициите на родителите, но и т. нар иновативни училища – там също има родители на деца гении по мои скромни наблюдения, но ъгълът на гениалността е друг😊))))))) ако мога така да се изразя. А според мен всеки родител със здравословно и отговорно отношение към детето си, би следвало да осъзнава, че на тази възраст е налудничаво да се говори за „изявени способности“, изключвам очевидно надарени деца, които личат от далече и нямат нужда от родителите да обясняват колко са надарени (и в най честия случай не обясняват😉 Лошото е, че като дойде нашето време за избор на училище и като тръгнахме да проучваме, се оказа, че е доста трудно е да намериш нормално училище, хем спокойна атмосфера за децата без стрес и без ориентиране към резултати, хем да е среда, в която да се учи на едно добро и да излязат грамотни.... Първо си мислех, че е само мое мнение, но като чета във форума, явно не само ни срещаме трудност да открием тази нормалност😊

Птиците, ако не е тайна да споделите кое е училището, ще съм благодарна...., макар че вече толкова разгледахме и горе долу се ориентирахме😊 Най вече се ориентирахме в това, че семейната среда ще си остане ключова за следващите години на детето ни😊

Пожелавам спокойни и интересни ученически години на вашето детето. Има късмет, че майка му не е залитнала на вълната „дете с изявени способности“, че тогава вече което и да е училището, не му завиждам на детето 😊))))

# 55
Bamboo.ag, впечатленията ни от СС са същите. Това за лабиринта ме учуди, защото детето ми обича да решава лабиринти, разпечатвам му по негово желание непрекъснато лабиринти за всякакви възрасти и ме е изумявал като бързина и способност. А за този каза - беше много труден, мамо; пробвах от единия край, после от другия, после от средата, много време ми отне и не успях да го реша. Така че не зная какво всъщност са им дали. При психоложката задачите били лесни, имал грешки, които си е преброил  -  проверила ги е пред него. Откъм битовизми - моят нищо не е ял и до тоалетна не е ходил до обяд; учителката е  казала, че може да излизат до тоалетна по време на часа, но не е показала къде, а не изглеждала като човек, който обича въпроси (негови думи).

От настоящата ни градина, от която съм изключително доволна, ме съветват да не го пускам в ПУК в училище - по-свит е, да го оставя да порасне и да добие увереност в себе си, така че може би и това е вариант.

Благодаря за отзива за Е.Кестнер - много напред в списъка ми са. Малко трудна е връзката с тях - упорито не си вдигат телефона.

ЧОУ Светлина - съседско дете посещаваше градината пред 5-6 години, родителите бяха много доволни. Особено от един тъмнокож преподавател - по музика или по английски, не си спомням, който бил любимец на децата. Не продължиха с училището по финансови причини. Видях се с директорката, когато търсихме градина - тя не ми допадна; не избрахме градината, но не по тази причина. Подминавам ги за училище на този етап.

# 56
  • София
Здравейте, от няколко дни  ви чета и препрочитам Simple Smile Ситуацията е следната: миналата година преместих моите младежи в ЧСОУ Евлоги и Христо Георгиеви с очкването да учат повече китайски отколкото в Конфуций и с частната им учителка, и още други очаквания имах, но нещата се случват 50:50.
Та в момента ме интересува в ЧУ Томас Едисон,  настоящият 4-ти клас с колко дечица е и как протичат дневните занимания. Също така много ме вълнува дали децата от настоящия 4 клас имат намерение да продължат в 5 клас или ще полетят към СМГ и  ПЧМГ. Срещнах няколко поста на майки, чиито дечица са там, но ми е трудно да преценя кой в кой клас е...затова ако е удобно тук в темата или може и на лични.

# 57
  • София
pitia, аз имам молба към теб да разкажеш повече за ЧОУ "Евлоги и Христо Георгиеви". Училището е ново и има все още много малка информация за него. Би ми било много интересно да науча повече и то от родител с деца в училището.

# 58
Jul98 за Кестнер ме спечели точно директния и оперативен глас в телефона, когато аз ги потърсих за първи път преди 5 години.  Сигурна ли сте, че звъните на правилния номер?  Може би грипната ваканция има нещо общо.  Училището има оператор сутрин от 8.30 до 16.00, мисля.  Аз имам личните номера на всички учители на децата ми и рядко ми се налага вече да звъня през централа.

# 59
Бамбу, моята е в чуждестранно училище, първи клас, на 6 г. Събират и изваждат до 100 и решават уравнения, започнаха умножение с множител от 0 до 5 и деление с делител от 0 до 2. Не знам какво е заложено в българската програма, но като гледам, децата се справят, не е нещо свръх амбициозно и натоварващо. Важно е как им го преподават.
Моето 3то дете учи математика в 1клас (7год) в Ерих Кестнер по учебник на издателство Питагор.  Заложено е изучаването на числа до 100.  2рото ми дете започна училище по друга програма в БГ държавно училище 5 години по-рано и учиха числата до 20 в 1 клас (7год).  От 2ри клас е Ерих Кестнер.  В момента се справя добре за мен, без допълнителни уроци на олимпиади.  1вото ми дете започна училище на 4г възраст във Великобритания.  Започна да чете на тази възраст в училище, а числата бяха до 20.  На 12г възраст дете 2 се справя по-добре от дете 1.  Може би, по-късното залагане на академично напрежение даже е от полза. 

Общи условия

Активация на акаунт