ЧСУ Евлоги и Христо Георгиеви - мнения

• 1 263
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте!

Тъй като има само една тема за това училище и като цяло отзивите са малко, бих искала да отворя нова, в която да споделим мнение за училището:

- отношение на учителите
- подготовка на децата
- допълнителни дейности
- храна
- транспорт
- необходими ежедневни униформи

Благодаря

# 1
Здравейте,

Изразям мнението си тук за училището, понеже нямат на сайта си такава опция. Мнението ми е взето предвид само за 1 срок към 5 клас.

За изучаване на китайски език - силно препоръчвам. Не съм срещал такава мотивация към напълно нов език в дъщеря си и такова желание да продължи да го учи.

Облеклото не е евтино - около 600лв за минималното.
Такса година - 8000лв
Храна - 1600лв
транспорт - 2000лв за една посока  или 3300лв за двете посоки.

Страшно сме недоволни от учителката по английски език Ева Петкова, която няма за практика да пише двойки, но ги взима под предвид за срочна оценка. Така примерно при оценки две оценки 4 и 4  - за срока пише 3, с мотиви че не са задължени да пишат средна аритметична оценка и детето е било без домашна работа 3 пъти (за което тя не е писала двойка да ни индикира) и не била активна в час за конпенсация. Пише се само през електронен дневник и ако не го следите и гледате само оценките в него - няма кой да ви информира.
Дъщеря ми става в 6.00 сутрин и се прибира 17.30. за да сравните времето за домашни, макар и с мотиви, че са за след събота и неделя.

Още на първия учебен ден ни откраднаха новия суитчер на дъщеря ми. Отговора бе, че след като го няма в изгубени вещи - да не го търсим.

Видяхме подтискане в детето и намаляване на успеха (предвид входното ниво като оценяване и после другите оценки за усвояване на новия материал бяха по ниски).

Ако не ви трябва детето ви да изучава китайски език, НЕ препоръчвам това училище.

Дъщеря ми след 1 месец вече искаше да се връща в предното общинско училище, което не понасяше.

Лично аз не препоръчвам това училище!

# 2
Привет!

И аз бих искала да кажа няколко думи за това “училище”. Записахме двете си деца там и горчиво съжалихме. Нищичко не е както трябва там. Пълен хаос. Да, китайски се учи (доколкото ние, незнаещите езика, можем да кажем), но български, математика, английски - забравете. Пълна трагедия. И това става въпрос за ПЪРВИ клас. Нагоре не искам и да си помислям какво е. Ако искате детето ви да има успехи, ще са ви нужни школи/частни уроци. Мога и с имена на учители да говоря, но само ако някой има повече интерес.

Ръководството е напълно некомпетентно. Гоби си свестните учители и остават хора, които изобщо не са учители. Учителките с малки дечица си водят там болните и сополиви деца и ги смесват с предучилищна група и първи клас, има зверски много бактерии в стаята на ПУГ, децата страдаха през месец от стрептококови инфекции. Обръщах се към мед. сестрата (която е полуидиот), тя изобщо не ми обърна внимание, нито на мен, нито на други родители, които също разговаряха с нея по темата. Пускат ВУДИМО БОЛНИ деца в клас, дисциплина няма никаква и приемат деца, които определено имат сериозни психически проблеми. А уж правели подбор при приема. Няма такова нещо. Пълна загуба на време и пари е това място. Освен това е доста мизерно вътре. Често нямат и топла вода да си измият ръцете. Ние видяхме условията преди да запишем децата, но бяхме силно мотивирани от изучаването на китайски език и тъй като не сме префърцунени, решихме, че малко мизерия не ни притеснява. Но в комбинация с всичко останало ни дойде в повече.
Мога много още да кажа, но ще стане прекалено дълго. Не препоръчвам на никого да мъчи детето си там и да го превръща в идиот. Тези хора се интересуват само от таксите и нищо не правят за децата.

# 3
Здравейте,

Видях темата и реших да отговоря, защото детето ми е години там и може би ще е полезно за всички. Спазвам абсолютно дистанциране от мненията до сега и може да разчитате на пълно откровение.
Детето ми е няколко години в ЧСУ Евлоги и Христо Георгиеви, ще споделя откровено за мен плюсовете и минусите, които семейството ми е видяло до сега.

От самото начало много се набляга на китайският език. Децата, които са преместени или не са учили до сега китайски се разпределят в групи за начинаещи за да могат да наваксат спрямо другите си връстници от класа. Учебниците по КЕ се закупуват допълнително, но не си спомням да са били някаква огромна сума, в повечето случаи се разпечатват и подвързват, като доста дълго време се ползват. Допълнителни материали се закупуват също като тетрадка за йероглифи и моливи. В училището има китайски учители, който не говорят друг език и обучават децата заедно с българските учители по китайски. Групите са малки по 10-на деца, има и по-големи до 15-на деца, но в горните класове има паралелки от буквално 4-5 ученика, което е съществен плюс по обучителния процес, че преподавателите могат да обърнат доста повече внимание от колкото в държавно училище с 30+ ученика паралелки.

С учителите може да се говори свободно по всяко време, родителските срещи са онлайн, директорката Олга Ялъмова е достъпна в работно време и не отказва срещи и разбиране. Ръководсвтото много държи на КЕ, организира тематични посещения на китайски културни мероприятия постоянно, насърчава много децата да участват в различни конкурси, викторини, игри, мероприятия и не само по КЕ, но и всякакви състезания по математика, изкуства, спорт. От последните две години се организират езикови ваканции в Китай като лично директорката, няколко други учители и представител от посолството съпровождат децата. До колкото знам има и месечни посещения без учители за по-горените класове в Китай, където прекарват 1 семестър.

За съжаление през последните 2-3 години нивото страшно много се занижи. От училището си тръгнаха учители, които бяха любимци на децата, истински педагози с влияние, знания и подход към всяко дете. Замениха се с преподаватели с опит от частни детски занимални, които като във всяко друго държавно училище минаха на методиката: аз си изпявам урока, вие от тук нататък се оправяйте! Никаква проследимост на детето, никакъв ангажимент, пълно игнориране. Накратко след 4-ти клас обучението е под всякаква критика, незеинтересовани и некомпетентни кадри, а директорката Олга Ялъмова си позволява да държи тон на някои от родителите. Новодошлите деца преминават през фиктивен подбор и реално се взима всяко дете независимо колко зле повлиява на цялата паралелка. Дори когато и други майки се оплакаха от г-жата по математика, която откровено за нищо не става директорката беше им казала, че много деца чакали за местата на техните. Това не е вярно въобще, защото доста деца напуснаха училището и тази година има доста по-малко от други години новодошли и в първи клас.

По отношение на базата нашето семейство не е имало изисквния, но трябва да се има в предвид, че няма стол за децата. Има обособено място в коридора, където ядат на групи, като групата, която яде е под мръсотията и праха, който вдигат другите деца в коридора. По тази причина, че ядат на групи, реално няма време да се нахранят и децата недояждат! Няма реален физкултурен салон, обособена е една стая за това. Често няма топла вода, мръсни тоалетни, стаите са или много студени или много топли. Извън таксите се събират пари за всякакви глупости. Много ме дразни това, че се събират пари за „учебни помагала“ всяка година извън таксата, а учениците реално си носят всичко. Допълнително „учителите“ изискват какво ли не на издателства, които никой не ги е чувал. Майките сме доставяли помагала от Варна! В този смисъл към обявената годишна такса трябва да добавите заедно с униформите на децата около 1500лв. допълнително. 

За сега не смятам да местя детето в друго училище, но ако продължава да пада толкова нивото като учебен процес, организация и отношение изобщо проформа обучение на което сме свидетели може би ще го преместим още следващата година

Общи условия

Активация на акаунт