Истанбул [тема 43]

• 92 892
  • 752
  •   1
Отговори
# 195

"Не знам нито една спирка , нито една линия на метрото, не знам раззстоянията между забележителности , абсолютно нищо не знам ...", всичко ще звучи "на китайски".
Убедена ли сте, че сте били в Истанбул и не знаете нищо от това?

Само искам да споделя че когато за първи път 2011г. посетих Истанбул благодарение на темата, pina, google worl, сайта на градския транспорт бях много подготвена и знаех къде отивам и се влюбих в града още преди да го вида на място. Два месеца след нас наши приятели също го посетиха и много им хареса  и най.интересното беше че ни изпратиха снимки където са се снимали и въпроса им беше моля ви кажете какво сме посетили.

# 196
  • Варна
Теди, знам, че много хора не знаят къде се намират, но какъв е смисълът да говорим за Еминьоню, Юскюдар, Каракьой или Балат, да кажем, ако човекът не си направи труда да си изясни какво е това. Или че "Фатих" е доста "широко" понятие, а "центърът" на Истанбул няма нищо общо с "центъра" на Горно нанадолнище. Ако нямаш желание да се поразровиш, за да знаеш какво и къде, просто се "гмуркаш" в града и се оставяш на течението... Не очакваш някой да ти "сдъвче".

Шебечко, и аз чакам програмата ти. Само в първите секунди на линка виждам кадри от Араста базар, който мен лично никак не ме впечатли. После разните рибни щандове ми напомнят за Кадъкьой, но разбира се може да са навсякъде другаде. Чичката с балък-екмека е един път. В Араста няма храна. Не и такава. В единия му край има ресторант, но печената царевица и разните главички и риби са другаде.

# 197
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Точно този Араста Базар търсех, много ви благодаря Мими и Беличке  Hug Hug Hug
Много инстаграмско място ми се видя, напомни ми на чаршията в Скопие, та ми привлече вниманието.

От програмата ми не очаквайте много, познатите неща подредени що-годе логично и с идеята да не е уморително и еднообразно. За сега не съм набелязала да влизаме някъде, защото имаме само два дни, така че ми се ще да видим повече от града. А и както споменах преди, повечето от близките и познати до болка в темата места аз не съм ги виждала. Например Египетския пазар.

# 198
  • Варна
Любимо място ми е Египетския. Не съм пускала скоро камерите да видя дали завърши ремонтът му. Местоположението му позволява да се види, без да се губи излишно време и може да се съчетае с какво ли не. За отидеш обезателно!
Вие кога щяхте да ходите?

Знам, че не е много подходящо ама понякога човек изпада в нужда, та...
Скрит текст:
отляво на Египетския и зад Йени джамия има щандове за цветя, разсади, луковици и разни такива неща. По-важното е, че там има градинка с красива водна каскада и... тоалетна. Хубаво е да се знаят тия обекти. Там обаче Истанбулкарт не важи, за разлика от "заведението" в Гюлхане парк, както и това на Султанахмет до Хиподрума.

# 199
Много си е подходящо, Беличке. В много градове има карти с тоалетните, това е важна информация.
Дано не я пропуснем тази градинка, щом има цветя ни е задължителна Grinning

На 12 април, живи и здрави.

Това ми е програмата, като съм написала само основното, раздробено знаете - обичайните заподозрени наоколо и по пътя.

Петък
-   Султанахмед
-   11:00 ферибот към Парка Емиргян
-   Египетски пазар, моста Галата
-   Гюлхане и Соукчешме

Събота
-   Таксим
-   Истиклял
-   Кулата Галата и Караьой
-       Желязната църква
-   Кадъкьой / Бостанджъ - тук как го виждате разходка от Бостанджъ до Гьозтепе?
-   Гьозтепе парк

Приемам всякакви препоръки и съвети. Ще ми се някъде да набутам нещо от Юскюдар, Левент, Нишанташъ, Ортакьой  или Арнавуткьой, например...

Фериботите към Емиргян и Бостанджъ са от Еминьоню, а към Св. Стефан и Кадъкьой са от Каракьой.

Последна редакция: пн, 05 мар 2018, 20:32 от Nikolija

# 200
Скрит текст:
Много си е подходящо, Беличке. В много градове има карти с тоалетните, това е важна информация.
Дано не я пропуснем тази градинка, щом има цветя ни е задължителна Grinning

На 12 април, живи и здрави.

Това ми е програмата, като съм написала само основното, раздробено знаете - обичайните заподозрени наоколо и по пътя.

Петък
-   Султанахмед
-   Гюлхане и Соукчешме

Събота
-   Таксим
-   Истиклял
-       Желязната църква
-   Кадъкьой / Бостанджъ - тук как го виждате разходка от Бостанджъ до Йълдъз?
-   Парк Йълдъз

Приемам всякакви препоръки и съвети. Ще ми се някъде да набутам нещо от Юскюдар, Левент, Нишанташъ, Ортакьой  или Арнавуткьой, например...

Фериботите към Емиргян и Бостанджъ са от Еминьоню, а към Св. Стефан и Кадъкьой са от Каракьой.
Червеното - разходка? Имаш предвид с ферибот или?
Или парка е Göztepe?

# 201
Баш Гьозтепе имам предвид, просто пиша и не мисля. Отивам да се редактирам.

# 202
Баш Гьозтепе имам предвид, просто пиша и не мисля. Отивам да се редактирам.
Към 4 километра ходене по Баадат има между двете.
Не е неприятно, особено приближавайки парка, но аз не бих загубила един час в ходене по улица, която освен магазини и заведения няма нищо друго.
Варианта за ходене покрай брега не съм го пробвала.

# 203
  • Варна
Шебечко, на първо четене ми се струва, че можеш да разделиш двата парка в двата дни.
Бих оставила в петък Емиргян с идеята, че в събота ще е гъч. Преди него Султанахмет и Египетския може да си останат, а след него да се отиде до Таксим, Истиклял, кулата и моста.
На другия ден бих минала през Соукчешме и Гюлхане, след това през Каракьой към "Св. Стефан". После обратно и към Азия. Струва ми се, че Бостънджъ и Кадъкьой са достатъчно отдалечени и искат и доста време.
Разбира се, може Азия да е след Емиргян в петък, а обектите в Бейоглу да са след връщането към Каракьой в събота.
Не разбрах какво имаш предвид за "разходка от Бостанджъ до Йълдъз". Може би Йълдъз може да е междинна спирка след Емиргян и преди Таксим. Там малко е неясно как е сега транспорта предвид реконструкциите на Кабаташ, но все пак линията е една. И пак са два парка в един ден, ама...

Ахаааа, писала си... Е, вече Гьозтепе е друга работа. Той си е при Бостанджъ и Кадъкьой, обаче аз пак не приемам идеята да ходя от едното до другото пристанище. Нкакъв вариант в комбинация с автобус би бил ОК, вероятно.
Мими и тя е на такова мнение, явно.

Ще мисля пак, ама на мен така повече ми харесват подредени, сякаш. Емиргян и Гюлхане разделени. Гьозтепе - където решиш.

# 204
  • Бургас / UK
 Mr. Green

Последна редакция: вт, 06 мар 2018, 18:25 от Чефи-то

# 205
...
Петък
-   Султанахмед
-   Гюлхане и Соукчешме можеш спокойно да го пропуснеш Гюлхане или да го видиш набързо в неделята заедно със Соукчешме
- тук аз бих направила Свети Стефан
- ако не е много късно, бих си избрала между Таксим и Ортакьой за завършека на вечерта

Събота
-   Таксим
-   Истиклял
-       Желязната църква
-   Кадъкьой / Бостанджъ - тук как го виждате разходка от Бостанджъ до Гьозтепе?
-   Гьозтепе парк

- Към Гьозтепе
- После може ферибот направо към Бешикташ и от там Ортакьой или Таксим - Истиклял и т.н., или
- В зависимост от времето което остава до края на деня, можете да вмъкнете още нещо - дори и Арнавуткьой в предишната точка.

Приемам всякакви препоръки и съвети. Ще ми се някъде да набутам нещо от Юскюдар, Левент, Нишанташъ, Ортакьой  или Арнавуткьой, например...

# 206
Привет! И аз идвам да споделя моите планове, да кажете дали са изпълними и да ми дадете съвети.

Ще пристигнем около обяд в петък . Ще имаме 1 следобед за първа разходка. Хотелът ни, както бях споменала преди, е Пенинсула. Мисля да се спуснем към бул. Кенеди и да тръгнем по крайбрежието към Малката Света София. След това се връщаме към Султанахмет и Синята джамия, Йеребатан, Суок чешме сокак и кафе- пауза  в Джафер ага медресе. Оттам в Гюлхане.

Събота преди обед  ще е за островите. Въпреки, че е април, мисля да не  пропусна възможността да отида дотам.
На връщане, следобед, както ме посъветвахте тук, мисля да слезем на Кадъкьой и с автобус да се качим до Чамлъджа. Ако не ми се получи този вариант, имам резервен - от Еминьоню да се качим до Таксим и оттам да се спуснем надолу по Истиклял , да видим Френската уличка, Кулата ( не сме се качвали досега) , после през моста Галата и Египетския пазар.
Вечерта ще отидем с групата на  литургията в Св. Стефан.

Неделята още не съм си я изяснила. При всички положения ще отидем до парка Емиргян - дали с автобуса ( с групата) или с градски транспорт, ще видим. В тази връзка да попитам:  Кога е по - добре да се посети  Емиргян - преди обед или следобед? Дъщеря ми иска да отидем и до Истанбул аквариум, но дали ще успеем да ги съчетаем в един ден, предвид голямата им отдалеченост и времето, необходимо за разглеждане ....

Последният ден, преди тръгване, ще се ходи до Сапфир.

Ще се радвам да споделите мнения и съвети!

# 207
Привет! И аз идвам да споделя моите планове, да кажете дали са изпълними и да ми дадете съвети.

Ще пристигнем около обяд в петък . Ще имаме 1 следобед за първа разходка. Хотелът ни, както бях споменала преди, е Пенинсула. Мисля да се спуснем към бул. Кенеди и да тръгнем по крайбрежието към Малката Света София. След това се връщаме към Султанахмет и Синята джамия, Йеребатан, Суок чешме сокак и кафе- пауза  в Джафер ага медресе. Оттам в Гюлхане.

Събота преди обед  ще е за островите. Въпреки, че е април, мисля да не  пропусна възможността да отида дотам.
На връщане, следобед, както ме посъветвахте тук, мисля да слезем на Кадъкьой и с автобус да се качим до Чамлъджа. Ако не ми се получи този вариант, имам резервен - от Еминьоню да се качим до Таксим и оттам да се спуснем надолу по Истиклял , да видим Френската уличка, Кулата ( не сме се качвали досега) , после през моста Галата и Египетския пазар.
Вечерта ще отидем с групата на  литургията в Св. Стефан.

Неделята още не съм си я изяснила. При всички положения ще отидем до парка Емиргян - дали с автобуса ( с групата) или с градски транспорт, ще видим. В тази връзка да попитам:  Кога е по - добре да се посети  Емиргян - преди обед или следобед? Дъщеря ми иска да отидем и до Истанбул аквариум, но дали ще успеем да ги съчетаем в един ден, предвид голямата им отдалеченост и времето, необходимо за разглеждане ....

Последният ден, преди тръгване, ще се ходи до Сапфир.

Ще се радвам да споделите мнения и съвети!

Здравейте! Въз основа на това, което сте написали аз пих постъпила така.
В петък бих отишла в Истанбул Аквариума(мисля че билетите ако се купят онлайн са с 20 % по-евтини). На връщане от аклариума слизате мисля на предпоследната спирка на автобуса и влизате в парка Гюлхоне. След това Султан Ахмед, джамията (Водохранилището може и да не работи) и там каквото сте решили.
За събота мисля че плана е изпълним. Както казва Николая   Чамлъджа са две алеи на кръст. Като слезете от хълма може да хванете авт.129Т до Таксим
В неделя в парка Емиргян ще е голяма лудница от хора. Така че може да видите това, което не сте успели - Малката Света София, Водохранилището, Египетския пазар.
В понеделник отидете до парка Емиргян и след това с авт. ЕЛ2 до Сапфир.

# 208
Здравейте!
Прясно завърнала се бъразм да споделя с вас и моето вълнение от първото (но не последно) посещение на Истанбул - древен, прекрасен, величествен!
Отседнахме в Grand Unal Hotel:

Напълно приличен, на хубаво място. Стаята беше малко тясна, душ кабината в банята - също. Но беше чисто, снежно бели чаршафи, удобни матраци. Почти не сме се задържали там. Има басейн и сауна, но не съм слизала да ги погледна - последното, което би ми било дошло на ум, е да си губя вемето там Simple Smile
Много история, много противоположности, много... от всичко. Нямам думи в момента, още съм под афект, поздравявам ви с няколко мои снимки от dolmabahçe sarayı:

тайничко: 

Св. Стефан:

Страхотно изживяване... просто страхотно Simple Smile

# 209
  • Варна
Аркадия, добре завърнала се! Хубаво е това вълнение, което прозира в думите ти! Аз продължавам да се чувствам по подобен начин и след десет посещения, част от които и по-продължителни от стандартните 2-3 дни. Знам, че в очите на някои хора звуча странно, но ми е все едно.

Ооох, тези снимки от "Св. Стефан"!!! Въвеждате ме в изкушение!

daniela.qnkova, продължавам да смятам, че ходенето до островите не си струва по това време, още повече, че детето ти иска да отидете до Аквариума. От двете определено бих избрала второто, при наличните обстоятелства. Нали не смяташ повече да не ходиш в Истанбул? Защо не оставиш островите за другия път. Винаги трябва да има нещо и за начало на следващата програма.
В неделя Емиргян е претъпкан. Стигането до там ще си е предизвикателство, а и разходката няма да е твърде приятна, но ако нямате друг избор, отидете по-отрано, за да го разгледате и после да действате според оставащото време.
Доколкото разбирам, понеделникът не е опция, защото ще ходите организирано до Сапфир, така ли?
В петък след пристигането не можете ли да "отметнете" Емиргян, а в събота и неделя да отидете до Чамлъджа и Гюлхане, според както ви се нареди програмата? Тъкмо ще отморите сред красива гледка. След като се докопате до там, де, ама то си е бая път, така или иначе.

Чефи, ферито за Златния рог вече не спира на Еминьоню. Тръгва от Юскюдар, следва Каракьой, Касъмпаша, Фенер, Балат и още три спирки преди Еюп. (http://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/halic-hatti-361.html) Налага се да се мине оттатък моста. Лятото вървяхме именно по тази причина до средата му и точно преди да слезем надолу по стълбите, под моста мина група делфини - четири или пет. Беше приятно да ги гледаме как се забавляват. После минахме по другата половина от моста от долната страна, покрай заведенията. Алеята пред тях излиза на 4-5 метра от терминала за това фери. Говоря за страната на мост Галата откъм Босфора.

Шебечко, имай предвид горното. И поне в едната посока ползвайте пристанището Балат. Така ще можете да видите и откъм водата прекрасния ни храм.

Извинявам се,
Скрит текст:
ако се повтарям/потретвам/похилядвам, ама тука на моменти се чувствам като на работа. И сега нали не съм... компенсирам.
Чефинко,
Скрит текст:
за другото дажИ нИ тЪ рАзбрах! Innocent Аз съм толкУ бялЪ и дУбра! Innocent

Общи условия

Активация на акаунт