Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 292
  • 807
  •   1
Отговори
# 165
  • Куциндрел
По закон, деца на 12 години могат да остават сами у дома и да се движат из града без придружител. Това е около 6-ти клас.
Много лесно се хващате за една дума, без да вникнете в смисъла на описаното.
Да, против съм точки по принцип за многодетни семейства, особено в училища, които не са им по район. Да, против съм сегашното интегриране на деца със СОП в масовите училища, след като за тяхното обучение и напредък отговаря през повечето време една учителка, която трябва да учи и деца без СОП. Ако имат адекватен допълнителен ресурс за тях, то няма нищо по-хубаво от това да са в масовите учлища. Хубаво е асоциации и родители на деца със СОП да искат адекватен ресурс за децата им, защото иначе децата им страдат по един или по друг начин в масовите училища.
Не може да се иска разбиране и толерантност от малки деца, особено в началните класове, колкото и родителите им да обасняват, че това или онова дете има нужда от по-специално отношение.
Може и по-рано, стига да не се създава опасност за физическото, психическото и нравственото им развитие.
Е кой го преценява това? Те и от 1-ви клас някои се мотаят сами по площадките.
Ама да я докараме до 5-ти класк:)))))))

# 166
Критерият за многодетните, както и за брат/сестра е асболютно адекватен, стига всички деца да са в  прогимназиален етап и то в училището, за което кандидатства бъдещия първокласник. Аз съм против бонус точки за многодетни по принцип. Всичко друго е изкривяване на необходимостта.

Според мен критерий брат/сестра в училището трябва да има само ако по-голямото дете е до 4 клас, както стана ясно от 5 децата вече трябва да са самостоятелни.

Двойният аршин е голяма работа...
И къде точно е двойният аршин, нали точно преди няколко поста ми обясни, че в пети клас детето спокойно може да пресича два булеварда, в моя случай един. Е, щом за моето няма проблем, защо за братчетата и сестричетата да има?

# 167
  • София
Скрит текст:
По закон, деца на 12 години могат да остават сами у дома и да се движат из града без придружител. Това е около 6-ти клас.
Много лесно се хващате за една дума, без да вникнете в смисъла на описаното.
Да, против съм точки по принцип за многодетни семейства, особено в училища, които не са им по район. Да, против съм сегашното интегриране на деца със СОП в масовите училища, след като за тяхното обучение и напредък отговаря през повечето време една учителка, която трябва да учи и деца без СОП. Ако имат адекватен допълнителен ресурс за тях, то няма нищо по-хубаво от това да са в масовите учлища. Хубаво е асоциации и родители на деца със СОП да искат адекватен ресурс за децата им, защото иначе децата им страдат по един или по друг начин в масовите училища.
Не може да се иска разбиране и толерантност от малки деца, особено в началните класове, колкото и родителите им да обасняват, че това или онова дете има нужда от по-специално отношение.
Може и по-рано, стига да не се създава опасност за физическото, психическото и нравственото им развитие.
Е кой го преценява това? Те и от 1-ви клас някои се мотаят сами по площадките.
Ама да я докараме до 5-ти класк:)))))))
Родители/настойници. Тяхно решение е. Само вметнах, че не е забранено. Разрешено е при наличието на определени условия.

# 168
  • Sofia
...Ако правилно съм разбрала Адресът е основен критерий. А другите са допълнителни.
...
И един въпрос, че съм недочела още - в няколко училища ли можем да си подадем документите едновременно?
То в съседните райони/квартали какви са ни шансовете изобщо?
От 4г+ сме на един и същи адрес.

Линк към Проекта и съответно критериите (за сега, може да има промени, предстои заседание/я):
https://www.sofia.bg/documents/20182/2476701/2018-01-22-%D0%9F%D … 9476-80f135a1c96d

Можете да подадете документи в колкото училища искате. Друг е въпросът какъв шанс имате за тях.
За съседните квартали - писаха, че предстои да се приеме допълнителен критерий за административен район. Но колко точки ще носи, предстои да разберем.
За 4г+ уседналост, за сега се гледа само адреса на майката. Може би предстои промяна.

Последна редакция: нд, 11 фев 2018, 16:58 от brin de muguet

# 169
  • София
Не се ли гледаше адресът на детето, а не на майката или бащата? Thinking

# 170
  • Sofia
Адресът на детето е автоматично адресът на майката.
Но да, после можете да си го промените... и да го запишете на адреса на бащата.
Но по правило децата вървят с адреса на майката.

# 171
  • София
По правило детето е на адреса на майката докато тя не си го смени. Та може да се окаже, че има деца, записани на предишен адрес на майката (ако е сменен след раждането).

# 172
  • София
Адресът на детето е автоматично адресът на майката.
Но да, после можете да си го промените... и да го запишете на адреса на бащата.
Но по правило децата вървят с адреса на майката.

При раждането – да, но ако по-късно родителите се местят и си сменят адресната рег., детето не приема автоматично новата рег. на майката. Върти ми се в главата, че имаше такива случаи в предложенията.

# 173
Моnza, би ли споделила колко е разликата между твоите деца, че така драпаш за критерий „многодетен”? Да не говорим, че имаш близнаци, които явно ще учат в един клас и няма да я играеш играта на водене и вземане в различни училища. Ама другите защо нямали по три деца и нали...
Разликата им е 16 години. Децата ми ще учат в кварталното училище, което не се води за "елитно" и в което приемат всички кандидатстващи. Желанието ми е да са в различни класове.
И какво, като децата са с голяма разлика? Тичането пак си е тройно, но разпределено във времето. Аз лично бих искала да видя с очите си многодетна майка, минала вече през образователната система с голямото си дете, която напира за някое "елитно" училище за малките на половин-един час път от дома и.
И хора, които не са гледали близнаци, моля да не ми обясняват, колко е лесно.

# 174
Ние си купихме по-голямо жилище след раждането и се наложи да си сменим адреса. В Общината директно ни дадоха бланки и за трима ни. Мисля, че всичко им излиза в системите и няма как детето да остане на стар адрес.

# 175
  • Sofia
Много зависи от общината/служителката.
На моя близка направо и връчиха формулярите за децата без да я питат иска ли или не.
На други места, когато майката си променя регистрацията дори не предлагат да сменят адресите на децата.

Но пак казвам, тамън в две общини ми го казаха лично на мен, адресът на детето върви с адреса на майката (било то след раждане или след промяна на регистрацията). Ако детето и майката са с различни адреси, то това е или изрично пожелано от родителите или е пропуск на служителя извършил смяната на адресната регистрация.

# 176
  • София
Критерият за многодетните, както и за брат/сестра е асболютно адекватен, стига всички деца да са в  прогимназиален етап и то в училището, за което кандидатства бъдещия първокласник. Аз съм против бонус точки за многодетни по принцип. Всичко друго е изкривяване на необходимостта.

Според мен критерий брат/сестра в училището трябва да има само ако по-голямото дете е до 4 клас, както стана ясно от 5 децата вече трябва да са самостоятелни.

Двойният аршин е голяма работа...
И къде точно е двойният аршин, нали точно преди няколко поста ми обясни, че в пети клас детето спокойно може да пресича два булеварда, в моя случай един. Е, щом за моето няма проблем, защо за братчетата и сестричетата да има?
Защото когато ти изнася нещата са едни, когато не ти изнасят - стват други. Тръгнахме от виното, стигнахме до братята и сестрите. И като питаш за братчетата и сестрите, да ти кажа, че едно дете в 6ти или 7ми клас, спокойнпо може да прибере/заведе дете във втори примерно клас, ама само ако са в едно училище де, което не кореспондира особено пряко с булевардите. Пък като го докараш до дете в 5ти клас пак ще си говорим  може или не може да е самостоятелно. Слагането на каруцата пред коня почти винаги не води до нищо добро.

По въпросът за адресната регистрация - точно както писа brin de muguet, на мен направо ми връчиха формулярите и смених регистрациите на децата заедно с моята. На моя приятелка пък й отказаха, защото таткото не беше там и сега детето се води при баща си.

# 177
  • София
Съгласие от бащата са ми искали само за детски международен паспорт. За смяна на постоянен или временен адрес не са ми искали.
Ние като живеещи на квартира стриктно си се регистрираме по настоящ адрес и сега това може да ни изиграе лоша шега, защото предните хазяи ни изгониха преди по-малко от три години. Явно за масата хора е странно да си представят, че не винаги решението колко дълго да живеш на едно място е изцяло в твои ръце... живот : /

# 178
При нас прецакани са винаги стриктните.

# 179
  • Sofia
Системата за прием на практика си остава същата. ТОва с административния район и предимство за него, категорично бе отхвърлено. Ще се помисли само евентуално второ дете да ползва повече предимство, ако първото дете влязло с прилежаща територия , която сега е изменена малко. Това не знам дали го обясних добре. Утре ще стане ясно.

Общи условия

Активация на акаунт