Истанбул [тема 43]

• 92 727
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Преди съм гледала интервю с Нахиде, живее на Буюкада. Късметлийка.
Заради това, грешката ѝ изглежда още по-глупава. Как може да не знае, че има 2 въжени линии? И как може да не знае, че квартал Мачка е на съвсем различно и доста отдалечено място от Еюп и Пиер Лоти? Пак ако е журналистка-туристка, донякъде ѝ е простено, макар да заблуждава наивния читател, но на жителка?  Shocked

Шебек, другата седмица ще е пик на лалетата. На снимките на Зла вещица са доста зелени, а и тя е снимала само разцъфналите.  Wink Или ти щеше да ходиш по-късно, а не за Великден? Толкова много станахте, че трябва да си направя списък, за да запомня кой кога ще ходи.  Laughing

Бените, на самите терминали на Sehir hatlari има брошурки джобен формат с разписанията. Всеки път си взимам от Еминьоню. Отвън пред входа са.

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 16:58 от Тaня67

# 616
  • Варна
За споменатите от Ду автобуси може да се направи връзка и директно от хотел Hamidiye, както предложих. Kristalin трябва да реши кой от предложените варианти да използва, за да конкретизираме транспорта. Разбира се, че може и да не предпочита пътуване по вода, макар че то си е за предпочитане, в случая.

Парк Maçka, който се визира в статията, вероятно е Maçka Democracy Park, в европейската част, над Долмабахче. В него е втория телеферик. Но дори и от него да стигнеш с лифт до Пиер Лоти е твърде амбициозно, даже и за грандоманията, която се вихри.
Паркчето с подобно име в Азия не разполага с лифт, та би било напълно малоумно да имат предвид него.
Хората видели лифтове и айдееее, навързали ги. Пък кое къде... айде сега, подробности. Ей за това се чете и се гледат карти, че става много смешно иначе.

Шебечко, без такива негативни настройки. Как си представяш ти да е "лале йок" два дни след откриването? Аааа! Не така! Тя, Вещицата, е снимала само цъфналите, тези за вас ги е оставила вие да си ги снимате.

benite, преди имаше такава възможност, но май не беше при Sehir hatlari. На терминалите им на място обикновено има книжки с актуалните разписания, които можеш да си вземеш спокойно. Друг е въпросът, че при последното ни ходене също имаше някаква спряна за конкретния ден линия, без ясна причина и обяснение. В такъв случай просто се примиряваш и търсиш други транспортни варианти.

П.П. Коментарът ми горе беше само въз основа на копираното от Таня изречение. Мислех, че е творба на наш журналист... Уви!
Не мога да повярвам, че жител на Истанбул, с професията на г-жа Дениз, може да напише подобна глупост. Но след репликата, че автоматите за зареждане на карти " се намират на всички спирки на градския транспорт" просто няма какво да кажа. Явно доста се позаседява на острова...

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 15:44 от beljata

# 617
Таня/beljata мерси за инфото. Ще мина по спирките да обера брошурите Simple Smile. Взимала съм за метрото такава карта, но за ферита не съм, нали са сто компании.

# 618
Това не е ли нейде из района на Кюлот сокак ? Или само прилича на него Thinking

# 619
  • София
Момичета, с интерес се включвам в прекрасната тема. Започвам планирането на посещение на Истанбул през юни. И веднага с един бърз въпрос. Да ми препоръчате добър автентичен бръснар (барбер)  за половинката, тъкмо се е навил да посети. Предварително благодаря. Simple Smile

P.S. Забравих още по-важното. Някаква идея дали все още работи Hard Rock Cafe Istanbul, защото намирам противоречива информация?

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 16:25 от diamond_star

# 620
Kristalin, ако искате да стигнете директно от хотела до музея, имате възможност да го направите. Преходът е с два автобуса. Но така или иначе с едно транспортно средство няма да стане.
Понеже имаш други обекти в тази посока, по-добре е да ги подредиш един след друг.
Вариант 1: Започвате с нашата църква, до която може и пеша (от хотела ви са към 3 км, този маршрут може и да е поносим), после от едно от съседните пристанища, Fener или Balat, взимате корабче до музея (пристанище Hasköy), а след като го разгледате пак с корабчето отивате до пристанището за Пиер Лоти (пристанище Eyüp). Качвате се горе с лифта (от пристанището се върви малко до него), после обратно пак с това корабче, за да се насладите на целия му маршрут, което е за предпочитане пред автобусите по това направление, отивате на Еминьоню за Египетския и каквото друго решите.

Вариант 2: Отивате някак (най-бързо е с Т1, но не знам дали няма да разглеждате нещо в тази посока) до Еминьоню, минавате през Египетския, пресичате мост Галата, от Каракьой взимате корабчето до Fener или Balat, за да разгледате Св. Стефан. Нататък действате по Вариант 1. Този ред е по-удачен, с оглед възможността да бъдете по залез на Пиер Лоти. Стига да не сте натоварени от пазара.

Уф, пак дублирам някои неща... Дано съм полезна, все пак!

Благодаря тази вечер ще обсъждаме на семейния съвет маршрута.

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 16:47 от Kristalin

# 621
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ами заседяла се е много, то на острова нямат транспорти, карти и телеферици. Пък и тя сигурно кола кара, не е седнала да се меша с народО. Но пак не е оправдава, да мине насам да я светнем  Laughing

Танче, то великденските екскурзии са тая седмица - даже извънредната е почнала снощи. Ние сме другата седмица, традиционно в четвъртък. Тръпна за ходела, дано е на приходно място.

Беличке, то с тоя мой късмет лалетата ще емигрират в Германия докато стигнем  Laughing

diamond_star  newsm78 Квалитетните хипстърски бръснари ще са по скъпите райони, виж в трипадвайзър, примерно. Иначе има разни квартални бръснари, предполагам и те са добри и ще са хептен автентични. Виждала съм, но убий ме сега не се сещам къде...но чираците им бяха на по 11-12 без наболи мустаци даже, ама работят децата. Върти ми се нещо за Кадькой, но ще те излъжа. В интернет пише, че имало много в Султанахмед и около Кумкапъ, но не съм запозната.

# 622
  • Варна

ето го мястото

Преди няколко дни обяснявах за един страничен вход/изход на Капалъ-то, през който има удобен достъп до "кюлот сокак". Е, това е улицата, на която отвежда той, а ако завъртиш вю-то на 180 градуса, ще видиш и портата на чаршъ-то. От кръстовището, което се вижда, надолу е улицата с шаловете и т.н.
Тентите и надписите на магазините са сменени. Струва ми се, че във вю-то са по-актуални. Снимката стара ли е?

Шебечко, не те слушаммм. Не тъй, момиче!

И пак за г-жа Дениз... Случайно някой разбра ли каква е тая чорба, дето я препоръчва? Цитирам:
"1. Чорба от леща - езогелин (леща и зеленчуци, леко лютива, рибена и пилешка чорба. Тази чорба  моя фаворит."
Коя? Леща, пилешка или рибена? Или тюрлюгювеч от трите???

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 17:06 от beljata

# 623
Шебек не са ли ви казали още кой ще ви е хотела?Не ми се мисли каква ще е лудницата по границата на 5 и 12 от автобуси.От нашета агенция са 4 автобуса.Hushed

# 624
Скрит текст:

ето го мястото

Преди няколко дни обяснявах за един страничен вход/изход на Капалъ-то, през който има удобен достъп до "кюлот сокак". Е, това е улицата, на която отвежда той, а ако завъртиш вю-то на 180 градуса, ще видиш и портата на чаршъ-то. От кръстовището, което се вижда, надолу е улицата с шаловете и т.н.
Тентите и надписите на магазините са сменени. Струва ми се, че във вю-то са по-актуални. Снимката стара ли е?

Шебечко, не те слушаммм. Не тъй, момиче!

Белята, благодаря Flowers Hibiscus 
Не е стара снимката, от преди няколко дни е. От сета на сериал, който се снима в момента с актьор, когото харесвам и следя. И другите им локации са на доста туристически места. Демек, ако имаме късмет, може да ги засечем някъде Wink

# 625
  • България, София

diamond_star  newsm78 Квалитетните хипстърски бръснари ще са по скъпите райони, виж в трипадвайзър, примерно. Иначе има разни квартални бръснари, предполагам и те са добри и ще са хептен автентични. Виждала съм, но убий ме сега не се сещам къде...но чираците им бяха на по 11-12 без наболи мустаци даже, ама работят децата. Върти ми се нещо за Кадькой, но ще те излъжа. В интернет пише, че имало много в Султанахмед и около Кумкапъ, но не съм запозната.

Шебече, правилно ти се върти за Кадъкьой. При последното ходене там доста бербери видях там. И то си бяха точно бръснари. Т.е. подстригваха само мъже, май. Сякаш и около Юскюдар имаше ама за Кадъкьой съм сигурна.

# 626
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Беличке, то без да искам да я обидя, ама човек трябва да знае кога да спре. Не зная БНТ дали използват още услугите й, но другите се отказаха. Доколкото знам вече само делегациите ни я ползват за преводач, ама те колко са и тези делегации...

mimi0585, не са ни казали, ден-два преди тръгване щели да звъннат да кажат хотела, номера на автобуса и името на водача. Втория път като ходихме казаха хотела направо на тръгване, хубав беше - Буюк Кебан.

Вели, ето ти имаш по-прясна информация, аз като ходех брадите не бяха така модерни, а вкъщи никой няма брада...  Mr. Green

Скрит текст:
Това лято ходих в Скопие и там бръснарниците бяха една през друга, усещането беше толкова ориенталско и старовремско. България някак е успяла да запази в голяма степен националната си идентичност, за разлика от една Гърция например, където всичко крещи - в ориента съм, в ориента съм!  Laughing

# 627
  • Варна и...духом на Босфора
Чорба от леща-Мерджимек чорбасъ
Чорба от червена леща и ориз-или булгур-Езогелин чорбасъ-чорбата на снахата Езо,с джоджен и аз си слагам пул биберче и лимонец.
Нахиде ханъм,Ади гюле,гюле джанъм,охххх.BlushGrinning
Ма и редактУрчиту мой да има вина.
Нейсе!
Чорби да искаш!
Лаленца тоже!

# 628
Злавещица, лаленцата са прекрасни! Когато имаш възможност разкажи повече. Аз не се ориентирах от къде са?
Мисля, че пикът им тепърва предстои. Ние се отказахме от ходенето за Великден и вероятно ще го изместим с няколко дни напред.
Вече съм с нова идея. От Емиргян да се прехвърлим в Азия и да се качим на Отаатепе. После Юскюдар и възглавничките.
Остава да измисля къде да вместя Сапфир. Докато тръгнем ще преместя реда още няколко пъти, сигурно Simple Smile

# 629
  • гр. София
Моята програма мисля, че е готова. Изглежда ми натоварена, ще видим там, в движение. Прогнозата за времето за 6,7 и 8 април е доста ветровита. Пътуването с ферита няма да е много приятно. Имам обаче и някои въпроси:
1. Откъде е входа на Сюлеймание?
2. От къде мога да си извадя разписанието на ферибота Сиркеджи - Харем?
3. Случайно някой знае ли колко време продължава панорамната обиколка с автобус на ТА?

Скрит текст:
1 ден – петък /06.04./
-   Обиколка с автобус – до 10.00ч дано приключи
-   Св. София
-   Парк Гюлхане – кафе, с Т1 до сп. Beyazit
-   Капалъ чарши – ако се слезе на сп. Beyazit на Т1 1. може да се тръгне наляво по Yeniceriler Cd. И първата пряка в дясно по Cadircilar Cd. Това е най-крайната и най-лява пряка, продължава се по Fuat Pasa Cd. която излиза до Сюлеймание. Това са 900м пеш. 2. Може да се тръгне и надясно покрай Denizbank. Зад нея пак е Yeniceriler Cd, наляво по малката уличка Sipahi Cd. И после пак в ляво и все направо. В един момент улицата става Ferraciler Sk., а по-късно Yaglikcilar Sk. Излиза се през портата Kapalicarsi Oruculer Kapisi. След това все направо по Oruculer Kapisi, после по Uzun Carsi Cd. До кръстовището с Ismetie Cd. Оттам наляво към джамията. Това са 1,1км пеш.
-   Сюлеймание + тюрбетата – кафе, хапване – ако не ходим до Египетския пазар на 800 м към пристанището е сп. На 399В/С до сп. FENER
-   Египетския пазар – на 500 м към пристанището е сп. на 36СЕ до сп. FENER
-   Желязната църква Св. Стефан
-   Вечерта от 19,30 - 19,45ч вечеря на яхта.

2 ден – събота /07.04./
-   Долмабахче сарай – от хотела с Т1 до последната спирка Кабаташ и 1 км пеша до двореца. Минава се през джамията и часовниковата кула. С ферибот на Sahir по линията Bogaz. Или с авт. 22, 22RE, 25E или с който и да е автобус с надпис Ортакьой. Слиза се май на сп. Galatasaray Univ. После пеш.
-   Ортакьой – оттам с 22, 22RE и 25Е обратно до пр. Кабаташ и с F1 или с авт. 40Т, 42Т до пл. Таксим. Всички автобуси с буква Т отиват до Таксим.
-   Пл. Таксим – парк Таксим
-   Истиклял – пеш 850 м до Галатасарайския лицей. Накрая се завива покрай него и първата уличка в ляво е Френската улица.
-   Френската улица. 1. Слиза се около до сп. Тоphane на Т1 до сп. Eminonu или 2. се връщаме до Истиклял по ул. Nur-I Ziya Sk., после пеш 400м /или от сп. Odakule на Т2 до сп. Sishane/ до сп. Beyogly на фуникуляр F2 сп. Karakoy, оттам на Т1 до сп. Eminonu. 3. От Френската улица или от сп. Sishane пеш покрай кулата Галата до сп. Karakoy. От Sishane са 800м пеш.
-   Хапване на пристанището, ако има време.
-   Корабче по Босфора от 19.00ч от пр. Eminonu на ТUROYL. Около 1.50 мин. Пристанището е от ляво на моста като се застане с лице към него. Взима се линията Eminönü - Üsküdar / BOĞAZTURU / Üsküdar – Eminönü.
-   Хапване някъде, ако не сме яли.
-   Литургията в Св. Стефан – от 22.30ч. От Eminonu с авт. 36СЕ, 44В, 399В/С. До пристанището е сп. Eminonu на авт. 36СЕ и 44В. Другите два спират някъде по-нагоре. Слиза се на сп. Fener и после малко пеш.

3 ден – неделя /08.04./
-   Йеребатан – от хотела с Т1 до сп. Sultanahmet. Напред и вляво е цистерната. После покрай Св. София пеш до Топ капъ сарай.
-   Топ капъ сарай – от сп. Gulhane station за 1 спирка до пр. Sirkeci /или пеш покрай бившите хамами/. От пр. Sirkeci terminali взимаме ферибота Sirkeci – Harem на компания IDO. После от сп. Harem над пристанището до парка с авт. 12H, 13M, 16A, 16F, 16M, 16U, 18Y, 18U с две точки, 320А до сп. Maiden’s tower /3та, може да слезем на втората за разходка/. От там малко пеш до кафето с възглавничките. От пр. Harem може да се иде и до Шакирин джамия предимно пеш 1,7 км. После отстрани покрай гробището с авт. 12 до сп. Dogancilar /парк/. Ако завива рейса се връщаме назад по улицата Halk Dersanesi Sk. Все направо и надолу до крайбрежната. Завиваме надясно за кафето.
-   Кафето с възглавничките – после пеш до пр. Юскюдар 1,2 км или за една спирка с горните рейсове. По пътя е Михримах джамия, почти до пристанището.
-   Пр. Юскюдар – на компанията Sehir Hatlari с ферибот по линията Halic hatti до последна спирка Еюп. Малко пеша до кабинковия лифт TF2 Еюп – Пиер Лоти.
-   Пиер Лоти – после може да се върнем до Св. Стефан с корабче до сп. Fener или с авт. 36CE, 41Y, 44B, 48E,  99, 99Y, 399B, 399C до сп. Koprubasi малко се продължава пеш и е църквата.
-   Св. Стефан – като се излезе се продължава надолу и е сп. Fener на рейсовете и пр. Fener. С авт. 36CE, 44B, 399B, 399C до сп. Eminonu. От там с Т1 до хотела.
-   Ако успеем от 19,30 – 20,30ч дервишите на гара Сиркеджи – 50 TL, от 19,00 ч в Ходжапаша – 85 TL /зад парка Султанахмет и Св. София/, от 19,00ч в Ходжапаста? – 24$ /м/у Топ капъ и сп. Сиркеджи на Т1/.
-   Хапване някъде

Общи условия

Активация на акаунт