Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 9

• 80 476
  • 759
  •   1
Отговори
# 555
Yangdze, живях там около година и половина, две. Самият наемодател беше супер, но и двете страни бяхме много коректни. Наем по банков път, изобщо не е досаждал да идва в апартамента. Като се нанесох само го поканих с жена му на гости и супер им хареса как съм си го направила, но аз обичам да ми е уютно, където и да живея и си го поддържах като собствен.  Като се изнасях го излъсках... Това малко като обяснение, как се чувствах в апартамента.
Иначе терасата беше затворена и гледаше на 2 метра от съседния блок, чудно беше Simple Smile Проследих ремонтите на всички в отсрещната сграда, тъкмо се нанасяха. Тогава сингъл, пей сърце без деца изобщо не ми е пречело, но сега не би ми бил пръв избор, ако трябва да гледам малки деца там. Всичко беше осеяно с екстрементите на уличните кучета. Някой път съм ги виждала по няколко в група да се придвижват и бая страх съм брала.Наистина не си спомням да имаше пейчица, площадка... С паркирането още тогава беше ужас. Имаше инциденти: едни се стреляха за паркомясто Simple Smile. Сега може да се е променило. Не съм ходила от много години там. От тогавашна гледна точка си ми харесваше обаче Satisfied 

# 556
Наемателите на майка ми се изнесоха предсрочно. В договора е упоменато, че тя ще задържи депозита в размер на два наема, ако те се изнесат преди изтичане на срока на договора.

С част от депозита ще се покрият неплатени сметки за последния месец, с другата - някои щети по латекса от лепени от тях плакати по стените. Сумата на депозитите надхвърля разходите й по възстановяване на щетите и последните сметки, така че питането ми е дали разликата следва да се декларира като доход? Ако да, към коя данъчна декларация следва да стане това?

# 557
Ако е с парно да не бърза да декларира нищо, защото не се знае каква ще бъде окончателната /изравнителната/ сметка.

Мисля, че няма нужда да декларира този остатък, защото в процеса на чистене, проверяване състоянието на мебели и ел.уреди може да възникне нещо, което не се вижда на пръв поглед.

# 558
Принципно да, немалко неща свършихме ние двете - пребоядисване на стените, пране на всичко - пердета, завеси, калъфи на матрак, диван и един куп чудеса, миене на чинии (тя отдава жилището готово за нанасяне, човекът само пантофите си трябва да донесе). Идея си нямам от данъчна гледна точка как следва да се остойности нашия труд, който беше немалко - нямаше нищо сериозно счупено, но за сметка на това всичко беше потънало в мърсотия. Една седмица по-късно, жилището вече свети от чистота и изглежда прекрасно с нов латекс, но имам мускулна треска от търкане на плочките в банята. Не очаквам да излезе нищо ново за оправяне, всички ел. уреди изпробвахме и функционират.

# 559
Принципно да, немалко неща свършихме ние двете - пребоядисване на стените, пране на всичко - пердета, завеси, калъфи на матрак, диван и един куп чудеса, миене на чинии (тя отдава жилището готово за нанасяне, човекът само пантофите си трябва да донесе). Идея си нямам от данъчна гледна точка как следва да се остойности нашия труд, който беше немалко - нямаше нищо сериозно счупено, но за сметка на това всичко беше потънало в мърсотия. Една седмица по-късно, жилището вече свети от чистота и изглежда прекрасно с нов латекс, но имам мускулна треска от търкане на плочките в банята. Не очаквам да излезе нищо ново за оправяне, всички ел. уреди изпробвахме и функционират.
Макарон, нашето данъчно законодателство не дава  възможност на физически лица да признават други разходи при наема, освен 10те процента нормативно признати разходи.

# 560
  • София
Декларират се доходи от наем. Не от депозити.

# 561
Ще взема да звънна до НАП, за да си го изясня. Чисто технически, ако наистина депозитите се облагат с данъци, не съм сигурна как следва да попълним декларацията.

# 562
Депозит не се декларира.

# 563
Не се декларират и не се облагат
Трябва да си пазиш договора в който се казва че тези пари са депозит
Ако не го пазиш тогава трябва да платиш данъка или да си набавиш документ че съответните пари са депозит

Това са чужди пари а ти само ги държиш в себе си

То и при фирмите е така - чужди активи за държане.  Примерно куриерската фирма Еконт като вземе в себе си при наложен платец да не да им плаща данъка?

# 564
Имам договор, имам и разписка за депозита.

Парите вече не са чужди, наши са, защото наемателите напускат предсрочно и по силата на договора ние задържаме депозит в размер на два наема.

# 565
  • София
Нали сте оправяли щети?Тази депозит не служи като последен наем нали?
Тогава не декларираш и не плащаш данък.

# 566
Благодаря за уточненията на всички!  bouquet

# 567
  • София
И аз опрях до вас за съвет.
Наемателят ми иска климатик. Принципно съм съгласна, но това би трябвало да вдигне наема. Върху какъв период да разпределя разхода - две години нормално ли е?

# 568
  • Варна
Аз искам джакузи.  Joy Вие преценете дали искате да слагате климатик, както и дали в последствие ще можете да отдадете имота на по-висока цена. Защото няма гаранция, че сегашните наематели ще се задържат следващите 2 години.

Това ме подсеща да питам според вас мога ли да поискам от хазяина профилактика на климатика за негова сметка, като наближи следващия отоплителен сезон? Климатикът работи, но по принцип е нисък клас и не знам до колко една такава профилактика би подобрила работата му. Но зимата на най-студеното течеше мноого вода от външното тяло, имаше един шум като удар само веднъж, но продължи да си работи по същия начин след това. И нямам идея дали някога му е правена такава профилактика и дали фреонът е колкото трябва.

# 569
  • София
За данъка на Макаронови  - не се втелясвайте толкова. Държавата колко ви е дала и с колко ви е затуднила...
Аре, нема нужда да им снасяме на момента. За 2018 г. се декларира до 03.2019г., има време да го обмислите.
Желанието за климатик - сладура нали го е наел при определени условия и е било без въпросния уред. Сега като го иска - наема се вдига с .... лв., но не бих фиксирала период. То след 2 години - я камилата, я камиларя.
Пък и кой знае какви ще са наемите тогава.
Аз и да се занимавам с климатик не бих се съгласила, освен ако апарт. не е някакъв неотдаваем.
Каква дума измислих само

Общи условия

Активация на акаунт