Истанбул [тема 43]

• 92 681
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
beljata , Благодаря за идеите. Разделянето по континенти изглежда по-логично. Обаче абсолютно нереалистично за нас е да минем толкова обекти за един ден.  Исках да имам всеки ден по един парк. Спирам да мисля. Там ще решаваме Simple Smile

Leila, много жалко за времето. Предното ни посещение беше на проливен дъжд, който почти не спря два дни. Въпреки това пак се насладихме на града. Корабчетата имат закрити части. Малко повече клатят при лошо време.
Само 1 час за Емиргян ми се струва крайно малко.

# 691
  • гр. София
beliata, по план с рейса трябва да ни оставят на Св. София след обиколката, тъй като в програмата на ТА разглеждането й е веднага след това, ако има желаещи. Ако е в ремонт/реставрация може и да не влезем. Може да пропуснем и Египетския пазар. Майка иска да види Капалъто и Синята джамия. Тъй като в джамията няма как да влезем, искам да я заведа в Сюлеймание.
Вторият ден - Долмабахче, Таксим и Истиклял са ни задължителни - пак по желание на майка, иначе на мен само Долмабахче ми стига. Надявам се да минем бързо по Истиклял, много не се впечатлих от снимките, които видях. Заприлича ми на Графа в София... Може и да бъркам. Корабчето по Босфора го направих в събота, защото последното е в 19.00ч и ще можем да се повозим и по тъмно и да разгледаме светлините на града и мостовете по вода. В петък последното на TURYOL е в 18.00ч.
Третия ден - времето се очаква най-кофти, облачно и дъждовно дори. Топ капъ, Пиер Лоти, Азия може и да я отрежем. Иска ми се и Йеребатан. Така ще успеем и за дервишите.

Ще се заседяваме повече на кафе и гледки, хапване, ако е неприятно за разходки. Grinning

# 692
  • Варна
Leila, ще разкажеш после. Времето е проблем, но пък как хубаво се пие чай или кафе с разни десерти, докато навън вали. Прогнозата в момента е неприятна, но последните дни се смени доста пъти...
За корабчетата пропуснах този момент. То толкова програми, че вече се обърках...

millenitta, последния ми вариант е лек, виж го. Не знам колко време ще сте там. Гюлхане е на изключително удобно място и може да се сложи дори и в деня преди отпътуване. Емиргян и Гьозтепе - по-труднодостъпни и задължително в отделни дни.

# 693
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Истиклял и района около кулата Галата са едни от най-очарователните, те носят друг дух - на живот, на съвременен град.

Но то си е до човек - едни обичат музеи и спомени за минали неща, други обичат улици и живота тук и сега.

# 694
  • София
Здравейте...
Въпреки, че не участвам редовно в темата ви чета с удоволствие, страхотни сте.

Искам да ви пусна една моя карта, която смятам да употребя в близките дни. Разбира се заради лалетата, които се стремя да не пропускам...

https://goo.gl/maps/pTT6KRvC96k

Плюс  
https://goo.gl/maps/PQU9fKfTAYD2
https://goo.gl/maps/BEg1KUg71YC2
В резерва

Надявам се да е полезна и на други...

Продължавайте все така. За мен темата е една от най-полезните във форума...

# 695
Здравейте, имам още един въпрос някой знае ли дали в Турция се продава лекарството Ваготил (трябва ми за афти в устата) и ако се продава със същото име ли е и ако и в Турция го няма дали знаете някакъв негов заместител. Simple Smile

# 696
  • София
Здравейте, имам още един въпрос някой знае ли дали в Турция се продава лекарството Ваготил (трябва ми за афти в устата) и ако се продава със същото име ли е и ако и в Турция го няма дали знаете някакъв негов заместител. Simple Smile
Може би Белята ще може да ти каже нещо по-конкретно, но ако искаш погледни в темата за Одрин - http://old.bg-mamma.com/?topic=1024341;topicrefid=20  В първи пост има търсачка за лекарства и много обяснения как се търси по активна съставка.

Миленита, виждам, че май съвсем ще разместиш програмата, но да си кажа за Канлъджа. Не знам дали има преки автобуси до Отаа тепе. Ако смяташ да ходите пеша, ще ви е много трудно. Трябва да минете по крайбрежната под моста и след това има голямо изкачване. Но Белята е права - само гледката към моста е хубава. В парка почти няма цветя, доста е гол и като парк бледнее пред останалите. Спокойно можете да го оставите за някой друг път, защото става за всеки сезон, а не само по време на лалетата. Самата Канлъджа не е нищо особено. Приятно кварталче, но май единствената му забележителност е известното им кисело мляко, което ние така и не опитахме. Хидив касръ е сравнително близо, но пак е с много катерене.

Ако държите да се возите на ферибот, същият този, който минава през Анадолу хисар, продължава до Ченгелкьой. Доста приятен вариант е като разходка с корабче. А в Ченгелкьой е пълно със заведения, включително и такива с гледки към моста. Точно там Босфорът има чупка и заведенията са съвсем срещу моста. Иначе не мога да препоръчам нещо конкретно. Ние сме яли в заведения тип дюнерджийници. Мъжът ми много се беше изкефил на кокореч. След това прибирането става с автобус до Юскюдар по крайбрежната улица и после с Мармарай или ферибот до Еминьоню./Каракьой.

Leila, оставам с впечатление, че майка ти иска да влезе в красива стара джамия. Ако решите, че Сюлеймание е на високо и ще ви отнеме време и сили, имай предвид, че Йени джамия, която е пред Египетския пазар и до моста Галата също е много красива, а е много лесно достъпна. Имай го като вариант. Но дали някой не спомена, че и тя се ремонтира?  newsm78

Колкото до Света София, не знам да има време, когато няма скеле в някоя част.  Laughing И да отложиш, следващия път пак ще има.  Wink

# 697
Момичета, разбрах ,че от Лалели с метрото до спирка4 левенти стигам до Сапфир,но с какво се връщам от Сапфир до Лалели и на коя спирка спирам?Колко време е пътуването в двете посоки и колко време симулацията в Сапфир?

# 698
Момичета, разбрах ,че от Лалели с метрото до спирка4 левенти стигам до Сапфир,но с какво се връщам от Сапфир до Лалели и на коя спирка спирам?Колко време е пътуването в двете посоки и колко време симулацията в Сапфир?
Връщаш се до същата спирка, от която си тръгнала. Киното е около 10-15 минути. Ние отидохме към 10 часа сутринта е събота и бяхме първи. След това се образува голяма опашка, а групата на ТА, която пътувахме, са отишли в 16 часа, чакали са 2 часа на опашка и са се отказали. Просто загубено време... Преценете си кога е най-удачно да сте там. Метрото спира под небостъргача. Навсякъде има табели.

# 699
Leila, и аз следя активно времето този уикенд, нали и ние ще сме там по същото време.  Прогнозата е динамична, мени се с часове. Като изключим вятъра, който ще е от слаб до умерен, дават няколко превалявания в по -късните часове в събота ( което не е добре за вечерната литургия) . В неделя почти не дават да вали. Вятърът, обаче, ще е  с почти  постоянна скорост от 3-4 степен  през цялото време.

# 700
Истиклял и района около кулата Галата са едни от най-очарователните, те носят друг дух - на живот, на съвременен град.

Но то си е до човек - едни обичат музеи и спомени за минали неща, други обичат улици и живота тук и сега.
Хотела ни е на 500м от кулата.Ще успеем да се насладим на района максимално .Този път като цяло програмата ми ще бъде по спокойна.

# 701
  • София

Ако решим да ходим сами на вечеря на яхта, от сега ли да резервирам? Трябва ли да сме по-официални? Thinking

Leila Вечерята на яхта задължително от тук я резервирайте, ако решите да ходите, облеклото не е задължително да е официално, каквото ви  удобно. Simple Smile

# 702
  • в града на вечния купон
На мен така и не  ми остава време детайлно да направя програма.

За това съм решила по съкратената процедура, като изцяло за разходки ще ползвам корабчетата.
Единствено трябва да погледна от хотела, който е в ЛАЛЕЛИ , Ел гадо  кой автобус отива до Таксим.
За Мол Форум от Лалели трябва Метро да хванем?

За корабчетата за обиколки билети на място на пристанището може да се вземат, нали?

# 703
# 704
  • Варна
За съжаление не откривам лекарство с такова име, както и медикамент със същото активно вещество да се продава в Турция. Нашите сайтове дават аналози с друго приложение и няма смисъл да търся техни варианти в турския сайт.

Някак е логично ако искате да се върнете там, откъдето сте тръгнали, да ползвате същия транспорт в обратна посока.
Ще се качите от сп. Везнеджилер (или ако сте в долната част на квартала и повече към Аксарай, ще ви е удобна спирка Йеникапъ). От там до сп. 4.Левент (да не се бърка с предишната, която е само Левент) са 8 (9) спирки. Отнема 16 (18) минути.

Скрит текст:
Естествено, че никой тук не си води записки колко минути му отнема пътуването между всяка възможна двойка спирки в Истанбул. Затова се ползва чичко Гугъл. Достъпен за всички вариант.

Важно е да знаете, че престоят в Сапфир далеч не се изчерпва с продължителността на симулацията. Обикновено се чака опашка за билети, нерядко и втора - за асансьора, и трета - за самата симулация. Освен това горе има прекрасна 360-градусова панорама към града и няма човек, който да не и се наслаждава поне 15 минути.

Leila, днес прогнозата вече е различна. Всичко ще е наред. Поръчали сме времето да не е съвсем ОК (ако се налага) само в периода понеделник - сряда.

Хайде, не остана!
Leila, daniela.qnkova, malkoto84, лек път и приятно изкарване на всички ви.
Кого пропускам?

П.П. Като казах сп. Левент, се сетих за Каньон. Вярно е, че в последно време се набляга на вечерно посещение на Сапфир, но ако някой е там през деня и иска да се поразходи, може след престоя на върха на небостъргача да излезе на улицата и да се поразходи до МОЛ Каньон, който се намира на 10-15 мин. лежерна разходка и е с уникална архитектура. Заслужава си да се види. В него има вход към споменатата сп. Левент, откъдето може да се качите на метрото за Таксим, Халич, Везнеджилер или Йеникапъ.
От входа на Сапфир трябва да тръгнете надясно по локалното на булеварда. Разстоянието е ок. 1 км.

Последна редакция: чт, 05 апр 2018, 10:19 от beljata

Общи условия

Активация на акаунт