Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 9

• 81 242
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте момичета,

Обръщам се към по-опитните от вас в отношенията наемател-наемодател с молба за препоръка и съвет.
Собстветник съм на имот, който отдавам под наем - обзаведен апартамент. Наемателя ми беше "препоръчан" от работодателя ми, трудно ми беше да откажа и го пуснах на доста по-нисък наем от тези в района. Чужденец е, мисля че се грижи и пази апартамента /за 1 година и половина съм влизала само веднъж/. Това ми е първият наемател и може би за това и толкова лековерно и лаишки подходих от самото начало. Нямаме договор, нито устни договорки за обзавеждането и поддръжката... Rolling Eyes
След 1 година и половина експлоатация, наемателя ми се обажда и ми казва, че пералнята не работи добре и е пред резваляне, изгорели са му крушките на абсорбатора и фурната /очаква аз да повикам майстор и да оправя нещата/.
Въпроса ми е как се постъпва в такава ситуация - ремонта на пералнята или евентуално покупката на нова мое задължение ли е? Крушките са консумативи, аз ли трябва да ги купувам и сменям?

Благодаря предварително на всички отзовали се!
 bouquet bouquet bouquet
Кажи му че считаш че наемът му е по нисък от този за региона, но за да не си разваляте отношенията до сега не си повдигнала въпроса.  И затова го питай дали ще е съгласен ти да намериш майстора а той да си плати поправките.  И ако пералнята е твърде зле а пък инак е нова, той да купи щом не я е пазил. Ако е дърта някаква ти вземи , нова с гаранция 5! Г е 300 лв

# 541
Имам оферта за ателието и искат да го гледат утре и да го капарират. Снимките не са от най-новите, има малко за довършване още, но дават представа. Намира се на същото място като апартамента дето споделих. Какви пари са му Ок според Вас? За 1 наемател е. Маса за хранене няма да има, ще има бар плот и столчета.

https://photos.app.goo.gl/UAkd4OzUXYd0tsP62
Heart Eyes Супер се е получило.

# 542
Благодаря на всички отзовали се по моя казус! В крайна сметка ще сменя перслнята, консумативите той ще до ги оправя...
Моля кажете как вървят цените на наемите да си сверя малко часовника (от запознатите): апартамент 55 кв.м - преходен хол с кухня и спалня, без ТЕЦ, климатици, ново стротелство, напълно обзаведен (без телевизор само) в София, Манастирски Ливади ул. Пирин (НИКМИ комплекс)

Благодаря предварително!

# 543
Ами, няма значение за местоположението, само без квартали от сорта на Факултета, Орландовци, Овча Купел и т.н., които да са пълни с цигани. Важно ми е да има дограма, изолация, парно за зимата( не да се топлим на ток), банята да е нормална, да има удобен транспорт до метро(може и да не е директен). Необзаведен или частично обзаведен и някъде в района да има място за паркиране. Не знам дали изискванията ми са много, надявям се, че не. Мислим септември-октомври да сме се изнесли живот и здраве. Иначе не пушим, работим от сутрин до вечер, през уикенда или сме навън, или просто си почиваме вкъщи. Като съберем парите за два наема( защото знам, че трябва два наведнъж) и евентуално + за брокер и някакво обзавеждане, ще пиша пак тук. Но много се надявам да намерим нещо, дано изискванията ни не са много за тези пари :/
В Овча купел, Люлин и Надежда има прилични места без да е пълно с цигани и с достъп до метро в този ценови диапазон.

# 544
Здравейте, наемателки и наемодателки!
Скоро с моя приятел искаме да се изнесем на квартира. За София става дума. Гледам обявите в нета, но не съм говорила с брокер, защото още спестяваме. Мисля си обаче, че да живееш под наем е много скъпо. Не мога да разбера как има хора, които да плащат по 600лв и нагоре за наем, вместо да си изплащат собствено жилище. Защо избират наем пред собствено жилище? Ние (аз 24г и той на 27г) нямаме възможност да отделяме повече от 450лв на месец. Отчайвам се, че няма да успеем да си намерим малък и свестен апартамент. Все още не искаме да изплащаме собствен дом, защото за първи път ще живеем заедно, не сме женени и не знаем дали ще останем в България. Знам, че наемодателите не ги интересуват паричните проблеми на наемателите и че за собствениците е най-добре да се качват наемите. Просто си изливам душата малко, не ме нападайте!
студентски град може би

# 545
Имам оферта за ателието и искат да го гледат утре и да го капарират. Снимките не са от най-новите, има малко за довършване още, но дават представа. Намира се на същото място като апартамента дето споделих. Какви пари са му Ок според Вас? За 1 наемател е. Маса за хранене няма да има, ще има бар плот и столчета.

https://photos.app.goo.gl/UAkd4OzUXYd0tsP62
Heart Eyes Супер се е получило.
Мерси много и ти допринесе не малко Flowers Hibiscus

# 546
Ти дизайнер ли си? Или ползвате такъв човек? Ателието е супер яко

# 547
И аз да кажа, че апартаментите, които drаgo_2008 ремонтира/обзавежда винаги ме оставят с отворена уста. Страхотен вкус, всичко е много изчистено и добре премислено, хем е стилно, хем уютно. Simple Smile Давай все така!

# 548
Мерси много, момичета! Не съм за съжаление. Имам поле за изява все още и кой да ми се връзва Laughing.

# 549
Luflee, ние сме в същото положение, но се оглеждаме за еднопространствен с тераса и ми се струва възможно. Естествено с повечко компромиси, но пък сме набелязани квартали до моята работа, защото е постоянна. До 500-550 лв. има варианти и ако е калкулирано да си спестиш транспортни разходи, пак е ок. Естествено, говоря чисто хипотетично, тепърва ще ходим по оглед и, но в много от жилищата ми се струва, че има потенциал за разкрасяване, колкото да се докара до дом.

# 550
  • София
Скрит текст:
Здравейте, наемателки и наемодателки!
Скоро с моя приятел искаме да се изнесем на квартира. За София става дума. Гледам обявите в нета, но не съм говорила с брокер, защото още спестяваме. Мисля си обаче, че да живееш под наем е много скъпо. Не мога да разбера как има хора, които да плащат по 600лв и нагоре за наем, вместо да си изплащат собствено жилище. Защо избират наем пред собствено жилище? Ние (аз 24г и той на 27г) нямаме възможност да отделяме повече от 450лв на месец. Отчайвам се, че няма да успеем да си намерим малък и свестен апартамент. Все още не искаме да изплащаме собствен дом, защото за първи път ще живеем заедно, не сме женени и не знаем дали ще останем в България. Знам, че наемодателите не ги интересуват паричните проблеми на наемателите и че за собствениците е най-добре да се качват наемите. Просто си изливам душата малко, не ме нападайте!

Опитайте в Дружбите. Ето една дето е ок като цена и обзавеждане:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c15241349795874 … k=3o7g1f&f1=1

а има и за 300 лв, но е частично обзаведен и с усвоена тераса:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2b15218083399851 … k=3o7g1f&f1=1

# 551
Благодаря на всички отзовали се по моя казус! В крайна сметка ще сменя перслнята, консумативите той ще до ги оправя...
Моля кажете как вървят цените на наемите да си сверя малко часовника (от запознатите): апартамент 55 кв.м - преходен хол с кухня и спалня, без ТЕЦ, климатици, ново стротелство, напълно обзаведен (без телевизор само) в София, Манастирски Ливади ул. Пирин (НИКМИ комплекс)

Благодаря предварително!

Преди 8, 9 години живях под наем точно в Никми в двустаен, напълно НЕобзаведен, дори бойлер и кухня купувах за сметка на наема, всички мебели бяха мои. Плащах тогава 500лв.
Бърза справка в имотните сайтове показва около 600-700лв.

# 552
Драго, страхотно е станало наистина, изглежда много приятно и уютно, възхищавам ти се.

# 553
# 554
  • София

Благодаря предварително!

Преди 8, 9 години живях под наем точно в Никми в двустаен, напълно НЕобзаведен, дори бойлер и кухня купувах за сметка на наема, всички мебели бяха мои. Плащах тогава 500лв.
Бърза справка в имотните сайтове показва около 600-700лв.

Доволни ли бяхте в НИКМИ комплекса, помня че ние ги гледахме на чертеж тези още 2006ста 2007ма, колебаехме се между тях и Вътков, взехме второто И затова от любопитство питам

Общи условия

Активация на акаунт