Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 193
  • 807
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Отнето право детето да учи в близост до вкъщи. Нали това беше идеята на Правилника, да не пътуват децата, да не дишат лошия въздух и др.
Това не е вярно. Твоето дете, което попада в района на у-ще Х, има по-голямо право и по-голям шанс да учи в това у-ще, отколкото дете, което не е в района на въпросното училище.
Да, но има училища (може и 2 да са или 3 "супер елитни"), в които ако си 8.3, даже и 8.2 (поне за 8.1 се надявам да са осигурили места тази година) не е ясно дали ще те приемат. И ако не те приемат, въпреки че си живял 2 години примерно на адреса, нямаш почти никакъв шанс за близко училище.

# 286
  • София
Отнето право детето да учи в близост до вкъщи. Нали това беше идеята на Правилника, да не пътуват децата, да не дишат лошия въздух и др.
Това не е вярно. Твоето дете, което попада в района на у-ще Х, има по-голямо право и по-голям шанс да учи в това у-ще, отколкото дете, което не е в района на въпросното училище.

Предполагам става въпрос, че попада в трета група в това училище, а не в първа и има по-малки шансове.

# 287

Това не е право, а по-добра възможност, която си остава валидна за повечето деца, защото няма начин повечето деца от прилежащия район да са новодомци. И чрез повечето деца ще се спестят пътувания, задръствания, лош въздух и т.н., така че Правилникът пак си изпълнява идеята. И колко пъти да се напише, че общината няма ресурс и начин да проверява фалшивите регистрации, затова приема критерии, чрез които се опитва да ги отсее. Ощетените от това би трябвало да се сърдите на мамещите системата с фалшиви данни, а не на общината, която това се опитва да регулира. Да, ама не - масово родители ги оправдават "те си били в правото да търсят най-доброто за детето си, и аз щях така" и прочие разсъждения,  без да си дават сметка, че те всъщност вредят на всички и най-вече на тези,  които искат да спазват правилата. Е, при такава нагласа и такива разсъждения правилата няма да се спазват, всеки ще се опитва да мами системата, тя ще се опитва чрез регулации да му пречи и винаги ще има пострадали. Просто обществото ни е такова. Вижда се и в темите за колите, и за училищата, и за всичко - "аз ще си правя, каквото ми изнася, е...л съм ги другите".
[/quote]
Да, но има училища (може и 2 да са или 3 "супер елитни"), в които ако си 8.3, даже и 8.2 (поне за 8.1 се надявам да са осигурили места тази година) не е ясно дали ще те приемат. И ако не те приемат, въпреки че си живял 2 години примерно на адреса, нямаш почти никакъв шанс за близко училище.
[/quote]

Няма училище, което да има толкова много деца в прилежащия район, че да не ги приемат всички. Ако това се случва, то е, защото за нарочените за елитни се правят документни измами. И понеже общината няма ресурс и начин да ги провери всички родители един по един, въвежда критерии, които са възможни и с които да попречи на измамите. И за това общината ли е виновна или всички тези, които я мамят с фалшиви бележки и които тук масово защитавате "ами всеки има право да нарушава правилата, щом е за доброто за детето му"? Не е конкретно към теб, но в темата има предостатъчно такива отговори. Отнякъде трябва да се почне спазването и винаги в началото има невинно пострадали.  

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 14:26 от Анонимен

# 288
ние (вече) не сме в системата на общинските училища, но влизам, за да ви разсмея. от любопитство проверих в района на кое училище попада постоянният ми адрес. и се оказа, че е в... никое. дори в училище за интеграция на ромите не сме очертани Simple Smile обадих се в общината да попитам. насочиха ме да разгледам картата на училищата в съседния район. след като се установи, че адресът ми не фигурира и там и след дълго цъкане из картите на училищата от двете страни на телефонната линия, се установи, че наистина има пропуск.

# 289
Не си единствената, Силвания! Все пак и общинарите са хора Rolling Eyes .

Обществото ни е такова, защото се интересува от себе си. Пък сега, че някои деца са разпределени в ромски училища, ми много важно. Имат ли достъп до образование? Имат! Е какво рИвете?!?

# 290
  • Куциндрел
Какво значи, че общината няма ресурс?  Joy Joy Joy Joy
Но приема правила, които трябва да се проверяват по един или друг начин.
Има си ресурс Общината, като ги подгонят лелките, които само се чудят "що ся не мога да вляза в Елмаз?", "искам на уърда да ми излиза магьосник, а не кламерче", пишат с два пръста едвам, едвам по клавиатурите и имат в седмицата 1-2 дена повече работа и са припаднали, че са се преработили

# 291
Какво значи, че общината няма ресурс?  Joy Joy Joy Joy
Но приема правила, които трябва да се проверяват по един или друг начин.
Има си ресурс Общината, като ги подгонят лелките, които само се чудят "що ся не мога да вляза в Елмаз?", "искам на уърда да ми излиза магьосник, а не кламерче", пишат с два пръста едвам, едвам по клавиатурите и имат в седмицата 1-2 дена повече работа и са припаднали, че са се преработили

Няма назначени следователи по няколко на щат към всяко училище да проверяват бележки една по една - това значи няма ресурс. Пък ти може да си мислиш, каквото си искаш за това как да бъде организирана работата в общината. То у нас всеки от всичко разбира и знае как да стане - факт всеизвестен.  Мисля, че пак въртим от пусто в празно - приема правила, които нямат нужда да се проверяват, защото са на база официални документи от ЕСГРАОН. Сега, че има "добри" приятели, които са съгласни да дадат своя адрес на приятел,  за да му услужат, без да живее там, е част от същия аспект на обществото ни - незачитането на правилата. Но с уседналостта поне тази и следващата година ще бъдат възпрепятствани да го правят. Но да, напълно е възможно сега да почнат да го правят родители за след 3 години. Обаче може да бъдат неприятно изненадани, ако пак се променят правилата до тогава Simple Smile Честата промяна си има и положителни страни.

# 292
  • София
Poppea, аз нямам нищо против правилата. Старая се да ги спазвам (аз и цялото семейство), доколкото е възможно. Но именно заради това ще треперим до последно дали ще влезе детето ми в "приличното" квартално училище, което е на 2 минути от жилището, което купихме преди няколко месеца. Сменихме адресите на цялото семейство тогава.
А според мен тези, които са искали да си сменят адреса, са го направили още миналата година (в "най-лошия" случай), когато се заговори за въвеждането на уседналост. И сега ще са поне втора група.

# 293
  • София
Poppea, подозирам, че нямаш дете, което ще кандидатства. Или детето ти е около някое "елитно" заведение и не искаш да ти се пречкаме.

Дори едно дете, на което родителите да са се изместили преди 2 години в ново жилище, да не влезе в кварталното, си е ГОЛЯМ проблем. Особено такива като мен, които имат сигурно 20 години в квартала, но сме си позволили да се преместим на съседната улица.

Аз искам да знам, че детето ми ще е в първа група в училището на брат си.

# 294
И колко пъти да се напише, че общината няма ресурс и начин да проверява фалшивите регистрации, затова приема критерии, чрез които се опитва да ги отсее. Ощетените от това би трябвало да се сърдите на мамещите системата с фалшиви данни, а не на общината, която това се опитва да регулира.

А защо тогава общината не даде право на ощетените да докажат, че не са измамници? В момента новодомец=измамник... Ами не съм съгласна. Това не е частен случай. Общината трябва да намери начин да ме защити от измамниците, а не да ме кара да им се сърдя. То става като в детската градина/училище- учителката наказва целия клас, защото Иванчо и Драганчо правили бели....и казва сърдете се на Иванчо и Драганчо. Нелепо е просто, заради безсилилието на общината да страдат честните хора. А и да се сърдя на измамниците, какво от това? Нямам власт да направя нищо срещу тях. Нито ми е в компетенцията, нито в правомощията.

# 295
шантава калинка, напълно те разбирам,  извадили сте просто лош късмет да сте новодомци. Но и вие печелите от критерия за уседналост, защото той ще възпрепятства хората с фалшиви регистрации да ви изместят. Силно се съмнявам да има толкова много деца, живеещи около 133 (примерно), независимо от 1 или от 3 години, че да не стигнат местата. Местата мг.г. не стигаха заради безбройните фалшиви месторабота (най-вече, защото най-лесно се фалшифицира) или "добри приятели" с адрес там (по-трудно, но възможно) плюс всякакви измислени доп. критерии. Гаранция, разбира се няма, но и на вас уседналостта ви е от полза, без нея съвсем нямате шанс само с това, че жиеете там.  

# 296
  • Куциндрел
Туй 133 руското ли е, че така се спряга? Хич не съм запозната, ама да взема да пусна и аз документи там.  Joy

# 297
шантава калинка, напълно те разбирам,  извадили сте просто лош късмет да сте новодомци. Но и вие печелите от критерия за уседналост, защото той ще възпрепятства хората с фалшиви регистрации да ви изместят.
Как по-точно? Dizzy Face Според критерия уседналост новодомците имат равни шансове с измамниците.

# 298

Това не е право, а по-добра възможност, която си остава валидна за повечето деца, защото няма начин повечето деца от прилежащия район да са новодомци. И чрез повечето деца ще се спестят пътувания, задръствания, лош въздух и т.н., така че Правилникът пак си изпълнява идеята. И колко пъти да се напише, че общината няма ресурс и начин да проверява фалшивите регистрации, затова приема критерии, чрез които се опитва да ги отсее. Ощетените от това би трябвало да се сърдите на мамещите системата с фалшиви данни, а не на общината, която това се опитва да регулира. Да, ама не - масово родители ги оправдават "те си били в правото да търсят най-доброто за детето си, и аз щях така" и прочие разсъждения,  без да си дават сметка, че те всъщност вредят на всички и най-вече на тези,  които искат да спазват правилата. Е, при такава нагласа и такива разсъждения правилата няма да се спазват, всеки ще се опитва да мами системата, тя ще се опитва чрез регулации да му пречи и винаги ще има пострадали. Просто обществото ни е такова. Вижда се и в темите за колите, и за училищата, и за всичко - "аз ще си правя, каквото ми изнася, е...л съм ги другите".
[/quote]

Няма училище, което да има толкова много деца в прилежащия район, че да не ги приемат всички. Ако това се случва, то е, защото за нарочените за елитни се правят документни измами. И понеже общината няма ресурс и начин да ги провери всички родители един по един, въвежда критерии, които са възможни и с които да попречи на измамите. И за това общината ли е виновна или всички тези, които я мамят с фалшиви бележки и които тук масово защитавате "ами всеки има право да нарушава правилата, щом е за доброто за детето му"? Не е конкретно към теб, но в темата има предостатъчно такива отговори. Отнякъде трябва да се почне спазването и винаги в началото има невинно пострадали.  
[/quote]
Само да кажа, че и моето дете да беше разпределено в училище , преобладаващо с циганчета ... еми ще намеря начин да не учи там ...дали с частно училище, дали в друго училище , дали ако трябва да си сменя адреса .. и никакви приказки за морал и честност няма да ме трогнат. Най-малко, пък ще слушам как това било по-добра възможност за детето ми. Да , българите сме оправни хора и като не става по единия начин, става по другия.  И стига сме се правили , че само ние сме така  - и на запад , ти взимат  детето да учи в определени училища , при определени условия( а не само защото живееш до оградата му 3 години) .След като общинските училища не предлагат еднакво ниво на образование, каквото и да си говорим , всеки ще драпа, към това, което намира за добро - дали заради близост, заради начален учител,  ( има хора , които драпат не само за училище , но и за конкретни учители ) , база, малък брой паралелки и т.н. и т.н.
Иначе , надявам се да си права за това , че няма да има училище , което да има толкова много деца от района. Аз , обаче , съм почти 100% сигурна , че 55-то , ако обави 7 паралелки по 23 деца (161) и няма да може да побере всички деца от 3-те квартала, които са му прилежаща територия. Само от 4-ри градини в Дървеница и Ст.град ще излезнат 188 деца от ПГ ( 2011 набор) , отделно такива като моето , което вече учи в ПГ в някое училище  ( и още поне 50 , които ще бъдат принудително разпределени там). Говорим за цели квартали , нови , с млади хора и деца - без училище. 11-то училище, ако всички от Витоша решат там да учат, наистина, ще трябва 10 паралелки да открие:) Иначе , Да - сградния фонд ще се оптимизира чудесно Simple Smile 

# 299
  • София
Туй 133 руското ли е, че така се спряга? Хич не съм запозната, ама да взема да пусна и аз документи там.  Joy
Ако бяха приели и адм. район за критерий, то щеше да ни е в района. С тези мижави точки, с червен килим щяха да чакат сина ми Joy

Общи условия

Активация на акаунт