Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е целта на темата за хранене на спортистите?
Какви са някои често срещани хранителни навици, обсъдени в темата?
Какви са някои стратегии за хранене, споделени в темата?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е целта на темата за хранене на спортистите?
Целта на темата за хранене на спортистите е да споделя опит и съвети как да се постигне добра форма чрез балансирана диета, без да се фокусира върху екстремни диети или здравословно хранене. В него хората споделят своите хранителни дневници, планове за промени в хранителния режим и връзката между храненето и тренировките в ежедневието.
-
Какви са някои често срещани хранителни навици, обсъдени в темата?
Някои често срещани хранителни навици, обсъдени в темата, включват консумация на протеинови шейкове след тренировка, предпочитане на здравословни храни като зеленчуци, извара, риба и ядки и избягване на въглехидрати през определени периоди. Освен това много хора споделят своя опит с броене на калории, избягване на определени храни и контролиране на диетичния си режим.
-
Какви са някои стратегии за хранене, споделени в темата?
Някои стратегии за хранене, споменати в темата, включват консумиране на протеин след тренировка, избор на разнообразни закуски като суроватъчен протеин, плодове, ядки и извара. Освен това хората споделят опита си с броене на калории и изчисляване на грамажи за хранене според специфични диети или цели за отслабване.
-
Какво е съотношението на макронутриентите в храната ми?
-
Как мога точно да преброя калориите и да определя съотношението на макронутриентите в храната си?

Гледам на храната като гориво. Винаги така ми в било, сякаш. Не съм злояда, в никакъв случай, обичам хубава /вкусна храна, но не мисля какво ще ям , примерно на следващото хранене. По-скоро като огладнея “а, трябва взема хапна нещо.. какво.. какво..”.. и така. Имам дисциплина, владея се, единственото, което не мога да победя, както стана ясно от другата тема е.. шоколада! Цял живот не съм закусвала, в началото ми беше и адски трудно да си напъхам някаква храна в устата сутрин- направо ми се гадеше, дори да е една бисквита.. Бях свикнала да ям веднъж дневно - и то вечер. Преди това просто не огладнявах. Най-лошоти нещо, но ми беше станало начин на живот. Откакто тренирам, се накарах да свикна да ям 4-5 пъти дневно, по малко и се старая, да е качествено. Когато чистя, закуската ми е главно 2-3 белтъка и грейпфрут. Късна закуска - примерно ябълка. Обяд - някакво месо, салата с маслини, Следобедна закуска - краставичка с авокадо и извара, Вечеря - пак месо и зеленчуци. Приключвам с храната до 19/00. Ако не целя рязко изчистване , включвам ориз, сирене, картофи в обедното меню, ядки; към закуската овесени ядки или пълнозърнест хляб. Протеин - след трен. Всичко цитирано са просто примери за видове храна, не е само това еднообразно всеки ден.)Газирано никакво. Пия само вода, кафе и зелен чай. Това, естествено, в никакъв случай не означава, че ще откажа някаква “нормална” храна и напитки при повод или събиране или просто , когато ми се прияде много:) Чийт дей с тестено и сладко включвам задължително. Никога не съм следила точни грамажи и брой калории. Стремя се да определям приблизителни стойности. Не искам да изпадам в никакви крайности, защото не считам за необходимо.

Смятам да работя над себе си и да овладявам тези страсти. Постоянно чувам как след 40-45г метаболизмът се забавя и хич не ми се иска да се озовавам в подобно положение. Така че каквото зависи от мен ще го направя.

Изобщо не ми е неприятен, колкото по лют и горчив толкова повече полифеноли има и знам, че е полезен за мен. Направо с лъжицата го пия, не го добавям към протеиновия шейк на закуска.