Частни училища - информативна тема 19

• 94 054
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Prizma, много добро обобщение:).

Ezko, твърде много са ти "дали"тата, ама то и по отношение на АК стоят подобни;). Например, дали разширяването на базата не означава по-широк прием със съответните по-ниски резултати и как това ще се отрази на средата и нивото?

# 436
Prizma, много добро обобщение:).

Ezko, твърде много са ти "дали"тата, ама то и по отношение на АК стоят подобни;). Например, дали разширяването на базата не означава по-широк прием със съответните по-ниски резултати и как това ще се отрази на средата и нивото?

С тази разлика, че нивото в АК идва от системата на обучение, а не си го търсят наготово с подбор...

# 437
  • София
С тази разлика, че нивото в АК идва от системата на обучение, а не си го търсят наготово с подбор...
Категоричният ти тон не прави твърдението ти вярно Simple Smile
Де да беше толкова просто (а ми се иска, понеже имам още едно дете и е хубаво да имаш избор)...

# 438
Без да съм активен участник в темата си позволявам да реагирам на изказването за нещастните деца с бедни или скръндзави родители. Мисля, че родител с такова изказване не би могъл да даде добро възпитание на децата си дори и в най-престижните университети да ги изпрати. Нашето семейство и най-близките ни приятелски семейства, не сме нито с малки финансови възможности, напротив,  нито стиснати. Но повечето децата са в държавно училище, защото от частните училища има 2-3, които си заслужават, останалите не дават нищо в повече на децата от държавните. Може би на родителите дават да се чувстват богати или не-стиснати:)  По мои впечатления от познати родители, в много частни училища средата не е добра, говоря среда родители и деца. Да, нивото в държавните не е добро чак толкова, но децата на нашите приятели наваксват с допълнителни занимания и децата са добре възпитани и се учат добре, имат хобита, които развиват със желание и нямат общо с училището. Пътуваме няколко семейства заедно по няколко пъти в годината на интересни места, децата ни възприемат различни култури и знаят как да се държат, обогатяват общата си култура непрекъснато с родителска подкрепа и ограничаване на екраните. Убедена съм, че приятелските ни деца в държавни училища по нищо не отстъпват на децата в частни училища. И със сигурност като отношение към живота ще превъзхождат деца, чиито родител може да се изкаже по този неадекватен начин. Ние чакаме резултат от училището Света София, имаме добри отзиви за там, може и да не ни приемат, има голям наплив и така и не разбрах какви са им критериите, при този наплив да надали ще си направят труда да разясняват, нормално, няколко пъти питах, отговорът беше проверяваме училищна готовност и ще ви уведомим до седмица-две. А и от разказа на детето ни не е направило всички задачи, нещо в този ден не е била явно в най-добрата си кондиция за 5 годишно дете, макар, че доста се занимаваме с него и според мен се развива добре за възрастта си:) Имаме резервен вариант още 2 частни училища, но там, цената е толкова висока, че имам притеснения за средата, въпреки, че няма да ни натоварят финансово. И все повече си мисля, че ако не е прието детето ни в Света София, ще учи в държавно училище и съм сигурна, че няма да е ощетено нито от към знания, нито от към среда. Съжалявам ако е извън правилата да се намесвам, следя темата от време на време, в случай, че се коментира нещо по приема в Света София, защото в момента ни е важно. Останалите коментари ме обогатяват като различни гледни точки на родители макар и в анонимен форум, са полезни. Но това изказване за нещастните деца наистина показа ниско ниво, където и да учи детето на този родител. Децата са плод на училището, но и на извънучилищна среда, семейство, приятелски семейства, роднини. И цялостният подход в живота се формира най-вече от тази извънучилищна среда.

За другото дете като дойде времето да тръгва на училище ще следя по от рано форума, наистина е полезен и благодаря на всички, които споделят впечатленията и мненията си! Дори за изказването за нещастните деца, посмяхме се добре с един колега доста напред в кариерата си, детето му е в държавно училище и е далеч от представата ми за нещастно дете.

# 439
  • София

Това, предполагам, го казваш на майтап? По друг начин не мога да го приема.

# 440
Олга, следите темата твърде отскоро явно. Повечето сме свикнали на подобни глупости и не отдаваме голямо значение на такива изказвания. С малки крайни изключения повечето участници в тази тема признават нивото и на редица държавни училища. Особено в периода след началното училище. Аз лично ще се радвам, ако добрите държавни училища се увеличават.

# 441
  • В офиса

Това, предполагам, го казваш на майтап? По друг начин не мога да го приема.
Защо мислиш, че е майтап?
Точно така е! Сега колко високо е нивото и по чии критерии е отделен въпрос. Но нивото идва от системата. И тя е добра дотолкова, че да повдигне всички до това ниво. Факт е, че АК дава ниво на посредствените, дава и огромно предимство при кандидатстване на "оувърачийвърите". Въпросът е какво ти дава, ако не си в нито една от тези групи.

# 442
  • София
Ами защото все пак правят подбор, нали така, не вземат Хасан от гетото, че да го образоват до високото си ниво.
Освен ако Ежко не казва нещо друго и съм го разбрала погрешно (което е напълно възможно).

# 443
OlgaD, бихте ли споделила, според Вас по какво се отличава Света София от подобните варианти като Питагор и Томас Едисон, където също се учи повечко и таргетират доброто представяне на МОН оценяването? И какви предимства намерихте на СС пред Свети Георги например, особено след като цената за Вас не е от значение?
В държавните според мен има немалки разлики дори в периода 1-4 клас при отделните училища и не е коректно да бъдат генерализирани. Така поне си мисля, може и да греша.

# 444
Ами защото все пак правят подбор, нали така, не вземат Хасан от гетото, че да го образоват до високото си ниво.
Освен ако Ежко не казва нещо друго и съм го разбрала погрешно (което е напълно възможно).

Ако Хасан от гетото покаже достатъчно потенциал и базова грамотност, не само ще го вземат, ами ще му дадат и помощ колкото трябва, за да завърши с отличие и блестящи перспективи. Има такива случаи досега.
АК правят подбор, но на потенциал за развитие, а не на почти готов материал. И после го развиват методично, упорито и целенасочено, а не разчитат главно на това, че материала се самообразова.

# 445
  • София
А СМГ подбират научени деца и ги оставят да се самообразоват? Или в Св. София го правят това - че вече изпуснах откъде тръгна конкретния разговор. Ти наистина ли сериозно ги пишеш тези неща?
(само да вметна, че нямам нищо общо със СМГ или със Св.София).

# 446
А СМГ подбират научени деца и ги оставят да се самообразоват?
Доскоро и до голяма степен правеха точно това. Вече не им дават и да подбират правилно.

Или в Св. София го правят това - че вече изпуснах откъде тръгна конкретния разговор. Ти наистина ли сериозно ги пишеш тези неща?
(само да вметна, че нямам нищо общо със СМГ или със Св.София).
В Св.София се опитват да прилагат методите на колежа. Не винаги на място, частично и с доста побългарявания. Доколкото мога да преценя дават достатъчно.

# 447
  • София
Аз не виждам разлика между подбора в Колежа, Св.София, Питагор, Шилер, СМГ (сега казваш, че нещо не им позволяват правилен подбор, което не съм сигурна какво значи) - правят изпит, подбират си деца. След това ги обучават.

# 448
Бе АК е top of the top и никое друго училище не е достойно дори да се конкурира с него. СМГ са ограничени и не могат мейли да пишат, нищо, че печелят медали и успешно си продължават обучението в топ унита. СС е бледо подобие, а за останалите....те са нищо. Аааа, а тези, които не искат да плащат за образование или не могат, са скръндзи или некадърници.

# 449
OlgaD, бихте ли споделила, според Вас по какво се отличава Света София от подобните варианти като Питагор и Томас Едисон, където също се учи повечко и таргетират доброто представяне на МОН оценяването? И какви предимства намерихте на СС пред Свети Георги например, особено след като цената за Вас не е от значение?
В държавните според мен има немалки разлики дори в периода 1-4 клас при отделните училища и не е коректно да бъдат генерализирани. Така поне си мисля, може и да греша.

Да вярно е, че ги обобщих нещата, тоса е личното ми субективно обощение:) Специално за Томас Едисон и Питагор само хубави неща знам, както за Света София. Също и за Азбуки. Но от Томас Едисон и Азбуки ни казаха, че няма прием тази година и повече не съм се интересувала. Питагор разбрах, че си има математически профил, а не исках от сега да е в училище с профил, особено математически, с баща й и двамата сме с хуманитарни професии и не ни идва отвътре да я запишем в такъв тип, макар, че е перспективно в днешно време. Свети Георги - улучихте темата последните седмици у нас, не знам конкретно с какво е по-малко добро от Света София, основно цената, която индиректно може да допринесе до снобска обстановка, ме притеснява, може да създаде у децата усещане за елитарност, което за мен е вредно за възпитанието и за ценностната система. Но може и да греша, опитвам да се ориентирам все още и имам резерви. И останалите училища, които наблюдавах: Петър Берон, ЕСПА, Климент Охридски, Увекинд, Българско школо, Дорис Тенеди и още няколко, ами наистина не видях причина детето ми да е там, а не в държавно. На дали е полезно да си споделям мнението за всяко от тях, защото е формирано от коментари на познати и лични впечатления на място, а не директно като майка на дете там. Да Ви кажа, искаше ми се да имаше повече избор във частните училища. Не знам какво впечатление съм създала от поста си, но не мисля, че държавните училища са това, за което плащаме данъци, редно е да предлагат едно по-виско ниво и на образование пък и като база. Но не можахме да намерим кой знае каква алтернатива в частните, които гледахме, освен в Света София, Азбуки, Томас Едисон и Питагор. Последните три споделих защо отпадат и така остана Света София като един разумен вариант. Но явно е разумен вариант за много хора и няма да стигнем до него да проверим с личен опит дали е чак толкова разумен и за нас😊

Надявам се да споделят отново майки на приети или неприети деца тази година в Света София в ПУК. Аз изчаквам да минат двете седмици и ще се обадя. Но до колкото се ориентирам, до 2-3 дни ако не са се обадили значи шансовете вече са значително намалели, само ако някой от приетите се откаже?

Общи условия

Активация на акаунт