Частни училища - информативна тема 19

• 94 029
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Ами защото все пак правят подбор, нали така, не вземат Хасан от гетото, че да го образоват до високото си ниво.
Освен ако Ежко не казва нещо друго и съм го разбрала погрешно (което е напълно възможно).

Ако Хасан от гетото покаже достатъчно потенциал и базова грамотност, не само ще го вземат, ами ще му дадат и помощ колкото трябва, за да завърши с отличие и блестящи перспективи. Има такива случаи досега.
АК правят подбор, но на потенциал за развитие, а не на почти готов материал. И после го развиват методично, упорито и целенасочено, а не разчитат главно на това, че материала се самообразова.

Така, така, - както и да го наричаш, очевидно измерват нещо и летвата за същото ще падне. И доколко методите им ще успеят  върху тази вече по-широка група, хм, това е въпросът и няма на какво да стъпиш, за да си сигурен:) От друга страна как да не си помисли човек, че и феймъсите в началото ще се окажат повече.
Дано не съм права. Надявам се, че докато стане време да избираме, ще има достатъчно натрупани наблюдения.

# 451
  • София
Като се замисля не само за концентрацията половин година за шестгодишно може да е о голямо значение, макар че не съм психолог.
Аршинът ясно е един за всички, но въпросът е -  същото училище дали ако през август "тества" отново същите деца би си направило същата извадка.
Ако отговорът е "не", .........

А отговорът е, че всъсщност ще тестваме психолога, а не децата. Подаваме на психолога стимулите (децата) и го виждаме дали има сходни критерии, дали са обективни или са според както му е станало на момента, дали изпада в собствените си байъси и зацикляния.
Колкото до заучените и собствените подходи, пак зависи от задачите. Ако задачата е за разпределеност на внимманието, няма свой подход,защото подходът е само един и само този един е правилният, а ако някой психолог вземе да го оценява по друг начин, значи не си е научил процедурата как се тества разпределеност на вниманието и на него трябва да му пишат двойка. Лабиринтите също имат един правилен подход, а не собстен и заучен. При задачи, които са повече в сивата зона, може и собствен подход да се търси, но детето трябва да се обоснове.

Ежко, това, че си данъкоплатец ти дава единствено правото да си данъкоплатец, ама то дори не е право, а задължение. Никакви данъкоплатски контроли права нямаш. Това е първото, което научават студентите по правните и данъчните дисциплини.

# 452
  • В офиса
Иве, ако правилно съм те разбрала, ще успеят. Лошото е, че според моите лични представи, летвата е изключително ниска. Разбира се, за Хасан от гетото е висока, както и за 3/4 от влезлите. Та те тази летва или ще я стигнат, или ще са аут. Което е прекрасно. В смисъл показва, че системата работи. Остава онази 1/4 за която летвата не е предизвикателство. Та тя се дели на 2 групи: оувърачийвъри дето сами се теглят, тук ще отворя скоба(за мен лично да се явяваш на всяка възможна поправка само за да целнеш 100-те процента си е извращение) и нормални български ученици. Е за последните нещо няма много плюсове. Или поне аз не ги виждам. А да тичаш на една писта с оувърачийвърите просто няма смисъл, прекалено времеемко и енергоемко е.

# 453
Тинки, овърачийвърите ще си бъдат такива във всяко училище.
А каква е по-добрата алтернатива за "нормалните", според теб?
Или хайде още по-широк въпрос - как тази алтернатива би трябвало да ИЗГЛЕЖДА?

# 454
  • София
Не мога да разбера защо всяка година се бистри едно и също - дали приема в няколкото търсени частни у-ща е добър. Ами ясно е - не е добър, не е никакъв критерии, и не може и да е обективен. Няма как да тестваш едни 6-7 годишни деца справедливо. От друга страна  - като има повече желаещи от местата все нещо трябва да се измисли. Но това не означава, че е правилно. Просто ситуацията го налага. Естествено е родителите, които не са получили покана да са възмутени и да считат, че е несправедливо. И аз ако бях на тяхното място и аз бих се почувствала по същия начин, макар да считам, че имам реална преценка за децата си.

Тинки, овърачийвърите ще си бъдат такива във всяко училище.

И тогава защо да плащат едни 12000 на година?

# 455
OlgaD, ние за сега абсолютно никаква алтернатива не окриваме в частните училища и сме на път да се откажем и да го запишем в кварталното.
за Свети Георги имам информация от преди няколко години за наличието на такава снобска атмосфера, не знам дали нещо се е променило.
За Св София и подобните не смятам, че едно самоцелно учене за оценки и голямо натоварване на малките децата е добро за тях. Поради тази причина определено предпочитам едно ненатоварено училище, но с добри и мотивирани преподаватели. Помислих си, че Св Георги може да е такова, но още не сме го проучвали. Освен снобската атмосфера за нас минус е и таксата, трябва да е наистина добро за да я оправдае.

Относно приема: ако не сте подготвяли детето си според мен голям шанс за СС/питагор нямате. Трябва да е работено с него, дали вие ще се занимавате от време на време, дали ще наемете човек да го готви.

# 456
  • София
В кварталното училище, класовете са по около 36 деца, това последно чух от мои близки. Дори само това би ме спряло от този вариант за 1 клас.
Редактирам да добавя, че все пак сигурно не навсякъде е така и че може би тази година с новите правила за прием няма да е така.

# 457
Като се замисля не само за концентрацията половин година за шестгодишно може да е о голямо значение, макар че не съм психолог.
Аршинът ясно е един за всички, но въпросът е -  същото училище дали ако през август "тества" отново същите деца би си направило същата извадка.
Ако отговорът е "не", .........

На този въпрос невярвам някой да отговори. С варианта АКО има много положения. Ако ДУ беше на ниво дали щеше да има толкова ЧУ в България. Ако родителите предпочитаха да плащат за екскурзии вместо за образование далу пак същите щяха да се развиват....и много други ако Simple Smile

# 458
  • В офиса
За Св София и подобните не смятам, че едно самоцелно учене за оценки и голямо натоварване на малките децата е добро за тях....
От къде знаете, че ученето е самоцелно? И че натоварването е голямо? Интересно ми е? Имам общо 12 години наблюдения и не съм видяла нищо такова... Мога много да си доказвам тезата, но няма смисъл, за това питам, това го казвате от лични наблюдения, или от наблюдения на Ваши близки, или от другаде?

# 459
  • София
В кварталното училище, класовете са по около 36 деца, това последно чух от мои близки. Дори само това би ме спряло от този вариант за 1 клас.
Редактирам да добавя, че все пак сигурно не навсякъде е така и че може би тази година с новите правила за прием няма да е така.

Това са градски легенди - в сборните занимални може и да са толкова, но в клас - най-много 26. По новата наредба вече са 22+/2/. Дори и в нашето "елитно" училище не си позволяват да набутат повече от 26.

# 460
OlgaD, ние за сега абсолютно никаква алтернатива не окриваме в частните училища и сме на път да се откажем и да го запишем в кварталното.
за Свети Георги имам информация от преди няколко години за наличието на такава снобска атмосфера, не знам дали нещо се е променило.
За Св София и подобните не смятам, че едно самоцелно учене за оценки и голямо натоварване на малките децата е добро за тях. Поради тази причина определено предпочитам едно ненатоварено училище, но с добри и мотивирани преподаватели. Помислих си, че Св Георги може да е такова, но още не сме го проучвали. Освен снобската атмосфера за нас минус е и таксата, трябва да е наистина добро за да я оправдае.

Относно приема: ако не сте подготвяли детето си според мен голям шанс за СС/питагор нямате. Трябва да е работено с него, дали вие ще се занимавате от време на време, дали ще наемете човек да го готви.
За СС имате по-голям шанс ако не си подготвяте детето тип НУКК. Ако не може да чете, пише смята не е проблем. Имате известно подобрение на шанса ако сте от 2 частни градини, не им запомних имената, има доста деца от там, да не помислите че ги готвят специално, просто изглежда са добри градини.
ПС Това важи за ПУК, за първи клас изпита си е сериозен. Но в ПУК, горките деца учат по 12 часа, и нямат детство.

# 461
  • В офиса
А каква е по-добрата алтернатива за "нормалните", според теб?
Или хайде още по-широк въпрос - как тази алтернатива би трябвало да ИЗГЛЕЖДА?
1. Няма такава;
2. Да си представим децата от СМГ в АК за 1/2 от таксата. Да си представим, че срочни оценки се дават субективно (да, защото всеки добър учител може да даде оценката не като средно аритметично, а отчитайки много други психологически фактори, като например да ти шибне двойка за мотивация, или ако в началото си тръгнал зле, а накрая си супер, да те мотивира с по-висока оценка и т.н. и т.н.) Да си представим, че изискванията към учителите са поне толкова високи, колкото към учениците. Да си представим учители, които не идват за 2 години, а поне за 5, т.е. вълнува ги какво оставят зад себе си. Та така....

# 462
  • София
При нас са 26 деца по списък. ДУ е. От тях 2-3 винаги отсъстват. В занималните има повече деца май, наистина. Но ние избрахме частна занималня, където са макс 8 деца цял след обяд , ако пак някой не отсъства. Смятам, че добра бройката, поне в нашия случай.

# 463

Това са градски легенди - в сборните занимални може и да са толкова, но в клас - най-много 26. По новата наредба вече са 22+/2/. Дори и в нашето "елитно" училище не си позволяват да набутат повече от 26.

Ами незнам колко са легенди но в СМГ -6 клас са по 33 деца. В 134 така нареченто Еврейско в 3 клас са 30 деца. За мен това е недостатък на ДУ. И пак казвам ако виждах някаква светлина в ДУ изобщо нямаше да търся частно. Но за съжаление не виждам такава.

# 464
Тези легенди, че в определени училища децата са изтормозени и депресирани още ли продължават да се разпространяват?

Общи условия

Активация на акаунт